email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Avansuri de trezorerie acordate actionarilor si administratorilor: aspecte importante de retinut

Avansuri de trezorerie acordate actionarilor si administratorilor: aspecte importante de retinut
avansuri trezoreriejustificare avansuriavans cheltuieli deplasareavans administrator

Riscul fiscal legat de avansurile de trezorerie acordate actionarilor sau administratorilor unei companii, care raman nejustificate la finalul unei perioade fiscale sau la finalul anului financiar, este unul cu probabilitate ridicata.

Expertul contabil Vera Constantin atrage atentia ca in astfel de situatii inspectorii Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF) pot considera aceste avansuri drept dividende sau remuneratii, ceea ce poate duce la impuneri suplimentare, inclusiv impozit pe venit si contributii sociale.

Pentru a evita acest risc fiscal este important ca societatile sa asigure o justificare adecvata a avansurilor de trezorerie acordate actionarilor sau administratorilor. In cazuri de acest gen se recomanda sa fie respectata o procedura de acordare si decontare a avansurilor de trezorerie, care sa fie aplicata cu strictete si sa includa documentele relevante specifice fiecarei operatiuni.

Taxe si Impozite Actual este o publicatie gandita pentru contabilii care isi doresc sa se informeze in cel mai scurt timp, cu efort minim. Din acest motiv ea ofera doar acele noutati, comentarii, studii de caz si exemple practice care conteaza cu adevarat si care va ajuta sa ramaneti permanent un profesionist bine ancorat in realitatea fiscal-contabila.

Avansuri de trezorerie - atentie la intocmirea situatiilor financiare anuale!

In perioada de pregatire a situatiilor financiare anuale, cum ar fi bilanturile pentru anul 2022, avansurile de trezorerie reprezinta unul dintre aspectele problematice majore la care ar trebui sa acorde atentie.

Prin regulamentul operatiunilor de casa, aprobat la nivelul societatii, trebuie stabilita procedura de acordare si justificare a avansurilor spre decontare (cine poate sa ridice avans spre decontare, in ce scopuri se acorda avansurile, care este termenul in care trebuie justificate etc.).
Prevederile din Regulamentul operatiunilor de casa, aprobat prin Decretul nr.209/1976, sunt in vigoare si pot constitui un punct de plecare in conceperea regulamentului la nivel de societate. 

De asemenea, expertul contabil ne mai explica ce trebuie retinut, ca avansurile spre decontare se acorda pentru plata unor achizitii de bunuri sau servicii in interesul activitatii economice a societatii sau pentru a acoperi cheltuielile ocazionate de deplasarea angajatilor in interesul activitatii economice a angajatorului. Avansurile trebuie justificate intr-un interval de timp stabilit prin regulament si, in principiu, nu se acorda unei persoane un avans nou daca are avansuri inca nejustificate.

Foto: pexels.com


de Redactia Contabilul

NOUTATI din Legislatia Contabila

Decontarile de la A la Z


Atentie la 5 tipuri de operatiuni de decontare care pun probleme in practica
 1.  Decontarea prin compensare
 2.  Darea in plata in contul dividendelor
 3.  Avantaje in natura sau cheltuieli sociale
 4.  Decontarea achizitiilor/vanzarilor cu plata in rate
 5.  Decontarile din operatiuni in participatie

Lucrarea Decontarile de la A la Z, realizata de reputatul specialist Olga Crevelescu, are marele merit ca grupeaza intr-un singur loc explicatii profesioniste si complete despre toate tipurile de decontari!

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
avansuri trezoreriejustificare avansuriavans cheltuieli deplasareavans administrator


Data aparitiei: 13 Iunie 2023

Votati articolul "Avansuri de trezorerie acordate actionarilor si administratorilor: aspecte importante de retinut":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri





Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X