email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Studii de caz: Cheltuielile de demolare si TVA-ul aferent sunt deductibile?

tvastudii de caz

Intrebare:

O societate comerciala avand cod CAEN 6810 ”Cumpararea si vanzarea de bunuri imobiliare proprii’ a achizitionat de la o persoana fizica un teren cu constructii vechi aflate intr-un stadiu avansat de deteriorare, in scop de revanzare.

Societatea vinde terenul alte societati angajandu-se in contractul de vanzare-cumparare ca in termen de 6 luni va aduce terenul la cota 0, adica va demola constructiile aferente pe cheltuiala societatii vanzatoare.

In consecinta societatea vanzatoare in urma incheieri unui contract de prestari servicii de demolare va avea pe baza facturii emise de prestator cheltuieli cu demolarea si TVA-ul aferent.

Intrebarea este daca aceste cheltuieli de demolare si TVA-ul aferent sunt deductibile ,atat la calculul impozitului pe profit respectiv din punct de vedere a TVA,avand in vedere faptul ca terenul a fost deja vandut, iar cheltuielile cu demolarea au fost efectuate si facturate ulterior?

Mentionez ca in urma demolarii nu au putut fi valorificate parti componente.


Raspuns:

În formularea următoarei soluÅ£ii pentru cazul prezentat de dvs. pornesc în primul rând de la faptul că prin legislaÅ£ia fiscală nu sunt reglementate astfel de situaÅ£ii, astfel încât să existe restricÅ£ii sau limitări ale dreptului de deducere nici d.p.d.v. al TVA, dar nici d.p.d.v. al impozitului pe profit.

D.p.d.v. al impozitului pe profit cheltuiala este deductibilă în baza prevederilor generale de la articolul 21 conform căruia pentru determinarea profitului impozabil sunt considerate cheltuieli deductibile numai cheltuielile efectuate în scopul realizării de venituri impozabile.

D.p.d.v. al TVA, suma este deductibilă în baza prevederilor articolului 145 alineatul 2 litera a) conform căruia orice persoană impozabilă are dreptul să deducă taxa aferentă achiziÅ£iilor, dacă acestea sunt destinate utilizării pentru realizarea de operaÅ£iuni taxabile.

Referitor la TVA, probabil că respectivul teren este construibil iar firma dvs. a colectat TVA pentru vânzarea acestuia.

În al doilea rând, în situaÅ£ia prezentată de dvs. cheltuielile respective sunt ulterioare veniturilor realizate, caz atipic unei activităţi economice care începe prin angajarea de costuri ÅŸi se finalizează cu obÅ£inerea de venituri.
Prin înregistrarea în contabilitate a unor cheltuieli de exploatare aferente unor venituri efective realizate anterior cheltuielilor se poate considera că nu se respectă două principii de bază ale contabilităţii, reglementate prin O.M.F.P. nr. 1752/2005:

1. principiul prudenţei care recomandă să se ţină cont de toate:

- datoriile apărute în cursul exerciÅ£iului financiar curent sau al unui exerciÅ£iu precedent;

- datoriile previzibile ÅŸi pierderile potenÅ£iale apărute în cursul exerciÅ£iului financiar curent sau al unui exerciÅ£iu financiar precedent.

2. principiul independenÅ£ei exerciÅ£iului conform căruia trebuie să se Å£ină cont de veniturile ÅŸi cheltuielile aferente exerciÅ£iului financiar, indiferent de data încasării sau plăţii acestor venituri ÅŸi cheltuieli.

Aşa cum se poate constata, prin legea contabilităţii se face referire doar la exerciţiul financiar curent şi la exerciţiul financiar precedent, fără a se face referire şi la exerciţiul financiar viitor.

În contul obligaÅ£iei contractuale asumate de către firma dvs., din prudenţă, pentru datoriile previzibile viitoare, concomitent cu înregistrarea pe venituri a facturii emise pentru vânzarea terenului, îmi permit să vă recomand crearea unui provizion pentru o perioadă de 6 luni, până la momentul dezafectării terenului.

