email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Contabilitatea dividendelor

dividendecontabilitate


drd. Adelina Blajanu

Contabilitatea dividendelor

Ce sunt dividendele?

Uzual, dividendele reprezinta distribuirea de sume banesti sau in natura catre asociatii/actionarii unei entitati, distribuire ce se realizeaza proportional cu numarul de parti sociale/actiuni detinute de fiecare asociat/actionar.

Ce reprezinta dividendele din punctul de vedere al legislatiei?

Ar trebui sa privim dividendele din doua perspective:

  • pe de o parte din punctul de vedere al legii de organizare si functionare a societatilor comerciale,
  • pe de alta parte din punctul de vedere al legislatiei fiscale.

Daca abordam dividendele din punctul de vedere al Legii nr. 31/1990, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, art. 67 alin. (1), dividendul reprezinta cota parte din profit ce se distribuie fiecarui asociat.

Ca si sfera de impozitare, Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, art. 7 pct. 12 incadreaza in categoria dividendelor orice distribuire in bani sau in natura, efectuata de catre o persoana juridica unui participant la persoana juridica, drept consecinta a detinerii unor titluri de participare la acea persoana juridica, cu urmatoarele exceptii:

  • distribuirea de titluri de participare suplimentare care nu modifica procentul de detinere a titlurilor de participare;
  • distribuirea, in bani sau in natura, efectuata in legatura cu rascumpararea titlurilor de participare, ce nu modifica procentul de detinere a titlurilor pentru niciun participant;
  • distribuirea, in bani sau in natura, efectuata in legatura cu lichidarea persoanei juridice;
  • distribuirea, in bani sau in natura, efectuata cu ocazia reducerii capitalului social constituit efectiv de catre participanti.

Se observa deci, ca prevederile legislatiei fiscale in materie de dividende sunt mult mai cuprinzatoare decat cele ale legii de organizare si functionare a societatilor comerciale.

Cine sunt beneficiarii dividendelor?

Orice persoana, fizica sau juridica, rezidenta sau nerezidenta poate beneficia de plata dividendelor, in conditiile detinerii de titluri de participare la o persoana juridica.

Cine are obligatia stabilirii si distribuirii dividendelor?

Art. 1172 din Codul fiscal stabileste ca obligatia de propunere si de repartizare a dividendelor revine Adunarii Generale a Asociatilor sau Actionarilor (AGA).

Conditii pentru repartizarea dividendelor

Nu se pot distribui dividende din profituri fictive sau in conditiile in care entitatea inregistreaza pierdere...


Ti se pare interesant subiectul pe care l-ai urmarit?
Este primul pas – acesta in care realizezi ca poti elimina bataile de cap! Fa-l pe urmatorul: alege macar una din Monografiile Contabile propuse pe www.monografiicontabile.monografii.ro va face diferit de toti ceilalti colegi din departamentul Contabilitate. Garantam inlaturarea totala a starii tale de stres si inlocuirea ei cu o stare de spirit de invingator!

Drepturile de proprietate intelectuala asupra continutului acestui articol apartin Editurii Rentrop & Straton. Articolul poate fi preluat in limita a 500 de caractere, cu conditia sa fie insotit de textul: "Sursa: Portalul Contabilul.ro" si link catre www.contabilul.ro. In caz contrar, vom actiona conform legilor privind protectia drepturilor de proprietate intelectuala.

NOUTATI din Legislatia Contabila

Decontarile de la A la Z


Atentie la 5 tipuri de operatiuni de decontare care pun probleme in practica
 1.  Decontarea prin compensare
 2.  Darea in plata in contul dividendelor
 3.  Avantaje in natura sau cheltuieli sociale
 4.  Decontarea achizitiilor/vanzarilor cu plata in rate
 5.  Decontarile din operatiuni in participatie

Lucrarea Decontarile de la A la Z, realizata de reputatul specialist Olga Crevelescu, are marele merit ca grupeaza intr-un singur loc explicatii profesioniste si complete despre toate tipurile de decontari!

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
dividendecontabilitate


Data aparitiei: 07 Mai 2009

Votati articolul "Contabilitatea dividendelor":
Rating:

Nota: 3.83 din 5 din 3 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • ANAF: 15 aprilie, noul termen pentru iesirea din sistemul de impozitare al microintreprinderilor

    • Update 28 martie 2024:  ANAF a anuntat ca termenul limita pentru declararea iesirii din sistemul de impozitare al microintreprinderilor va fi extins pana la data de 15 aprilie 2024. Initial, firmele mici erau obligate sa depuna Declaratia 700 pana la data de 31 martie pentru a iesi din sistemul de impunere pe veniturile microintreprinderilor. Guvernul urmeaza sa adopte modificarea propusa in aceasta saptamana. In cele ce urmeaza, va prezentam anu...» citeste mai departe aici

  • Factura emisa anul trecut si primita in 2024. Putem deduce TVA?

    • In cele ce urmeaza veti afla daca putem deduce TVA din facturi primite si inregistrate in 2024, dar a caror data de emitere este in 2023. Deducere TVA pentru o factura emisa anul trecut Pentru deducerea TVA din facturile primite pentru bunuri sau servicii, persoana inregistrata ca platitor de tva trebuie sa indeplineasca doua conditii: - sa detina o factura emisa in conformitate cu prevederile art. 319, precum si dovada platii in cazul achizitiilo...» citeste mai departe aici

  • Imprumut acordat de societate catre asociatul unic: atentie la suma maxima prevazuta de lege!

    • In prezentul studiu de caz, ne propunem sa analizam aspectele legale ale imprumutului acordat de societate catre asociatul unic. Veti afla in randurile de mai jos care este suma maxima ce poate fi imprumutata, modalitatea de plata si textul de lege aplicabil in contextul legislatiei in vigoare. Imprumut acordat de societate catre asociatul unic: studiu de caz Intrebare: "O societate comerciala poate imprumuta asociatul unic? Care este...» citeste mai departe aici

  • CUM si UNDE ne putem plati obligatiile fiscale: Ghid ANAF privind modalitatile plata

    • Cu scopul de a informa contribuabilii, ANAF a publicat o brosura cu modalitatile de plata disponibile catre institutie. Aceasta initiativa are ca obiectiv principal simplificarea si eficientizarea procesului de plata a taxelor si impozitelor, oferind contribuabililor o intelegere clara a tuturor optiunilor disponibile. Impozite, taxe, contributii si alte sume datorate - CUM si UNDE putem plati Contribuabilii isi pot indeplini obl...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X