email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ContaUtil: Cine are obligatia aplicarii IFRS?

IFRSsituatii financiareraportare financiarapiata reglementatavalori mobiliare admise la tranzactionare


Va reamintim ca, in vederea aplicarii prevederilor Regulamentului nr. 1.606/2002 al Parlamentului European si al Consiliului din 19 iulie 2002 privind aplicarea standardelor internationale de contabilitate, a fost emis si aprobat in data de 25 iunie 2012 Ordinul ministrului finantelor publice nr. 881/2012.

Acest ordin priveste aplicarea de catre societatile comerciale ale caror valori mobiliare sunt admise la tranzactionare pe o piata reglementata a Standardelor Internationale de Raportare Financiara.

Potrivit prevederilor acestui ordin, incepand cu exercitiul financiar al anului 2012, societatile comerciale ale caror valori mobiliare sunt admise la tranzactionare pe o piata reglementata au obligatia de a aplica Standardele Internationale de Raportare Financiara (IFRS) la intocmirea situatiilor financiare anuale individuale.

O piata reglementata este un sistem pentru tranzactionarea instrumentelor financiare si care:
-    functioneaza regulat;
-    este caracterizata de faptul ca reglementarile emise si supuse aprobarii C.N.V.M. definesc conditiile de functionare, de acces pe piata, conditiile de admitere la tranzactionare a unui instrument financiar;
-    respecta cerintele de raportare si transparenta in vederea asigurarii protectiei investitorilor stabilite de prezenta lege, precum si reglementarile emise de C.N.V.M., in conformitate cu legislatia comunitara.

Astfel, sunt obligate la aplicarea Standardelor Internationale de Raportare Financiara societatile comerciale ale caror valori mobiliare sunt cotate la Bursa de Valori Bucuresti.

Aceste societati au obligatia sa asigure continuitatea aplicarii IFRS, chiar si in situatia in care valorile lor mobiliare la data bilantului nu mai sunt admise la tranzactionare pe o piata reglementata.


Reglementari si Standarde Internationale de raportare financiara aplicabile


Reglementari contabile nationale aplicabile societatilor cu valori mobiliare admise la tranzactionare:

-    Legea contabilitatii nr. 82/1991, republicata cu modificarile si completarile ulterioare;
-    Ordinul ministrului finantelor publice nr. 881/2012 privind aplicarea de catre societatile comerciale ale caror valori mobiliare sunt admise la tranzactionare pe o piata reglementata;
-    Ordinul ministrului finantelor publice nr. 1286/2012 pentru aprobarea Reglementarilor contabile conforme cu Standardele internationale de raportare financiara, aplicabile societatilor comerciale ale caror valori mobiliare sunt admise la tranzactionare pe o piata reglementata;    
-    Standardele internationale de raportare financiara asa cum au fost acestea adoptate la nivelul Uniunii Europene si publicate in Jurnalul oficial al Uniunii Europene  potrivit prevederilor Regulamentului nr. 1.606/2002 al Parlamentului European si al Consiliului privind aplicarea Standardelor Internationale de Contabilitate.

Aceste standarde prezinta unele diferente fata de Standardele Internationale de Raportare Financiara adoptate de catre IASB.
  
Societatile ale caror valori mobiliare sunt admise la tranzactionare la Bursa de Valori Bucuresti au avut pana in prezent obligatia aplicarii IFRS la intocmirea situatiilor financiare anuale consolidate.

Aplicarea propriu - zisa a IFRS, pentru operatiunile economico-financiare derulate, cu evidentierea in situatiile financiare anuale individuale incepe de la 1 ianuarie 2013.
in cursul exercitiului financiar 2012, societatile au aplicat reglementarile contabile conforme cu directivele europene la contabilizarea operatiunilor si tranzactiilor aferente acestui an.
Pentru anul 2012 exista un singur set de situatii financiare anuale intocmit in baza IFRS.
    Situatiile financiare anuale individuale aferente anului 2012, se vor intocmi prin retratarea informatiilor din contabilitatea organizata potrivit Ordinului ministrului finantelor publice nr. 3.055/2009 cu modificarile si completarile ulterioare.
    
Aceste situatii financiare anuale vor fi supuse auditului statutar.
    
    Sanctiuni aplicabile

Pentru neaplicarea reglementarilor contabile adecvate societatile comerciale pot fi  sanctionate atat potrivit prevederilor Legii contabilitatii nr. 82/1991, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, cat si potrivit prevederilor Legii nr. 297/2004 privind piata de capital, cu modificarile si completarile ulterioare.

    Potrivit Legii nr. 297/2004 nerespectarea prevederilor referitoare la modul de intocmire a situatiilor financiar-contabile si la auditarea acestora constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 0,1% pana la 10% din cifra de afaceri totala realizata in anul financiar anterior sanctionarii.

    Potrivit prevederilor Legii contabilitatii nr. 82/1991, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, nerespectarea reglementarilor emise de Ministerul Finantelor Publice cu privire la intocmirea si semnarea situatiilor financiare anuale cu amenda de la 2.000 lei la 3.000 lei.




de Mihaela Pascu

NOUTATI Contabile 2024

Sinteza noutatilor Contabile din 2024:


• Aplicarea sistemului e-Factura
• Sistemul RO e-Transport
• Sistemul garantie-returnare (RetuRO)
• Raportarea SAF-T
• Managementul stocurilor – implicatii fiscale si raportarea in SAF-T
• Prelucrare stocuri in sistem lohn

Descopera TOATE noutatile contabile in Ghidul practic al contabilitatii in 2024. Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete.

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
IFRSsituatii financiareraportare financiarapiata reglementatavalori mobiliare admise la tranzactionare


Data aparitiei: 04 Martie 2013

Votati articolul "ContaUtil: Cine are obligatia aplicarii IFRS?":
Rating:

Nota: 3.17 din 5 din 3 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X