email
MODIFICARILE din Contabilitate in 2020 - 9 Proceduri Contabile actualizate la zi

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"MODIFICARILE din Contabilitate in 2020 - 9 Proceduri Contabile actualizate la zi"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.

Cesionare creante comerciale. Care este tratamentul contabil si fiscal?

Cesionare creante comerciale. Care este tratamentul contabil si fiscal?
creanteclientiOMFP 1802/2014manualul de politici contabile

Prezentam in continuare, cu ajutorul expertului nostru in domeniu, informatii importante despre regimul contabil, fiscal si TVA in cazul vanzarii sau cesionarii de creante comerciale.
 

Cesionare creante comerciale: raspunsul specialistului


Cesiunea de creanta se efectueaza in baza unui contract reglementat de Codul civil si reprezinta conventia prin care creditorul cedent transmite cesionarului o creanta impotriva unui tert. Nu este obligatoriu ca data scadentei sa fie depasita.

Contractul de cesiune de creanta genereaza evidentierea in contabilitate a creantei fata de noul debitor si inregistrarea pierderii la scoaterea din evidenta a creantelor cedate. In cazul in care creanta este cesionata la valoarea nominala, nu exista implicatii din punct de vedere al cheltuielilor si veniturilor.

Conform pct. 331 din Reglementarile contabile, aprobate prin OMFP 1802/2014, creantele incerte se inregistreaza distinct in contabilitate (contul 4118 "Clienti incerti sau in litigiu" sau in conturi analitice ale conturilor de creante, pentru alte creante decat clientii). Conform pct. 332 din Reglementarile contabile, in scopul prezentarii in situatiile financiare anuale, creantele se evalueazala valoarea probabila de incasat.

Atunci cand se estimeaza ca o creanta nu se va incasa integral, in contabilitate se inregistreaza ajustari pentru pierdere de valoare, la nivelul sumei care nu se mai poate recupera.

Daca prin manualul de politici contabile, nu s-a prevazut momentul transferului creantelor la creante incerte in momentul depasirii scadentelor, opinia mea este ca se poate face acest transfer la data intocmirii bilantului, daca se constata ca au devenit incerte.
 

Ati elaborat politicile si procedurile contabile specifice firmei, asa cum va obliga legislatia in vigoare? Va oferim un set complet de politici si proceduri contabile (Click aici), 100% editabile si adaptabile oricarui tip de societate.


Va reamintim, amenda de pana la 4.000 lei pentru lipsa politicilor si procedurilor contabile!
 

Inregistrarea contractului de cesionare creante se face in conformitate cu Reglementarile contabile aprobate prin Ordinul nr. 1802/2014.

Astfel, la punctul 333 din Reglementarile contabile, la alin. (4) se prevede:

“In cazul in care cesionarul cedeaza creanta fata de debitorul preluat, acesta recunoaste in contabilitate la data cedarii:

a) o cheltuiala (contul 654 "Pierderi din creante si debitori diversi"), daca costul de achizitie al creantei cedate este mai mare decat pretul de cesiune al acesteia; sau

b) un venit (contul 758 "Alte venituri din exploatare"/analitic distinct), daca pretul de cesiune al creantei cedate este mai mare decat costul de achizitie al acesteia”.
 

Deci, inregistrarile in contabilitate sunt:

461/Analitic cesionar = 4111/Creanta
654 = 461/Creanta

si concomitent:
Credit cont 809

Incasarea contravalorii creantei:
5121 = 461/Analitic cesionar

Anulare provizion (daca este cazul)
491=7814

Cesionarul cumpara creantele, asumandu-si riscul neincasarii acestora. Creantele preluate prin cesionare se evidentiaza in contabilitate la costul de achizitie. Valoarea nominala a creantelor astfel preluate se evidentiaza in afara bilantului in contul 809.

