email
MODIFICARILE din Contabilitate in 2020 - 9 Proceduri Contabile actualizate la zi

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"MODIFICARILE din Contabilitate in 2020 - 9 Proceduri Contabile actualizate la zi"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.

Aplicarea sistemului TVA la incasare. Care sunt exceptiile?

Aplicarea sistemului TVA la incasare. Care sunt exceptiile?
tvafurnizoribalanta

Specialistul nostru in domeniu prezinta in continuare care sunt exceptiile de la aplicarea sistemului TVA la incasare, dar si alte prevederi legislative importante de cunoscut in aceasta sfera. 

Evident, exemplu acestui material este o societate platitoare de TVA la incasare. Aceasta are drept obiect de activitate prestarea de servicii IT catre persoane juridice. Cum se poate regla situatia dintre soldul in balanta la furnizori, soldul la clienti si soldul contului de TVA la incasare, ne va explica expertul nostru in domeniu.
 

Aplicarea sistemului TVA la incasare - exceptii: raspunsul specialistului

 


In primul rand, trebuie sa verificati in structura contului de furnizori si clienti daca societatea pe care o reprezentati este in relatie de afiliere cu acei furnizori sau clienti/clienti. Astfel, operatiunile taxabile cu persoane afiliate se incadreaza la exceptii  conform prevederilor art. 282 "Exigibilitatea pentru livrari de bunuri si prestari de servicii" alin. (6) lit. d), sistemul

 

" (6) Persoanele impozabile care opteaza pentru aplicarea sistemului TVA la incasare aplica sistemul respectiv numai pentru operatiuni pentru care locul livrarii, conform prevederilor art. 275, sau locul prestarii, conform prevederilor art. 278, se considera a fi in Romania, dar nu aplica sistemul respectiv pentru urmatoarele operatiuni care intra sub incidenta regulilor generale privind exigibilitatea TVA:
    .............
d) livrarile de bunuri/prestarile de servicii pentru care beneficiarul este o persoana afiliata furnizorului/prestatorului potrivit art. 7 pct. 26."
 


Aceste prevederi se completeaza cu cele de la pct. 26 alin. (2) din normele de aplicare ale acestui articol

" (2) In situatia in care o persoana impozabila opteaza pentru aplicarea sistemului TVA la incasare prevazut la art. 282 alin. (3) - (8) din Codul fiscal, aceasta trebuie sa aplice sistemul TVA la incasare pentru toate operatiunile realizate, cu exceptia operatiunilor care nu au locul livrarii/prestarii in Romania conform prevederilor art. 275 si 278 din Codul fiscal, precum si a operatiunilor prevazute la art. 282 alin. (6) lit. a)

- d) din Codul fiscal, pentru care se aplica regulile generale privind exigibilitatea TVA prevazute la art. 282 alin. (1) si (2), art. 283, 284 si 285 din Codul fiscal. "
 
Conform prevederilor art. 282 alin.  (1), exigibilitatea taxei intervine la data la care are loc faptul generator.
 
In al doilea rand, trebuie sa verificati daca furnizorii si clientii respectivi sunt persoane impozabile stabilite in afara teritoriului Romaniei, fie pe teritoriul unui stat tert sau a unui stat membru, deoarece, asa cum rezulta si din prevederile art. 282 alin. (6) lit. d), sistemul TVA la incasare se aplica numai daca:
operatiunile efectuate (achizitii/livrari/avansuri pentru achizitii/avansuri pentru livrari) au locul in Romania;
acele operatiuni sunt taxabile.
          De exemplu, in soldul creditor 401 sau 404 se pot regasi:
furnizori externi, in cazul achizitiilor intracomunitare de bunuri si/sau servicii impozabile in Romania pentru care TVA se datoreaza prin aplicarea regimului de taxare inversa;
furnizori externi, in cazul importurilor de bunuri pentru care TVA se datoreaza in vama.
Altfel spus, trebuie sa verificati, daca tranzactiile efectuate cu acei furnizori si clienti se incadreaza la exceptiile privind aplicarea sistemului TVA la incasare reglementate in Codul fiscal prin art. 282 alin. (6)
"(6) Persoanele impozabile care opteaza pentru aplicarea sistemului TVA la incasare aplica sistemul respectiv numai pentru operatiuni pentru care locul livrarii, conform prevederilor art. 275, sau locul prestarii, conform prevederilor art. 278, se considera a fi in Romania, dar nu aplica sistemul respectiv pentru urmatoarele operatiuni care intra sub incidenta regulilor generale privind exigibilitatea TVA:

