email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Ce se intampla cu D394?

declaratia 394declaratia 300OPANAF 3665/2011TVA


Intrebare: In decontul de TVA, la randurile 17.1 si 27.1 se trec livrarile resp.vanzarile supuse masurilor de simlificare? In declaratia 394 programul imi returneaza automat si TVA la livrarile supuse taxarii inverse. Am sunat la sistenta contribuabili si mi s-a spus ca trebuie sa trecem in decont la randurile mentionate anterior atat baza cat si TVA, deoarece clientul la randul lui va mentiona in declaratia 394 TVA la achizitiile supuse masurilor de simplificare, si numai asa va exista o corelatie intre 394 depus de furnizor si de cleint. Este corect asa? Va rog sa specificati si baza legala.

Raspuns:
Baza legala pentru modul de completare al decontului de TVA, formular 300, este reglementata de OPANAF 3665/2011 iar pentru declaratia informativa privind livrarile/prestarile si achizitiile efectuate pe teritoriul national, formular 394, este reglementata de OPANAF 3596/2011.

Avand in vedere prevederile existente pentru livrarile, respectiv achizitiile supuse masurilor de simplificare pe teritoriul national, este evident faptul ca trebuie sa existe o corelatie atat intre cele doua declaratii (D300 si D394) cat si intre valorile declarate de furnizori si valorile declarate de clienti, pentru aceleasi operatiuni.
Totusi, operatiunile pentru care se aplica taxarea inversa necesita un tratament diferit.

Potrivit art. 160 din Codul fiscal, prin care se reglementeaza operatiunile pentru care se aplica taxarea inversa pe teritoriul national, „in cazul operatiunilor taxabile persoana obligata la plata taxei este beneficiarul”. Astfel, furnizorul nu va inregistra TVA colectat la livrarile prevazute de art.160 din Codul Fiscal, in timp ce clientul va inregistra atat TVA deductibil cat si Tva colectat pentru achizitia acestora. Se presupune ca atat furnizorul cat si clientul sunt inregistrati in scopuri de TVA in Romania.

Furnizorul va completa declaratiile D300 si D394 conform prevederilor legale in vigoare, iar valorile vor fi identice in ambele declaratii.
 
In Anexa nr 2 aferenta OPANAF 3665/2011 se precizeaza:
„Randul 13 - se inscriu informatiile preluate din jurnalul de vanzari , privind baza de impozitare pentru livrarile/prestarile efectuate, pentru care furnizorii/prestatorii aplica masurile de simplificare prevazute la art. 160 din Codul fiscal, pentru operatiuni a caror exigibilitate intervine in perioada de raportare sau in perioade fiscale anterioare. „

Dupa cum se poate observa, completarea valorii TVA pentru acest tip de operatiuni nu este permisa.
 
„ Randul 17.1 - se inscriu informatiile preluate din jurnalul de vanzari , pentru operatiuni a caror exigibilitate intervine in perioada de raportare, privind baza de impozitare si taxa pe valoarea adaugata colectata aferenta tuturor livrarilor de bunuri/prestarilor de servicii taxabile efectuate in interiorul tarii pentru care au fost emise facturi catre persoane inregistrate in scopuri de TVA in Romania.
 Cuantumul sumelor inscrise la randul 17.1 poate fi mai mic sau egal cu cel inscris la randul 17. „
 
Este important faptul ca valoarea TVA completata pentru randul 17.1 nu poate depasi valoarea TVA completata pentru randul 17, care reprezinta totalul taxei pe valoare adaugata completata la randurile anterioare. Rezulta ca valoarea TVA, declarata in decontul de TVA, pentru livrarile pentru care furnizorii aplica masurile de simplificare prevazute la art. 160 din Codul fiscal este zero.
 
