email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Perioada fiscala a TVA pentru anul 2020. Ce declaratii se depun in ianuarie?

Perioada fiscala a TVA pentru anul 2020. Ce declaratii se depun in ianuarie?
TVAcifra de afaceriplafonachizitii intracomunitare

Cu privire la TVA, si in anul 2020, ca regula generala, perioada fiscala este luna calendaristica.
 

Prin exceptie, perioada fiscala este trimestrul calendaristic pentru persoana impozabila care in cursul anului calendaristic precedent:

    1. a realizat o cifra de afaceri din operatiuni taxabile si/sau scutite cu drept de deducere si/sau neimpozabile in Romania dar care dau drept de deducere, care nu a depasit plafonul de 100.000 euro. Echivalentul in lei al plafonului de 100.000 euro se determină pe baza cursului de schimb comunicat de Banca Naţională a României valabil pentru data de 31 decembrie 2019. Cursul de schimb valabil pentru data de 31 decembrie 2019 este 4,7785 lei/euro. Pe baza acestui curs echivalentul in lei este 477.850 RON.

    2. nu a efectuat una sau mai multe achizitii intracomunitare de bunuri.

I. Persoanele impozabile care in cursul anului 2019 au utilizat ca perioada fiscala trimestrul calendaristic si nu au efectuat achizitii intracomunitare de bunuri taxabile in Romania.

1. Daca in anul 2019 au realizat o cifra de afaceri din operatiuni taxabile si/sau scutite cu drept de deducere si/sau neimpozabile in Romania dar care dau drept de deducere, care a depasit plafonul de 100.000 euro, in anul 2020 vor utiliza ca perioada fiscala luna calendaristica.

In acest sens, persoanele impozabile vor depune la organele fiscale competente declaratia de mentiuni (Formular 700 online sau 010,070, dupa caz), pana la data de 15.01.2020.

2. Daca in anul 2019 au au realizat o cifra de afaceri din operatiuni taxabile si/sau scutite cu drept de deducere si/sau neimpozabile in Romania dar care dau drept de deducere, care nu a depasit plafonul de 100.000 euro, in anul 2020 vor utiliza ca perioada fiscala trimestrul calendaristic. In acest caz, persoanele impozabile  vor depune la organele fiscale competente formularul 094 „Declaratie privind cifra de afaceri in cazul persoanelor impozabile pentru care perioada fiscala este trimestrul calendaristic si care nu au efectuat achizitii intracomunitare de bunuri in anul precedent”. Acest formular se va depune pana la data de 25.01.2020.


II.  Persoanele impozabile care anul 2019 au utilizat ca perioada fiscala luna calendaristica.

1. Daca in anul 2019 au realizat o cifra de afaceri din operatiuni taxabile si/sau scutite cu drept de deducere si/sau neimpozabile in Romania dar care dau drept de deducere, care a depasit plafonul de 100.000 euro, in anul 2020 vor utiliza ca perioada fiscala luna calendaristica. In acest caz persoanele impozabile nu au obligatia depunerii niciunei declaratii de mentiuni, intrucat nu se modifica datele declarate initial in vectorul fiscal.

2. Daca in anul 2019 au realizat o cifra de afaceri din operatiuni taxabile si/sau scutite cu drept de deducere si/sau neimpozabile in Romania dar care dau drept de deducere, care nu a depasit plafonul de 100.000 euro si nu au efectuat achizitii intracomunitare de bunuri in anul 2019, in anul 2020 vor utiliza ca perioada fiscala trimestrul calendaristic.  

In acest sens, persoanele impozabile vor depune la organele fiscale competente declaratia de mentiuni, pana la data de 15.01.2020.

3. Daca au efectuat achizitii intracomunitare de bunuri in anul 2019, indiferent daca cifra de afaceri a depasit sau nu plafonul de 100.000 euro, in anul 2020 vor utiliza ca perioada fiscala luna calendaristica si nu au obligatia depunerii niciunei declaratii de mentiuni.
    
III. Persoanele impozabile care utilizeaza trimestrul calendaristic ca perioada fiscala si care efectueaza o achizitie intracomunitara de bunuri taxabila in Romania.

Pentru persoana impozabila care utilizeaza trimestrul calendaristic ca perioada fiscala si care efectueaza o achizitie intracomunitara de bunuri taxabila in Romania, perioada fiscala devine luna calendaristica incepand cu:  

   a) prima luna a unui trimestru calendaristic, daca exigibilitatea taxei aferente achizitiei intracomunitare de bunuri intervine in aceasta prima luna a respectivului trimestru;

   b) a treia luna a trimestrului calendaristic, daca exigibilitatea taxei aferente achizitiei intracomunitare de bunuri intervine in a doua luna a respectivului trimestru. Primele doua luni ale trimestrului respectiv vor constitui o perioada fiscala distincta, pentru care persoana impozabila va avea obligatia depunerii unui decont de TVA;

   c) prima luna a trimestrului calendaristic urmator, daca exigibilitatea taxei aferente achizitiei intracomunitare de bunuri intervine in a treia luna a unui trimestru calendaristic.

Persoanele impozabile care sunt obligate sa isi schimbe perioada fiscala trebuie sa depuna o declaratie de mentiuni la organul fiscal competent, in termen de maximum 5 zile lucratoare de la finele lunii in care intervine exigibilitatea achizitiei intracomunitare care genereaza aceasta obligatie, si vor utiliza ca perioada fiscala luna calendaristica pentru anul curent si pentru anul urmator.

Astfel, persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA care in anul 2019 au utilizat trimestrul calendaristic ca perioada fiscala si care au efectuat o achizitie intracomunitara taxabila in Romania in luna decembrie 2019 au obligatia sa depuna Declaratia de mentiuni privind schimbarea perioadei fiscale pana la data de 09 ianuarie 2020, inclusiv.

 


de Irina Dumitrescu

NOUTATI Contabile 2024

A aparut: Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024


Nu rata ghidul practic care te scoate acum din impasul generat de orice inregistrare contabila!

76 monografii, de maxima actualitate, intocmite impecabil, dezvoltate dupa o structura completa:

Prezentarea cadrului legal
• Noutatile legislative legate de subiectul dezbatut
• Tratamentul contabil exemplificat prin cazuri practice si exemple
• Inregistrarile contabile aferente fiecarui caz practic prezentat
• Tratamentul din punct de vedere fiscal, al TVA si al impozitului pe profit
• Atentionari, recomandari, sfaturi referitoare la subiect

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
TVAcifra de afaceriplafonachizitii intracomunitare


Data aparitiei: 06 Ianuarie 2020

Votati articolul "Perioada fiscala a TVA pentru anul 2020. Ce declaratii se depun in ianuarie?":
Rating:

Nota: 3.93 din 5 din 35 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X