email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Livrari de bunuri sau prestari servicii? Obligatii declarative

livrari de bunuriprestari serviciiobligatii declarative

Livrari de bunuri sau prestari servicii? Obligatii declarative
Irina Dumitrescu

Intrebare: Persoana juridica impozabila din Ungaria achizitioneaza fructe de la diverse persoane din Romania. Pe baza de comanda si proces verbal pune la dispozitia unei persoane juridice impozabile din Romania fructele si etichetele personalizate pentru procesare.

Persoana juridica din Ro proceseaza fructele adaugand zahar, diverse esente si borcanele.

Cum trebuie privita livrarea intracomunitara a persoanei juridice romane: livrare de bunuri sau livrare de prestare de servicii si care sunt obligatiile declarative ale persoanei juridice romane.

Raspuns: Din punct de vedere al TVA, la art. 129 alin. (1) din Legea 571/2003 privind Codul fiscal o prestare de servicii este definita ca fiind orice operatiune care nu reprezinta o livrare de bunuri.

Astfel cum prevede art. 128 alin. (1) este considerata livrare de bunuri transferul dreptului de a dispune de bunuri ca si un proprietar.

In cazul prezentat, operatiunea efectuata reprezinta o prestare de servicii efectuata de catre persoana juridica din Romania intrucat materialele principale sunt puse la dispozitia acesteia de catre beneficiar.

Zaharul, esentele si borcanelele reprezinta materiale si alte consumabile ce vor fi folosite pentru prestarea de servicii.

Acestui serviciu i se aplica regula generala de stabilire a locului prestarii, prevazuta la art. 133 alin. (2) din Legea 571/2003 privind Codul fiscal, potrivit careia locul de prestare a serviciilor catre o persoana impozabila care actioneaza ca atare este locul unde respectiva persoana care primeste serviciile isi are stabilit sediul activitatii sale economice.

Daca serviciile sunt furnizate catre un sediu fix al persoanei impozabile, aflat in alt loc decat cel in care persoana isi are sediul activitatii sale economice, locul de prestare a serviciilor este locul unde se afla respectivul sediu fix al persoanei care primeste serviciile. In absenta unui astfel de loc sau sediu fix, locul de prestare a serviciilor este locul unde persoana impozabila care primeste aceste servicii isi are domiciliul stabil sau resedinta obisnuita.

Punctul 13 alin. (4) din Titlul VI al Normelor metodologice de aplicare a Legii 571/2003 privind Codul fiscal stabileste ca in situatia in care serviciilor li se aplica regula generala de stabilire a locului de prestare si sunt prestate catre o persoana impozabila care are sediul activitatii economice in afara Romaniei, dar este stabilita in Romania prin sediu/sedii fixe, se va considera ca locul prestarii serviciilor este locul in care beneficiarul si-a stabilit sediul activitatii sale economice, sau, dupa caz, un sediu fix situat in alt stat, daca beneficiarul poate prezenta dovezi suficiente prestatorului pentru a demonstra ca aceste servicii au fost prestate catre sediul activitatii sale economice, sau catre un sediu fix stabilit in alt stat, si nu catre sediul/sediile fixe din Romania;

Dovezile pe care beneficiarul poate sa le prezinte pentru a demonstra ca serviciile sunt in fapt prestate catre sediul activitatii sale economice sau catre un sediu fix pot consta in: contractul si/sau formularul de comanda care identifica sediul care primeste serviciile, faptul ca sediul respectiv este entitatea care plateste pentru serviciile respective sau costul serviciilor este in fapt suportat de respectiva entitate, natura serviciilor permite identificarea, in mod particular, a sediului/sediilor catre care serviciul este prestat, orice alte informatii relevante pentru stabilirea locului prestarii.

Potrivit alin. (9) al acestui punctm atunci cand beneficiarul este o persoana impozabila stabilita in alt stat membru, si serviciul este prestat catre sediul activitatii economice sau un sediu fix, aflat in alt stat membru decat Romania, prestatorul trebuie sa faca dovada ca beneficiarul este o persoana impozabila si ca este stabilit in Comunitate.

Se considera ca aceasta conditie este indeplinita atunci cand beneficiarul comunica prestatorului o adresa a sediului activitatii economice, sau, dupa caz, a unui sediu fix, din Comunitate, precum si un cod valabil de TVA atribuit de autoritatile fiscale din alt stat membru, inclusiv in cazul persoanelor juridice neimpozabile care sunt inregistrate in scopuri de TVA.

