email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Reevaluare mijloace fixe in cursul anului. Cum procedam?

reevaluaremijloace fixeOMFP 3055/20




Intrebare:

O societate a procedat la reevaluarea mijloacelor fixe la sfarsitul lunii iunie deoarece era necesara constituirea ca garantie catre un tert, reevaluarea fiind o conditie. Cum se va proceda cu inregistrarea acestei reevaluari in contabilitate dat fiind faptul ca potrivit Ordinului 3055/2009 societatile pot proceda la reevaluare numai cu ocazia inchiderii exercitiului financiar?

Nota: La 30.06.2011 a fost inregistrat in contabilitate rezultatul inventarierii (plus) deoarece garantarea la tert necesitata inscrierea in contabilitate a rezultatului. In ceea ce priveste amortizarea, aceasta a fost facuta la valoarea veche, neerevaluata.

Cum se va proceda pentru a avea reevaluarea la 31.12.2011 conform Ordinului 3055/2009? Va fi suficienta o actualizare din partea expertului evaluator la 31.12. 2011 pentru a putea produce efecte si in contabilitate?

Raspuns:

La art. 121 alin. (1) din Reglementarile contabile conforme cu directivele europene, aprobate prin OMFP 3055/2009, se prevede ca "Entitatile pot proceda la reevaluarea imobilizarilor corporale existente la sfirsitul exercitiului financiar, astfel incit acestea sa fie prezentate in contabilitate la valoarea justa, cu reflectarea rezultatelor acestei reevaluari in situatiile financiare itocmite pentru acel exercitiu."
 
La art. 122 alin. (1) din aceleasi regelementari se arata ca "Reevaluarea imobilizarilor corporale se face la valoarea justa de la data bilantului. Valoarea justa se determina pe baza unor evaluari efectuate, de regula, de profesionisti calificati in evaluare, membri ai unui organism profesional in domeniu, recunoscut national si international."
 
Din punct de vedere fiscal, la puncul 71 indice 5 din normele la codul fiscal , de aplicare a art. 24, se mentioneaza " Pentru determinarea valorii fiscale a terenurilor, respectiv a valorii fiscale ramase neamortizate in cazul mijloacelor fixe amortizabile, vor fi luate in calcul si reevaluarile contabile efectuate dupa data de 1 ianuarie 2007 ...".
 
Drept urmare, in contabilitate se recunoaste reevaluarea facuta la final de an, respectiv la valoarea justa de la data bilantului, efectuata de profesionisti recunoscuti de AVEVAR, iar fiscal, in valoarea fiscala ramasa neamortizata este recunoscuta doar reevaluarea facuta conform reglementarilor contabile.
 
Evaluarile din timpul anului au doar scopuri manageriale.



de Mihaela Pascu

NOUTATI Contabile 2024

Manualul de Inventariere a fost actualizat cu Legea 296/2023 si OMFP 1447/2023!


 ATENTIE!

Acum exista reguli noi privind procedura de inventariere, introduse de:

  • Codul fiscal
  • OMFP 3067/2018
  • Legea 163/2018 care permite distribuirea de dividende pe parcursul anului
  • OMFP 3103/2017
  • Legea 296/2023 privind unele masuri fiscal-bugetare pentru asigurarea sustenabilitatii financiare a Romaniei pe termen lung
  • OMFP 1447/2023 pentru modificarea si completarea unor reglementari privind documentele financiar-contabile

  Explicatii complete gasiti in ghidul Manualul de inventariere. Societati comerciale. PFA. ONG.

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
reevaluaremijloace fixeOMFP 3055/20


Data aparitiei: 19 Decembrie 2011

Votati articolul "Reevaluare mijloace fixe in cursul anului. Cum procedam?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X