email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Studiu de caz: Angajat cu cabinet medical individual si neplata CASS-ului. Se platesc majorari de intarziere si penalitati?

cabinet medical individualCASSCodul fiscalLegea 95/2006impozit pe venit

Majorarile de intarziere si penalitatile dau batai de cap multor contribuabili care au ales, pentru o perioada mai mare sau mai mica de timp, sa nu mai plateasca CASS-ul. In domeniul medical, un salariat medic specialist care detine si un cabinet individual, se va confrunta cu o problema similara. Daca CASS-ul nu a mai fost platit vreme de mai multi ani, ramane de vazut in ce masura este acesta pasibil de plata cumulata a majorarilor de intarziere si penalitati.


Legea prevede ca pentru veniturile realizate din activitati independente (CMI ), contributia la asigurarile sociale de sanatate se plateste de persoana care le realizeaza. Mai mult decat atat, art. 7 din Normele metodologice privind stabilirea documentelor justificative pentru dobandirea calitatii de angajat prevede obligatia acestor persoane de a plati in fiecare trimestru contributia din:

- venitul net determinat ca diferenta intre venitul brut si cheltuielile deductibile aferente realizarii venitului, conform prevederilor Codului fiscal, realizate de persoanele care desfasoara activitati independente ale caror venituri sunt determinate pe baza contabilitatii in partida simpla;

- venitul net determinat ca diferenta intre venitul brut si cheltuielile deductibile aferente realizarii venitului, determinate pe baza normelor de venit stabilite prin nomenclatorul activitatilor pentru care venitul se stabileste pe baza de norme de venit, in cazul persoanelor ale caror venituri sunt determinate pe baza de norme de venit.

In ceea ce priveste persoanele care obtin venituri din activitati independente ale caror venituri sunt determinate pe baza de norma de venit si care beneficiaza de o reducere a normelor de venit, cota stabilita de lege se va aplica la veniturile care se supun impozitului pe venit rezultate din norma redusa, determinata potrivit reglementarilor in vigoare pentru impunerea veniturilor respective.
 
Pentru persoanele care obtin venituri din salarii sau asimilate salariilor si venituri impozabile realizate din  activitati independente care se supun impozitului pe venit, contributia la asigurarile sociale de sanatate se calculeaza asupra tuturor acestor venituri, potrivit art. 257 alin. (3) din Legea 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii.
 
In concluzie, contributia la asigurarile sociale de sanatate se datoreaza in baza contractului incheiat cu casa de asigurari. Persoanele fizice asigurate pe baza de contract de asigurare de sanatate declara obligatiile catre fond, potrivit declaratiilor-model prevazute in anexa nr. 5 la normele metodologice amintite. Declaratiile privind obligatiile la fond se depun anual la casele de asigurari de sanatate cu care persoana fizica asigurata a incheiat contractul de asigurare.
 
In concluzie, conform art 257 alin. (5) lit. b, plata contributiei de sanatate pentru astfel de venituri se efectueaza trimestrial, pana la data de 15 a fiecarei luni din trimestru, cu obligatia regularizarii acesteia in termen de 60 de zile de la data primirii Deciziei de impunere finala de la ANAF, iar pentru contributia de sanatate neachitata din anii anteriori se datoreaza penalizari si majorari de intarziere.


de Mihaela Pascu

NOUTATI din Legislatia Contabila

PFA 2024. Ce SOLUTII si AVANTAJE mai sunt?


Important: PFA-urile au fost grav lovite de modificarile Codului Fiscal Mai e ceva de facut pentru a fi rentabile?
Legislatia pentru PFA s-a schimbat!

CUM se aplica, CAT ne afecteaza si (mai ales)
CE SOLUTII exista pentru a ne salva?

Afla acum care sunt solutiile ingenioase oferite de expertul Horatiu Sasu parcurgand lucrarea PFA/II/IF: Taxe, impozite, deduceri, contributii!
Vei gasi aici explicatii si exemple 100% practice, cu aplicabilitate certa si imediata!

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
cabinet medical individualCASSCodul fiscalLegea 95/2006impozit pe venit


Data aparitiei: 27 Iunie 2011

Votati articolul "Studiu de caz: Angajat cu cabinet medical individual si neplata CASS-ului. Se platesc majorari de intarziere si penalitati?":
Rating:

Nota: 3.5 din 5 din 3 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X