email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Ce obligatii de declarare si plata privind drepturile de proprietate intelectuala sunt?

Ce obligatii de declarare si plata privind drepturile de proprietate intelectuala sunt?
formularul 212cod fiscalimpozit venitdrepturi proprietate intelectuala

In studiul de caz prezentat mai jos, facem referire la situatia unei persoane juridice romane care a incheiat in luna februarie 2018 un contract cu o persoana fizica romana pentru dreptul de folosinta a unei licente de marca. Beneficiarul venitului, persoana fizica, a optat in scris la incheierea contractului pentru impozit final de 16%. Persoana fizica are si calitatea de salariat la persoana juridica. La data incheierii contractului, persoana fizica a depus la ANAF declaratia 020 insotita de o copie a contractului si declaratia 600 venitul brut lunar fiind de 18000 lei. Persoana juridica platitoare de venit in luna februarie 2018 a calculat si retinut persoanei fizice beneficiare a venitului impozitul de 16% dupa calcularea cotei forfetare de 40%. A declarat prin declaratia 100 impozitul retinut si prin declaratia 394 contractul in valoare de 18000 lei/lunar. Nu au fost retinute contributii de asigurari sociale si de sanatate. In luna martie 2018 a procedat la fel ca in luna februarie. Avand in vedere ca a aparut declaratia unica si modificarile aduse de OUG 18/2018, conform noilor reglementari cum trebuie sa procedeze platitorul de venit persoana juridica si beneficiarul venitului persoana fizica? Daca a fost depusa declaratia 600 de catre persoana fizica acum este necesar sa se depuna declaratia unica? Este important de aflat ce se intampla cu declaratia 600 depusa, dar si cum declara si de la ce data, persoana juridica, venitul platit, impozitele si contributiile conform noilor reglementari.
 

Iata raspunsul specialistului!

 
In primul rand trebuie facuta precizarea cu privire la cota de impozit pe venit aplicabila veniturilor din drepturi de proprietate intelectuala. Incepand cu 1 ianuarie 2018, potrivit prevederilor OUG 79/2017, cota de impozit pe venit este de 10%. Prevederea art. 73 din Codul fiscal in vigoare la momentul incheierii contractului prevede ca impozitul pe venit se calculeaza prin retinere la sursa la momentul platii veniturilor de catre platitorii veniturilor, persoane juridice sau alte entitati care au obligatia de a conduce evidenta contabila, prin aplicarea cotei de 10% asupra venitului brut diminuat cu cheltuielile determinate prin aplicarea cotei forfetare de 40% asupra venitului brut. Optiunea de impunere a venitului brut se exercita in scris in momentul incheierii fiecarui raport juridic/contract si este aplicabila veniturilor realizate ca urmare a activitatii desfasurate pe baza acestuia.
 
Prin urmare, societatea in calitate de platitor avea obligatia de a retine impozitul pe venit in cota de 10% si nu de 16%.
 
Din punct de vedere al obligatiilor privind contributiile sociale, veniturile din drepturi de autor intra, potrivit modificarilor aduse Codului fiscal de OUG 18/2018, in baza de calcul al contributiei de asigurari sociale (CAS) potrivit art. 137 alin. (1) lit. b^1) si in baza de calcul al contributiei de asigurari sociale de sanatate (CASS) potrivit art. 155 alin. (1) lit. c).
 
De asemenea, potrivit art. II alin. (9) din OUG 18/2018, declaratia privind venitul asupra caruia se datoreaza contributia de asigurari sociale si cu privire la incadrarea veniturilor realizate in plafonul minim pentru stabilirea contributiei de asigurari sociale de sanatate - formular 600, depusa la organul fiscal competent in anul 2018, pentru anul curent, va fi inlocuita cu declaratia unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice, ce se va depune pana la 15 iulie 2018.
 


Cu toate acestea, potrivit noilor prevederi ale art. 150 alin. (2) si art. 154  alin. (1) lit. h^1) din Codul fiscal in forma modificata de OUG18/2018, persoana care are si calitate de salariat, nu datoreaza CAS si este exceptata de la plata CASS, pentru veniturile din drepturi de autor realizate.
 
Prin urmare, in situatia in care persoana are si calitatea de salariat, nu datoreaza cele doua contributii pentru veniturile din drepturi de autor realizate. Astfel, chiar daca prevederile contractului stipuleaza calculul, retinerea si virarea CAS si CASS, platitorul de venit va aplica prevederile Codului fiscal necalculand cele doua contributii de asigurari sociale side asigurari sociale de sanatate.
 
In aceasta situatie persoana care are si calitatea de salariat datoreaza numai impozitul pe venit in conformitate cu prevederile art. 72 din Codul fiscal in foma modificata de OUG 18/2018. Cota de impozit pe venit este de 10% si se aplica la venitul net determinat ca diferenta intre venitul brut si cota forfetara de 40% din venitul brut.
 
Impozitul se calculeaza si se retine la sursa de catre platitorul de venit si reprezinta impozit final care se plateste la bugetul de stat pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care a fost retinut.
 
