email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Un nou proiect de modificare a Codului fiscal. Care sunt schimbarile preconizate?

modificare codul fiscalactivitati independenteimpozit pe dividendeimpozit pe venit
Pe site-ul Ministerului Finantelor Publice a fost publicat un nou Proiect de ordonanta  pentru modificarea si completarea Legii nr.227/2015 privind Codul fiscal.
 
Printre schimbarile preconizate incepand cu 1 ianuarie 2018 se regasesc:
 
1. Eliminarea impozitului pe dividende, pentru dividendele distribuite de o persoana juridica romana catre:
- persoane fizice rezidente,
- persoane juridice romane,
- persoanele fizice nerezidente si juridice straine, rezidenti intr-un stat membru al UE sau intr-un stat cu care Romania are incheiata o conventie pentru eliminarea dublei impuneri. Cota de impunere de 5% aplicata veniturilor din dividende se mentine pentru persoanele fizice nerezidente si juridice straine, rezidente in alte jurisdictii.

2. Deducerea limitata in cazul cheltuielilor reprezentand valoarea creantelor instrainate, potrivit legii, in limita unui plafon de 30% din valoarea creantelor instrainate la care se adauga valoarea venitului realizat din instrainarea acestora. In prezent, cheltuielile reprezentand valoarea creantelor instrainate, potrivit legii, sunt integral deductibile la calculul rezultatului fiscal, indiferent de nivelul veniturilor inregistrate din instrainarea creantelor respective.
 
3. Scutirea de la plata impozitului pe veniturile din salarii si impozitului pe veniturile din activitati independente pentru veniturile obtinute din exercitarea profesiei de medic, in conditiile Legii nr.95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii, republicata
 
4. Clarificari privind incadrarea veniturilor din activitati independente ca fiind obtinute  din Romania sau din strainatate. Astfel, conform proiectului veniturile din activitati independente sunt considerate ca fiind obtinute din Romania, in functie de locul desfasurarii activitatii, indiferent daca sunt primite din Romania sau din strainatate. In cazul veniturilor din drepturi de proprietate intelectuala acestea sunt considerate ca fiind obtinute din Romania, numai daca sunt primite de la un platitor de venit   din Romania sau de la  un nerezident prin intermediul unui sediu permanent  al acestuia stabilit in Romania.
 
5. Stabilirea impozitului pe reprezentantele persoanelor juridice straine, autorizate sa functioneze in Romania, potrivit legii, la 22.000 lei si plata anuala pana in ultima zi a lunii februarie a anului de impunere/in 30 de zile de la infiintare. In prezent impozitul este de 4.000 euro la cursul de schimb al pietei valutare, comunicat de Banca Nationala a Romaniei, pentru ziua in care se efectueaza plata impozitului catre bugetul de stat, respectiv pana la 25 iunie si 25 decembrie inclusiv a anului de impunere.

6. Scutire de la plata impozitului pe teren pentru terenurile agricole lucrate si scutirea de la impozitul pe mijloacele de transport pentru mijloacele de transport agricole de tipul tractoarelor, utilajelor agricole si altor mijloace de transport agricole, utilizate efectiv in domeniul agricol, detinute de catre persoanele fizice autorizate care obtin venituri din activitatea agricola, precum si de catre persoanele juridice care  indeplinesc, cumulativ, urmatoarele conditii:
 
 - au prevazut in statut, ca obiect de activitate, "agricultura”;
 - au inregistrate in evidenta contabila, pentru anul fiscal respectiv, venituri si cheltuieli venituri si cheltuieli din aceasta activitate.

Pentru terenurile agricole nelucrate timp de 2 ani consecutiv, conform proiectului consiliul local ar putea majora impozitul pe teren cu pana la 100 lei/ha, incepand cu al treilea an, in conditiile stabilite prin hotarare a consiliului local.

de Ioana Andreea Pavel

NOUTATI din Legislatia Contabila

PFA 2024. Ce SOLUTII si AVANTAJE mai sunt?


Important: PFA-urile au fost grav lovite de modificarile Codului Fiscal Mai e ceva de facut pentru a fi rentabile?
Legislatia pentru PFA s-a schimbat!

CUM se aplica, CAT ne afecteaza si (mai ales)
CE SOLUTII exista pentru a ne salva?

Afla acum care sunt solutiile ingenioase oferite de expertul Horatiu Sasu parcurgand lucrarea PFA/II/IF: Taxe, impozite, deduceri, contributii!
Vei gasi aici explicatii si exemple 100% practice, cu aplicabilitate certa si imediata!

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
modificare codul fiscalactivitati independenteimpozit pe dividendeimpozit pe venit


Data aparitiei: 21 August 2017

Votati articolul "Un nou proiect de modificare a Codului fiscal. Care sunt schimbarile preconizate?":
Rating:

Nota: 3.83 din 5 din 6 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X