email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Declaratia 710 este obligatorie?

Declaratia 710OMFP 600/2004OMFP 1.521/2005OPANAF 1.340/2009Codul de procedura fiscala

 

de Silviu Stoica, valabil la 09-Mar-2010

Intrebare: " La depunerea unei declaratii rectificative la 101 sau 710 se solicita la Administratia fiscala o declaratie pe proprie raspundere ca perioada pentru care se depune declaratia rectificativa nu a fost supusa unei inspectii fiscale si ca nu este in curs de desfasurare o inspectie fiscala. In baza carei reglementari legale se solicita aceasta declaratie."

Raspuns: In prezent, nu exista o reglementare legala care sa prevada in mod expres acest lucru. Initial, la pct. 1 alin. 4 din Instructiunile din anexa nr. 2 la OMFP 600/2004 privind aprobarea modelului si continutului formularului 710 "Declaratie rectificativa", cod 14.13.01.00/r se prevedea in mod expres faptul ca declaratia rectificativa nu mai poate fi depusa in cazul in care organele de inspectie se prezinta la sediul contribuabilului pentru desfasurarea unei actiuni de inspectie fiscala, pentru impozitele si taxele aferente perioadelor supuse inspectiei fiscale, motiv pentru care, din prudenta, la depunerea unei declaratii rectificative organele fiscale de administrare solicita o astfel de declaratie. Ulterior, acest pct. 1 din Instructiuni a fost reformulat prin renuntarea la aceste prevederi, conform OMFP 1.521/2005. Aceeasi situatie este si in prezent, conform OPANAF 1.340/2009 privind aprobarea modelului si continutului formularului 710 "Declaratie rectificativa", cod 14.13.01.00/r.

Interdictia depunerii unei declaratii rectificative pentru perioade supuse controlului este cuprinsa si in formularul avizului de inspectie fiscala, primit cu ocazia desfasurarii unei inspectii fiscale (anexa nr. 1.a din OMFP 1.304/2004 privind modelul si continutul formularelor si documentelor utilizate in activitatea de inspectie fiscala).

  Acest articol este preluat din Portal Contabilitate.ro
Iti poti face Cont si gasesti toate raspunsurile la cele mai dificile intrebari.
Convinge-te
CLICK AICI


Totusi, chiar daca nu exista o prevedere legala expresa cu privire la obligativitatea depunerii unei astfel de declaratii, organele fiscale continua sa o solicite, bazandu-se pe cateva principii si prevederi din Codul de procedura fiscala, si anume:

- relatiile dintre contribuabili si organele fiscale trebuie sa fie fundamentate pe buna-credinta, in scopul realizarii cerintelor legii (principiul bunei-credinte stabilit de art. 12 Cpf);

- inspectia fiscala se efectueaza o singura data pentru fiecare impozit, taxa si contributie si pentru fiecare perioada supusa impozitarii, iar reverificarea unei anumite perioade se dedice numai de conducatorul inspectiei fiscale, in anumite conditii cerute expres de lege (principiul unicitatii inspectiei fiscale stabilit de art. 105 alin. 3 Cpf);

- pentru indeplinirea atributiilor sale, inspectia fiscala poate sa procedeze, printre altele, la stabilirea diferentelor datorate in plus sau in minus, dupa caz, fata de creanta fiscala declarata si/sau stabilita, dupa caz, la momentul inceperii inspectiei fiscale (art. 94 alin. 3 lit. e) din Cpf).

 
In concluzie, organele fiscale solicita aceasta declaratie ca o dovada de buna-credinta din partea contribuabililor, pentru a se asigura ca nu intervin modificari in datele existente in evidenta fiscala cu privire la cuantumul obligatiilor fiscale principale aferente unei perioade fiscale deja  verificate si ca astfel sunt respectate principiile fiscale. In caz contrar, rezultatele unei inspectii fiscale, de orice natura ar fi acestea, ar fi imediat anihilate de contribuabili, prin depunerea de declaratii fiscale rectificative.

Acest articol este preluat din Portal Contabilitate.ro
Iti poti face Cont si gasesti toate raspunsurile la cele mai dificile intrebari.
Convinge-te
CLICK AICI

NOUTATI din Legislatia Contabila

CECCAR 2024 - Subiecte rezolvate pentru Accesul la Stagiu!


Cele 100 de teste-grila sunt exact 
in genul celor care se dau la examen!
 
Sunt teste foarte variate, in perfecta concordanta cu metodologia de examinare, insotite de temeiuri legale si explicatii profesioniste. Ele acopera toate domeniile din programa de examen:
  • contabilitate;
  • fiscalitate; 
  • drept; 
  • evaluarea economica si financiara a intreprinderilor; 
  • audit; 
  • expertiza contabila; 
  • doctrina; 
  • deontologia profesiei contabile.
...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
Declaratia 710OMFP 600/2004OMFP 1.521/2005OPANAF 1.340/2009Codul de procedura fiscala


Data aparitiei: 09 Martie 2010

Votati articolul "Declaratia 710 este obligatorie?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X