email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

De ce nu sunt afectate si bancile elene din Romania de criza din Grecia?

banci grecesticriza Greciacapital elensistem bancarfinantare banci

In vreme ce Grecia se confrunta in continuare cu efectele semnificative ale crizei, bancile cu capital elen din Romania nu par sa fie afectate sau influentate de instabilitatea financiara din tara-mama.

In acest moment, bancile grecesti reprezinta 17% din sistemul bancar romanesc, insa acest lucru  influenteaza prea putin rata cursului valutar. In acelasi timp, Uniunea Europeana a decis amanarea acordarii transei de 12 miliarde de euro din ajutorul pe care institutiile financiare internationale l-au oferit Greciei anul trecut. Fara acest sprijin financiar semnificativ, Grecia ar urma sa nu-si mai poata achita datoriile suverane incepand cu jumatatea lunii iulie.

In cadrul Consiliului European s-a luat insa decizia ca Grecia sa adopte un plan de reducere a deficitului bugetar, in valoare de 28,4 miliarde de euro, in perioada 2011-2014. In cazul in care Grecia va reusi sa implementeze noul plan pana la sfarsitul lunii in curs, vor fi reluate negocierile pentru acordarea ajutorului financiar din partea institutiilor financiare internationale.

In ceea ce priveste situatia bancilor elene din Romania, cea mai cunoscuta banca cu capital grecesc de la noi, Bancpost (detinuta de grupul grec Eurobank EFG), nu se confrunta cu niciun efect al crizei din Grecia. Mai mult decat atat, sistemul bancar din Grecia al acestui grup detine un indicator de credite/depozite care s-a situat in martie, anul acesta, la un nivel de 118%, chiar si dupa diminuarea soldurilor depozitelor la termen din piata locala. In plus, Bancpost are o rata de adecvare a capitalurilor proprii de 22%, peste media sistemului bancar romanesc si de trei ori mai mare decat cerinta minima impusa de BNR.

Si alte banci cu capital grecesc reusesc sa se mentina la nivelul pietei, Alpha Bank oferind dobanzi avantajoase la depozite mai mari decat media pietei. Singura situatie in care bancile grecesti din Romania s-ar putea confrunta cu o problema reala ar fi cea in care bancile-mama ar intampina dificultati care ar incetini obtinerea de finantari.

Chiar si intr-un astfel de caz, asa cum considera Steven van Groningen, seful Raiffeisen Bank Romania, directorul unei banci-mama nu ar taia din bugetul bancilor din Romania, tocmai datorita prezentei importante a bancilor cu capital elen in sistemul bancar romanesc.

de Mihaela Pascu

NOUTATI Contabile 2024

Legea nr. 296/2023: Atentie la modificarile fiscale pentru PFA!


PFA/Intreprindere Individuala/Intreprindere Familiala - Legislatia se modifica!

Atentie la NOUTATILE din Codul Fiscal!
Taxele pentru PFA sunt luate la tinta!

Fii mereu informat cu cele mai noi modificari din lege

...vezi AICI lista completa >>

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
banci grecesticriza Greciacapital elensistem bancarfinantare banci


Data aparitiei: 27 Iunie 2011

Votati articolul "De ce nu sunt afectate si bancile elene din Romania de criza din Grecia?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri





Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X