email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Care este limita pentru incasarile in valuta, numerar?

Legea 656incasaripersoane fizice

Din punctul nostru de vedere incasarile nu sunt plafonate conform OG 15/1996 privind intarirea disciplinei financiar-valutare,cu modificari ulterioare, cum ar fi incasarile in lei limitate la 5000 lei, per client, daca factura depaseste 5000 lei. Acest lucru deriva din prevederea stabilita la pct. 13 din HG 2185/2004 – privind aprobarea normelor metodologice de aplicare a OG 15/1996, ce stabileste: "operatiunile de incasari si plati in valuta nu intra sub incidenta prevederilor ordonantei."
 
In cazul in care suma depaseste 15000 eur/zi, sunt aplicabile prevederile de la art. 3 alin.(6) din Legea 656/2002, pentru prevenirea si sanctionarea spalarii banilor, cu modificari ulterioare, ce stabilesc: ”Persoanele prevazute la art. 8 ori persoanele desemnate potrivit dispozitiilor art. 14 alin. (1) vor raporta Oficiului, in cel mult 10 zile lucratoare, efectuarea operatiunilor cu sume in numerar, in lei sau in valuta, a caror limita minima reprezinta echivalentul in lei a 15.000 euro, indiferent daca tranzactia se realizeaza prin una sau mai multe operatiuni ce par a avea o legatura intre ele.” Conform prevderilor de la art 8 lit k) din Legea 656/2002, agentii economici sunt obligati la raportare.
 
Astfel daca suma platii cu numerar depaseste 15000 Eur/zi, inclusiv daca sunt mai multe plati fractionate in zile diferite insa legata de aceiasi operatie, suma platilor facand mai mult de 15000 eur, se necesita declararea la Oficiului National de Prevenire si Combatere a Spalarii Banilor in termen de 10 zile de la data efectuarii platii.
 
Potrivit reglementarilor BNR: art.7 alin.1 lit.b din Norma 26 /2006 privind raportarea statistica a datelor pentru elaborarea balantei de plati si a Anexei 2 din Regulamentul 4/2005 incasarile in valuta in numerar se raporteaza la BNR.
 
Asadar, la art.7 alin.1 lit.b din Norma 26 /2006 se precizeaza ca:
"totalitatea incasarilor si platilor in nume si cont propriu efectuate in raport cu nerezidentii (cu exceptia schimbului valutar pentru persoane fizice efectuat prin ghiseele proprii), soldurile activelor si pasivelor financiare pe termen scurt in relatie cu nerezidentii, transferurile neutre, precum si valoarea agregata a tranzactiilor, efectuate in numele si contul clientilor, in valoare mai mica decat 12.500 euro sau echivalent la data tranzactiei, in conformitate cu listele de indicatori prezentate in anexa nr. 3; raportarea se va efectua lunar, pana la data de 20 a lunii urmatoare celei pentru care se face raportarea".
 

NOUTATI din Legislatia Contabila

PFA 2024. Ce SOLUTII si AVANTAJE mai sunt?


Important: PFA-urile au fost grav lovite de modificarile Codului Fiscal Mai e ceva de facut pentru a fi rentabile?
Legislatia pentru PFA s-a schimbat!

CUM se aplica, CAT ne afecteaza si (mai ales)
CE SOLUTII exista pentru a ne salva?

Afla acum care sunt solutiile ingenioase oferite de expertul Horatiu Sasu parcurgand lucrarea PFA/II/IF: Taxe, impozite, deduceri, contributii!
Vei gasi aici explicatii si exemple 100% practice, cu aplicabilitate certa si imediata!

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
Legea 656incasaripersoane fizice


Data aparitiei: 02 Mai 2011

Votati articolul "Care este limita pentru incasarile in valuta, numerar?":
Rating:

Nota: 3.64 din 5 din 7 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X