email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Decontarea cheltuielilor cu combustibilul pentru conducerea companiei poate fi considerata ca un venit in natura?

Codul fiscalimpozit pe profitLegea contabilitatii 82/1991OMFP 870/2005Registrul de evidenta fiscalaCodul munciiOUG 34/2009OUG 195/2002

 

de Elena Ionescu, valabil la 22-Aug-2010

Intrebare: Cum este privita fiscal decontarea cheltuielilor cu combustibilul pentru conducerea companiei? Ca si cheltuiala este nedeductibila, dar se pune problema considerarii ca un venit in natura?

Raspuns:
Profitul impozabil este definit, potrivit dispozitiilor Legii 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, art. 19, ca fiind diferenta dintre veniturile realizate din orice sursa si cheltuielile efectuate in scopul realizarii de venituri impozabile, dintr-un an fiscal. La suma obtinuta se adauga cheltuielile nedeductibile si se scad veniturile neimpozabile.
 
Din formula de calcul al profitului impozabil rezulta ca baza impozabila a impozitului pe profit se determina pornind de la veniturile si cheltuielile inregistrate de persoana juridica in contabilitate potrivit reglementarilor contabile date in baza Legii contabilitatii 82/1991, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.
 
Inregistrarea operatiunilor se face in registrele de contabilitate, iar  pentru verificarea inregistrarii corecte se intocmeste balanta de verificare, cel putin anual, la incheierea exercitiului financiar, sau la termenele de intocmire a situatiilor financiare periodice.
           
Din punct de vedere fiscal, inscrierea informatiilor care au stat la baza calculului de impozit pe profit se face in Registrul de evidenta fiscala. Potrivit OMFP 870/2005 privind Registrul de evidenta fiscala, cu modificarile ulterioare, inregistrarea datelor se face in ordine cronologica, iar impozitul pe profit calculat trebuie sa fie identic cu cel inscris in declaratie. Modul de inregistrare in Registrul de evidenta fiscala sunt la latitudinea fiecarei societati, in functie de specificul activitatii si de necesitatile proprii ale acesteia.


 
Potrivit prevederilor Legii 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, in vederea stabilirii bazei impozabile, Titlului II, art. 21, cheltuielile efectuate de o societate se impart in trei grupe:
   I.   Cheltuieli deductibile,
   II.  Cheltuieli cu deductibilitate limitata,
   III. Cheltuieli nedeductibile.  
        
I. in grupa cheltuielilor deductibile se regasesc cheltuielile efectuate in scopul realizarii de venituri impozabile, printre care si:
          1. cheltuielile cu transportul salariatilor la si de la locul de munca,
          2.cheltuielile de transport in tara si strainatate efectuate pentru salariati, administratori si pentru alte persoane fizice asimilate acestora.
 
II. in grupa cheltuielilor cu deductibilitate limitata sunt incluse:
 
1.    cheltuielile de functionare, intretinere si reparatii aferente autoturismelor folosite de angajatii cu functii de conducere si de administrare ai societatii, limitate la un singur autoturism aferent fiecarei persoane cu astfel de atributii.
Functiile de conducere sunt cele prevazute in Legea 53/2003, privind Codul muncii, cu modificarile si completarile ulterioare. Conform art. 294 prin functii de conducere se intelege administratorii-salariati, inclusiv presedintele consiliului de administratie daca este si salariat, directorii generali si directorii, directorii generali adjuncti si directorii adjuncti, sefii compartimentelor de munca - divizii, departamente, sectii, ateliere, servicii, birouri -, precum si asimilatii lor stabiliti potrivit legii sau prin contractele colective de munca ori, dupa caz, prin regulamentul intern.
         
III. in grupa cheltuielilor nedeductibile se incadreaza, printre altele:
 
1. cheltuielile cu combustibilul aferent autoturismelor folosite de angajatii cu functii de conducere si de administrare ai societatii.
 
Potrivit dispozitiilor art. 21, alin. (3), litera n) din Legea 571/2003 privind Codul fiscal, asa cum a fost modificata prin OUG 34/2009 cu privire la rectificarea bugetara pe anul 2009 si reglementarea unor masuri  financiar – fiscale,  incepand cu data de 1 mai 2009, cheltuielile cu combustibilul aferent autoturismelor folosite de persoanele cu functii de conducere si de administrare ale societatii nu sunt recunoscute la calculul profitului impozabil.
 
De asemenea, in aceeasi perioada, respectiv in perioada 1 mai 2009 – 31 decembrie 2010, cheltuielile privind combustibilul pentru vehiculele rutiere motorizate care sunt destinate exclusiv transportului rutier de persoane, cu greutate maxima autorizata care sa nu depaseasca 3.500 kg si care sa nu aiba mai mult de 9 scaune de pasageri, inclusiv si scaunul soferului. Sunt exceptate cheltuielile de aceasta natura inregistrate pentru autoturismele utilizate pentru activitatile expres prevazute in actul normativ mai sus invocat.
 
Referitor la intrebarile d-voastra, se poate rezuma:
 
-    nu sunt deductibile pana la finele anului 2010 cheltuielile cu combustibilul utilizat pentru functionarea autoturismelor utilizate de personalul cu functii de conducere;
 
-    nu sunt deductibile pana la finele anului 2010 cheltuielile cu combustibilul utilizat pentru functionarea autoturismelor cu greutate maxima autorizata care sa nu depaseasca 3.500 kg si care sa nu aiba mai mult de 9 scaune de pasageri, inclusiv si scaunul soferului folosite de salariatii societatii pentru alte activitati decat cele expres prevazute in normele metodologice date in aplicarea OUG 34/2009.
 
