email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Rezerva legala: 3 studii de caz utile pentru contabili

Rezerva legala: 3 studii de caz utile pentru contabili
rezerva legalamonografie rezerva legalacapital social

In capitalurile proprii sunt cuprinse si rezervele constituite din profitul societatii. Rezervele sunt destinate acoperirii pierderilor sau pentru cresterea capitalului social.

Rezervele reprezinta, in principiu, profituri capitalizate pana la o decizie contrara a Adunarii Generala a actionarilor sau asociatilor si se constituie prin distribuire din profitul anual al societatii, prin decizia AGA ori ca urmare a unei obligatii legale.

Rezervele legale se constituie obligatoriu, in proportie de cel putin 5% din profit pana la limita a 20% din capitalul social.
Rezerva legala este deductibila in limita unei cote de 5% aplicate asupra profitului contabil, la care se adauga cheltuielile cu impozitul pe profit, pana ce aceasta va atinge a cincea parte din capitalul social subscris si varsat sau din patrimoniu, dupa caz, conform art. 26 alin. (1) lit. a) din Codul fiscal.

Prin scopul lor, rezervele legale sunt destinate sa protejeze capitalul social in cazul in care exercitiile financiare se incheie cu pierdere. In cele ce urmeaza, iata 3 studii de caz privind rezervele legale:

Monografia contabila si modul de calcul al rezervei legale

Avem o societate care a fost infiintata anul trecut (2022) la 31.12.2022. Ar dori sa constituie rezerva legala conform legii.
Care este monografia contabila si modul de calcul al rezervei legale?

Raspunsul specialistului:
Conform art. 183 alin. 1 din Legea societatilor 31/1990, republicata, din profitul societatii se va prelua, in fiecare an, cel putin 5% pentru formarea fondului de rezerva, pana ce acesta va atinge minimum a cincea parte din capitalul social.

La art. 26 alin. 1 lit. a din Codul fiscal se precizeaza ca rezerva legala deductibila se calculeaza in limita unei cote de 5% aplicate asupra profitului contabil, la care se adauga cheltuielile cu impozitul pe profit, pana ce aceasta va atinge a cincea parte din capitalul social subscris si varsat.

Din punct de vedere contabil potrivit pct. 419 alin. 2 din Reglementarile contabile aprobate prin OMFP 1802/2014 rezervele legale se constituie anual din profitul entitatii, in cotele si limitele prevazute de lege, si din alte surse prevazute de lege. De asemenea, conform pct. 421 alin. 2 din reglementarile amintite sumele reprezentand rezerve legale, se inregistreaza prin articolul contabil 129 Repartizarea profitului = 106 Rezerve, iar profitul contabil ramas dupa aceasta repartizare se preia la inceputul exercitiului financiar urmator celui pentru care se intocmesc situatiile financiare anuale in contul 117 Rezultatul reportat, de unde urmeaza a fi repartizat pe celelalte destinatii hotarate de adunarea generala a actionarilor sau asociatilor, cu respectarea prevederilor legale.

Pentru constituirea rezervei legale societatea va calcula:
- 20% din capitalul social subscris si varsat;
- 5% din profitul brut contabil (profitul net + cheltuiala cu impozitul pe profit).
Cea mai mica suma din cele doua calculate va reprezenta suma repartizata din profit pentru constituirea rezervei legale. In masura in care profitul nu permite constituirea rezervei la nivelul de 20% din capital, in anul urmator se va constitui diferenta, in functie de profitul contabil inregistrat.

Inregistrarile contabile:

- constituirea rezervei legale la 31.12.2022:
129 Repartizarea profitului = 1061 Rezerve legale

- inchiderea repartizarii profitului la rezerve legale in anul 2023, pe baza Hotararii AGA:
121 Profit sau pierdere = 129 Repartizarea profitului

Constituire rezerva legala

Pentru o societate infiintata in 2022 care nu a varsat capital social, cum se constituie rezerva legala?

Raspunsul specialistului:
Conform art. 183 alin. 1 din Legea societatilor 31/1990, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare din rofitul societatii se va prelua, in fiecare an, cel putin 5% pentru formarea fondului de rezerva, pana ce acesta va atinge minimum a cincea parte din capitalul social.

Dupa cum se poate observa textul de lege nu face nicio distinctie cu privire la capitalul social subscris si/sau varsat.

