email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Plata impozitului pentru a beneficia de bonificatie. Cum se procedeaza daca exista restante?

Plata impozitului pentru a beneficia de bonificatie. Cum se procedeaza daca exista restante?
declaratia 100OUG 33/2020bonificatieimpozit

Prin OUG nr.33/2020, Guvernul acorda bonificatii pentru plata la scadenta a impozitului pe profit sau pe veniturile microintreprinderilor datorat pentru trimestrul I al anului 2020.

Aceasta facilităte are rolul atat de a sustine activitatea economica pe perioada starii de urgenta, dar si cresterea gradului de colectare a creantelor bugetare. Intrebarea este cum se procedeaza in cazul unui contribuabil care are restante inregistrate in fisa de platitor la ANAF, atat pentru impozitul pe profit/microintreprindere cat si pentru alte contributii salariale. 

Multe firme au preferat in aceasta perioada sa isi pastreze lichiditatile pentru plati de salarii si alte urgente, profitand de facilitatile fiscale oferite prin masurile COVID de a nu i se calcula accesorii. Specialistul ne va lamuri in continuare daca trebuie sa achite tot din urma pentru a beneficia de aceasta bonificatie sau nu. 

Totodata, este important de aflat ce termen este considerat indeplinit pentru plata impozitului pe profit/micro, 25 aprilie asa cum se precizeaza in OUG 33/2020 sau 27 aprilie, acesta fiind termenul de depunere al declaratiei 100

Plata impozitului pentru a beneficia de bonificatie: raspunsul specialistului

Societatea nu va beneficia de bonificatie, nu ca o pedeapsa pentru ca are restante, ci pentru ca atunci cand va face plata , indiferent de intentia sa, ea va fi alocata si debitelor mai vechi.

Chiar daca pe OP se va face mentiune “impozit pe venitul microintreprinderii/profit”, dat fiind ca se plateste in contul unic al Bugetului de stat si alocarea platii se face automat, nu de catre un functionar care ar citi explicatia de pe op, suma va acoperi debitele mai vechi, astfel incat in fisa pe platitor nu va aparea ca s-a platit pana pe 25 integral impozitul pe venitul micro / profit.

 

O solutie poate fi, daca nu aveti restante la impozitul respectiv, sa platiti impozitul nu in contul unic, ci in contul IBAN dedicat lui. In acest fel sumele vor ajunge in evidenta fiscala a ANAF direct ca plata a acestei obligatii fiscale si nu in contul unic din care apoi vor fi distribuite.

Legat de termenul de plata, opinia specialistului este ca, tinand cont de faptul ca ANAF, la momentul formularii acestui raspuns, nu a oferit nicio clarificare -  pentru a beneficia de bonificatie trebuie sa platiti impozitul pana pe 25 aprilie (chiar daca se proceseaza pe 27, dvs. veti avea dovada platii pe 25 inclusiv).
 

Termenele se stabilesc astfel :

Codul de procedura fiscala – art. 75 :

“Termenele de orice fel privind exercitarea drepturilor si indeplinirea obligatiilor prevazute de Codul fiscal, de prezentul cod, precum si de alte dispozitii legale aplicabile in materie, daca legislatia fiscala nu dispune altfel, se calculeaza potrivit dispozitiilor Codului de procedura civila, republicat.”

Codul de procedura civila – art 181, alin. (2) :
“(2) Cand ultima zi a unui termen cade intr-o zi nelucratoare, termenul se prelungeste pana in prima zi lucratoare care urmeaza.”

Prevederea din Codul de procedura civila se aplica “daca legislatia fiscala nu dispune altfel”.

OG 33/2020 – care este legislatia fiscala in aceasta speta - dispune in mod expres “25 aprilie 2020 inclusiv”.

Daca exprimarea din OG 33/2020 ar fi fost “pana la termenul scadent”, atunci puteam aplica prevederea din Codul de procedura civila - adica plata pana pe 27 aprilie.

Cum exprimarea este “25 aprilie 2020 inclusiv” , atunci inseamna ca legislatia fiscala dispune altfel – deci plata trebuie facuta pe pe 25 aprilie inclusiv.



Raspuns oferit pe portalcontabilitate.ro de Anca Ivanov - Expert contabil. 


de Redactia Contabilul

NOUTATI Contabile 2024

Cum sa „citesti” si sa interpretezi perfect o balanta contabila?


Ghidul practic Balanta de verificare de la A la Z. Analize, corelatii, studii de caz vine in ajutorul dvs. pentru a va scapa de:

• erori de inregistrare aducatoare de amenzi usturatoare din partea inspectorilor veniti in control
• lipsa de cunostinte temeinice din domenii conexe
• lipsa de experienta in lucrul cu conturile, mai ales cand acestea sunt noi, renumerotate ori abrogate!
• incapacitatea de a lua masuri profitabile prin ajustarea balantei pentru profit maxim
• riscul incalcarii legislatiei in vigoare.

Simplifica-ti si securizeaza-ti munca!

...vezi AICI lista completa >>

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
declaratia 100OUG 33/2020bonificatieimpozit


Data aparitiei: 23 Aprilie 2020

Votati articolul "Plata impozitului pentru a beneficia de bonificatie. Cum se procedeaza daca exista restante?":
Rating:

Nota: 3 din 5 din 7 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X