email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Produse acordate gratuit. Cum se evidentiaza pe factura?

Produse acordate gratuit. Cum se evidentiaza pe factura?
facturatvagestiunecont contabil

 Multi comercianti intocmesc diverse oferte care au scopul de a stimula vanzarile. Una dintre aceste metode o reprezinta oferirea de produse gratuit. Dilema in acest caz este cum se evidentiaza aceste produse pe factura.
 

Luam situatia unei firme care intocmeste o decizie interna si doreste sa ofere un produs cadou din produsul X la o bucata cumparata din produsul Y.

Specialistul nostru va prezenta mai jos cum se va inregistra si cum se va evidentia pe factura produsul respectiv avand in vedere ca produsul are un pret anume, dar este acordat gratuit. Pentru bunul acordat gratuit este obligatorie trecerea pe factura sau nu? 
 

Iata si alte nedumeriri care pot sa apara in acest caz:

- Pentru scoaterea din gestiune a bunului acordat gratuit clientului se poate intocmi formularul Aviz de insotire a marfii care va va purta mentiunea "fara facturare" precum si semnatura clientului primitor?;

- Avizul de insotire a marfii va avea cantitatea si pretul (valoarea de vanzare fara TVA) pentru informarea clientului sau trebuie sa se mentioneze valoarea si la total 0 lei?;

- La scaderea din gestiune este corecta formula contabila 623 = 371?
 

Produse acordate gratuit: raspunsul specialistului


Pentru produsele acordate gratuit, in scopul stimularii vanzarilor, se intocmeste Aviz de insotire cu mentiunea ”Fara factura – bunuri acordate in scopul stimularii vanzarilor”. In Aviz se inscrie valoarea produselor fara ca aceasta sa genereze obligatii de plata.

Cheltuielile se inregistreaza cu ajutorul contului  6232. Cheltuieli de reclama si publicitate (6232=371).

Din punct de vedere a TVA operatiunea nu este considerata livrare de bunuri efectuata cu plata daca sunt indeplinite conditiile din normele metodologice date in aplicarea art. 270 alin. (8) lit.b) din Codul fiscal, respectiv:

a) se cuprind in categoria bunurilor acordate in mod gratuit in scopul stimularii vanzarilor bunurile care sunt produse de persoana impozabila in vederea vanzarii sau sunt comercializate in mod obisnuit de catre persoana impozabila, acordate in mod gratuit clientului, numai in masura in care sunt bunuri de acelasi fel ca si cele care sunt, au fost ori vor fi livrate clientului. Atunci cand bunurile acordate gratuit in vederea stimularii vanzarilor nu sunt produse de persoana impozabila si/sau nu sunt bunuri comercializate in mod obisnuit de persoana impozabila si/sau nu sunt de acelasi fel ca si cele care sunt ori au fost livrate clientului, acordarea gratuita a acestora nu se considera livrare de bunuri daca:

1. se poate face dovada obiectiva a faptului ca acestea pot fi utilizate de catre client in legatura cu bunurile/serviciile pe care le-a achizitionat de la respectiva persoana impozabila; sau

2. bunurile/serviciile sunt furnizate catre consumatorul final si valoarea bunurilor acordate gratuit este mai mica decat valoarea bunurilor/serviciilor furnizate acestuia;

b) bunurile acordate in scop de reclama cuprind, fara a se limita la acestea, bunurile oferite in mod gratuit in cadrul campaniilor promotionale, mostre acordate pentru incercarea produselor sau pentru demonstratii la punctele de vanzare.
 

 

Raspuns oferit pe portalcontabilitate.ro de Irina Dumitrescu – Economist.


de Irina Dumitrescu

NOUTATI din Legislatia Contabila

PFA 2024. Ce SOLUTII si AVANTAJE mai sunt?


Important: PFA-urile au fost grav lovite de modificarile Codului Fiscal Mai e ceva de facut pentru a fi rentabile?
Legislatia pentru PFA s-a schimbat!

CUM se aplica, CAT ne afecteaza si (mai ales)
CE SOLUTII exista pentru a ne salva?

Afla acum care sunt solutiile ingenioase oferite de expertul Horatiu Sasu parcurgand lucrarea PFA/II/IF: Taxe, impozite, deduceri, contributii!
Vei gasi aici explicatii si exemple 100% practice, cu aplicabilitate certa si imediata!

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
facturatvagestiunecont contabil


Data aparitiei: 11 Iulie 2019

Votati articolul "Produse acordate gratuit. Cum se evidentiaza pe factura?":
Rating:

Nota: 4.5 din 5 din 2 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X