In schimb, potrivit art. 26 alin. 1 lit. a din Codul fiscal rezerva legala este deductibila in limita unei cote de 5% aplicate asupra profitului contabil, la care se adauga cheltuielile cu impozitul pe profit, pana ce aceasta va atinge a cincea parte din capitalul social subscris si varsat, astfel ca pentru deductibilitate fiscala calculul rezervei legale se face si in functie de capitalul social varsat.

Pe de alta parte, potrivit art. 9 1 alin. 1-2 dinLegea societatilor 31/1990, republicata, astfel cum a fost modificata prin Legea 265/2022 societatea in nume colectiv si societatea in comandita simpla sunt obligate sa verse integral la constituire capitalul social subscris.

In schimb, societatea cu raspundere limitata trebuie sa verse 30% din valoarea capitalului social subscris nu mai tarziu de 3 luni de la data inmatricularii, dar inainte de a incepe operatiuni in numele societatii, iar diferenta de capital social subscris va fi varsata in termen de 12 luni de la data inmatricularii, pentru aportul in numerar si in termen de 24 luni de la data inmatricularii, pentru aportul in natura. Prevederile similare societatii cu raspundere limitata sunt aplicabile si in cazul societatii pe actiuni, unde se prevede un procent de 30% pentru capitalul social varsat la data constituiriim dupa cum reiese din art. 9 alin. 2 din Legea societatilor 31/1990.

Nu se specifica ce fel de societate este vorba, dar daca societatea este cu raspundere limitata, nu a inceput nicio activitate, se afla in cadrul termenului de 3 luni de la inmatriculare si nu are niciun capital social varsat pana la 31.12.2022, atunci nu va constitui rezerva legala. De altfel, nici nu are de unde constitui aceasta rezerva deoarece nu a desfasurat activitate si, implicit, nu a putut obtine profit. In masura in care are profit brut contabil inseamna ca societatea a desfasurat activitate, dar atunci ar fi trebuit sa verse si cel putin 30% din capitalul social subscris, dupa cum se prevede la art. 9 1 alin. 2 din Legea societatilor 31/1990 amintita.

Rezerva legala ONG

Ce se poate face cu rezultatul patrimonial (excedent) al unei ONG fara scop patrimonial?

Este obligatorie constituirea unei rezerve legale?

Raspunsul specialistului:
In conformitate cu prevederile Legi 31/1990 articolul 183, exista obligativitatea constiturii rezervei legale in cazul unei societati. Aceste prevederi sunt aplicabile societatilor in nume colectiv, societatilor in comandita simpla, societati pe actiuni, societati in comandita pe actiuni, societati cu raspundere limitata.
 
Nu este prevazuta aceasta obligatie pentru ONG uri, Ordonanta nr. 26/2000 cu privire la asociatii si fundatii nu prevede aceasta obligatie.
 
Sumele inregistrate in contul de excedent raman contabilizate permanent, pana la lichidarea asociatiei, nu se repartizeaza pe nici o destinatie (dividende, rezerve etc) cum exista posibilitatea in cazul SRL urilor. Acest excedent poate fi utilizat, in perioadele urmatoare, pentru acoperirea unor eventuale pierderi care vor fi inregistrate de asociatie.
 
La momentul lichidarii asociatiei, banii existenti si / sau activele / bunurile acesteia se distribuie potrivit art. 60 din ordonanta, adica se distribuie altui ONG sau sunt preluate de stat:

Art. 60
(1) in cazul dizolvarii asociatiei sau fundatiei, bunurile ramase in urma lichidarii nu se pot transmite catre persoane fizice.
 
(2) Aceste bunuri pot fi transmise catre persoane juridice de drept privat sau de drept public cu scop identic sau asemanator, printr-o procedura stabilita in statutul asociatiei sau al fundatiei.
 
(3) Daca in termen de 6 luni de la terminarea lichidarii lichidatorii nu au reusit sa transmita bunurile in conditiile alin. (2), precum si in cazul in care statutul asociatiei sau al fundatiei nu prevede o procedura de transmitere a bunurilor ori daca prevederea este contrara legii sau ordinii publice, bunurile ramase dupa lichidare vor fi atribuite de instanta competenta unei persoane juridice cu scop identic sau asemanator.
 
