email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

PFA: calcul TVA in cazul depasirii plafonului de 35.000 euro

TVALegii 571/2003HG 44/2004taxa colectata

 

de Irina Dumitrescu, valabil la 16-Feb-2010

Intrebare: Cum se stabilieste TVA care ar fi trebuit colectata de catre organele de inspectie fiscala potrivit pct. 62 din HG 44/2004 privind Normele de aplicare a Legii 571/2003 Norme metodologice in stiuatia unei persoane fizice autorizate care a depasit plafonul de scutire de 35000 euro dar nu s-a declarat ca platitor de TVA. Mentionez ca depasirea plafonului s-a inregistrat in luna noiembrie 2009. Precizez ca in luna decembrie am realizat operatiuni constand in livrari in suma de 9000 lei ron iar in ianuarie in suma de 6000 lei ron. Va rog sa-mi precizati daca TVA care ar fi trebuit colectata si virata la bugetul de stat se calculeaza aplicand formula venituri decembrie (9000), ianuarie (6000)*19%=1710 (TVA colectata decembrie)+1140 lei (TVA colectata ianuarie)

Acest articol este preluat din Portal Contabilitate.ro
Singurul loc unde toate intrebarile isi gasesc raspuns.
Convinge-te
CLICK AICI

sau SE APLICA FORMULA :
19119 din venituri decembrie=19119*9000=1437 lei
19119 din venituri ianuarie = 19119*6000=958 lei
se observa ca TVA calculat in a doua varianta este mai mic.

Raspuns: Potrivit art. 152 alin.(6) din Legea 571/2003 privind Codul fiscal, persoana impozabila care aplica regimul special de scutire si a carei cifra de afaceri, prevazuta la alin. (2), este mai mare sau egala cu plafonul de scutire in decursul unui an calendaristic, trebuie sa solicite inregistrarea in scopuri de TVA, conform art. 153, in termen de 10 zile de la data atingerii sau depasirii plafonului.

Data atingerii sau depasirii plafonului se considera a fi prima zi a lunii calendaristice urmatoare celei in care plafonul a fost atins sau depasit. Regimul special de scutire se aplica pana la data inregistrarii in scopuri de TVA, conform art. 153. Daca persoana impozabila respectiva nu solicita sau solicita inregistrarea cu intarziere, organele fiscale competente au dreptul sa stabileasca obligatii privind taxa de plata si accesoriile aferente, de la data la care ar fi trebuit sa fie inregistrat in scopuri de taxa, conform art. 153.

In acest sens, punctul  62 alin. (1) si (2) din Normele metodologice de aplicare a Legii 571/2003 privind Codul fiscal, persoanele care aplica regimul special de scutire, conform art. 152 din Codul fiscal, au obligatia sa tina evidenta livrarilor de bunuri si a prestarilor de servicii care ar fi taxabile daca nu ar fi realizate de o mica intreprindere, cu ajutorul jurnalului pentru vanzari, precum si evidenta bunurilor si a serviciilor taxabile achizitionate, cu ajutorul jurnalului pentru cumparari.
   (2) In cazul in care persoana impozabila a atins sau a depasit plafonul de scutire si nu a solicitat inregistrarea conform prevederilor art. 152 alin. (6) din Codul fiscal, organele fiscale competente vor proceda dupa cum urmeaza:
   a) In cazul in care nerespectarea prevederilor legale este identificata de organele de inspectie fiscala inainte de inregistrarea persoanei impozabile in scopuri de TVA conform art. 153 din Codul fiscal, acestea vor solicita plata taxei pe care persoana impozabila ar fi trebuit sa o colecteze daca ar fi fost inregistrata normal in scopuri de taxa conform art. 153 din Codul fiscal, pe perioada cuprinsa intre data la care persoana respectiva ar fi fost inregistrata in scopuri de taxa daca ar fi solicitat in termenul prevazut de lege inregistrarea si data identificarii nerespectarii prevederilor legale. Totodata, organele fiscale competente vor inregistra din oficiu aceste persoane in scopuri de taxa. Prin OANAF se va stabili data de la care persoanele respective vor fi inregistrate in scopuri de taxa;
   b) In cazul in care nerespectarea prevederilor legale este identificata dupa inregistrarea persoanei impozabile in scopuri de TVA conform art. 153 din Codul fiscal, organele de control vor solicita plata taxei pe care persoana impozabila ar fi trebuit sa o colecteze daca ar fi fost inregistrata normal in scopuri de taxa conform art. 153 din Codul fiscal, pe perioada cuprinsa intre data la care persoana respectiva ar fi fost inregistrata in scopuri de taxa daca ar fi solicitat inregistrarea in termenul prevazut de lege si data la care a fost inregistrata.

