Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"Modificari privind raportarea SAF-T. Noutati privind D406 + 7 Studii de caz"
Declaratia 406 trimite catre ANAF un raport care cuprinde toate operatiunile economico-financiare ale societatii, inregistrarea cronologica a incasarilor, platilor, tipurilor de plati, cotelor de TVA, creantelor si datoriilor, cu detalii pe furnizori si clienti, mijloace fixe, inventare, stocuri, dar si miscari in stocuri.
Raportarea SAF-T are rolul principal de a standardiza transferul de informatii intre autoritatile fiscale si contribuabili. SAF-T presupune raportarea periodica a unui set de informatii care faciliteaza autoritatilor fiscale accesul la date din evidenta contabila si fiscala ale contribuabililor, stocate si prelucrate in mediul online.
Astfel, SAF-T este un fisier in format electronic, de tip XML, care contine date extrase automat din sistemele informatice ale contribuabililor, exportate si stocate intr-un format standardizat.
In cazul identificarii unor erori in declaratia initiala, contribuabilii pot depune declaratii rectificative. Daca depunerea SAF-T este invalidata din cauza erorilor, fisierul valid trebuie transmis in termen de 5 zile lucratoare de la data-limita initiala, iar data inregistrarii fisierului ramane cea din mesajul initial.
Tipul informatiilor ce trebuie raportate prin SAF-T, modelul de raportare si datele aplicabile categoriilor de contribuabili sunt reglementate prin OPANAF nr. 1.783/2021 (publicat in MOf nr. 1.073/9 noiembrie 2021), modificat ulterior prin OPANAF nr. 2.518/2022 (MOf nr. 1.207/15 decembrie 2022).
Cum va asigurati ca declaratia dvs. nu va contine erori? Solutia o constituie lucrarea SAF-T pentru contribuabilii mici care va prezinta situatii dificile intalnite frecvent de contribuabili in momentul raportarii SAF-T, insotite de raspunsuri clare, complete, excelent argumentate de specialisti. Lucrarea are un caracter 100% practic si elimina din start o multime de neclaritati, oferindu-va siguranta si o mare economie de timp.
Contribuabili exceptati de la obligatia depunerii Declaratiei D406 includ:
- persoane fizice autorizate (PFA);
- intreprinderi individuale (II);
- intreprinderi familiale (IF);
- persoane fizice care desfasoara activitati lucrative (PFL);
- societati profesionale notariale si birouri notariale individuale;
Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor
Cartea neagra a controlului fiscal
Totul despre documentele de contabilitate primara Solutii de organizare a gestiunilor
Termenele de transmitere a Declaratiei D406 sunt urmatoarele:
1. Pentru alte informatii decat „Stocuri” si „Active”: ultima zi calendaristica a lunii urmatoare perioadei de raportare (luna sau trimestrul).
2. Pentru sectiunea „Active”: pana la termenul de depunere a situatiilor financiare anuale.
3. Pentru sectiunea „Stocuri”: la termenul stabilit de organul fiscal (minimum 30 de zile calendaristice de la data solicitarii).
Declaratia D406 – „Active” trebuie depusa impreuna cu situatiile financiare anuale aferente anului de raportare, cu conditia ca toate declaratiile D406 obligatorii pentru perioadele lunare sau trimestriale sa fi fost deja transmise. Datele despre „Active” se raporteaza anual, printr-o singura depunere. Informatiile despre „Stocuri” sunt transmise doar la cererea organului fiscal si includ subsectiuni relevante pentru perioada solicitata (luna/trimestru).
Regimul de TVA influenteaza frecventa raportarii D406 astfel:
- Trimestrial: entitati neinregistrate in scopuri de TVA sau cele cu perioade fiscale trimestriale, semestriale ori anuale.
- Lunar: entitati inregistrate in scopuri de TVA cu perioada fiscala lunara.
Perioadele de gratie pentru depunerea SAF-T sunt:
- Lunar: 6 luni pentru prima raportare, scazand progresiv cu o luna pentru fiecare raportare ulterioara (5 luni pentru a doua, 4 pentru a treia etc.).
- Trimestrial: 3 luni pentru prima raportare.
Nu se acorda perioade de gratie pentru Declaratia D406 – „Active”. Gratia se aplica de la sfarsitul perioadei de raportare, iar contribuabilii nu sunt sanctionati daca depun SAF-T in termenul maxim prevazut.
- Nedepunerea la termen: amenda intre 1.000 si 5.000 lei.
- Depunerea incorecta/incompleta: amenda intre 500 si 1.500 lei.
Nu sunt sanctionate:
- Corectarile efectuate inainte de termenul legal pentru urmatoarea declaratie (luna/trimestru).