Se considera ca prestatorul a actionat de buna credinta, in ceea ce priveste stabilirea faptului ca beneficiarul sau este o persoana impozabila, atunci cand a obtinut confirmarea validitatii codului de TVA atribuit beneficiarului sau de autoritatile fiscale din alt stat membru prin intermediul procedurilor de securitate existente la nivel comunitar.
Daca beneficiarul, care este stabilit in alt stat membru decat Romania, nu comunica un cod valabil de TVA, si/sau prestatorul nu obtine confirmarea validitatii codului de TVA al clientului sau, se va considera ca prestarea de servicii este realizata catre o persoana neimpozabila, aplicandu-se celelalte reguli prevazute de art. 133, in functie de natura serviciului.

Totusi, in situatia in care ulterior emiterii facturii de catre prestator, beneficiarul comunica un cod valabil de TVA atribuit de autoritatile fiscale din alt stat membru, prestatorul va aplica prevederile art. 133 alin. (2) din Codul fiscal, respectiv va considera ca operatiunea nu este impozabila in Romania, fiind impozabila la locul unde este stabilit beneficiarul, daca beneficiarul poate face dovada ca avea calitatea de persoana impozabila in momentul in care TVA a devenit exigibila. Dovada consta intr-o confirmare oficiala a autoritatii fiscale din statul membru in care beneficiarul este stabilit.

Din punct de vedere al TVA, potrivit art. 126 alin. (1) din Legea 571/2003 privind Codul fiscal, sunt operatiuni impozabile in Romania cele care indeplinesc cumulativ urmatoarele conditii:
a) operatiunile care constituie sau sunt asimilate cu o livrare de bunuri sau o prestare de servicii, in sfera taxei, efectuate cu plata;
b) locul de livrare a bunurilor sau de prestare a serviciilor este considerat a fi in Romania;
c) livrarea bunurilor sau prestarea serviciilor este realizata de o persoana impozabila actionand ca atare;
d) livrarea bunurilor sau prestarea serviciilor sa rezulte dintr-o activitate economica;

Asadar, in situatia in care acest serviciu este prestat catre sediul activitatii economice din Romania sau catre un sediu fix din acest stat al beneficiarului, locul prestarii este considerat a fi in Romania.
Operatiunea este impozabila in Romania, fiind indeplinite cele patru conditii prevazute la art. 126 alin. (1) din Codul fiscal.

In aceasta situatie, societatea dvs., in calitate de prestator, este obligata la plata taxei pe valoarea adaugata aferenta serviciilor prestate, in conformitate cu prevederile art. 150 alin. (1) din Legea 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare.
Factura se va intocmi cu TVA colectata si se va raporta prin Formularul 300 "Decont de TVA", aprobat prin OANAF 77/2010 la Randul 9.

Daca serviciul este prestat catre sediul activitatii economice sau catre sediul/sedii fixe ale beneficiarului, din Ungaria, operatiunea nu este impozabila in Romania daca sunt indeplinite urmatoarele conditii:

- beneficiarul va comunica o adresa a sediului activitatii economice, sau, dupa caz, a unui sediu fix, din Ungaria, precum si un cod valabil de TVA atribuit de autoritatile fiscale din acest stat.
- beneficiarul face dovada ca serviciile sunt in fapt prestate catre sedii ale activitatii economice sau catre sedii fixe ale acestuia, din Ungaria.

Daca aceste conditii sunt indeplinite, serviciul nu este impozabil in Romania.
Factura se va intocmi fara TVA, cu respectarea prevederilor art. 155 din Legea 571/2003 privind Codul fiscal. Aceasta se va raporta prin Formularul 300 "Decont de TVA", aprobat prin OANAF 77/2010 la Randul 3 cu preluarea sumelor, daca este cazul, la Randul 3.1.

In aceasta situatie, in conformitate cu prevederile art. 1564 alin. (1) lit. c) din Legea 571/2003 privind Codul fiscal acest serviciu se va declara prin Formularul (390 VIES) "Declaratie recapitulativa privind livrarile/achizitiile/prestarile intracomunitare", cod MFP 14.13.01.02/r aprobat prin OANAF 76/2010 pana la data de 15 inclusiv a lunii urmatoare unei luni calendaristice.

NOUTATI Contabile 2024

Cum sa „citesti” si sa interpretezi perfect o balanta contabila?


Ghidul practic Balanta de verificare de la A la Z. Analize, corelatii, studii de caz vine in ajutorul dvs. pentru a va scapa de:

• erori de inregistrare aducatoare de amenzi usturatoare din partea inspectorilor veniti in control
• lipsa de cunostinte temeinice din domenii conexe
• lipsa de experienta in lucrul cu conturile, mai ales cand acestea sunt noi, renumerotate ori abrogate!
• incapacitatea de a lua masuri profitabile prin ajustarea balantei pentru profit maxim
• riscul incalcarii legislatiei in vigoare.

Simplifica-ti si securizeaza-ti munca!

...vezi AICI lista completa >>

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
livrari de bunuriprestari serviciiobligatii declarative


Data aparitiei: 28 Iulie 2010

Votati articolul "Livrari de bunuri sau prestari servicii? Obligatii declarative":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X