email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Se poate efectua compensarea fara transfer efectiv?

transferfirma nerezidentaOUG 77/1999compensaretransferfirma nerezidentaOUG 77/1999compensare


Analizam mai jos cazul unei case de expeditii care doreste sa efectueze o compensare in 3 cu o firma nerezidenta, casa de expeditie, de asemenea, si cu un partener roman, client direct al casei de expeditii. Casa de expeditii are de incasat de la acest client din Romania suma de 25.000 euro si de achitate catre o societate din alt stat UE aceeasi suma. In acelasi timp, societatea straina are de achitat catre acelasi client suma de 25.000 euro. Vom stabili astfel daca se poate efectua compensarea fara transfer colectiv, daca exista cadru legislativ pentru aceasta operatiune (si catre ce institutie se va raporta), precum si ce obligatii are casa de expeditii din Romania.

Solutia consultantului:

Compensarea obligatiilor reciproce ale persoanelor juridice romane este reglementata de OUG 77/1999 si de Normele metodologice de aplicare a acestei ordonante de urgenta (HG 685/1999 ).  Pentru compensari efectuate intre persoane juridice romane, indiferent de suma care se compenseaza, ordinul de compensare este document justificativ obligatoriu, conform HG 685/1999.

Compensarea obligatiilor persoanelor juridice romane cu obligatii ale persoanelor juridice nerezidente nu este reglementata clar de legislatia din tara noastra, dar nu este interzisa.

Compensatia conventionala opereaza potrivit conventiei partilor. Aceasta compensatie poate avea loc oricand, efectele sale urmand sa se produca la data la care se incheie conventia partilor.

In aceste conditii compensarea creantelor reciproce ale unei societati comerciale romana si ale unei persoane juridice straine sunt supuse, in masura in care legea aplicabila creantei este legea romana, dispozitiilor cu caracter general prevazute de art. 1615- 1623 din Cod civil.

In procesul de compensare a creantelor  intre doua persoane  juridice  romane rezidente si un nerezident nu trebuie utilizat un model tip de proces verbal de compensare, ci poate fi intocmit un inscris multilateral in care sa se consemneze titlurile (contracte, facturi, note de comanda) care au generat obligatiile reciproce si modul in care se vor stinge obligatiile in urma compensarii.

De asemenea Procesul Verbal de Compensare trebuie sa aiba continutul minimal obligatoriu prevazut de OMF 3512 pentru documentele justificative si anume:

- denumirea documentului justificativ;
- denumirea/numele si prenumele si, dupa caz, sediul/adresa persoanei juridice/fizice care intocmeste documentul;
- numarul documentului si data intocmirii acestuia;
- mentionarea partilor care participa la efectuarea operatiunii economico-financiare (cand este cazul);
- continutul operatiunii economico-financiare si, atunci cand este necesar, temeiul legal al efectuarii acesteia;
- datele cantitative si valorice aferente operatiunii economico-financiare efectuate, dupa caz;
- numele si prenumele, precum si semnaturile persoanelor care raspund de efectuarea operatiunii economico-financiare, ale persoanelor cu atributii de control financiar preventiv si ale persoanelor in drept sa aprobe operatiunile respective, dupa caz;
- alte elemente menite sa asigure consemnarea completa a operatiunilor efectuate.

De asemenea, in cuprinsul oricarui document emis de catre o societate comerciala trebuie sa se mentioneze si elementele prevazute de legislatia din domeniu, respectiv:
- forma juridica;
- codul unic de inregistrare;
- capitalul social.

Compensarea realizata intre o persoana juridica romana rezidenta si un nerezident direct si nu prin intermediul unei institutii financiare, fiind o operatiune nemonetara, se supune aspectelor reglementate de Regulamentul  BNR 31/2011 privind raportarea de date si informatii statistice la Banca Nationala a Romaniei, astfel se impune completarea formularului Operatiuni Nemonetare ( anexa 6).