Instructiunile de depunere si completare a formularului (394) "Declaratie informativa privind livrarile/prestarile si achizitiile efectuate pe teritoriul national, in Anexa nr.2, precizeaza:
 
„Se completeaza cu valoarea cumulata inscrisa in facturile emise/primite, pentru fiecare cod de inregistrare in scopuri de TVA, ale partenerilor de tranzactii.
 Exceptie fac valorile totale inscrise in facturile aferente tranzactiilor pentru care se aplica taxarea inversa, care se completeaza pe acelasi formular, separat fata de celelalte operatiuni, pentru fiecare partener. „
„C. Lista operatiunilor efectuate pe teritoriul national (detaliere la operatiuni cu taxare inversa pentru cereale si plante tehnice)
 1. Coloana "Nr. curent" - se inscrie o singura data numarul curent pentru fiecare furnizor/beneficiar care a efectuat operatiuni cu cereale si plante tehnice.
 2. Coloana "Tip V/C" se inscrie tipul operatiuni efectuate si anume:
 - V - pentru livrarile de cereale si plante tehnice;
 - C - pentru achizitiile de cereale si plante tehnice.”
„5. Coloana "Cod si denumire NC produs" - se inscriu livrarile/achizitiile de cereale si plante tehnice, care figureaza in nomenclatura combinata stabilita prin Regulamentul (CEE) nr. 2.658/87 al Consiliului din 23 iulie 1987 privind Nomenclatura tarifara si statistica si Tariful vamal comun, potrivit art. 160, alin. (2) lit. c) din Codul fiscal, republicat, cu modificarile si completarile ulterioare.
 6. Coloana "Baza impozabila" - se inscrie baza de impozitare, exclusiv TVA, aferenta livrarilor/achizitiilor pentru care se aplica taxarea inversa, din care se detaliaza baza de impozitare pentru cereale si plante tehnice, pentru fiecare cod si denumire NC produs, inclusiv baza de impozitare aferenta facturilor de stornare, in lei. In cazul in care baza de impozitare este negativa, valoarea totala a acesteia se inscrie cu semnul (-).
 7. Coloana "Taxa pe valoarea adaugata" - se inscrie suma TVA aferenta livrarilor/achizitiilor pentru care se aplica taxarea inversa, din care se detaliaza baza de impozitare pentru cereale si plante tehnice, pentru fiecare cod si denumire NC produs, inclusiv TVA aferenta facturilor de stornare, in lei. Daca taxa colectata este negativa, valoarea totala a acesteia se inscrie cu semnul (-).”
 
Dupa cum se poate observa, nu exista instructiuni separate pentru livrari, respectiv achizitii pentru care se aplica taxarea inversa, desi furnizorul nu inregistreaza TVA, in timp ce clientul are obligatia sa inregistreze si sa declare TVA colectat si deductibil in acelasi timp. Decontul de TVA la randul 13, nu permite completarea taxei pe valoare adaugata dar este obligatorie completarea valorii acesteia la randul 25, aferent achizitiilor pentru care se aplica taxarea inversa.
 
Din analiza celor doua anexe, Anexa nr 2 aferenta OPANAF 3665/2011 si Anexa nr 2 pentru Instructiunile de depunere si completare a formularului (394) "Declaratie informativa privind livrarile/prestarile si achizitiile efectuate pe teritoriul national” rezulta faptul ca, pentru livrarile pentru care se aplica taxarea inversa se va completa numai baza impozabila, fara valoarea TVA. Programul pentru completarea declaratiei D394 permite acest lucru.
 
Pentru achizitiile supuse masurilor de simplificare pe teritoriul national,clientul va completa declaratiile D300 si D394 conform prevederilor din aceleasi ordine legislative, iar valorile vor fi identice in ambele declaratii, dar in acest caz va fi evidentiata si valoarea TVA aferenta.

In Anexa nr 2 aferenta OPANAF 3665/2011 se precizeaza:
„Randul 25 - se inscriu informatiile preluate din jurnalul de cumparari, privind baza de impozitare si taxa deductibila pentru achizitiile de bunuri si de servicii, a caror exigibilitate intervine in perioada de raportare, de catre beneficiarii care aplica masurile de simplificare prevazute la art. 160 din Codul fiscal.
Se inscriu aceleasi informatii declarate la randul 12.”

