email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Evidenta socului de marfa in unitatile cu amanuntul. Cum aplicam metoda global-valorica sau cantitativ-valorica?

Monografii Contabileevidenta stoc marfaOMFP 3512/2008inregistrari contabilegestiunebon fiscal

 


Vom analiza mai jos cazul unei societati care vinde carti (achizitionate sau editate in regim propriu) direct catre populatie. Vom vedea ce metoda de contabilizare este mai potrivita pentru aceasta societate.

Acorda o atentie deosebita gestiunii stocurilor! Evidenta contabila a stocurilor te scuteste de pierderi financiare majore! Afla de aici cum sa ai o evidenta corecta.

Solutia consultantului:

Metodele contabile privind evidenta stocurilor, atit in gestiune, cit si in contabilitate, sint specificate in Reglementarile contabile aprobate prin OMFP 3055/2009.

In aceste reglementari, la punctul 160 alin. (1) se arata:


"In functie de specificul activitatii, pentru determinarea costului pot fi folosite, de asemenea, metoda costului standard, in activitatea de productie sau metoda pretului cu amanuntul, in comertul cu amanuntul."

In continuare, la alin. (8) se prezinta metoda pretului cu amanuntul, astfel:

"In comertul cu amanuntul poate fi utilizata metoda pretului cu amanuntul, pentru a determina costul stocurilor de articole numeroase si cu miscare rapida, care au marje similare si pentru care nu este practic sa se foloseasca alta metoda.

In aceasta situatie, costul bunurilor vindute se calculeaza prin deducerea valorii marjei brute din pretul de vinzare al stocurilor. Orice modificare a pretului de vinzare presupune recalcularea marjei brute."
 
Pe de alta parte, in OMFP 3512/2008 privind aprobarea Normelor Metodologice din 27 noiembrie 2008 de intocmire si utilizare a documentelor financiar-contabile, la litera D), punctul 30 sint recomandate diferite metode privind evidenta contabilitatii stocurilor, in functie de tipul acestora si de specificul activitatii:

"D) Metodele de conducere a contabilitatii analitice a bunurilor

30.Contabilitatea analitica a bunurilor se poate tine pe baza uneia dintre urmatoarele metode: operativ-contabila, cantitativ-valorica, global-valorica.
Metoda operativ-contabila se poate aplica pentru contabilitatea analitica a materiilor prime, materialelor consumabile, materialelor de natura obiectelor de inventar, semifabricatelor, produselor finite, produselor reziduale, marfurilor si ambalajelor.

Metoda cantitativ-valorica se poate folosi pentru contabilitatea analitica a materiilor prime, materialelor consumabile, materialelor de natura obiectelor de inventar, semifabricatelor, produselor finite, produselor reziduale, marfurilor, animalelor si ambalajelor.

Metoda global-valorica se poate utiliza pentru contabilitatea analitica a marfurilor si ambalajelor din unitatile de desfacere cu amanuntul, rechizitelor de birou, imprimatelor, materialelor folosite la ambalare, materialelor de natura obiectelor de inventar, echipamentelor de protectie in folosinta, precum si a altor categorii de bunuri."

Mai departe, la punctul 35 se prezinta metoda glbal-valorica, recomandata pentru comertul cu amanuntul:

"35.Metoda global-valorica se aplica pentru evidenta marfurilor si ambalajelor aflate in unitatile de desfacere cu amanuntul (magazine, restaurante, bufete etc.), folosindu-se formularul comun "Fisa de cont pentru operatiuni diverse" (cod 14-6-22) si raportul de gestiune, dupa caz.
Potrivit acestei metode, contabilitatea analitica a marfurilor si ambalajelor se tine global-valoric, atit la gestiune, cit si în contabilitate, iar verificarea concordantei inregistrarilor din evidenta gestiunii si din contabilitate se efectueaza numai valoric, la perioade stabilite de unitate.

Raportul de gestiune se completeaza pe baza documentelor de intrare si de iesire a marfurilor si ambalajelor si de depunere a numerarului din vanzare, iar în fisele valorice (tinute pe gestiuni în cadrul conturilor de marfuri si ambalaje din contabilitate) înregistrarile se fac pe baza acelorasi documente.
Soldurile valorice ale marfurilor si ambalajelor aflate in gestiune se verifica pe baza raportului de gestiune predat la contabilitate sau cu ocazia inventarierii, dupa caz."
 
