email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

O persoana fizica poate fi numita director?

Intrebare:

O persoana fizica poate fi numita director al unei societati comerciale printr-o decizie a administratorului care este asociat unic ? De asemenea poate avea drept de semnatura si de reprezentare a societatii daca i se face imputernicire notariala? Mentionez ca aceasta persoana nu este salariata a societatii.

Raspuns:(dat in iunie 2005)

Calitatea de director al unei societati este in general asimilata cu aceea de administrator potrivit Legii societatilor comerciale dar presupune si aceea in care este persoana numita de administrator sa conduca activitatea curenta a societatii in calitate de salariat la aceasta. Potrivit Legii nr. 31/1990 admistratorul are doua posibilitati de a desemna un director.

Prima varianta este crearea functiei potrivit Clasificatiei Ocupatiilor din Romania cod 121004 director/director adjunct societate comerciala prin organigrama societatii si angajarea in aceasta pozitie a unei persoane cu contract de munca. Solutia este cu atat mai simpla cu cat administratorul si asociatul unic sunt una si aceeasi persoana astfel incat exista vointa necesara. Aceasta varianta presupune incheierea unui contract de munca fiind de inteles incercarea de identificare a unor solutii colaterale mai eficiente din punct de vedere fiscal si procedural.

Cea de a doua varianta presupune incheierea intre administrator a unui contract de mandat cu o terta persoana prin care sa i se stabileasca atributiile si limitele mandatului. Acest mandatar va putea avea puteri la limita celor stabilite de catre asociat administratorului (nelimitate, similar administratorului initial) sau ii vor fi directionate atributiile numai in anumite domenii: angajarea raspunderii in raporturile cu banca pana la o anumita suma, semnarea contractelor ce angajeaza raspunderea societatii pana la o anumita limita, etc. Exercitarea acestor drepturi de catre directorul desemnat nu va izvora din contractul de munca ci din contractul de mandat incheiat cu administratorul societatii care este deja un mandatar al asociatilor desemnat sa conduca in anum ite limite societatea. Potrivit art. 72 din Legea nr. 31/1990, republicata, obligatiile si raspunderea administratorilor sunt reglementate de dispozitiile referitoare la mandat si de cele special prevazute in legea societatilor comerciale.

In ceea ce priveste forma mandatului (imputernicirii) prin care administratorul deleaga o parte din atributiile sale desigur ca fiind facuta in forma autentica imputernicirea va dobandi si opozabilitate fata de terti dar si o anumita rigoare sub aspectul identitatii persoanei si datei certe a mandatului.

Asadar premisele delegarii atributiilor ce lege i le confera administratorului sunt cuprinse chiar in textul Legii nr. 31/1990 astfel ca art. 71 trateaza in mod precis aceasta situatie. Conditia fundamentala pentru numirea unei alte persoane in aceasta calitate este aceea ca administratorului sa i se acordat dreptul de a transmite aceasta calitate de a reprezenta societatea.

Raspunsul categoric in favoarea posibilitatii desemnarii unui director al societatii de catre administrator este dat chiar de prevederea legala cuprinsa la alin. (3) a art. 71. Potrivit acesteia administratorul care, fara drept, isi substituie alta persoana raspunde solidar cu aceasta pentru eventualele pagube produse societatii. Asadar, rezulta cu claritate faptul ca si in ipoteza in care nu are acordul asociatilor (adunarii generale) administratorul poate delega exercitarea drepturilor sale unei alte persoane urmand ca in cazul in care acesta prin masurile sale prejudiciaza societatea sa raspunda solidar.

Din punct de vedere fiscal difernta intre cele doua mijloace de delegare a atributiilor de catre administrator vizeaza contributiile sociale. Daca acestea sunt datorate in cazul in care directorul societatii este numit printr-un contract de munca, in cea de a doua varianta, a contractului de mandat acestea nu vor mai fi datorate de catre societate.

NOUTATI din Legislatia Contabila

PFA 2024. Ce SOLUTII si AVANTAJE mai sunt?


Important: PFA-urile au fost grav lovite de modificarile Codului Fiscal Mai e ceva de facut pentru a fi rentabile?
Legislatia pentru PFA s-a schimbat!

CUM se aplica, CAT ne afecteaza si (mai ales)
CE SOLUTII exista pentru a ne salva?

Afla acum care sunt solutiile ingenioase oferite de expertul Horatiu Sasu parcurgand lucrarea PFA/II/IF: Taxe, impozite, deduceri, contributii!
Vei gasi aici explicatii si exemple 100% practice, cu aplicabilitate certa si imediata!

...Vezi AICI detaliile complete <<


Data aparitiei: 02 Martie 2006

Votati articolul "O persoana fizica poate fi numita director?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X