email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Inlocuire mijloace fixe. Cum facem inregistrarea in contabilitate?

codul fiscalmijloace fixeinregistrari contabileHG 2139/2004


Analizam, mai jos, cazul unei societati care a inlocuit o piesa la un autoturism aflat in proprietate. Vom stabili daca suma platita (fara TVA) va fi inregistrata in 6024 sau va fi majorata valoarea masinii.

Raspuns:

Potrivit art. 24 alin. (3) lit. d din Legea 571/2003 privind Codul fiscal , sunt considerate mijloace fixe amortizabile:
"investitiile efectuate la mijloacele fixe existente, sub forma cheltuielilor ulterioare realizate in scopul imbunatatirii parametrilor tehnici initiali si care conduc la obtinerea de beneficii economice viitoare, prin majorarea valorii mijlocului fix".

HG 2139/2004 pentru aprobarea Catalogului privind clasificarea si duratele normale de functionare a mijloacelor fixe, la sectiunea III pct. 2, reglementeaza in detaliu investitiile efectuate sub forma cheltuielilor ulterioare, astfel:
"Investitiile efectuate la mijloacele fixe sub forma cheltuielilor ulterioare trebuie sa aiba ca efect imbunatatirea parametrilor tehnici initiali ai acestora si sa conduca la obtinerea de beneficii economice viitoare.

Obtinerea de beneficii se poate realiza fie direct prin cresterea veniturilor, fie indirect prin reducerea cheltuielilor de intretinere si functionare.

In cazul cladirilor, investitiile efectuate trebuie sa asigure protectia valorilor umane si materiale si imbunatatirea gradului de confort si ambient sau reabilitarea si modernizarea termica a acestora.

Amortizarea acestor investitii se face fie pe durata normala de utilizare ramasa, fie prin majorarea duratei normale de utilizare cu pâna la 10% sau in cazul institutiilor publice pâna la 20% . Daca cheltuielile ulterioare se fac dupa expirarea duratei normale, se va stabili o noua durata normala de catre o comisie tehnica sau expert tehnic independent.
Cheltuielile care se fac la mijloacele fixe ce au ca scop restabilirea starii initiale sunt considerate cheltuieli de reparatii".

Avand in vedere faptul ca inlocuirea casetei de directie , indiferent de costul inlocuirii , reprezinta o cheltuiala ce are ca scop restabilirea starii initiale a autovehiculului, nu imbunatatirea parametrilor tehnici initiali, cheltuiala respectiva se inregistreaza in contabilitate ca o cheltuiala de reparatii si nu majoreaza valoarea mijlocului fix.

Daca piesa respectiva se cumpara si se inlocuieste in unitate cheltuiala se inregistreaza in contul 6024"Cheltuieli privind piesele de schimb", altfel daca reparatia are loc intr-un service se inregistreaza in contul 611"Cheltuieli cu intretinerea si reparatiile.



de Mihaela Pascu

NOUTATI Contabile 2024

Stiati ca lipsa politicilor si procedurilor contabile este amendadata cu pana la 4.000 lei?


Comandati chiar acum pachetul complet pentru intocmirea politicilor si procedurilor contabile!

In plus, beneficiati de TRANSPORT GRATUIT pentru cumparaturi a caror valoare depaseste 247 lei (TVA inclusa)!

Pachet Complet pentru intocmirea politicilor si procedurilor contabile cuprinde:

  Stick Manual de politici contabile (100% editabil)
  Stick Proceduri contabile pentru societati comerciale (100% editabil)

Grabiti-va sa comandati ACUM pachetul dvs. cu politici si proceduri contabile!

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
codul fiscalmijloace fixeinregistrari contabileHG 2139/2004


Data aparitiei: 06 Septembrie 2012

Votati articolul "Inlocuire mijloace fixe. Cum facem inregistrarea in contabilitate?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X