Afisarea preturilor de vinzare (asadar, afisarea pretului de vinzare cu amanuntul in unitatile de vinzare catre populatie) este o conditie obligatorie impusa de art. 67 alin. (2) din OG 99/2000
privind comercializarea produselor si serviciilor de piata:
"(2) Preturile de vinzare, preturile pe unitatea de masura si tarifele practicate se indica in mod vizibil, lizibil si fara echivoc prin marcare, etichetare si/sau afisare.".
 
OUG 28/199 privind obligatia operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale - republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, impune, la art. 1 alin. (1) obligatia operatorilor care vind direct catre populatie de a utiliza case de marcat:
"(1) Agentii economici care efectueaza livrari de bunuri cu amanuntul, precum si prestari de servicii direct catre populatie sunt obligati sa utilizeze aparate de marcat electronice fiscale."
La alin. (2) se impune obligtivitatea emiterii bonului fiscal si inminarea lui catre client:
"(2) Agentii economici prevazuti la alin. (1), denumiti în continuare utilizatori, au obligatia sa emita bonuri fiscale cu aparate de marcat electronice fiscale si sa le predea clientilor. La solicitarea clientilor, utilizatorii vor elibera acestora si factura fiscala."
 
La art. 4 alin. (1) din aceasta ordonanta se defineste bonul fiscal si se prezinta elementele obligatorii pe care acesta trebuie sa le contina:

"(1) Bonul fiscal este documentul emis de aparatul de marcat electronic fiscal, care trebuie sa cuprinda cel putin: denumirea si codul fiscal ale agentului economic emitent; adresa de la locul de instalare a aparatului de marcat electronic fiscal; logotipul si seria fiscala ale aparatului; numarul de ordine; data si ora emiterii; denumirea fiecarui bun livrat sau serviciu prestat; pretul sau tariful unitar; cantitatea; valoarea pe fiecare operatiune, inclusiv taxa pe valoarea adaugata, cu indicarea cotei de taxa; valoarea totala a bonului, inclusiv taxa pe valoarea adaugata; valoarea totala a taxei pe valoarea adaugata pe cote de taxa, cu indicarea nivelului de cota; valoarea totala a operatiunilor scutite de taxa pe valoarea adaugata, precum si valoarea altor taxe care nu se cuprind în baza de impozitare a taxei pe valoarea adaugata, daca este cazul."
 
Din in reglementarile legale prezentate mai sus, rezulta faptul ca la vinzarea cu amanuntul, direct catre populatie, pretul afisat este pretul de vinzare cu amanuntul (care contine pretul de achizitie, adaosul si TVA neexigibila), la acest pret se tine si evidenta contabila si de gestiune a marfurilor, prin metoda global-valorica, iar bonul fiscal emis de casa de marcat trebuie sa evidentieze, la rindul sau, pretul de vinzare unitar.

In cazul modificarii pretului cu amanuntul, se vor intocmi procese verbale de reducere / majorare a pretului, prin reducerea / majorarea adaosului comercial si TVA neexigibila.
Se poate constata ca nu se poate utiliza metoda cantitativ-valorica, dar, pentru evidenta cantitativa a marfurilor, pe fiecare titlu in parte, se poate utiliza cititorul de cod de bare, inscriptionind pe fiecare carte codul de bare.
 
Documentele primare utilizate in cazul metodei global valorice nu difera de cele utilizate pentru metoda cantitativ valorica.

Acestea sint:

Cazul I - carti (marfa) editate de societate:
1) bonul de predare (cod 14-3-3A) - pentru predarea la magazie a produselor finite (cartilor editate de dvs) si pentru inregistrarea in contabilitate a acestora:
345 = 711

2) bonul de transfer (cod 14-3-3A) - pentru transferul cartilor din magazia de produse finite in depozitul (magazinul) de vinzare cu amanuntul - daca ambele sint situate in aceeasi incinta - sau avizul de insotire (cod 14-3-6A), daca sint situate in incinte dispersate teritorial;
pe baza acestui document, la magazinul de vinzare cu amanuntul se va intocmi si NIR (cod 14-3-1A), in care se va trece denumirea titlurilor, cantitatea conform document, cantitatea receptionata, pretul fara TVA de intrare in magazin (pretul de depozit, care este, de fapt, costul de productie evidentiat in 345), valoarea la pret (cost) de intrare in magazin, precum si pretul de vinzare cu amanuntul si valoarea la pret de vinzare cu amanuntul:

