email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Ce presupune metoda fluxului de numerar actualizat?

costul mediu ponderatflux numerar actualizatrata de actualizareWACC


Metoda fluxului de numerar actualizat presupune determinarea valorii unei imobilizari prin estimarea castigurilor viitoare asteptate sa rezulte din utilizarea activului respectiv, actualizate la momentul prezent in baza unei rate de actualizare determinate.

Aceasta metoda estimeaza valoarea activului tinand seama de utilizarea lui viitoare si de incasarile pe care le va genera. Aceste fluxuri viitoare de numerar, sunt actualizate pe baza unei rate de actualizare.

Aceasta metoda presupune o dubla estimare: pe de o parte este necesara estimarea fluxurilor viitoare de numerar iar pe de alta parte estimarea ratei de actualizare. Fluxurile viitoare de numerar.

Fluxurile viitoare de numerar ce rezulta din utilizarea continua a unui activ cuprind:

- intrarile de numerar

- iesirile de numerar necesare pentru functionarea activului respectiv si utilizarea acestuia in vederea generarii viitoarelor fluxuri de incasari si

- fluxurile de trezorerie nete care vor fi primite pentru a ceda activul la sfarsitul duratei de viata utila a acestuia.

La estimarea fluxurilor viitoare de numerar se tine seama de starea actuala a activului si de conditiile economice in care actioneaza societatea la momentul prezent.

In acest sens, daca pentru activul respectiv se preconizeaza lucrari viitoare de imbunatatire substantiala a performantei activului fluxurile de numerar estimate in prezent nu vor include cheltuielile aferente acestei modernizari, dar in mod similar nu se va tine seama de cresterile de intrari de numerar ce pot rezulta din aceste imbunatatiri.

Fluxurile de numerar aferente unui activ cuprind:

- incasarile estimate, in functie de specificul activului respectiv ce pot fi incasari din vanzarea produselor rezultate, din serviciile realizate cu ajutorul activului respectiv (tarife de calatorie, venituri din inchiriere, venituri din vanzarea produselor)
- costurile (platile) necesare functionarii activului pentru obtinerea incasarilor preconizate (electricitate, combustibil, salarii personal care lucreaza cu activul respectiv, materii prime, consumabile, etc.).

Diferenta dintre incasarile si platile estimate reprezinta fluxul net de numerar rezultat din utilizarea activului. Fluxurile de numerar se estimeaza de regula pentru o perioada de timp egala cu
durata ramasa de utilizare a activului.

Rata de actualizare utilizata trebuie sa fie o rata preimpozitare care sa reflecte evaluarile curente de piata cu privire la valoarea timp a banilor si riscurile specifice activelor. La momentul estimarii valorii recuperabile pentru un activ aceasta trebuie sa se bazeze pe valori ale ratelor dobanzii care predomina la momentul respectiv avand in vedere ca decizia utilizarii activului se ia la acel moment si trebuie sa se tina seama de conditiile existente atunci.

Rata de actualizare trebuie sa fie o rata care sa reflecte evaluarile curente a valorii - timp a banilor precum si ale riscurilor specifice activului.

Aceasta reprezinta rentabilitatea ceruta de investitori la alegerea unei investitii optime care sa genereze fluxuri de numerar similare cu cele generate de acest activ din punctul de vedere al riscului, marimii si momentului cu acelea pe care entitatea se asteapta sa le obtina de la activ.

Ca punct de plecare in estimarea ratei de actualizare se pot lua in considerare urmatoarele rate:
- costul mediu ponderat al capitalului (WACC);
- rata marginala de imprumut a intreprinderii;
- alte rate de imprumut de pe piata.

De cele mai multe ori se alege ca punct de plecare fie rata marginala de imprumut a entitatii fie costul mediu ponderat al capitalului. Costul mediu ponderat al capitalului, reprezinta costul curent cumulat pentru majorarea valorii actuale a capitalului si se bazeaza pe veniturile estimate asteptate de catre investitori.



de Mihaela Pascu

NOUTATI Contabile 2024

Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile 2024


Nu rata ghidul practic care te scoate acum din impasul generat de orice inregistrare contabila!

76 monografii, de maxima actualitate, intocmite impecabil, dezvoltate dupa o structura completa:

Prezentarea cadrului legal
• Noutatile legislative legate de subiectul dezbatut
• Tratamentul contabil exemplificat prin cazuri practice si exemple
• Inregistrarile contabile aferente fiecarui caz practic prezentat
• Tratamentul din punct de vedere fiscal, al TVA si al impozitului pe profit
• Atentionari, recomandari, sfaturi referitoare la subiect

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
costul mediu ponderatflux numerar actualizatrata de actualizareWACC


Data aparitiei: 12 Iunie 2012

Votati articolul "Ce presupune metoda fluxului de numerar actualizat?":
Rating:

Nota: 3.4 din 5 din 5 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X