- Corectarile ulterioare termenului legal, daca erorile nu sunt imputabile contribuabilului.
In SAGA, Raportarea SAF-T poate fi accesata din meniul Situatii - Listari -> Declaratia 406 (SAF-T).
Dupa accesarea ecranului, selectati luna de raportare, tipul declaratiei, tipul contabilitatii, statutul TVA si apasati butonul "Actualizare date".
Daca sunt toate datele completate in ecranul Configurare societati si numele reprezentantului societatii in ecranul Bilant, se vor completa automat datele in sectiunea „Reprezentant„.
Ulterior, se va selecta sectiunea Generare declaratie.
Aflati cum sa utilizati in avantajul dvs. TOATE functiile extrem de utile ale acestui soft, inclusiv pentru e-Factura, e-Transport si raportarea SAF-T!
Concret, va propunem un ghid practic care se adreseaza tuturor categoriilor de utilizatori SAGA, atat incepatorilor, cat si celor care au lucrat cu acest program si au simtit nevoia unor explicatii mai amanuntite privind modul in care pot sa ii exploateze cu maxima eficienta facilitatile.
Ghidul contine instructiuni complete, pas cu pas, privind utilizarea SAGA pentru:
Sunt prezentate inclusiv situatii/erori frecvent intalnite in practica si modurile optime de solutionare.
Manualul de Politici Contabile a fost actualizat!
Manual de Politici Contabile va ofera acum urmatoarele avantaje:
• 42 de modele de politici contabile
- 100% editabile, usor de personalizat si printat rapid
- respecta fidel cerintele legislative
- elimina riscul erorilor si al omisiunilor in inregistrarile dvs. fiscal-contabile
• accesul imediat cu doar 1 simplu click, oricand si de oriunde
Articole similare
Cine depune DECLARATIA 406 (SAF-T) si cine este scutit?Manualul mijloacelor fixe: Studii de caz si inregistrari contabile pentru situatii frecvent intalnite in practicaSuspendarea activitatii la ONRC: Atentie la obligatia transmiterii fisierului SAF-T!SAF-T pentru contribuabili mici: Termenul de depunere a Declaratiei 406 pentru ianuarie 2025SAF-T pentru nerezidenti: Noi cerinte de raportare in 2025Ultimele articole
SAF-T: Termene de depunere in functie de categoria de contribuabili si perioada fiscala pentru TVARaportarea SAF-T: Cine are obligatia depunerii si structura D406SAF-T pentru contribuabili mici: Cum va asigurati ca declaratia dvs. NU va contine eroriCadoul perfect de Sarbatori: Reduceri de pana la 75% si Transport gratuit la lucrari de contabilitate si fiscalitateDECLARATIA 406 SAF-T, obligatorie si pentru contribuabilii mici de la 1 ianuarie 2025Articole similare
Cine depune Declaratia 406 (SAF-T) si cine este scutit?SAF-T: Cine trebuie sa depuna D406 pana la 31 martie 2025?Cum se declara serviciile intracomunitare in D406: Codificarile din SAF-TManualul mijloacelor fixe: Studii de caz si inregistrari contabile pentru situatii frecvent intalnite in practicaSocietate platitoare de impozit pe profit: Termenele de depunere pentru D101, D107 si D406 [Studiu de caz]Ultimele articole
SAF-T stocuri: Cine trebuie sa o depuna si ce informatii trebuie raportate?Cartea Verde a Contabilitatii 2025: Ghidul tau cu explicatii si solutii pentru subiecte de actualitateSAF-T: Sanctiuni in legatura cu fisierul standard de control operativTermen depunere declaratia SAF-T pentru contribuabilii mici, neplatitori de TVASAF-T: 28 februarie, primul termen-limita de depunere care vizeaza si firmele miciArticole similare
SAF-T pentru contribuabili mici: Cum va asigurati ca declaratia dvs. NU va contine eroriCadoul perfect de Sarbatori: Reduceri de pana la 75% si Transport gratuit la lucrari de contabilitate si fiscalitateInventarul Corect - 10 Reguli si Obligatii [INFOGRAFIC]Cele 3 ghiduri care iti asigura succesul in contabilitatePolitici contabile: 42 de Modele EDITABILE, clar structurate si practiceUltimele articole
TOP 3 greseli intalnite in balanta de verificare si cum sa le evitiAtentie la decontari: 5 operatiuni care pun probleme in practica si explicatii amanuntiteGhidul tau complet pentru o inventariere fara stres: Procedura pas cu pas si explicatii detaliateATENTIE maxima la DECLARATIA 406 (SAF-T): ce ERORI pot aparea? Cazuri Practice detaliateCand se efectueaza inventarierea: 7 probleme cu care se confrunta firmele in practica