Concluzie:

Se poate efectua compensarea fara transfer efectiv?
Da se poate efectua compensarea fara transfer efectiv.

Exista cadru legislativ?
Dispozitiile cu caracter general prevazute de art. 1615- 1623 din Cod civil .

Trebuie raportat operatiune catre o institutie anume?
Trebuie raportata la la BNR - anexa 6 la Regulamentul BNR 31/2011.

Ce obligatii are casa de expeditii si ce acte trebuie intocmite?

Obligatia de intocmire a documentului justificativ  - Proces verbal de compensare si obligatia de raportare la BNR.


de Mihaela Pascu

NOUTATI din Legislatia Contabila

Decontarile de la A la Z


Atentie la 5 tipuri de operatiuni de decontare care pun probleme in practica
 1.  Decontarea prin compensare
 2.  Darea in plata in contul dividendelor
 3.  Avantaje in natura sau cheltuieli sociale
 4.  Decontarea achizitiilor/vanzarilor cu plata in rate
 5.  Decontarile din operatiuni in participatie

Lucrarea Decontarile de la A la Z, realizata de reputatul specialist Olga Crevelescu, are marele merit ca grupeaza intr-un singur loc explicatii profesioniste si complete despre toate tipurile de decontari!

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
transferfirma nerezidentaOUG 77/1999compensaretransferfirma nerezidentaOUG 77/1999compensare


Data aparitiei: 07 Noiembrie 2012

Votati articolul "Se poate efectua compensarea fara transfer efectiv?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • ANAF: 15 aprilie, noul termen pentru iesirea din sistemul de impozitare al microintreprinderilor

    • Update 28 martie 2024:  ANAF a anuntat ca termenul limita pentru declararea iesirii din sistemul de impozitare al microintreprinderilor va fi extins pana la data de 15 aprilie 2024. Initial, firmele mici erau obligate sa depuna Declaratia 700 pana la data de 31 martie pentru a iesi din sistemul de impunere pe veniturile microintreprinderilor. Guvernul urmeaza sa adopte modificarea propusa in aceasta saptamana. In cele ce urmeaza, va prezentam anu...» citeste mai departe aici

  • Factura emisa anul trecut si primita in 2024. Putem deduce TVA?

    • In cele ce urmeaza veti afla daca putem deduce TVA din facturi primite si inregistrate in 2024, dar a caror data de emitere este in 2023. Deducere TVA pentru o factura emisa anul trecut Pentru deducerea TVA din facturile primite pentru bunuri sau servicii, persoana inregistrata ca platitor de tva trebuie sa indeplineasca doua conditii: - sa detina o factura emisa in conformitate cu prevederile art. 319, precum si dovada platii in cazul achizitiilo...» citeste mai departe aici

  • Imprumut acordat de societate catre asociatul unic: atentie la suma maxima prevazuta de lege!

    • In prezentul studiu de caz, ne propunem sa analizam aspectele legale ale imprumutului acordat de societate catre asociatul unic. Veti afla in randurile de mai jos care este suma maxima ce poate fi imprumutata, modalitatea de plata si textul de lege aplicabil in contextul legislatiei in vigoare. Imprumut acordat de societate catre asociatul unic: studiu de caz Intrebare: "O societate comerciala poate imprumuta asociatul unic? Care este...» citeste mai departe aici

  • CUM si UNDE ne putem plati obligatiile fiscale: Ghid ANAF privind modalitatile plata

    • Cu scopul de a informa contribuabilii, ANAF a publicat o brosura cu modalitatile de plata disponibile catre institutie. Aceasta initiativa are ca obiectiv principal simplificarea si eficientizarea procesului de plata a taxelor si impozitelor, oferind contribuabililor o intelegere clara a tuturor optiunilor disponibile. Impozite, taxe, contributii si alte sume datorate - CUM si UNDE putem plati Contribuabilii isi pot indeplini obl...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X