email
MODIFICARILE din Contabilitate in 2020 - 9 Proceduri Contabile actualizate la zi

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"MODIFICARILE din Contabilitate in 2020 - 9 Proceduri Contabile actualizate la zi"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.

Rezerve din profitul reinvestit. Care este monografia contabila?

Rezerve din profitul reinvestit. Care este monografia contabila?
monografie contabilaprofit reinvestitcontul 121

Vom prezenta astazi un caz care are urmatoarele date. La sfarsitul anului 2017, soldul creditor al contului 121 este de 1.900.000 lei, iar profitul reinvestit aferent anului 2017 este de 336.000 lei.


Rezerva legala este integral constituita. Vom afla in randurile de mai jos care este monografia contabila atat la finalul anului 2017, cat si la inceputul anului 2018 in ceea ce priveste conturile 121, 129, 1068.


Iata raspunsul specialistului!


Potrivit punctului 421 din Reglementarile contabile aprobate prin OMFP 1802/2014, repartizarea profitului se inregistreaza  in contabilitate pe destinatii, dupa  aprobarea situatiilor financiare anuale. Repartizarea profitului se efectueaza in conformitate cu prevederile legale in vigoare.     
Sumele reprezentand rezerve constituite din profitul exercitiului financiar curent, in baza unor prevederi legale, se inregistreaza  prin articolul contabil:

129 "Repartizarea profitului" = 106 "Rezerve".
 
Profitul contabil ramas dupa aceasta repartizare se preia la inceputul exercitiului financiar urmator celui pentru care se intocmesc situatiile financiare anuale in contul 117 "Rezultatul reportat", de unde urmeaza  a fi repartizat pe celelalte destinatii hotarate de adunarea generala  a actionarilor sau asociatilor, cu respectarea prevederilor legale.


 
Potrivit punctului 422 din Reglementarile contabile, evidentierea in contabilitate a destinatiilor profitului contabil se efectueaza  dupa  adunarea generala  a actionarilor sau asociatilor care a aprobat repartizarea profitului, prin inregistrarea sumelor reprezentand dividende cuvenite actionarilor sau asociatilor, rezerve  si alte destinatii, potrivit legii.     

Inchiderea conturilor 121 "Profit sau pierdere" si 129 "Repartizarea profitului" se efectueaza  la inceputul exercitiului financiar urmator celui pentru care se intocmesc situatiile financiare anuale. Ca urmare, cele doua conturi apar cu soldurile corespunzatoare, in bilantul intocmit pentru exercitiul financiar la care se refera situatiile financiare anuale.   
 
In contul 117 "Rezultatul reportat" se evidentiaza  distinct rezultatul reportat provenit din preluarea la inceputul exercitiului financiar curent a rezultatului din contul de profit  si pierdere al exercitiului financiar precedent, precum si rezultatul reportat provenit din modificarile politicilor contabile, respectiv din corectarea erorilor contabile.
 
Astfel, constituirea rezervelor obligatorii privind profitul reinvestit, la sfarsitul anului 2017, se efectueaza prin inregistrarea contabila:

129 = 1068/analitic reinvestit

Suma care se repartizeaza la alte rezerve este suma profitului pentru care s-a beneficiat de scutirea de impozit pe profit, mai putin partea aferenta rezervei legale. In cazul in care aveti rezerva legala constituita deja, suma profitului pentru care s-a beneficiat de scutire se va transfera la alte rezerve.
 
In luna ianuarie 2018 se inchide contul 121 prin 129 si 1171:
121 = 129
 
si  in creditul contului 117 se inregistreaza profitul net realizat in exercitiul financiar incheiat, evidentiat la inceputul exercitiului financiar urmator in rezultatul reportat:
121 = 1171
 
Ulterior, in debitul contului 117 se inregistreaza profitul net realizat in exercitiile financiare precedente  si care se repartizeaza  in exercitiile financiare urmatoare pe destinatiile aprobate de adunarea generala a actionarilor/asociatilor, potrivit legii.
 
In baza hotararii AGA, in anul 2018, inregistrati repartizarea profitului:
1171 = %
1068 valoarea profitului repartizat la alte rezerve (care nu sunt obligatorii)
457 valoarea profitului repartizat la dividende
1171 valoarea profitului repartizat pentru pierderi reportateRaspuns oferit pe portalcontabilitate.ro de Daniel Crevelescu – Economist.

de Contabilul.ro

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
monografie contabilaprofit reinvestitcontul 121

Ti-a placut acest articol? Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!

Data aparitiei: 04 Aprilie 2018


Votati articolul "Rezerve din profitul reinvestit. Care este monografia contabila?":
Rating:

Nota: 4.05 din 5 din 11 voturi


ClubContabilitate.ro - intrebarea zilei

Cine este vinovat si cine va plati prejudiciul

Intrebare: Daca la nivelul institutiei, in urma inventarierii,
s-a constatat o paguba si
daca in institutie exista doar o Factura
de achizitionare bun,
dar nu exista alte documente
din care sa rezulte ca bunul a intrat efectiv in institutie
1. - cine este vinovat pentru aceasta situatie ?
2. - cine va raspunde ?
- comisia de receptie va fi cercetata pentru acest lucru sau nu ?
- comisia de receptie va plati prejudiciul sau contabilul ?

Raspuns: Da, cei care au semnat procesul verbal au facut parte dintr-o comisie de receptie si au fost...... » citeste tot raspunsul aici

Alte articole publicate in data de 04 Aprilie 2018 ARTICOLE SIMILARE

Opinia ta conteaza! Scrie-ne mai jos ce parere ai despre acest subiect dar si ce alte subiecte din domeniu te intereseaza si ai dori sa scriem despre ele!


Daca ai intrebari care necesita consultanta in contabilitate, le poti adresa pe www.PortalContabilitate.ro sau www.ClubContabilitate.ro. Va multumim!


X
user
user
Intrebare antispam: 9 + 1 =
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016Subiectele saptamanii

Stiri si analize economice
SATI

Atentie, Contabili!

Modificari in Codul Fiscal 2020 - ATENTIE la noile Proceduri Contabile!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCA GRATUIT Raportul Special
"MODIFICARILE din Contabilitate in 2020 - 9 Proceduri Contabile actualizate la zi"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X