La momentul constituirii, acest provizion reprezintă pentru firma dvs. o cheltuială nedeductibilă d.p.d.v. fiscal la determinarea profitului impozabil, generată de o obligaÅ£ie contractuală cu efecte în viitor. Provizionul este o datorie cu exigibilitate sau valoare incertă, dar care trebuie recunoscut dacă:

§ o entitate are o obligaÅ£ie curentă generată de un eveniment anterior;

§ este probabil să fie necesară o ieÅŸire de resurse pentru a onora obligaÅ£ia respectivă;

§ se poate efectua o estimare credibilă a valorii obligaÅ£iei.

Provizionul se constituie la nivelul cheltuielilor estimate, posibil a fi efectuate pentru dezafectare, fără a cuprinde şi suma TVA deductibilă aferentă.

După îndeplinirea obligaÅ£iei contractuale, acest provizion urmează a fi reluat pe venituri neimpozabile la determinarea profitului impozabil.

Concomitent, urmează a se înregistra pe cheltuieli de exploatare factura de prestări servicii de demolare cu exercitarea dreptului de deducere a TVA aferente:

% = 401

628

4426

În acest caz, serviciile de dezafectare a terenului pot fi considerate evenimente ulterioare datei bilanÅ£ului prin care s-a înregistrat venitul care a generat prin contract o obligaÅ£ie viitoare.

NOUTATI Contabile 2024

Legea nr. 296/2023: Atentie la modificarile fiscale pentru PFA!


PFA/Intreprindere Individuala/Intreprindere Familiala - Legislatia se modifica!

Atentie la NOUTATILE din Codul Fiscal!
Taxele pentru PFA sunt luate la tinta!

Fii mereu informat cu cele mai noi modificari din lege

...vezi AICI lista completa >>

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
tvastudii de caz


Data aparitiei: 28 Octombrie 2009

Votati articolul "Studii de caz: Cheltuielile de demolare si TVA-ul aferent sunt deductibile?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • ANAF: 15 aprilie, noul termen pentru iesirea din sistemul de impozitare al microintreprinderilor

    • Update 28 martie 2024:  ANAF a anuntat ca termenul limita pentru declararea iesirii din sistemul de impozitare al microintreprinderilor va fi extins pana la data de 15 aprilie 2024. Initial, firmele mici erau obligate sa depuna Declaratia 700 pana la data de 31 martie pentru a iesi din sistemul de impunere pe veniturile microintreprinderilor. Guvernul urmeaza sa adopte modificarea propusa in aceasta saptamana. In cele ce urmeaza, va prezentam anu...» citeste mai departe aici

  • Factura emisa anul trecut si primita in 2024. Putem deduce TVA?

    • In cele ce urmeaza veti afla daca putem deduce TVA din facturi primite si inregistrate in 2024, dar a caror data de emitere este in 2023. Deducere TVA pentru o factura emisa anul trecut Pentru deducerea TVA din facturile primite pentru bunuri sau servicii, persoana inregistrata ca platitor de tva trebuie sa indeplineasca doua conditii: - sa detina o factura emisa in conformitate cu prevederile art. 319, precum si dovada platii in cazul achizitiilo...» citeste mai departe aici

  • Imprumut acordat de societate catre asociatul unic: atentie la suma maxima prevazuta de lege!

    • In prezentul studiu de caz, ne propunem sa analizam aspectele legale ale imprumutului acordat de societate catre asociatul unic. Veti afla in randurile de mai jos care este suma maxima ce poate fi imprumutata, modalitatea de plata si textul de lege aplicabil in contextul legislatiei in vigoare. Imprumut acordat de societate catre asociatul unic: studiu de caz Intrebare: "O societate comerciala poate imprumuta asociatul unic? Care este...» citeste mai departe aici

  • CUM si UNDE ne putem plati obligatiile fiscale: Ghid ANAF privind modalitatile plata

    • Cu scopul de a informa contribuabilii, ANAF a publicat o brosura cu modalitatile de plata disponibile catre institutie. Aceasta initiativa are ca obiectiv principal simplificarea si eficientizarea procesului de plata a taxelor si impozitelor, oferind contribuabililor o intelegere clara a tuturor optiunilor disponibile. Impozite, taxe, contributii si alte sume datorate - CUM si UNDE putem plati Contribuabilii isi pot indeplini obl...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X