email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Inspectia fiscala. Care este termenul de prescriptie al creantelor fiscale?

Inspectia fiscala. Care este termenul de prescriptie al creantelor fiscale?
inspectie fiscalacreante fiscalerisc fiscal

In cazul in care o societate platitoare de impozit pe profit si TVA ar urma sa aiba un control de fond ANF, incepand cu data de 1 iunie 2019, ce perioada ar urma sa se controleze? Vom afla in continuare informatii esentiale despre termenul de prescriptie al creantelor fiscale. Trebuie acordata o mare atentie selectarii perioadelor care vor fi supuse inspectiei fiscale se efectueaza de organul fiscal in functie de riscul fiscal identificat.
 

Termenul de prescriptie al creantelor fiscale: raspunsul specialistului

Verificarea legalitatii si conformitatii declaratiilor fiscale, a corectitudinii si exactitatii indeplinirii obligatiilor bugetare de catre persoanele fizice si juridice, se efectueaza prin inspectia fiscala.

Inspectia fiscala se efectueaza in cadrul termenului de prescriptie a dreptului organului fiscal de a stabili creante fiscale.

Selectarea perioadelor care vor fi supuse inspectiei fiscale se efectueaza de organul fiscal in functie de riscul fiscal identificat. Inspectia fiscala se poate extinde si asupra celorlalte perioade fiscale neverificate in cadrul termenului de prescriptie a dreptului de a stabili creante fiscale.
 

Formele inspectiei fiscale sunt:

- inspectia fiscala generala - reprezinta activitatea de verificare a modului de indeplinire a tuturor obligatiilor fiscale si a altor obligatii prevazute de legislatia fiscala si contabila ce revin entitatii controlate,

- inspectia fiscala partiala - reprezinta activitatea de verificare a modului de indeplinire a uneia sau mai multor obligatii fiscale, precum si a altor obligatii prevazute de legislatia fiscala si contabila, ce revin persoanei controlate.

Selectarea perioadelor care sunt supuse inspectiei fiscale se efectueaza de organul fiscal in functie de riscul fiscal identificat. Dupa caz, inspectia fiscala se poate extinde si asupra celorlalte perioade fiscale neverificate.

Din punct de vedere fiscal, termenul de prescriptie de 5 (cinci) ani a dreptului de a stabili obligatii fiscale incepe sa curga de la data de 1 ianuarie a anului urmator celui in care s-a nascut creanta fiscala.

Incepand cu 01 ianaurie 2016, termenul de prescriptie se calculeaza incepand cu data de 01 iulie a anului urmator celui pentru care se datoreaza obligatia fiscala, iar acest termen este valabil incepand cu taxele, impozitele si contributiile datorate incepand cu anul 2016.

Dreptul organului fiscal de a stabili creante fiscale se prescrie in termen de 5 ani, cu exceptia cazului in care legea dispune altfel. Adica, in situatia in care s-a savarsit o fapta prevazuta de legea penala, termenul de prescriptie este de 10 ani, caz in care termenul incepe sa curga de la data la care fapta a avut loc si aceasta a fost sanctionata ca atare printr-o hotarare judecatoreasca definitiva.

Referitor la intrebarea d-voastra mentionam ca pentru impozitele la care baza impozabila se stabileste anual (impozit pe venit, impozit pe profit) organul fiscal poate stabili obligatii fiscale intr-un interval de 5 ani si 6 luni, incepand cu anul 2016.

Pentru impozitul pe profit anual determinat pentru anul 2012 si declarat in luna martie 2013, cei 5 ani se implinesc la finele anului 2018.

 Pentru taxa pe valoarea adaugata datorata, pentru care baza impozabila se stabileste lunar, de exemplu pentru luna martie 2012, termenul este pana la sfarsitul anului 2017.

Inspectia fiscala efectuata in anul 2019 nu mai poate verifica creantele anului 2012 decat in cazurile speciale anterior prezentate.

 

 

Raspuns oferit pe portalcontabilitate.ro de Elena Ionescu - Expert contabil si auditor. 


de Redactia Contabilul

NOUTATI din Legislatia Contabila

PFA 2024. Ce SOLUTII si AVANTAJE mai sunt?


Important: PFA-urile au fost grav lovite de modificarile Codului Fiscal Mai e ceva de facut pentru a fi rentabile?
Legislatia pentru PFA s-a schimbat!

CUM se aplica, CAT ne afecteaza si (mai ales)
CE SOLUTII exista pentru a ne salva?

Afla acum care sunt solutiile ingenioase oferite de expertul Horatiu Sasu parcurgand lucrarea PFA/II/IF: Taxe, impozite, deduceri, contributii!
Vei gasi aici explicatii si exemple 100% practice, cu aplicabilitate certa si imediata!

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
inspectie fiscalacreante fiscalerisc fiscal


Data aparitiei: 22 Aprilie 2019
Ultima actualizare: 30 Aprilie 2019

Votati articolul "Inspectia fiscala. Care este termenul de prescriptie al creantelor fiscale?":
Rating:

Nota: 4.28 din 5 din 18 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X