Efectele fiscale in cazul contractelor de cesiune le puteti regasi la lit h) a alin (4) de la art. 25 dinCodul fiscal:

"ART. 25 - Cheltuieli

(4) Urmatoarele cheltuieli nu sunt deductibile:

h) pierderile inregistrate la scoaterea din evidenta a creantelor, pentru partea neacoperita de provizion, potrivit art. 26, precum si cele inregistrate in alte cazuri decat urmatoarele:

1. punerea in aplicare a unui plan de reorganizare confirmat printr-o sentinta judecatoreasca, in conformitate cu prevederile Legii nr. 85/2014;
2. procedura de faliment a debitorilor a fost inchisa pe baza hotararii judecatoresti;
3. debitorul a decedat si creanta nu poate fi recuperata de la mostenitori;
4. debitorul este dizolvat, in cazul societatii cu raspundere limitata cu asociat unic, sau lichidat, fara succesor;
5. debitorul inregistreaza dificultati financiare majore care ii afecteaza intreg patrimoniul;
6. au fost incheiate contracte de asigurare;".

Daca cesionarea de creante nu rezulta dintr-una dintre cele 6 situatii, pierderea din creante nu poate fi considerata deductibila. Societatea dumneavoastra nu a pierdut acele sume ca urmare a falimentului sau a unei hotarari judecatoresti, ci ca urmare a renuntarii la aceste creante prin cesiune.

In concluzie, in opinia mea, cheltuiala inregistrata prin cesiunea de creanta (cont 654) nu este o cheltuiala efectuata in scopul desfasurarii activitatii economice (nu putem renunta la o creanta doar pentru ca facturile au scadenta de mult depasita), deci cheltuiala cu scoaterea din evidenta a creantelor este nedeductibila pentru partea neacoperita de provizion, potrivitart. 26.

In ceea ce priveste TVA, nu se poate efectua ajustarea TVA in cazul creantelor cesionate deoarece nu va aflati in situatiile prevazute la art. 287 din Codul fiscal.
 

 

Raspuns oferit pe portalcontabilitate.ro de Mariana Prejbeanu - Expert contabil, Consultant fiscal, Auditor financiar.

de Contabilul.ro

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
creanteclientiOMFP 1802/2014manualul de politici contabile

Ti-a placut acest articol? Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!

Data aparitiei: 16 Decembrie 2019


Votati articolul "Cesionare creante comerciale. Care este tratamentul contabil si fiscal?":
Rating:

Nota: 4.88 din 5 din 4 voturi


ClubContabilitate.ro - intrebarea zilei

Depun sau nu declaratia 392a pentru anul 2014

Intrebare: Buna ziua , va rog sa-mi spuneti daca o societate comerciala platitoare TVA lunar , platitoare impozit pe venit microintreprindere pana la data de 30 septembrie 2014 de unde datorita depasirii cifrei de afaceri devine platioare de impozit pe profit va depune sau nu declaratia 392a si pe ce perioada?Multumesc si sper ca am fost suficient de explicita.

Raspuns: Declaratiile 392 a sau b sunt depuse de persoanele juridice care au cifra de afaceri pentru anul...... » citeste tot raspunsul aici

Alte articole publicate in data de 16 Decembrie 2019 ARTICOLE SIMILARE

Opinia ta conteaza! Scrie-ne mai jos ce parere ai despre acest subiect dar si ce alte subiecte din domeniu te intereseaza si ai dori sa scriem despre ele!


Daca ai intrebari care necesita consultanta in contabilitate, le poti adresa pe www.PortalContabilitate.ro sau www.ClubContabilitate.ro. Va multumim!


X
user
user
Intrebare antispam: 7 + 2 =
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016Subiectele saptamanii

Stiri si analize economice
SATI

Atentie, Contabili!

Modificari in Codul Fiscal 2020 - ATENTIE la noile Proceduri Contabile!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCA GRATUIT Raportul Special
"MODIFICARILE din Contabilitate in 2020 - 9 Proceduri Contabile actualizate la zi"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X