In raport cu obligatiile declarative care cad in sarcina platitorilor de venit, precizam ca odata cu noile modificari introduse de OUG 18/2018, se reintroduce obligativitatea depunerii formularului 112 Declaratie privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate pentru obligatiile fiscale calculate, retinute la sursa si platite de platitorii de venituri, in conformitate cu prevederile art. 132 alin. (2) din Codul fiscal astfel cum a fost modificatde OUG 18/2018 si ulterior de OUG 25/2018. Cu toate acestea, pana in prezent nu au fost efectuate modificarile necesare pentru adaptarea formularului 112 noilor conditii de completare. In aceste conditii, in perioada urmatoare, atentia urmeaza a fi indreptata asupra modului de aplicare al acestor prevederi prin legislatia secundara adoptata in vederea indeplinirii obligațiilor fiscale in termenele prevazute de lege.
 
Platitorul de venituri din drepturi de de autor cu regim de retinere la sursa a impozitelor va fi exceptat de la depunerea declaratiei privind calcularea si retinerea impozitului pentru fiecare beneficiar de venit la organul fiscal competent (actualul formular 205) in masura in care potrivit noilor prevederi ale art. 132 alin. (2) din Codul fiscal acestuia ii revine obligatia depunerii Declaratiei privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate.
 
In ceea ce priveste formularul 212 Declaratia unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice, aceasta nu se depune in cazul veniturilor din drepturi de proprietate intelectuala, a caror impunere este finala, temeiul legal fiind reprezentat de art. 122 alin. (4) lit. b) din Codul fiscal.
 


Raspuns oferit pe portalcontabilitate.ro de Dani Cucu - Consultant fiscal.


de Redactia Contabilul

NOUTATI din Legislatia Contabila

Decontarile de la A la Z


Atentie la 5 tipuri de operatiuni de decontare care pun probleme in practica
 1.  Decontarea prin compensare
 2.  Darea in plata in contul dividendelor
 3.  Avantaje in natura sau cheltuieli sociale
 4.  Decontarea achizitiilor/vanzarilor cu plata in rate
 5.  Decontarile din operatiuni in participatie

Lucrarea Decontarile de la A la Z, realizata de reputatul specialist Olga Crevelescu, are marele merit ca grupeaza intr-un singur loc explicatii profesioniste si complete despre toate tipurile de decontari!

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
formularul 212cod fiscalimpozit venitdrepturi proprietate intelectuala


Data aparitiei: 18 Aprilie 2018

Votati articolul "Ce obligatii de declarare si plata privind drepturile de proprietate intelectuala sunt?":
Rating:

Nota: 4 din 5 din 5 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • Definitia intreprinderilor legate: clarificari aduse de MF

    • Ministerul Finantelor propune o noua definitie a intreprinderilor legate in contextul impozitarii microintreprinderilor, conform unui proiect de OUG publicat miercuri, 13 martie.  Prevederile urmeaza sa se aplice incepand cu verificarea incadrarii in categoria microintreprinderilor in anul 2024.  Aceasta propunere legislativa clarifica aplicarea regulior fiscale, mai ales in contextul aparitiei confuziilor generate de prevederile OUG 115/2023 (art. 47 alin...» citeste mai departe aici

  • Salariat cu norma intreaga si titular PFA: studiu de caz privind plata CASS

    • Conform Codului Fiscal, in anul 2024, PFA trebuie sa plateasca la stat un impozit in cota de 10% din venitul net, atat pentru activitatile din sistem real, cat si pentru cele cu norma de venit. Diferenta este la PFA in sistem real, pentru care din acest an si CASS devine cheltuiala deductibila (pana acum intra doar CAS-ul in facilitate). Acest lucru inseamna ca din venitul net se scade CAS-ul si CASS-ul. Salariat si titular PFA 2024 - studiu de caz ...» citeste mai departe aici

  • HORECA in 2024: legislatie explicata si monografii contabile

    • HoReCa este, fara niciun dubiu, un sector vital al economiei, cu o pondere majora, alaturi de comert si transporturi, la cresterea PIB. Este un adevarat barometru care reflecta mai precis decat orice statistici disponibilitatile de consum si, implicit, nivelul de trai al populatiei. Si tocmai din cauza importantei sale, acest sector este vizat adesea de modificari legislative care aduc fie restrictii, fie facilitati, fie noi proceduri sau noi taxe si impozite. Iar t...» citeste mai departe aici

  • Retur produse vandute: monografia contabila aplicabila atat pentru vanzator, cat si pentru cumparator

    • Societatea AbaProd SRL, avand ca obiect de activitate productia de imbracaminte, platitoare de impozit pe profit si TVA, a livrat catre Eva SRL produse finite cu incasare pe masura vanzarii, in doua transe: o livrare in luna decembrie N-1, in valoare de 1.000 lei + TVA (cost de productie 600 lei) si o livrare in luna ianuarie N, de 2.000 lei + TVA (cost de productie 1.400 lei). In luna ianuarie, clientul a achitat contravaloarea a 50% din produsele vandute. In luna iunie N, clientul i...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X