email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Deductibilitate cheltuieli transport salariati. Cum procedam in ce priveste calculul?

Taxe si Impozitedeductibilitate cheltuielicodul fiscaltransport salariatiimpozit profit



Analizam mai jos cazul unei societati care doreste rambursarea contravalorii transportului pentru care platesc salariatii de la si catre locul de munca.

Unii dintre acestia doresc sa deconteze abonamente lunare pentru mijloacele de transport in comun, in vreme ce altii vor deconta bonuri de combustibil pentru autoturismele proprii. Vom vedea astfel in ce mod se vor deduce aceste cheltuieli.

Solutia consultantului:

Din punct de vedere al impozitului pe salarii:


Conform art 55 alin 4 lit f din Codul fiscal, sunt considerate venituri neimpozabile:

"(4) Urmatoarele sume nu sunt incluse in veniturile salariale si nu sunt impozabile, in intelesul impozitului pe venit:

f) contravaloarea cheltuielilor de deplasare pentru transportul intre localitatea in care angajatii isi au domiciliul si localitatea unde se afla locul de munca al acestora, la nivelul unui abonament lunar, pentru situatiile in care nu se asigura locuinta sau nu se suporta contravaloarea chiriei, conform legii;"
 
Asadar, reglementarea prevede asigurarea transportului si considerarea acestuia ca venit neimpozabil, in cazul in care salariatii nu au domiciliul in alta localitatea unde se afla locul de munca al acestora.

In situatia dvs., nu ati precizat daca salariatii au domiciulul in aceeasi localitate cu locul unde se desfasoara activitatea. In cazul in care domiciul este in aceeasi localitate unde se desfasoara activitatea, cheltuiala cu transportul suportat de unitate reprezinta un avantaj de natura salariala pentru angajati, care se include in venitul brut al acestuia si se impoziteaza, calculandu-se totodata si contributii sociale aferente. Numai in aceste conditii sumele decontate sunt deductibile la calculul impozitului pe profit.

In cazul in care locul de desfasurare a activitatii este in alta localitate decat cea de domiciliu, atunci sumele decontate la nivelul unui abonament lunar reprezinta venit neimpozabil la salariat, iar suma care depaseste nivelul unu abonamnet reprezinta avantaj in natura si se adauga la venitul brut, urmand a fi impozitata si retinute toate contributiile sociale.

Mai trebuie sa retineti si urmatorul aspect:

- contravaloarea abonamentelor sau a permiselor de calatorie pe mijloacele de transport in comun pentru angajatii a caror activitate impune deplasarea in interiorul localitatii nu reprezinta avantaj in temeiul prevederilor pct. 77 liniuta 1 din Normele metodologice pentru aplicarea art. 55 alin. (3) din Codul fiscal (cu exceptia cazului in care acestea sunt folosite in scop personal).

Asadar, daca demosntrati ca pentru desfasurarea activitatii se impune deplasarea salariatilor in interiorul localitatii (ex: deplasari la banci, autoritati, etc., pentru prezentari produse la clienti, etc) se poate deconta si este deductibila cheltuila cu transportul in interiorul localitatii la nivelul unui abonamnet, fara a fi considerat venit impozabil la salariat.

In orice alta forma insa, decontarea transportului reprezinta un avantaj de natura salariala urmand ca sumele decontate sa se includa in venitul brut si sa se retina toate impozitele zi contributiile angajat si angajator. In aceste conditii, cheltuielile sunt deductibile la calulcul impzoitului pe profit.



de Mihaela Pascu

NOUTATI Contabile 2024

Legea nr. 296/2023: Atentie la modificarile fiscale pentru PFA!


PFA/Intreprindere Individuala/Intreprindere Familiala - Legislatia se modifica!

Atentie la NOUTATILE din Codul Fiscal!
Taxele pentru PFA sunt luate la tinta!

Fii mereu informat cu cele mai noi modificari din lege

...vezi AICI lista completa >>

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
Taxe si Impozitedeductibilitate cheltuielicodul fiscaltransport salariatiimpozit profit


Data aparitiei: 20 August 2013

Votati articolul "Deductibilitate cheltuieli transport salariati. Cum procedam in ce priveste calculul?":
Rating:

Nota: 3.41 din 5 din 11 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X