371 = %      valoarea de vinzare cu amanuntul
        345     valoarea la pret (cost) de intrare in magazin
        378     adaosul comercial = (valoarea de vinzare cu amanuntul - valoarea la pret (cost) de intrare in magazin - TVA neexigibila)
       4428    tva neexigibila = valoarea de vinzare cu amanuntul *9/109

3) vinzare catre populatie pe baza de bon fiscal - raport Z si raport lunar - (prin cititor de cod de bare):
5311 = %
          707
         4427
4) descarcarea gestiunii cu marfurile (cartile) vindute:
a) daca exista cititor de cod de bare - descarcarea se va face pe fiecare titlu in parte, cunoscindu-se cu exactitate valoarea marfii vindute, prin softul respectiv:
% = 371
607
378
4428
b) daca nu exista cititor de cod de bare - descarcarea se va face cu ajutorul coeficientului K:
 
K = (SIC 378 + RC 378 cumulat de la inceputul anului pina la finele perioadei de referinta) / (SID 371 + RD 371cumulat de la inceputul anului pina la finele perioadei de referinta) * 100
Nota: soldul initial al contului de marfuri si valoarea intrarilor de marfuri nu contin TVA neexigibila.
 
Acest coeficient se inmulteste cu valoarea vinzarilor de marfa fara TVA, cumulat de la inceputul anului pina la finele perioadei de referinta, obtinindu-se adaosul comercial aferent vinzarilor, pe cumulat (RD 378 pe cumulat de la inceputul anului pina la finele lunii de referinta).

Din acesta, se va scadea adaosul comercial aferent vinzarilor din perioada precedenta (RD 378 de la finalul lunii precedente, pe cumulat), rezultind valoarea adaosului comercial (RD 378) aferent vinzarilor din luna curenta.

In cazul b), documentul pe baza caruia se va face inregistrarea in contabilitate a descarcarii gestiunii poate fi o nota (situatie) de calcul, conform punctului 14 alineatul al treilea din Normele metodologice de intocmire si utilizare a documentelor financiar-contabile, aprobate prin OMFP 3512/2008
privind documentele financiar contabile.
 
Cazul II - carti (marfa) achizitionate de societate:
1) inregistrarea intrarii cartilor in magazin pe baza de factura si NIR (cod 14-3-1A), care se va completa identic ca la punctul 2) de mai sus, cu deosebirea ca pretul de intrare in magazin este pretul fara TVA de pe factura de achizitie:
371 = %       valoarea de vinzare cu amanuntul
         401     valoarea la pret de achizitie fara TVA
        378     adaosul comercial = (valoarea de vinzare cu amanuntul - valoarea la pret de achizitie - TVA neexigibila)
       4428    tva neexigibila = valoarea de vinzare cu amanuntul *9/109
Apoi, operatiunile de la punctele 3 si 4 de mai sus sint similare si in acest caz.
 
Ca urmare, in situatia unitatilor de vinzare cu amanuntul, metoda utilizata trebuie sa fie cea global-valorica, deoarece evidenta stocului de marfa se tine la pretul de vinzare cu amanuntul si, ca urmare, ar fi foarte dificil de utilizat metoda cantitativ valorica, dar cu gestiunea stocurilor evidentiata la pret de vinzare.
 
In ceea ce priveste metoda cantitativ valorica, aceasta presupune evidenta stocului de marfa la pret de achizitie fara TVA.


Documentele sint identice cu cele prezentate la metoda global valorica, insa cu urmatoarele diferente de completare si inregistrare:
- la intocmirea NIR-ului in unitatea de desfacere cu amanuntul, indiferent ca marfa intra prin achizitie de la furnizori (pe baza de factura) sau din productia proprie (pe baza de bon de transfer sau aviz), nu se va mai trece pretul de vinzare cu amanuntul si, implicit, valoarea la pret de vinzare cu amanuntul:
371 = 345 - pentru marfa intrata in magazin din productia proprie (pe baza de bon de transfer sau aviz si NIR):
sau
371 = 401 - pentru marfa intrata in magazin prin achizitie de la furnizori (pe baza de factura si NIR).
- descarcarea gestiunii se va face doar la valoarea de inregistrare (la valoarea pretului de achizitie), fara utilizarea conturilor 378 si 4428:
607 = 371.
 
