email
MODIFICARILE din Contabilitate in 2020 - 9 Proceduri Contabile actualizate la zi

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"MODIFICARILE din Contabilitate in 2020 - 9 Proceduri Contabile actualizate la zi"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.

Sanctiuni la depunerea situatiilor financiare. Ce spune Legea contabilitatii?

Sanctiuni la depunerea situatiilor financiare. Ce spune Legea contabilitatii?
situatii financiare anualesanctiunilegea contabilitatii

Depunerea situatiilor financiare este una dintre cele mai complexe si stresante activitati din viata contabililor. In cazul in care le-ati depus cu intarziere fata de termenul de 30.05.2019, trebuie sa luati in calcul care sunt implicatiile. Vom dezbate in continuare care sunt sanctiunile si cand se inregistreaza rezerva legala.


Un contribuabil are la arhiva din bilant (din greseala), in loc de scan cu semnaturi, stampila balanta, rapoarte si declaratie nesemnata cat este de grav. Specialistul nostru va lamuri situatia legata de depunerea situatiilor financiare cu intarziere.
 

Sanctiuni la depunerea situatiilor financiare: raspunsul specialistului

1. ART. 41 din Legea contabilitatii prevede ca constituie contraventie nerespectarea reglementarilor emise de Ministerul Finantelor Publice, cu privire la intocmirea, semnarea si depunerea in termenul legal la unitatile teritoriale ale Ministerului Finantelor Publice a situatiilor financiare anuale si, dupa caz, a situatiilor financiare anuale consolidate, precum si a raportarilor contabile.
 

Sanctiunile prevazute de legea contabilitatii sunt:

- referitoare la intocmire si semnare,  amenda de la 2.000 lei la 3.000 lei;
 - referitoare la depunerea in termenul legal,
- cu amenda de la 300 lei la 1.000 lei, daca perioada de intarziere este cuprinsa intre 1 si 15 zile lucratoare,
- cu amenda de la 1.000 lei la 3.000 lei, daca perioada de intarziere este cuprinsa intre 16 si 30 de zile lucratoare, si


 - cu amenda de la 1.500 lei la 4.500 lei, daca perioada de intarziere depaseste 30 de zile lucratoare.

Astfel, sanctiunea pentru depunerea cu intarziere a situatiilor financiare anuale este amenda, stabilita in mod diferentiat ca si suma in functie de numarul zilelor lucratoare de intarziere.

 2. Pct. 421 din OMFP 1802/2014, cu modificarile si completarile ulterioare prevede ca
repartizarea profitului se inregistreaza in contabilitate pe destinatii, dupa aprobarea situatiilor financiare anuale.

Repartizarea profitului se efectueaza in conformitate cu prevederile legale in vigoare.

Sumele reprezentand rezerve constituite din profitul exercitiului financiar curent, in baza unor prevederi legale, se inregistreaza prin articolul contabil 129 "Repartizarea profitului" = 106 "Rezerve".

 Profitul contabil ramas dupa aceasta repartizare se preia la inceputul exercitiului financiar urmator celui pentru care se intocmesc situatiile financiare anuale in contul 117 "Rezultatul reportat", de unde urmeaza a fi repartizat pe celelalte destinatii hotarate de adunarea generala a actionarilor sau asociatilor, cu respectarea prevederilor legale.

Astfel, rezerva legala fiind o repartizare obligatorie, prevazuta de lege, se inregistreaza la finele anului 2018 prin articolul contabil
 129                  =                           1061

Inchiderea conturilor 121 "Profit sau pierdere" si 129 "Repartizarea profitului" se efectueaza la inceputul exercitiului financiar urmator celui pentru care se intocmesc situatiile financiare anuale.

In luna ianuarie 2019 se inchide contul 129
 121        =            129

Si se preia profitul ramas pentru a fi repartizat pe celelalte destinatii
121        =            117

3. Situatiile financiare anuale sunt insotite de raportul administratorilor, semnat de acestia si declaratia scrisa a conducatorului entitatii de asumare a raspunderii pentru situatiile financiare intocmite.

