email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Cheltuieli aferente delegarii. Cum tratam veniturile si contributiile pentru angajat?

HG 1860/2006Codul munciidiurnadelegareLegea 31/1990


Dezbatem prin cele ce urmeaza situatia in care un angajat este detasat pe o perioada nedeterminata la alt punct de lucru al societatii din alta localitate. Vom vedea astfel ce cheltuieli implica aceasta detasare pentru angajator si in ce limite sunt acestea deductibile.


Raspuns:

Conform art. 43 alin. (1) din Legea 31/1990 a societatilor comerciale, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, sucursalele sunt dezmembraminte fara personalitate juridica ale societatilor comerciale si se inregistreaza, inainte de inceperea activitatii lor, in registrul comertului din judetul in care vor functiona. Daca sucursala este deschisa intr-o localitate din acelasi judet sau in aceeasi localitate cu societatea, ea se va inregistra in acelasi registru al comertului, insa distinct, ca inregistrare separata. Celelalte sedii secundare - agentii, puncte de lucru sau alte asemenea sedii - sunt dezmembraminte fara personalitate juridica ale societatilor comerciale si se mentioneaza numai in cadrul inmatricularii societatii in registrul comertului de la sediul principal. Nu se pot infiinta sedii secundare sub denumirea de filiala.
 
Art. 42 alin. (1) din Codul muncii stabileste ca locul muncii poate fi modificat unilateral de catre angajator prin delegarea sau detasarea salariatului intr-un alt loc de munca decat cel prevazut in contractul individual de munca.

Detasarea consta in schimbarea temporara a locului muncii, din dispozitia angajatorului, la un alt angajator, in scopul executarii unor lucrari in interesul acestuia. In mod exceptional, prin detasare se poate modifica si felul muncii, dar numai cu consimtamantul scris al salariatului (art.45 din Codul muncii ). Delegarea reprezinta, potrivit art. 43 din Codul muncii , exercitarea temporara, din dispozitia angajatorului, de catre salariat, a unor lucrari sau sarcini corespunzatoare atributiilor de serviciu in afara locului sau de munca.

Asadar, detasarea presupune in toate cazurile trimiterea temporara la un alt angajator pentru executarea unor sarcini ale acestuia. Daca locul muncii este modificat la acelasi angajator, de la o sucursala la sediul central sau de la o sucursala la alta, suntem in prezenta unei delegari.
 
Delegarea nu poate sa fie dispusa pe durata nedeterminata. Astfel, dispozitiile art. 44 alin. (1) din Codul muncii , republicat, prevad ca delegarea poate fi dispusa pentru o perioada de cel mult 60 de zile calendaristice in 12 luni si se poate prelungi pentru perioade succesive de maximum 60 de zile calendaristice, numai cu acordul salariatului. Refuzul salariatului de prelungire a delegarii nu poate constitui motiv pentru sanctionarea disciplinara a acestuia.
 
Prin urmare, salariatul poate fi delegat prin actul unilateral al angajatorului pentru o perioada de cel mult 60 de zile calendaristice in 12 luni. Delegarea se poate prelungi pentru perioade succesive de maximum 60 de zile calendaristice, numai cu acordul salariatului.
 
Conform art. 44 alin. (2) din Codul muncii , salariatul delegat are dreptul la plata cheltuielilor de transport si cazare, precum si la o indemnizatie de delegare, in conditiile prevazute de lege sau de contractul colectiv de munca aplicabil.
 
Asadar, salariatul delegat are dreptul la:
- plata cheltuielilor de transport;
- plata cheltuielilor de cazare;
- indemnizatie de delegare;
 
Cuantumul acestor cheltuieli si conditiile de acordare se stabilesc prin negociere, prin contractul colectiv de munca sau prin contractul individual de munca. Diurna acordata salariatilor este deductibila fiscal in limita a de 2,5 ori nivelul legal stabilit pentru institutiile publice, potrivit art. 21 alin. (3) lit. b) din Codul fiscal .
 
Astfel, salariatii au dreptul la diurna in cuantumul negociat insa deductibilitatea cheltuielilor cu diurna este limitata  la de 2,5 ori nivelul legal stabilit pentru institutiile publice.
 
Pentru personalul institutiilor publice, nivelul zilnic al diurnei este stabilit prin HG 1860/2006 privind drepturile si obligatiile personalului autoritatilor si institutiilor publice pe perioada delegarii si detasarii in alta localitate, precum si in cazul deplasarii, in cadrul localitatii, in interesul serviciului la suma de 13 lei (diurna deductibila 32,5 lei).
 
Cheltuielile de transport si de cazare in tara si in strainatate, efectuate pentru salariati si administratori, precum si pentru alte persoane fizice asimilate acestora, stabilite prin norme sunt deductibile integral in baza art. 21 alin. (2) lit. e) din Codul fiscal .
 
Indemnizatia de deplasare platita de o entitate platitoare de impozit de profit nu intra in baza de calcul al impozitului pe venit si al contributiilor sociale in baza art. 55 alin. (4) lit. g) si art. 296 indice 15 lit. g) din Codul fiscal .
 
In baza acelorasi prevederi legale nu intra in baza de calcul al impozitului pe venit si al contributiilor sociale sumele primite de angajati pentru acoperirea cheltuielilor de transport si cazare.


de Mihaela Pascu

NOUTATI din Legislatia Contabila

PFA 2024. Ce SOLUTII si AVANTAJE mai sunt?


Important: PFA-urile au fost grav lovite de modificarile Codului Fiscal Mai e ceva de facut pentru a fi rentabile?
Legislatia pentru PFA s-a schimbat!

CUM se aplica, CAT ne afecteaza si (mai ales)
CE SOLUTII exista pentru a ne salva?

Afla acum care sunt solutiile ingenioase oferite de expertul Horatiu Sasu parcurgand lucrarea PFA/II/IF: Taxe, impozite, deduceri, contributii!
Vei gasi aici explicatii si exemple 100% practice, cu aplicabilitate certa si imediata!

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
HG 1860/2006Codul munciidiurnadelegareLegea 31/1990


Data aparitiei: 18 Mai 2012

Votati articolul "Cheltuieli aferente delegarii. Cum tratam veniturile si contributiile pentru angajat?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X