In plus, la aceasta metoda trebuie intocmite fise de magazie (cod 14-3-8 si 14-3-8/a, dupa caz) pentru fiecare titlu in parte, conform punctului 33 din Normele Metodologice din 27 noiembrie 2008 de intocmire si utilizare a documentelor financiar-contabile, aprobate prin OMFP 3512/2008.
 
Baza legala:
- OMFP 3512/2008
privind documentele financiar-contabile;
- funtiunea contuluilor 345, 371, 378, 4428, 707 si 4427 din OMFP 3055/2009
privind aprobarea reglementarilor contabile.


 

 


de Mihaela Pascu

NOUTATI Contabile 2024

A aparut: Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024


Nu rata ghidul practic care te scoate acum din impasul generat de orice inregistrare contabila!

76 monografii, de maxima actualitate, intocmite impecabil, dezvoltate dupa o structura completa:

Prezentarea cadrului legal
• Noutatile legislative legate de subiectul dezbatut
• Tratamentul contabil exemplificat prin cazuri practice si exemple
• Inregistrarile contabile aferente fiecarui caz practic prezentat
• Tratamentul din punct de vedere fiscal, al TVA si al impozitului pe profit
• Atentionari, recomandari, sfaturi referitoare la subiect

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
Monografii Contabileevidenta stoc marfaOMFP 3512/2008inregistrari contabilegestiunebon fiscal


Data aparitiei: 27 Mai 2013

Votati articolul "Evidenta socului de marfa in unitatile cu amanuntul. Cum aplicam metoda global-valorica sau cantitativ-valorica?":
Rating:

Nota: 3.62 din 5 din 21 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • Fisa Postului pentru Contabil Sef [Model]

    • Fisa de post a contabilului sef defineste responsabilitatile si asteptarile asociate acestui rol important. Aceasta pozitie necesita nu doar cunostinte solide in domeniul contabilitatii, ci si abilitati de leadership si capacitatea de a se adapta cu succes intr-un mediu financiar in continua schimbare. In plus, contabilul sef este adesea implicat in procesul decizional al organizatiei, oferind analize si interpretari financiare care sustin obiectivele generale ale afacerii....» citeste mai departe aici

  • Casele de marcat devin obligatorii si la automatele comerciale: Fiscul va incepe sa dea amenzi de la 1 octombrie

    • Operatorii economici care desfasoara livrari de bunuri sau prestari de servicii prin intermediul automatelor comerciale si care nu au instalate case de marcat vor fi sanctionati cu o amenda intre 8.000 si 10.000 de lei. Sanctiunea se aplica incepand cu 1 octombrie 2024. In plus, ANAF va confisca sumele nejustificate si va suspenda activitatea operatorului economic la unitatea de vanzare a bunurilor sau de prestare a serviciilor. Prin interm...» citeste mai departe aici

  • Majorare de capital social: studiu de caz privind monografia contabila

    • Potrivit art 210 din Legea 31/1990, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, capitalul social se poate mari prin emisiunea de actiuni noi sau prin majorarea valorii nominale a actiunilor existente in schimbul unor noi aporturi in numerar si/sau in natura. (1) Capitalul social se poate mari prin emisiunea de actiuni noi sau prin majorarea valorii din nominale a actiunilor existente in schimbul unor noi aporturi in numerar si/sau in natura. (2) ...» citeste mai departe aici

  • Recuperarea pierderilor fiscale: ce prevede art. 31 din Codul Fiscal si un studiu de caz practic

    • Legislatia clarifica modalitatile prin care companiile care au functionat initial ca microintreprinderi si au trecut apoi la sistemul de impozitare pe profit pot sa recupereze pierderile fiscale. In nota de fundamentare a OUG nr. 115/2023 privind unele masuri fiscal-bugetare in domeniul cheltuielilor publice, pentru consolidare fiscala, combaterea evaziunii fiscale, pentru modificarea si completarea unor acte normative, precum si pentru prorogarea unor termene, s-au cuprins unele prev...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X