email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Veniturile din investitii. Ce obligatii declarative sunt?

Veniturile din investitii. Ce obligatii declarative sunt?
dividendedeclaratia unicacass

Analizam un caz care prezinta repartizarea profitului din anii 2012 – 2013 in dividende in anul 2016 in baza AGA, in suma de peste 650.000 lei. A fost declarat in D100 pana in data de 25 ianuarie 2017 impozitul pe dividende de 5% si a fost platit pana pe 25.01.2017 si a declarat pe 28.02.2017 in D205 dividendele brute impozit pe asociatii.

 In anul 2017 s-a platit prin banca suma de 250.000 lei si in anul 2018 in suma de 300.000 lei. Asociatii trebuie sa declare in declaratia unica dividendele nete ridicate in 2017-2018 si sa plateasca CASS in avans in vedere ca au peste 12 salarii minime? Asociatii sunt salariatii cu norma partiala de 6 ore/8 ore si in anul 2016-2017-2018.


Iata raspunsul specialistului!

Potrivit noilor prevederi ale Codului fiscal in forma modificata de OUG 18/2018 si OUG 25/2018, persoanele fizice care realizeaza venituri din activitati independente, din drepturi de proprietate intelectuala, din asocierea cu o persoana juridica, contribuabil potrivit prevederilor Titlului II, Titlului III sau Legii 170/2016, din cedarea folosintei bunurilor, din activitati agricole, din investitii si din alte surse, prevazute la art. 155 alin. (1) lit. b) - h) din Codul fiscal, din una sau mai multe surse si/sau categorii de venituri, datoreaza CASS, daca estimeaza pentru anul curent 2018 venituri a caror valoare cumulata este cel putin egala cu 12 salarii minime brute pe tara, in vigoare la termenul de depunere a declaratiei unice prevazute la art. 120 din Codul fiscal.
 
Incadrarea in acest plafon anual de cel putin 12 salarii minime brute pe tara se efectueaza prin cumularea veniturilor prevazute la art. 155 alin. (1) lit. b) - h) din Codul fiscal enumerate mai sus, in mod particular in cazul veniturilor din dividende luandu-se in calcul sumele incasate.
 
Prin OUG 18/2018 a fost astfel modificat art.170 din Codul fiscal care prevedea ca incadrarea in plafonul anual de 12 salarii de baza minime brute pe tara se efectueaza prin insumarea veniturilor anuale realizate in anul fiscal precedent, astfel ca veniturile din dividende incasate in anul 2017 nu mai influenteaza CASS datorata pentru anul 2018.
 


De asemenea, pentru veniturile aferente perioadelor anterioare anului fiscal 2018, contributiile sociale obligatorii sunt cele in vigoare in perioada careia ii sunt aferente veniturile, iar pentru regularizarea CASS sunt aplicabile reglementarile legale in vigoare in respectiva perioada. Temeiul legal il reprezinta art. II alin. (5) din OUG 18/2018.
 
Avand in vedere prevederile art.176 alin. (2) din Codul fiscal in vigoare pentru anii 2016 si 2017, pentru persoanele fizice care realizeaza venituri din dividende, baza lunara de calcul al CASS reprezinta totalul veniturilor brute din dividende, in bani sau in natura, distribuite de persoanele juridice, realizate in cursul anului fiscal precedent, raportat la cele 12 luni ale anului. Pct. 17^1 din Normele metodologice pentru aplicarea art.176 alin. (2) din Codul fiscal introdus prin HG 284/2017, precizeaza ca veniturile din dividende, in bani sau in natura, care constituie baza lunara de calcul al CASS sunt dividendele brute distribuite, indiferent daca acestea au fost platite sau nu de catre persoanele juridice in cursul anului fiscal precedent, potrivit legii.
 
Norma tranzitorie prevazuta de art. II alin. (5) din OUG 18/2018 se aplica cu prioritate in raport cu prevederea cuprinsa in actul normativ in care este cuprinsa, aceasta pronuntand solutii pentru clarificarea raporturilor juridice intervenite in perioada de reglementare.
 
In conditiile in care potrivit solutiei cuprinse in dispozitiile finale si tranzitorii ale art. II alin. (5) din OUG 18/2018 se impune aplicarea regimului de impozitare aferent anului realizarii, o solutie de luare in calcul in stabilirea plafonului ar conduce la stabilirea CASS atat pentru anul realizarii, cat si pentru anul 2018. O astfel de interpretare nu poate fi admisa, in opinia noastra, deoarece ar conduce la inaplicarea normei tranzitorii insasi si stabilirea de obligatii fiscale asupra aceleasi sume pentru ani diferiti. 
 
In aceste conditii pentru veniturile de natura celor analizate aferente perioadelor anterioare anului fiscal 2018 nu se depune Declaratia unica pentru CASS.


 

Raspuns oferit pe portalcontabilitate.ro de Dani Cucu - Consultant fiscal.


de Redactia Contabilul

NOUTATI Contabile 2024

Stiati ca lipsa politicilor si procedurilor contabile este amendadata cu pana la 4.000 lei?


Comandati chiar acum pachetul complet pentru intocmirea politicilor si procedurilor contabile!

In plus, beneficiati de TRANSPORT GRATUIT pentru cumparaturi a caror valoare depaseste 247 lei (TVA inclusa)!

Pachet Complet pentru intocmirea politicilor si procedurilor contabile cuprinde:

  Stick Manual de politici contabile (100% editabil)
  Stick Proceduri contabile pentru societati comerciale (100% editabil)

Grabiti-va sa comandati ACUM pachetul dvs. cu politici si proceduri contabile!

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
dividendedeclaratia unicacass


Data aparitiei: 03 August 2018
Ultima actualizare: 10 August 2018

Votati articolul "Veniturile din investitii. Ce obligatii declarative sunt?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X