email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Firmele care au cifra de afaceri mai mica cu 50% vor iesi din lista marilor contribuabili

Firmele care au cifra de afaceri mai mica cu 50% vor iesi din lista marilor contribuabili
mari contribuabiliOrdinul 1721/2021dosarul preturilor de transfer

Firmele care au inregistrat o cifra de afaceri mai mica cu 50% in 2020 fata de 2019 vor fi eliminate de pe lista marilor contribuabili, potrivit Ordinului 83/2022. Actul normativ a fost publicat in Monitorul oficial nr. 95 din 31 ianuarie 2022. 

Noul act normativ va modifica si completa OPANAF nr. 1721/2021 privind organizarea activitatii de administrare a marilor contribuabili, precum si privind unele obligatii declarative. Prin vechiul ordin al Fiscului, numarul companiilor care figurau ca mari contribuabili a crescut cu aproximativ 15%. Odata cu modificarile aparute in luna noiembrie a anului trecut, firmele intrate in categoria marilor contribuabili au fost puse in situatia de a plati contributii mai mari, de a pregati dosarul preturilor de transfer si de a implementa SAF-T. 

Citeste si: Implicatii pentru contribuabilii inclusi in categoria marilor contribuabili. Analiza zilei cu Irina Dumitrescu

Insa, dupa oficializarea noilor masuri ale Fiscului, firmele a caror cifra de afaceri a scazut cu 50% in 2020 fata de anul anterior vor scapa de obligatiile ce le reveneau din postura de mari contribuabili. 

"Situatia economica generata de pandemia Covid 19 a condus la diminuarea lichiditatilor financiare si a patrimoniului detinut de contribuabili.  Astfel, s-a constatat faptul ca o parte din contribuabilii mentinuti in categoria marilor contribuabili in functie de criteriul continuitatii, au inregistrat o scadere a cifrei de afaceri si a numarului mediu de angajati, astfel cum rezulta dinsituatiile financiare aferente anului 2020 comparativ cu cele aferente anului 2019. De asemenea, s-a constatat ca 14 dintre acesti contribuabili au declarat in situatiile financiare aferente acestor ani cifra de afaceri zero. De asemenea, s-a constatat ca urmare diminuarii activitatii acestor mari contribuabili in perioada pandemiei, obligatiile fiscale declarate au scazut in anul 2020 fata de cele declarate in anul 2019. 

Avand in vedere cele de mai sus, precum si faptul ca reducerea activitatii acestor contribuabili a generat o diminuare a incasarilor la bugetul general consolidat, s-a impus reanalizarea pachetului de mari contribuabili care au fost seletati in functie de criteriul continuitatii
.", se specifica in referatul de aprobare. 

In concluzie, firmele care au avut scaderi semnificative vor fi eliminate din randul marilor contribuabili.

"S-a constatat ca din aceasta categorie de mari contribuabili cei care au inregistrat o cifra de afaceri mai mica cu 50% in anul 2020 fata de anul 2019, au declarat obligatii fiscale mult mai mici, iar numarul de salariati a scazut in mod semnificativ. Astfel, acestia nu se mai justifica a fi mentinuti in categoria marilor contribuabili, tinand cont de faptulca aportul lor in totalul incasarilor la bugetul general consolidat este nesemnificativ, fapt pentru care se impune eliminarea acestora din randul marilor contribuabili.", se mai specifica in referat. 

 Prin Ordinul presedintelui Administratiei Nationale de administrare Fiscala nr. 1721/2021 privind organizarea activitatii de administrare a marilor contribuabili, au fost reglementate criteriile de selectie/actualizare a marilor contribuabili care sunt administrati, incepand cu data de 1 ianuarie 2021, de catre Directia generala de administrare a marilor contribuabili, respectiv criteriile specifice, criteriul de baza si criteriul de continuitate.

In ceea ce priveste criteriul de continuitate precizam ca, mentinerea in administrarea Directiei generale de administrare a marilor contribuabili a contribuabililor selectati in baza acestui criteriu, a avut la baza considerentul pastrarii stabilitatii in administrarea aceluiasi organ fiscal central a acestor contribuabili. 

Potrivit art. 6 alin. (1) din ordinul anterior invocat, ”contribuabilii mari selectati/actualizati potrivit prezentului ordin care nu mai indeplinesc criteriul specific prevazut la art. 4 alin. (2) lit. b) si c) sau criteriul de baza prevazut la art. 5 nu mai sunt administrati de Directia generala de administrare a marilor contribuabili, dupa 3 ani consecutivi in care nu indeplinesc aceste criterii, incepand cu data de 1 ianuarie aanului urmator expirarii acestei perioade”.

Ordinul 83/2022 - modificari la marii contribuabili: extras din actul normativ

Articolul I

Ordinul presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 1.721/2021 privind organizarea activitatii de administrare a marilor contribuabili, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 1051 din 3 noiembrie 2021, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:

1. La articolul 1 alineatul (2), litera e) se modifica si va avea urmatorul cuprins:

e) au fost selectati anterior intrarii in vigoare a prezentului ordin, conform criteriului participarii directe.

2. La articolul 7, dupa alineatul (10) se introduce un nou alineat, alineatul (11), cu urmatorul cuprins:

(11) Contribuabilii mari selectati in functie de criteriul continuitatii prevazut la art. 6, care inregistreaza o scadere a cifrei de afaceri raportate in situatiile financiare aferente anului 2020, comparativ cu cele aferente anului 2019, in procent mai mare de 50%, precum si cei care au declarat in situatiile financiare aferente acestor ani cifra de afaceri zero sunt scosi din administrarea Directiei generale de administrare a marilor contribuabili si preluati spre administrare de catre organele fiscale in a caror raza teritoriala isi au domiciliul fiscal, potrivit legii, aplicandu-se in mod corespunzator prevederile art. 9.

Articolul II

Contribuabilii prevazuti la art. I pct. 2 depun Declaratia informativa D406 prevazuta la art. 2 din Ordinul presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 1.783/2021 privind natura informatiilor pe care contribuabilul/platitorul trebuie sa le declare prin fisierul standard de control fiscal, modelul de raportare, procedura si conditiile de transmitere, precum si termenele de transmitere si data/datele de la care categoriile de contribuabili/platitori sunt obligate sa transmita fisierul standard de control fiscal, incepand cu data de referinta stabilita in anexa nr. 5 la ordinul anterior precizat, corespunzator categoriei de contribuabili in care se incadreaza prin intrarea in vigoare a prezentului ordin.

Articolul III

Prezentul ordin se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.

 


de Ghinea Viorica

NOUTATI din Legislatia Contabila

Vreti sa treceti pe ZERO factura de energie electrica?


Descoperiti lucrarea "Prosumatori. Energie electrica. Accize. Obligatii fiscale"!

Afla totul de la A la Z despre activitatea de prosumator si legislatia in vigoare, de la:

❱❱ definitia prosumatorului si a activitatii desfasurate de acesta, pana la
❱❱ inregistrarile fiscal-contabile cerute de lege
❱❱ declaratiile fiscale
❱❱ facilitatile permise

Profitati de FACILITATILE LEGISLATIVE oferite PROSUMATORILOR

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
mari contribuabiliOrdinul 1721/2021dosarul preturilor de transfer


Data aparitiei: 28 Ianuarie 2022
Ultima actualizare: 01 Februarie 2022

Votati articolul "Firmele care au cifra de afaceri mai mica cu 50% vor iesi din lista marilor contribuabili":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 3 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X