email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Vanzarile la distanta – ce reprezinta si ce obligatii au furnizorii?

Vanzarile la distanta – ce reprezinta si ce obligatii au furnizorii?
vanzari distantatvapersoana fizica neimpozabilaprestari servicii

Vanzarea la distanta reprezinta o livrare de bunuri care sunt expediate sau transportate dintr-un stat membru in alt stat membru de catre furnizor sau de alta persoana in numele acestuia catre un cumparator persoana impozabila care efectueaza numai livrari de bunuri sau prestari de servicii pentru care taxa nu este deductibila sau catre orice persoana neimpozabila.
 

Astfel, exista un regim special pentru vanzarile la distanta, aplicabil in cazul in care cumparatorul este:

    • persoana fizica neimpozabila;
    • persoana impozabila neinregistrata in scopuri de TVA (intreprindere mica sau persoana care efectueaza numai operatiuni scutite fara drept de deducere);
    •  persoana juridica neimpozabila.

Din punct de vedere al TVA, locul livrarii pentru vanzarile la distanta efectuate din Romania catre alt stat membru se considera in acest alt stat membru, in cazul in care livrarea este efectuata catre o persoana care nu ii comunica furnizorului un cod de inregistrare in scopuri de TVA, atribuit de statul membru in care se incheie transportul sau expedierea, daca sunt indeplinite urmatoarele conditii:

   a) valoarea totala a vanzarilor la distanta, efectuate de furnizor si care presupun transportul sau expedierea bunurilor din Romania catre un anumit stat membru, in anul calendaristic in care are loc o anumita vanzare la distanta, inclusiv valoarea respectivei vanzari la distanta, sau in anul calendaristic precedent, depaseste plafonul pentru vanzari la distanta, stabilit conform legislatiei privind taxa pe valoarea adaugata din statul membru respectiv, astfel de vanzari avand locul livrarii in statul respectiv;

sau

   b) furnizorul a optat in Romania pentru considerarea tuturor vanzarilor sale la distanta, care presupun transportul bunurilor din Romania intr-un anumit stat membru, ca avand loc in respectivul stat membru. Optiunea se exercita in conditiile stabilite prin normele metodologice si se aplica tuturor vanzarilor la distanta, efectuate catre respectivul stat membru, in anul calendaristic in care se exercita optiunea si in urmatorii 2 ani calendaristici.

Plafoanele statelor membre pentru vanzari la distanta se regasesc pe site-ul oficial al Ministerului Finantelor Publice, la adresa: http://discutii.mfinante.ro/static/10/Mfp/infotva/tabel_plafon_vz_distanta.htm

In cazul acestor vanzari, daca bunurile sunt transportate de un furnizor din Romania sau in numele acestuia catre alt Stat Membru, nu are loc un transfer din Romania. Daca furnizorul nu a depasit plafonul pentru vanzari la distanta stabilit de celalalt Stat Membru, locul livrarii este considerat a fi Romania, respectiv furnizorul va factura cu TVA aceste livrari de bunuri.

Daca insa furnizorul a depasit plafonul pentru vanzari la distanta stabilit de celalalt Stat Membru sau a optat pentru taxarea vanzarilor sale la distanta in celalalt Stat Membru, se considera ca livrarea are loc in celalalt Stat Membru. In Romania, operatiunea de transport al bunurilor in alt Stat Membru, urmata de vanzarea bunurilor catre persoane neinregistrate in scopuri de TVA este un nontransfer, furnizorul avand obligatia sa se inregistreze in scopuri de TVA in celalalt Stat Membru, sa factureze cu TVA din acel alt Stat Membru si sa raporteze operatiunile catre autoritatile fiscale din acest stat.

Nontransferurile nu sunt livrari intracomunitare si nu se declara in Decontul de TVA nici in declaratiile 390 – „Declaratie recapitulativa privind livrarile/achizitiile/prestarile intracomunitare” sau 394 - „Declaratie informativa privind livrarile/prestarile si achizitiile efectuate pe teritoriul national de persoanele inregistrate in scopuri de TVA”.


de Irina Dumitrescu

NOUTATI Contabile 2024

Cum sa „citesti” si sa interpretezi perfect o balanta contabila?


Ghidul practic Balanta de verificare de la A la Z. Analize, corelatii, studii de caz vine in ajutorul dvs. pentru a va scapa de:

• erori de inregistrare aducatoare de amenzi usturatoare din partea inspectorilor veniti in control
• lipsa de cunostinte temeinice din domenii conexe
• lipsa de experienta in lucrul cu conturile, mai ales cand acestea sunt noi, renumerotate ori abrogate!
• incapacitatea de a lua masuri profitabile prin ajustarea balantei pentru profit maxim
• riscul incalcarii legislatiei in vigoare.

Simplifica-ti si securizeaza-ti munca!

...vezi AICI lista completa >>

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
vanzari distantatvapersoana fizica neimpozabilaprestari servicii


Data aparitiei: 02 Mai 2018

Votati articolul "Vanzarile la distanta – ce reprezinta si ce obligatii au furnizorii?":
Rating:

Nota: 4.5 din 5 din 2 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X