email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Cum procedam pentru refacturare in cazul unei structuri de comisionar?

refacturarecomisionaroperatiuni taxabileimportator



Supunem astazi atentiei dvs. o situatie in care  o persoana juridica impozabila romana achizitioneaza de la un furnizor extern non-UE un stand pentru organizarea unei expozitii. Societatea din Romania (SC 1) primeste invoice extern pe numele sau cu mentiunea: in contul SC 2, tot o persoana juridica impozabila romana, si efectueaza plata in contul partenerului extern, considerand ca efectuat o creditare a SC 2.

Vom vedea astfel in ce masura poate SC 2 sa inregistreze acest invoice in contabilitatea sa in conditiile in care la cumparator nu apare inscrisa denumirea sa, ci doar mentiunea:in contul SC 2 si cum se va efectua plata SC1, alaturi de inregistrarile contabile.

Raspuns:

Avand in vedere ca are loc o achizitie a unui bun de la un furnizor extern dintr-o tara in afara UE, suntem in situatia unui import de bunuri.
 
Potrivit art. 151 indice 1 din Codul fiscal , plata taxei pentru importul de bunuri supus taxarii este obligatia importatorului.

In aplicarea art. 151 indice 1 din Codul fiscal a fost dat pct. 59 care precizeaza ca importatorul care are obligatia platii taxei pentru un import de bunuri taxabil este:

a) cumparatorul catre care se expediaza bunurile la data la care taxa devine exigibila la import sau, in absenta acestui cumparator, proprietarul bunurilor la aceasta data;
b) furnizorul bunurilor, pentru livrarile de bunuri care sunt instalate sau asamblate in interiorul Romaniei de catre furnizor ori in numele acestuia;
c) proprietarul bunurilor, pentru bunurile importate in vederea efectuarii de operatiuni de inchiriere sau leasing in Romania;
d) persoana care reimporta in Romania bunurile exportate in afara Comunitatii;
e) proprietarul bunurilor sau persoana impozabila care importa bunuri in Romania:

1. in regim de consignatie sau stocuri la dispozitia clientului, pentru verificarea conformitatii ori pentru testare;

2. in vederea repararii, transformarii, modificarii sau prelucrarii acestor bunuri, cu conditia ca bunurile rezultate ca urmare a acestor operatiuni sa fie reexportate in afara Comunitatii sau sa fie achizitionate de catre persoana impozabila care a efectuat importul.
 
Orice persoana care nu este obligata la plata taxei pentru un import, dar pe numele careia au fost declarate bunurile in momentul in care taxa devine exigibila, nu are dreptul de deducere a taxei pe valoarea adaugata aferente importului respectiv decat in situatia in care va aplica structura de comisionar, respectiv va refactura valoarea bunurilor importate si taxa pe valoarea adaugata aferenta catre persoana care ar fi avut calitatea de importator. Persoanele impozabile care au obligatia platii taxei in calitate de importatori au dreptul sa deduca taxa.
 
In consecinta, daca societatea dvs. are calitatea de importator se aplica structura de comisionar explicata in detaliu la pct. 19 alin. (4) din Normele metodologice de aplicare a Codului fiscal . Astfel, in cazul in care se refactureaza cheltuieli efectuate pentru alta persoana, respectiv atunci cand o persoana impozabila primeste o factura sau alt document pe numele sau pentru livrari de bunuri/prestari de servicii/importuri efectuate in beneficiul altei persoane si refactureaza contravaloarea respectivelor livrari/prestari/importuri, se aplica structura de comisionar.

Persoana care refactureaza cheltuieli nu este obligata sa aiba inscrisa in obiectul de activitate realizarea livrarilor/prestarilor pe care le refactureaza. In cazul structurii de comisionar persoana impozabila are dreptul la deducerea taxei aferente achizitiilor de bunuri/servicii care vor fi refacturate, in conditiile legii, si are obligatia de a colecta taxa pe valoarea adaugata pentru operatiunile taxabile.



de Mihaela Pascu

NOUTATI Contabile 2024

A aparut: Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024


Nu rata ghidul practic care te scoate acum din impasul generat de orice inregistrare contabila!

76 monografii, de maxima actualitate, intocmite impecabil, dezvoltate dupa o structura completa:

Prezentarea cadrului legal
• Noutatile legislative legate de subiectul dezbatut
• Tratamentul contabil exemplificat prin cazuri practice si exemple
• Inregistrarile contabile aferente fiecarui caz practic prezentat
• Tratamentul din punct de vedere fiscal, al TVA si al impozitului pe profit
• Atentionari, recomandari, sfaturi referitoare la subiect

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
refacturarecomisionaroperatiuni taxabileimportator


Data aparitiei: 08 Martie 2012

Votati articolul "Cum procedam pentru refacturare in cazul unei structuri de comisionar?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X