(4) In cazul in care asociatia sau fundatia a fost dizolvata pentru motivele prevazute la art. 56 alin. (1) lit. a)-c) sau art. 56 alin. (11), bunurile ramase dupa lichidare vor fi preluate de catre stat, prin Ministerul Finantelor Publice, sau, dupa caz, de comuna sau orasul in a carui raza teritoriala asociatia sau fundatia isi avea sediul, daca aceasta din urma era de interes local.
 
(5) Data transmiterii bunurilor este cea a intocmirii procesului-verbal de predare-preluare, daca prin acesta nu s-a stabilit o data ulterioara.
 
Deci, soldul creditor al contului 117 ramane nedistribuit pana la lichidare; doar daca se vor inregistra pierderi viitoare, vor fi acoperite din acesta.
 

Raspunsuri oferite in luna mai 2023 de catre specialistii site-ului PortalContabilitate.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile contabile + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.  


de Alina Ilie

NOUTATI Contabile 2024

Manualul de Inventariere a fost actualizat cu Legea 296/2023 si OMFP 1447/2023!


Evitati o amenda de pana la 5.000 de lei!
Folositi cel mai bun ghid de inventariere a patrimoniului, conform Codului fiscal!

 In Manualul de Inventariere gasiti:

  •     noile proceduri de inventariere, pas cu pas
  •     setul complet de documente pe care trebuie sa le intocmiti
  •     exemple de inventariere pentru productie, agricultura, turism, constructii etc.
  •     modul in care se realizeaza procedura de inventariere in SAGA
  •     modul in care se face inventarierea pentru situatiile financiare interimare.
...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
rezerva legalamonografie rezerva legalacapital social


Data aparitiei: 10 Februarie 2021
Ultima actualizare: 17 Mai 2023

Votati articolul "Rezerva legala: 3 studii de caz utile pentru contabili":
Rating:

Nota: 3.5 din 5 din 11 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • Definitia intreprinderilor legate: clarificari aduse de MF

    • Ministerul Finantelor propune o noua definitie a intreprinderilor legate in contextul impozitarii microintreprinderilor, conform unui proiect de OUG publicat miercuri, 13 martie.  Prevederile urmeaza sa se aplice incepand cu verificarea incadrarii in categoria microintreprinderilor in anul 2024.  Aceasta propunere legislativa clarifica aplicarea regulior fiscale, mai ales in contextul aparitiei confuziilor generate de prevederile OUG 115/2023 (art. 47 alin...» citeste mai departe aici

  • Salariat cu norma intreaga si titular PFA: studiu de caz privind plata CASS

    • Conform Codului Fiscal, in anul 2024, PFA trebuie sa plateasca la stat un impozit in cota de 10% din venitul net, atat pentru activitatile din sistem real, cat si pentru cele cu norma de venit. Diferenta este la PFA in sistem real, pentru care din acest an si CASS devine cheltuiala deductibila (pana acum intra doar CAS-ul in facilitate). Acest lucru inseamna ca din venitul net se scade CAS-ul si CASS-ul. Salariat si titular PFA 2024 - studiu de caz ...» citeste mai departe aici

  • HORECA in 2024: legislatie explicata si monografii contabile

    • HoReCa este, fara niciun dubiu, un sector vital al economiei, cu o pondere majora, alaturi de comert si transporturi, la cresterea PIB. Este un adevarat barometru care reflecta mai precis decat orice statistici disponibilitatile de consum si, implicit, nivelul de trai al populatiei. Si tocmai din cauza importantei sale, acest sector este vizat adesea de modificari legislative care aduc fie restrictii, fie facilitati, fie noi proceduri sau noi taxe si impozite. Iar t...» citeste mai departe aici

  • Retur produse vandute: monografia contabila aplicabila atat pentru vanzator, cat si pentru cumparator

    • Societatea AbaProd SRL, avand ca obiect de activitate productia de imbracaminte, platitoare de impozit pe profit si TVA, a livrat catre Eva SRL produse finite cu incasare pe masura vanzarii, in doua transe: o livrare in luna decembrie N-1, in valoare de 1.000 lei + TVA (cost de productie 600 lei) si o livrare in luna ianuarie N, de 2.000 lei + TVA (cost de productie 1.400 lei). In luna ianuarie, clientul a achitat contravaloarea a 50% din produsele vandute. In luna iunie N, clientul i...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X