In cazul in care activitatea desfasurata de societate se incadreaza in exceptii, autoturismele pot fi utilizate si de personalul cu functii de conducere, deoarece autoturismele nu sunt achizitionate strict pentru anumiti salariati „agreati” de legislatie. De ex., autoturismele utilizate pentru activitatea de studiu al pietei pot fi folosite si pentru intalnirile de afaceri ale directorului. De asemenea, pentru intalnirile din afara localitatii cheltuielile cu combustibilul sunt recunoscute, pe baza ordinului de deplasare, pana la limita de 7,5litrii/km parcursi.
Dovada consumului de carburant se face cu ajutorul Foii de parcurs. Documentul nu este tipizat, dar trebuie sa contina informatiile prevazute de Ordinul 14/1982 pentru aprobarea Normativului privind consumul de combustibil si ulei pentru automobile, OUG 195/2002 privind circulatia pe drumurile publice, republicata, si HG 1391/2006 pentru aplicarea OUG 195/2002.
 
Nu sunt considerate avantaje si nu sunt impozitate la salariat (art. 55, alin. (4), din Codul fiscal, sumele care reprezinta contravaloarea transportului la si de la locul de munca.Sunt impozitate insa, avantajele de natura utilizarii unui vehicul de orice fel din patrimoniul societatii in scop personal (art. 55, alin. (3) din Codul fiscal.
 
In cazul in care un autovehicul din societate este utilizat de un cadru de conducere in scop personal sunt aplicabile si prevederile art. 21, alin. (4), lit. l) si cele ale art. 55, alin. (3) din Codul fiscal, daca nu sunt impozitate la salariat.

NOUTATI din Legislatia Contabila

Decontarile de la A la Z


Atentie la 5 tipuri de operatiuni de decontare care pun probleme in practica
 1.  Decontarea prin compensare
 2.  Darea in plata in contul dividendelor
 3.  Avantaje in natura sau cheltuieli sociale
 4.  Decontarea achizitiilor/vanzarilor cu plata in rate
 5.  Decontarile din operatiuni in participatie

Lucrarea Decontarile de la A la Z, realizata de reputatul specialist Olga Crevelescu, are marele merit ca grupeaza intr-un singur loc explicatii profesioniste si complete despre toate tipurile de decontari!

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
Codul fiscalimpozit pe profitLegea contabilitatii 82/1991OMFP 870/2005Registrul de evidenta fiscalaCodul munciiOUG 34/2009OUG 195/2002


Data aparitiei: 24 August 2010

Votati articolul "Decontarea cheltuielilor cu combustibilul pentru conducerea companiei poate fi considerata ca un venit in natura?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • ANAF: 15 aprilie, noul termen pentru iesirea din sistemul de impozitare al microintreprinderilor

    • Update 28 martie 2024:  ANAF a anuntat ca termenul limita pentru declararea iesirii din sistemul de impozitare al microintreprinderilor va fi extins pana la data de 15 aprilie 2024. Initial, firmele mici erau obligate sa depuna Declaratia 700 pana la data de 31 martie pentru a iesi din sistemul de impunere pe veniturile microintreprinderilor. Guvernul urmeaza sa adopte modificarea propusa in aceasta saptamana. In cele ce urmeaza, va prezentam anu...» citeste mai departe aici

  • Factura emisa anul trecut si primita in 2024. Putem deduce TVA?

    • In cele ce urmeaza veti afla daca putem deduce TVA din facturi primite si inregistrate in 2024, dar a caror data de emitere este in 2023. Deducere TVA pentru o factura emisa anul trecut Pentru deducerea TVA din facturile primite pentru bunuri sau servicii, persoana inregistrata ca platitor de tva trebuie sa indeplineasca doua conditii: - sa detina o factura emisa in conformitate cu prevederile art. 319, precum si dovada platii in cazul achizitiilo...» citeste mai departe aici

  • Imprumut acordat de societate catre asociatul unic: atentie la suma maxima prevazuta de lege!

    • In prezentul studiu de caz, ne propunem sa analizam aspectele legale ale imprumutului acordat de societate catre asociatul unic. Veti afla in randurile de mai jos care este suma maxima ce poate fi imprumutata, modalitatea de plata si textul de lege aplicabil in contextul legislatiei in vigoare. Imprumut acordat de societate catre asociatul unic: studiu de caz Intrebare: "O societate comerciala poate imprumuta asociatul unic? Care este...» citeste mai departe aici

  • CUM si UNDE ne putem plati obligatiile fiscale: Ghid ANAF privind modalitatile plata

    • Cu scopul de a informa contribuabilii, ANAF a publicat o brosura cu modalitatile de plata disponibile catre institutie. Aceasta initiativa are ca obiectiv principal simplificarea si eficientizarea procesului de plata a taxelor si impozitelor, oferind contribuabililor o intelegere clara a tuturor optiunilor disponibile. Impozite, taxe, contributii si alte sume datorate - CUM si UNDE putem plati Contribuabilii isi pot indeplini obl...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X