email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Platim impozitul minim in cazul pierderii fiscale?

impozitprofitpierdere fiscala

 

Intrebare:

Ma puteti lamuri cu o problema - cum determinam impoztul pe profit / forfetar la trim III 2009.

Am o firma care daca il calculez impozitul pe profit aferent lunilor iulie - septembrie are un impozit pe profit de 3.904 lei, cf grilei de impozitare ptr impoz forfetar, ar avea de plata 2.150 lei.

Daca as lua ca si baza de calcul ptr impozitul pe profit perioada ian-sept 2009 ar avea de plata 910 lei, impozit pe profit, deoarece in prima jumatate a anului a inreg pierdere.

Cum este corect?

Cum se va proceda in dec 101, ptr 2009?

Raspuns:

Pentru determinarea impozitului pe profit datorat aferent trimestrului al III-lea se parcurg urmatorii pasi:

" se calculeaza impozitul pe profit cumulat de la inceputul anului (ianuarie - septembrie 2009) din care se scade impozitul stabilit pentru trimestrele I si II (impozit pe profit si/sau impozit forfetar - asa cum a rezultat in cadrul trimestrelor respective);

" se determina impozitul forfetar aferent trimestrului al III-lea;

" se compara cele doua impozite calculate si se plateste suma cea mai mare.

Exemplu:

O societate comerciala inregistreaza pierdere fiscala la sfarsitul trimestrului I si al II-lea.

Pentru stabilirea impozitului minim aferent trimestrului al II-lea se ia in calcul veniturile totale inregistrate la 31 decembrie 2008, determinand un impozit minim in valoare de 6.500 lei, corespunzator transei de venituri totale anuale in suma de 300.000 lei.

Pentru perioada 1 mai 2009 - 30 iunie 2009 din trimestrul al II-lea, impozitul minim se determina prin impartirea impozitului minim anual la 12 luni si inmultirea cu 2 (lunile mai si iunie) = (6.500/12) x 2 = 1.083 lei.

Prin urmare, deoarece impozitul minim este mai mare decat impozitul calculat, pentru trimestrul al II-lea societatea datoreaza impozitul minim in suma de 1.083 lei.

La sfarsitul trimestrului al III-lea, impozitul pe profit cumulat de la inceputul anului este in suma de 6.000 lei. Pentru determinarea impozitului datorat pentru trimestrul al III-lea se efectueaza urmatorul calcul: 6.000 - 1.083 = 4.917 lei.

Se compara impozitul pe profit aferent trimestrului al III-lea, in suma de 4.917 lei, cu impozitul minim aferent acestei perioade: (6.500/12) x 3 = 1.625 lei si se datoreaza impozitul pe profit.

La inchiderea exercitiului financiar 2009, se inregistreaza pierdere fiscala. Prin urmare, pentru trimestrul al IV-lea se datoreaza impozit minim in suma de 1.625 lei. In acest caz, impozitul pe profit de recuperat reprezinta impozitul datorat in cursul anului respectiv mai putin impozitul minim.

In cazul prezentat de dvs., pentru stabilirea impozitului aferent trimestrului al III-lea se compara impozitul forfetar, in speta suma de 2.150 lei, cu impozitul calculat cumulat de inceputul anului, respectiv perioada ianuarie-septembrie 2009 din care se scade impozitul stabilit pentru trimestrele I si II. Plata impozitului se efectueaza la nivelul sumei celei mai mari, in speta se plateste suma de 2.150 lei.

In ceea ce priveste formularul 101 "Declaratie privind impozitul pe profit", pana in prezent nu exista norme legale care sa stabileasca modalitatea de completare a acestei declaratii in concordanta cu impozitul forfetar introdus prin O.U.G. 34/2009.

NOUTATI din Legislatia Contabila

PFA 2024. Ce SOLUTII si AVANTAJE mai sunt?


Important: PFA-urile au fost grav lovite de modificarile Codului Fiscal Mai e ceva de facut pentru a fi rentabile?
Legislatia pentru PFA s-a schimbat!

CUM se aplica, CAT ne afecteaza si (mai ales)
CE SOLUTII exista pentru a ne salva?

Afla acum care sunt solutiile ingenioase oferite de expertul Horatiu Sasu parcurgand lucrarea PFA/II/IF: Taxe, impozite, deduceri, contributii!
Vei gasi aici explicatii si exemple 100% practice, cu aplicabilitate certa si imediata!

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
impozitprofitpierdere fiscala


Data aparitiei: 18 Decembrie 2009

Votati articolul "Platim impozitul minim in cazul pierderii fiscale?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X