a) livrarile de bunuri/prestarile de servicii pentru care beneficiarul este persoana obligata la plata taxei conform art. 307 alin. (2) - (6) sau art. 331;
b) livrarile de bunuri/prestarile de servicii care sunt scutite de TVA;
c) operatiunile supuse regimurilor speciale prevazute la art. 311 - 313;
d) livrarile de bunuri/prestarile de servicii pentru care beneficiarul este o persoana afiliata furnizorului/prestatorului potrivit art. 7 pct. 26."
              
Aceste prevederi se completeaza cu cele de la pct. 26 alin. (2) din normele de aplicare ale art. 282 alin. (6) prin care se reglementeaza, in mod expres faptul ca:
 "  26.
   
.........
(2) In situatia in care o persoana impozabila opteaza pentru aplicarea sistemului TVA la incasare prevazut la art. 282 alin. (3) - (8) din Codul fiscal, aceasta trebuie sa aplice sistemul TVA la incasare pentru toate operatiunile realizate, cu exceptia operatiunilor care nu au locul livrarii/prestarii in Romania conform prevederilor art. 275 si 278 din Codul fiscal, precum si a operatiunilor prevazute la art. 282 alin. (6) lit. a) - d) din Codul fiscal, pentru care se aplica regulile generale privind exigibilitatea TVA prevazute la art. 282 alin. (1) si (2), art. 283, 284 si 285 din Codul fiscal."
 
In concluzie, daca urmare a inventarierii structurii soldurilor in cauza,constatati faptul ca sumele respective se datoreaza tranzactiilor care se incadreaza la exceptiile de la aplicarea sistemului de TVA la incasare, nu trebuie efectuate regularizari deoarece situatia constatata de dvs. nu reprezinta efectul unor deficiente, ci efectul unor exceptii reglementate prin Codul fiscal.

   

Raspuns oferit pe portalcontabilitate.ro de Amelia Dumitras – consultant fiscal.

de Contabilul.ro

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
tvafurnizoribalanta

Ti-a placut acest articol? Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!

Data aparitiei: 10 Septembrie 2020


Votati articolul "Aplicarea sistemului TVA la incasare. Care sunt exceptiile?":
Rating:

Nota: 4.83 din 5 din 3 voturi


ClubContabilitate.ro - intrebarea zilei

Indemnizatie de mobilitate pentu agenti comerciali

Intrebare: Care este suma maxima pentru indemnizatia de mobilitate pentru agentii comerciali si in ce cont se inregistreaza.
Multumesc frumos!

Raspuns: Persoana care este delegata intr-o localitate situata la o distanta mai mare de 5 km de localitatea...... » citeste tot raspunsul aici

Alte articole publicate in data de 10 Septembrie 2020 ARTICOLE SIMILARE

Opinia ta conteaza! Scrie-ne mai jos ce parere ai despre acest subiect dar si ce alte subiecte din domeniu te intereseaza si ai dori sa scriem despre ele!


Daca ai intrebari care necesita consultanta in contabilitate, le poti adresa pe www.PortalContabilitate.ro sau www.ClubContabilitate.ro. Va multumim!


X
user
user
Intrebare antispam: 1 + 2 =
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016Subiectele saptamanii

Stiri si analize economice
SATI

Atentie, Contabili!

Modificari in Codul Fiscal 2020 - ATENTIE la noile Proceduri Contabile!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCA GRATUIT Raportul Special
"MODIFICARILE din Contabilitate in 2020 - 9 Proceduri Contabile actualizate la zi"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X