Aceste documente insotitoare trebuie sa fie semnate de administrator.
Microintreprinderile vor atasa si un extras din politicile contabile aplicate.
Stampila nu este obligatorie.

Situatiile financiare anuale si raportarile contabile se semneaza de catre directorul economic, contabilul-sef sau alta persoana imputernicita sa indeplineasca aceasta functie.

Situatiile financiare anuale si raportarile contabile pot fi intocmite si semnate de persoane fizice sau juridice, autorizate potrivit legii, membre ale Corpului Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania.

 Situatiile financiare anuale si raportarile contabile se semneaza si de catre administratorul sau persoana care are obligatia gestionarii entitatii.
    
Sanctiunile prevazute de legea contabilitatii referitoare la intocmire si semnarea situatiilor financiare prevad  amenda de la 2.000 lei la 3.000 lei.

Art. 30 prevede ca situatiile financiare anuale vor fi insotite de o declaratie scrisa a persoanelor prevazute la art. 10 alin. (1) prin care isi asuma raspunderea pentru intocmirea situatiilor financiare anuale si confirma ca:

    a) politicile contabile utilizate la intocmirea situatiilor financiare anuale sunt in conformitate cu reglementarile contabile aplicabile;
    b) situatiile financiare anuale ofera o imagine fidela a pozitiei financiare, performantei financiare si a celorlalte informatii referitoare la activitatea desfasurata;
    c) persoana juridica isi desfasoara activitatea in conditii de continuitate.

Nerespectarea prevederilor referitoare la intocmirea declaratiilor prevazute la art. 30 si 31 se sanctioneaza cu amenda de la 400 lei la 5.000 lei.


 


Raspuns oferit pe portalcontabilitate.ro de Gabi Popescu - Auditor financiar.

de Contabilul.ro

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
situatii financiare anualesanctiunilegea contabilitatii

Ti-a placut acest articol? Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!

Data aparitiei: 04 Iunie 2019


Votati articolul "Sanctiuni la depunerea situatiilor financiare. Ce spune Legea contabilitatii?":
Rating:

Nota: 4.22 din 5 din 9 voturi


ClubContabilitate.ro - intrebarea zilei

Suspendare cim pentru crestere copil

Intrebare: Buna ziua, va rog sa ma ajutati cu niste sfaturi in urmatoarea problema. Un angajat ( tatic ) a adus la cunostinta astazi 02.08.2018 ca pe 11.06.2018 i s-a nascut un copil, motiv pentru care vrea sa faca cerere pentru suspendare cim pentru a putea intra in concediu de crestere copil. Intrebarea mea este daca mai poate face cerere la aceasta data, cu ce data fac decizia de suspendare si cand transmit revisalul avand in vedere ca pentru suspendare transmiterea se face cel tarziu in ziua lucratoare anterioara datei suspendarii / datei incetarii suspendarii cim ?
Multumesc frumos si astept cu interes raspunsul dvs. Cu respect.

Raspuns: Tatal poate intra in concediu pentru cresterea copilului, daca mama nu beneficiaza de concediu si...... » citeste tot raspunsul aici

Alte articole publicate in data de 04 Iunie 2019 ARTICOLE SIMILARE

Opinia ta conteaza! Scrie-ne mai jos ce parere ai despre acest subiect dar si ce alte subiecte din domeniu te intereseaza si ai dori sa scriem despre ele!


Daca ai intrebari care necesita consultanta in contabilitate, le poti adresa pe www.PortalContabilitate.ro sau www.ClubContabilitate.ro. Va multumim!


X
user
user
Intrebare antispam: 9 + 4 =
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016Subiectele saptamanii

Stiri si analize economice
SATI

Atentie, Contabili!

Modificari in Codul Fiscal 2020 - ATENTIE la noile Proceduri Contabile!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCA GRATUIT Raportul Special
"MODIFICARILE din Contabilitate in 2020 - 9 Proceduri Contabile actualizate la zi"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X