email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Trecerea de la TVA lunar la TVA trimestrial. Cum se procedeaza?

Trecerea de la TVA lunar la TVA trimestrial. Cum se procedeaza?
tvadeclaratia 390

Prezentam in cele ce urmeaza cazul unei societati care a trecut la perioada fiscala „trimestrul calendaristic”. In data de 4 martie 2019 a fost primita decizia privind trecerea de la TVA lunar la TVA trimestrial incepand cu data de 01.01.2019.

Este important de precizat ca in anul 2018 nu au fost efectuate achizitii intarcomunitare de bunuri. Pentru perioada 1.01.2019 - 31.01 2019 a fost depus un Decont de TVA pentru care a fost obtinuta o recipisa fara erori de validare. Dupa aceea a fost primita o notificare pentru nedepunerea D 390 aferenta perioadei 01.01. - 31.01 2019. In decontul depus in ianuarie 2019 au fost completate randurile privind achizitii intracomunitare.
 

Vom afla de la specialistul nostru in domeniu cum se procedeaza in aceasta situatie.
 

Trecerea de la TVA lunar la TVA trimestrial: raspunsul specialistului

Din cele prezentate reiese ca societatea a trecut la perioada fiscala „trimestrul calendaristic” incepand cu luna ianuarie 2019, dar a realizat in aceasta luna una sau mai multe achizitii intracomunitare de bunuri. Aceasta inseamna ca se vor aplica prevederile art. 322 alin. 7 lit. a din Codul fiscal potrivit carora pentru persoana impozabila care utilizeaza trimestrul calendaristic ca perioada fiscala si care efectueaza o achizitie intracomunitara de bunuri taxabila, perioada fiscala devine luna calendaristica incepand cu prima luna a unui trimestru calendaristic (luna ianuarie 2019), daca exigibilitatea taxei aferente achizitiei intracomunitare de bunuri intervine in aceasta prima luna a respectivului trimestru (achizitia intracomunitara de bunuri a fost realizata in luna ianuarie 2019).

Pentru revenirea de la perioada fiscala „trimestrul calendaristic” la perioada fiscala „luna calendaristica” societatea trebuia sa depuna in primele cinci zile lucratoare ale lunii februarie 2019 formularul 092 „Declaratia de mentiuni privind schimbarea perioadei fiscale pentru persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA care utilizeaza trimestrul calendaristic ca perioada fiscala si care efectueaza o achizitie intracomunitara de bunuri taxabila in Romania”(o va depune cu intarziere in acest caz).

Deoarece perioada fiscala a redevenit luna calendaristica chiar din luna ianuarie 2019, cand s-au realizat achizitiile intracomunitare de bunuri, societatea trebuie sa depuna deconturi TVA lunare D300 pentru lunile ianuarie 2019, februarie 2019 si martie 2019 si nu un singur decont de TVA pentru trimestrul I 2019. De asemenea, se va depune si declaratia recapitulativa 390 VIES pentru luna ianuarie 2019.


 

Raspuns oferit pe portalcontabilitate.ro de Constanta Popa – Economist.


de Redactia Contabilul

NOUTATI din Legislatia Contabila

PFA 2024. Ce SOLUTII si AVANTAJE mai sunt?


Important: PFA-urile au fost grav lovite de modificarile Codului Fiscal Mai e ceva de facut pentru a fi rentabile?
Legislatia pentru PFA s-a schimbat!

CUM se aplica, CAT ne afecteaza si (mai ales)
CE SOLUTII exista pentru a ne salva?

Afla acum care sunt solutiile ingenioase oferite de expertul Horatiu Sasu parcurgand lucrarea PFA/II/IF: Taxe, impozite, deduceri, contributii!
Vei gasi aici explicatii si exemple 100% practice, cu aplicabilitate certa si imediata!

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
tvadeclaratia 390


Data aparitiei: 05 Aprilie 2019

Votati articolul "Trecerea de la TVA lunar la TVA trimestrial. Cum se procedeaza?":
Rating:

Nota: 4.86 din 5 din 11 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X