email
Noutati in Codul Fiscal 2020 - 11 Monografii Contabile actualizate la zi

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"Noutati in Codul Fiscal 2020 - 11 Monografii Contabile actualizate la zi"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.

Retragere asociat. Acordare mijloc fix: cum facem inregistrarile contabile?

Retragere asociatmijloace fixecesionare parti socialeinregistrari contabileOMFP 1376 / 2004


Va prezentam, prin cele ce urmeaza, monografia contabila pe care o intocmim in cazul in care un asociat se retrage din cadrul unei societati cu doi asociati. Retragerea se face prin pierderea calitatii de asociat, iar persoana in cauza cesioneaza partile sociale pe care le detine celuilalt asociat. Asociatul retras primeste din patrimoniul societatii mijloace fixe neamortizate complet. Date numerice: valoare intrare mijloace fixe 22.000 RON, amortizare 10.000 RON, valoare neamortizata 12.000 RON.

Veti regasi mai jos inregistrarile contabile necesare in aceasta situatie.

Solutia consultantului:

Cadrul juridic al retragerii asociatilor este stabilit de art. 133, 134 si 226 din Legea 31 / 1190 a societatilor - republicata - cu modificarile si completarile ulterioare.
Din punct de vedere contabil se aplica NORMELE METODOLOGICE din 17 septembrie 2004 privind reflectarea in contabilitate a principalelor operatiuni de fuziune, divizare, dizolvare si lichidare a societatilor comerciale, precum si retragerea sau excluderea unor asociati din cadrul societatilor comerciale si tratamentul fiscal al acestora, aprobate prin OMFP 1376 / 2004 . Dinn cadrul normelor metodologice, se aplica prevederile CAPITOLULUI 3: RETRAGEREA SAU EXCLUDEREA UNOR ASOCIATI DIN CADRUL SOCIETATILOR COMERCIALE si CAPITOLULUI A: Retragerea unor asociati.
 
Inainte de efectuarea efectiva a repartizarii cotei parti din patrimoniu catre asociatul retras, se efectueaza o serie de operatiuni, cum ar fi:
 
1.Evaluarea elementelor de activ si de pasiv prin folosirea ori de cate ori este posibil a cel putin doua metode de evaluare recunoscute de standardele internationale de evaluare. Nefolosirea unor metode recunoscute trebuie fundamentata, potrivit art. 133 din Legea nr. 31/1990 - republicata - cu modificarile si completarile ulterioare;

2.Determinarea capitalului propriu (activului net) pe baza bilantului sau pe baza ultimei balante de verificare;

3.Efectuarea partajului capitalului propriu (activului net) al societatii comerciale, in vederea stabilirii partii ce se cuvine asociatilor care se retrag, potrivit dispozitiilor legale in vigoare, in functie de:

a) prevederile actluyi constitutiv;
b) in cazurile prevazute la art. 134;
c) hotarirea adunarii generale a asociatilor, consemnata in registrul sedintelor adunarii generale;
d) cota de participare la capitalul social, dupa caz.
 
Cota parte din patrimoniu, ce ii revine asociatului retras, i se poate acorda fie in bani, fie in bani si natura (bunuri), fie numai in natura (numai bunuri).

Din datele expuse rezulta ca asociatul retras va primi, pentru cota parte ce-i revine din activul net, mijloace fixe, care au valorile prezentate.

Inainte de efectuarea operatiunilor privind scoaterea din evidenta a mijloacelor fixe ocazionata de cedarea lor catre asociat, trebuie stabilit cit anume din activul net corectat cu elementele fiscale aferente ii revine asociatului retras si care isi cedeaza partile sale sociale altui asociat.

La data incheiereii tranzactiei, pe baza contractului incheiat intre parti, se efectueaza urmatoarele operatiuni:

Activul net (sau capitalurile proprii) se determina ca diferenta intre total activ (sau total datorii) minus total datorii (inclusiv provizioane - din cont 151).
Aceasta suma a activului net (defalcata pe elemente componente - 1061, 1068, 121, 117 etc) se inmuleste cu procentul asociatului care se retrage rezultind partea bruta care ii revine acestuia.
Aceasta suma (parte) bruta se scade din evidenta contabila, astfel:
%  = 456 - cu suma bruta ce revine asociatului care se retrage
1061
1068
121
117
 
Se inregistreaza depunerea sumei de bani de catre asociatul care preia partile sociale:

5121 (5311) = 456
Se inregistreaza plata catre asociatul care se retrage a sumei reprezentind valoarea nominala a partilor sale sociale:
456 = 5121 (5311).
 
Se inregistreaza impozitul pe profit aferent rezervei legale:
456 = 441  (suma din 1061*cota de impozit pe profit)
Se inregistreaza impozitul pe cistigul din transferul partilor sociale, in cazul retragerii asociatului (in conformitate cu art. 67 alin. (3) litera b) din codul fiscal si punctul 144^3 alineatul al doilea din norme):
456 = 446 [(sumele din 1061 (dupa deducerea impozitului)+1068+121+117)*16%]
- virarea impozitelor:
441 = 5121
Impozitul pe cistigul din transferul partilor sociale se calculeaza, se retine si se achita de catre societatea la care asociatul a detinut partile sociale, pina la data la care se depun documentele pentru inregistrarea operatiunilor respective la registrul comertului
446 = 5121
- determinarea partii nete ce revine asociatului = suma bruta (din credit 456) - impozite (441+446).
 
