email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Detinerea a peste 25 la suta din capitalul social. Intocmim dosarul de preturi de transfer?

ProceduriInregistrari si Politici Contabilecapital socialpreturi de transferOrdinul 222/2008




Vom analiza mai jos cazul unei societati care are incheiate:

-un contract de prestari servicii agronom cu o persoana fizica nerezidenta care are si calitatea de actionar in cadrul firmei (25% din capital)

-un contract de vanzare-cumparare utilaje si unul de prestari servicii cu o firma rezidenta. Cele doua societati au acelasi actionar majoritar (50% din capital).

Vom vedea astfel in ce masura este necesara intocmirea dosarului de preturi de transfer si in ce conditii (mod de intocmire).


Solutia consultantului:

Conceptul de preturi de transfer se aplica pentru tranzactiile care se desfasoara intre parti afiliate, dupa cum apare definit la punctul 2, articolul 11 din Codul fiscal:

In cadrul unei tranzactii intre persoane romane si persoane nerezidente afiliate, precum si intre persoane romane afiliate, autoritatile fiscale pot ajusta suma venitului sau a cheltuielii oricareia dintre persoane, dupa cum este necesar, pentru a reflecta pretul de piata al bunurilor sau al serviciilor furnizate in cadrul tranzactiei.
 
Persoanele afiliate sunt definite la punctul 21, articolul 7 din Codul fiscal:


- persoane afiliate - o persoana este afiliata cu alta persoana daca relatia dintre ele este definita de cel putin unul dintre urmatoarele cazuri:
a) o persoana fizica este afiliata cu alta persoana fizica, daca acestea sunt sot/sotie sau rude pana la gradul al III-lea inclusiv. Intre persoanele afiliate, pretul la care se transfera bunurile corporale sau necorporale ori se presteaza servicii reprezinta pret de transfer;
b) o persoana fizica este afiliata cu o persoana juridica daca persoana fizica detine, in mod direct sau indirect, inclusiv detinerile persoanelor afiliate, minimum 25% din valoarea/numarul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot detinute la persoana juridica ori daca controleaza in mod efectiv persoana juridica;
c) o persoana juridica este afiliata cu alta persoana juridica daca cel putin:
(i) prima persoana juridica detine, in mod direct sau indirect, inclusiv detinerile persoanelor afiliate, minimum 25% din valoarea/numarul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot la cealalta persoana juridica ori daca controleaza persoana juridica;
(ii) a doua persoana juridica detine, in mod direct sau indirect, inclusiv detinerile persoanelor afiliate, minimum 25% din valoarea/numarul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot la prima persoana juridica;
(iii) o persoana juridica terta detine, in mod direct sau indirect, inclusiv detinerile persoanelor afiliate, minimum 25% din valoarea/numarul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot atat la prima persoana juridica, cat si la cea de-a doua.
 
In concluzie, pentru tranzactiile care se desfasoara intre o persoana fizica si societatea la care actionar, sau intre doua societati cu acelasi actionariat (in proportie de 50%) se aplica notiunea de preturi de transfer. Astfel, preturile stabilite pentru prestarea de servicii si vanzare-cumparare de utilaje trebuie sa fie preturi de piata, respective preturi care ar fi fost stabilite intre societati care nu sunt afiliate.
 
Conform punctului 2, art. 79 din Codul de procedura fiscala aveti obligatia de a intocmi un dosar al preturilor de transfer care sa consemneze daca pretul la care se presteaza serviciile sau la care are loc operatiunea de vanzare-cumparare este un pret de piata. Este important de mentionat ca este reglementat un termen care variaza intre o luna si trei luni pentru intocmirea si prezentarea dosarului de preturi de transfer (conform cu Ordinul 222/2008). In masura in care vi se va solicita dosarul de preturi de transfer vi se va acorda un termen pentru intocmire si nu este obligatoriu sa il aveti gata pregatit.
 
Cu toate acestea, aveti obligatia ca pretul stabilit pentru prestarea serviciilor/vanzarea bunurilor sa fie un pret de piata. Pentru a putea stabili pretul astfel incat sa fie un pret de piata, in general este necesar sa intocmiti dosarul de preturi de transfer. Alternativ, pentru vanzarea-cumpararea de utilaje puteti apela la un raport de evaluare care sa consemneze valoarea de piata a acestora la data schimbului.

Pentru prestarea de servicii insa, in masura in care nu sunt prestate si catre societati neafiliate, este necesar sa adauge o marja de profit la costul prestarii acestora, iar aceasta marja de profit se stabileste printr-o analiza a preturilor de transfer.
 
Modul de intocmire a dosarului de preturi de transfer, respectiv continutul acestuia este prezentat sumar in Ordinul 222/2008. In practica insa, pregatirea dosarului presupune achizitionarea unei licente la o baza de date comerciale (precum Amadeus/Orbis) in vederea identificari de preturi/marje de piata.



de Mihaela Pascu

NOUTATI Contabile 2024

Stiati ca lipsa politicilor si procedurilor contabile este amendadata cu pana la 4.000 lei?


Comandati chiar acum pachetul complet pentru intocmirea politicilor si procedurilor contabile!

In plus, beneficiati de TRANSPORT GRATUIT pentru cumparaturi a caror valoare depaseste 247 lei (TVA inclusa)!

Pachet Complet pentru intocmirea politicilor si procedurilor contabile cuprinde:

  Stick Manual de politici contabile (100% editabil)
  Stick Proceduri contabile pentru societati comerciale (100% editabil)

Grabiti-va sa comandati ACUM pachetul dvs. cu politici si proceduri contabile!

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
ProceduriInregistrari si Politici Contabilecapital socialpreturi de transferOrdinul 222/2008


Data aparitiei: 21 Mai 2013

Votati articolul "Detinerea a peste 25 la suta din capitalul social. Intocmim dosarul de preturi de transfer?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X