„Randul 27.1 - se inscriu informatiile preluate din jurnalul de cumparari, pentru operatiuni a caror exigibilitate intervine in perioada de raportare, privind baza de impozitare si taxa pe valoarea adaugata deductibila aferenta tuturor achizitiilor de bunuri/prestarilor de servicii taxabile din interiorul tarii pentru care au fost primite facturi de la persoane inregistrate in scopuri de TVA in Romania.
Cuantumul sumelor inscrise la randul 27.1 poate fi mai mic sau egal cu cel inscris la randul 27. „
 
Modul de completare al D94 este prevazut tot de pct. C din Anexa nr.2 din Instructiunile de depunere si completare a formularului (394) "Declaratie informativa privind livrarile/prestarile si achizitiile efectuate pe teritoriul national”.
 
In concluzie, declaratiile D300 si D394 vor avea valori identice pentru furnizor dar va fi completata numai baza impozabila afenta livrarilor supuse masurilor de simplificare pe teritoriul national si, in acelasi timp, vor avea valori identice pentru client, dar vor fi completate atat baza impozabila cat si TVA-ul aferent.

NOUTATI din Legislatia Contabila

Decontarile de la A la Z


Atentie la 5 tipuri de operatiuni de decontare care pun probleme in practica
 1.  Decontarea prin compensare
 2.  Darea in plata in contul dividendelor
 3.  Avantaje in natura sau cheltuieli sociale
 4.  Decontarea achizitiilor/vanzarilor cu plata in rate
 5.  Decontarile din operatiuni in participatie

Lucrarea Decontarile de la A la Z, realizata de reputatul specialist Olga Crevelescu, are marele merit ca grupeaza intr-un singur loc explicatii profesioniste si complete despre toate tipurile de decontari!

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
declaratia 394declaratia 300OPANAF 3665/2011TVA


Data aparitiei: 04 Iunie 2012

Votati articolul "Ce se intampla cu D394?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • ANAF: 15 aprilie, noul termen pentru iesirea din sistemul de impozitare al microintreprinderilor

    • Update 28 martie 2024:  ANAF a anuntat ca termenul limita pentru declararea iesirii din sistemul de impozitare al microintreprinderilor va fi extins pana la data de 15 aprilie 2024. Initial, firmele mici erau obligate sa depuna Declaratia 700 pana la data de 31 martie pentru a iesi din sistemul de impunere pe veniturile microintreprinderilor. Guvernul urmeaza sa adopte modificarea propusa in aceasta saptamana. In cele ce urmeaza, va prezentam anu...» citeste mai departe aici

  • Factura emisa anul trecut si primita in 2024. Putem deduce TVA?

    • In cele ce urmeaza veti afla daca putem deduce TVA din facturi primite si inregistrate in 2024, dar a caror data de emitere este in 2023. Deducere TVA pentru o factura emisa anul trecut Pentru deducerea TVA din facturile primite pentru bunuri sau servicii, persoana inregistrata ca platitor de tva trebuie sa indeplineasca doua conditii: - sa detina o factura emisa in conformitate cu prevederile art. 319, precum si dovada platii in cazul achizitiilo...» citeste mai departe aici

  • Imprumut acordat de societate catre asociatul unic: atentie la suma maxima prevazuta de lege!

    • In prezentul studiu de caz, ne propunem sa analizam aspectele legale ale imprumutului acordat de societate catre asociatul unic. Veti afla in randurile de mai jos care este suma maxima ce poate fi imprumutata, modalitatea de plata si textul de lege aplicabil in contextul legislatiei in vigoare. Imprumut acordat de societate catre asociatul unic: studiu de caz Intrebare: "O societate comerciala poate imprumuta asociatul unic? Care este...» citeste mai departe aici

  • CUM si UNDE ne putem plati obligatiile fiscale: Ghid ANAF privind modalitatile plata

    • Cu scopul de a informa contribuabilii, ANAF a publicat o brosura cu modalitatile de plata disponibile catre institutie. Aceasta initiativa are ca obiectiv principal simplificarea si eficientizarea procesului de plata a taxelor si impozitelor, oferind contribuabililor o intelegere clara a tuturor optiunilor disponibile. Impozite, taxe, contributii si alte sume datorate - CUM si UNDE putem plati Contribuabilii isi pot indeplini obl...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X