Aceasta suma neta este egala cu: (suma bruta din credit 456 - impozit 441 - impozit 446).

In acest moment, s-a stabilit, valoric, suma pe care o poate obtine asociatul retras din societate (care este, practic, soldul creditor al contului 456).
Intrucit s-a stabilit ca partea proportionala pe care o va primi asociatul va fi sub forma unui mijloc fix, valoarea ramasa neamortizata a mijlocului fix reprezinta, practic, valoarea proportionala pe care o va primi.

Se compara valoarea ramasa neamortizata a imobilizarii cu valoarea neta stabilita mai sus, procedinu-se astfel:
- daca valoarea neta este mai mare decit valoarea ramasa neamortizata a mijlocului fix, asociatul va primi diferenta in bani;
- daca valoarea neta este mai mica decit valoarea ramasa neamortizata a mijlocului fix, asociatul va returna diferenta in bani.
 
In cazul dvs., presupunem ca valoarea neta de primit de catre asociat a fost stabilita la suma de 15.000 lei.
- se scoate din evidenta mijlocul fix care trebuie dat asociatului retras:
%  =  213x     22.000 lei
281x              10.000 lei
456                12.000 lei
 
Deci, asociatului i se cuvin 15.000 lei (valoarea neta stabilita anterior) si va primi un mijloc fix in valoare de 12.000 lei. Diferenta de 2.000 lei o va primi in bani:
456 = 5311 (5121)  2.000 lei.
 
Daca suma neta ce i se cuvenea ar fi fost de 8.000 lei, el primind un mijloc fix de o valoarea ramasa de 12.000 lei, atunci va trebui sa returneze 4.000 lei:
5311 (5121) = 456 4.000 lei.
 
Se observa ca in nota contabila privind scoaterea din evidenta a mijlocului fix, in locul contului de cheltuiala 6583 - in care se inregistreaza valoarea ramasa neutilizata - se foloseste contul 456.

Asociatul retras are dreptul la o parte din patrimoniul societatii in valoare echivalenta cu partea sa din activul net. Patrimoniul societatii este egal cu activul sau. In activul societatii, mijlocele fixe sint reprezentate la valoare neta (la valoare ramasa de amortizat).

Ca urmare, un mijloc fix acordat unui asociat care se retrage va fi dat la valoarea ramasa de amortizat, aceasta inregistrindu-se in contul 456 si nu 6583.


de Mihaela Pascu

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
Retragere asociatmijloace fixecesionare parti socialeinregistrari contabileOMFP 1376 / 2004

Ti-a placut acest articol? Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!

Data aparitiei: 07 Martie 2013


Votati articolul "Retragere asociat. Acordare mijloc fix: cum facem inregistrarile contabile?":
Rating:

Nota: 4.7 din 5 din 5 voturi


ClubContabilitate.ro - intrebarea zilei

Factura cazare stat non ue

Intrebare: am o factura dintr-un stat non ue reprezentand cv cazare 3 zile .Inregistrez intreaga valoare a facturii in 625 ?
Taxarea inversa se aplica in cazul achizitiilor/livrarilor intracomunitare insa in cazul de mai sus ce se intampla cu tva din factura ?

Raspuns: Cazarea face parte din cheltuiala cu deplasarea efectuata de angajatul firmei si se inregistreaza pe...... » citeste tot raspunsul aici

Alte articole publicate in data de 07 Martie 2013 ARTICOLE SIMILARE

Opinia ta conteaza! Scrie-ne mai jos ce parere ai despre acest subiect dar si ce alte subiecte din domeniu te intereseaza si ai dori sa scriem despre ele!


Daca ai intrebari care necesita consultanta in contabilitate, le poti adresa pe www.PortalContabilitate.ro sau www.ClubContabilitate.ro. Va multumim!


X
user
user
Intrebare antispam: 1 + 5 =
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii articol

Postat de: user
Buna ziua, Va rog sa ma ajutati si pe mine cu un sfat , tatal meu a avut cateva hectare de pamant intr-o asociatie si a vandut pamantul.El era asociat in acea asociatie si acum ar trebuii sa sa fie despagubit cu valoare mijloacelor fixe la care a contribuit .Imi spuneti si mie pe ce lege sa intemeiez cererea catre asociatie? Multumesc mult
Data adaugarii: 29-Oct-2018


Subiectele saptamanii

Stiri si analize economice
SATI

Atentie, Contabili!

Modificari in Codul Fiscal 2020 - ATENTIE la monografiile contabile actualizate
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCA GRATUIT Raportul Special
"Noutati in Codul Fiscal 2020 - 11 Monografii Contabile actualizate la zi"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X