Art. 153 alin. (1) lit. b) stabileste ca, persoana impozabila care are sediul activitatii economice in Romania si realizeaza sau intentioneaza sa realizeze o activitate economica ce implica operatiuni taxabile si/sau scutite de taxa pe valoarea adaugata cu drept de deducere, daca in cursul unui an calendaristic atinge sau depaseste plafonul de scutire prevazut la art. 152 alin. (1), trebuie sa solicite inregistrarea in scopuri de TVA la organul fiscal competent, in termen de 10 zile de la sfarsitul lunii in care a atins sau a depasit plafonul de scutire prevazut la art. 152 alin. (1).

Acest articol este preluat din Portal Contabilitate.ro
Singurul loc unde toate intrebarile isi gasesc raspuns.
Convinge-te
CLICK AICI

Potrivit punctului 66 alin. (1) lit. c) din Normele metodologice de aplicare a Legii 571/2003 privind Codul fiscal, in cazul in care o persoana este obligata sa solicite inregistrarea in conditiile art. 153 alin. (1), (2), (4) sau (5) din Codul fiscal, inregistrarea respectivei persoane se va considera valabila incepand cu prima zi a lunii urmatoare celei in care persoana impozabila solicita inregistrarea in cazurile prevazute la art. 153 alin. (1) lit. b) din Codul fiscal.

Potrivit art. 140 alin. (1) din Legea 571/2003 privind Codul fiscal, cota standard de TVA  de 19% se aplica asupra bazei de impozitare pentru operatiunile impozabile care nu sunt scutite de taxa sau care nu sunt supuse cotelor reduse.

Art. 137 alin. (1) lit. a) stabileste ca, baza de impozitare a TVA pentru livrari de bunuri si prestari de servicii este constituita din tot ceea ce constituie contrapartida obtinuta sau care urmeaza a fi obtinuta de furnizor ori prestator din partea cumparatorului, beneficiarului sau a unui tert, inclusiv subventiile direct legate de pretul acestor operatiuni.

Astfel, in situatia pe care ati expus-o daca plafonul a fost efectiv depasit in luna noiembrie, data atingerii sau depasirii plafonului se considera 01.12.2009, respectiv prima zi a lunii calendaristice urmatoare celei in care plafonul a fost atins sau depasit. In termen de 10 zile incepand cu aceasta data aveati obligatia sa solicitati inregistrarea in scopuri de TVA, conform art. 153.
Data la care ati fi fost inregistrat in scopuri de taxa daca ati fi solicitat inregistrarea este 01.01.2010, respectiv prima zi a lunii urmatoare in care s-ar fi solicitat inregistrarea (decembrie 2009). Pana la aceasta data se aplica regimul special de scutire.

Astfel, in aceasta situatie, pentru luna ianuarie taxa care ar fi trebuit colectata se determina pe baza urmatoarei formule:

6.000 x 19% = 1.140 RON

Daca data atingerii sau depasirii plafonului, determinata in conformitate cu cele prezentate,  este 01.11.2009, in termen de 10 zile incepand cu aceasta data aveati obligatia sa solicitati inregistrarea in scopuri de TVA, conform art. 153.
Data la care ati fi fost inregistrat in scopuri de taxa daca ati fi solicitat inregistrarea este 01.12.2009, respectiv prima zi a lunii urmatoare in care s-ar fi solicitat inregistrarea (noiembrie 2009). Pana la aceasta data se aplica regimul special de scutire.

Acest articol este preluat din Portal Contabilitate.ro
Singurul loc unde toate intrebarile isi gasesc raspuns.
Convinge-te
CLICK AICI

In aceasta situatie, taxa care ar fi trebuit colectata se determina astfel:

(9.000 x 19%) + (6.000 x 19%) = 1.710 + 1.140 = 2.850 RON

NOUTATI din Legislatia Contabila

PFA 2024. Ce SOLUTII si AVANTAJE mai sunt?


Important: PFA-urile au fost grav lovite de modificarile Codului Fiscal Mai e ceva de facut pentru a fi rentabile?
Legislatia pentru PFA s-a schimbat!

CUM se aplica, CAT ne afecteaza si (mai ales)
CE SOLUTII exista pentru a ne salva?

Afla acum care sunt solutiile ingenioase oferite de expertul Horatiu Sasu parcurgand lucrarea PFA/II/IF: Taxe, impozite, deduceri, contributii!
Vei gasi aici explicatii si exemple 100% practice, cu aplicabilitate certa si imediata!

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
TVALegii 571/2003HG 44/2004taxa colectata


Data aparitiei: 16 Februarie 2010

Votati articolul "PFA: calcul TVA in cazul depasirii plafonului de 35.000 euro":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X