email
Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Declaratia 100 a fost actualizata. Descarcati ultima versiune

Declaratia 100 a fost actualizata. Descarcati ultima versiune
Declaratia 100modificari D100Declaratia 100 in 2023

Prin Ordinul 1857/2023 au fost aprobate noi instructiuni de completare a D100, in contextul modificarii taxelor din sectorul jocurilor de noroc. Ultima actualizare a PDF-ului inteligent necesar pentru generarea formularului a fost facuta in data de 09.11.2023. 

Va reamintim ca prin Ordonanta de urgenta a Guvernului nr.82/2023 au fost aduse modificari si completari Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.77/2009 privind organizarea si exploatarea jocurilor de noroc.

Modificarile/completarile au vizat, printre altele, termenul de declarare si plata pentru taxele aferente autorizatiei de exploatare a jocurilor de noroc.
Astfel, in cazul taxei anuale aferente autorizatiei de exploatare a jocurilor de noroc caracteristice activitatii cazinourilor si a jocurilor de noroc tip slot-machine, declararea si plata acestor obligatii se realizeaza lunar, pana la data de 25 inclusiv a lunii in curs pentru luna urmatoare.

Pentru prima luna, taxele sus-mentionate se platesc pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care documentatia a fost aprobata.

Totodata, taxa de autorizare in cazul festivalurilor de poker se plateste anual, pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care documentatia a fost aprobata.

Astfel, in nomenclator, taxele aferente autorizatiei de exploatare a jocurilor de noroc au fost grupate in functie de perioada de declarare si plata (lunar/anual), respectiv la pozitia 67 taxele de autorizare pentru care obligatia de declarare este lunara si la pozitia 93 taxele pentru care obligatia de declarare este anuala/integrala.

Denumire completa: Ordinul ANAF nr. 1857/2023 privind modificarea si completarea Ordinului presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 587/2016 pentru aprobarea modelului si continutului formularelor utilizate pentru declararea impozitelor si taxelor cu regim de stabilire prin autoimpunere sau retinere la sursa, publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 1021 din 09 noiembrie 2023..

Ce aduce nou Ordinul ANAF nr. 1857/2023

Anexa nr. 3 „Nomenclatorul obligatiilor de plata la bugetul de stat” se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:

a) Pozitia 65 se modifica si va avea urmatorul cuprins:

Denumirea creantei fiscale: Taxa anuala de autorizare a jocurilor de noroc, regularizata periodic, in functie de realizari
Temei legal: art. 14 alin. (2) lit. b) pct. (iii) si lit. c) teza a doua din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 77/2009 privind organizarea si exploatarea jocurilor de noroc, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 246/2010, cu modificarile si completarile ulterioare”

b) Pozitia 67 se modifica si va avea urmatorul cuprins:

Denumirea creantei fiscale: Taxa aferenta autorizatiei de exploatare a jocurilor de noroc pentru care obligatia declararii si platii este lunara
Temei legal: art. 14 alin. (2) lit. b) pct. (i), (iv) si (v) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 77/2009 privind organizarea si exploatarea jocurilornde noroc, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 246/2010, cu modificarile si completarile ulterioare”

c) Pozitia 72 „Impozit specific unor activitati” se abroga.

d) Dupa pozitia 92 se introduce o noua pozitie, pozitia 93, cu urmatorul cuprins:

Denumirea creantei fiscale: Taxa aferenta autorizatiei de exploatare a jocurilor de noroc pentru care obligatia declararii si platii este anuala/integrala

Temei legal: art. 14 alin. (2) lit. b) pct. (ii) si (vi), art. 14 alin. (2) lit. c) teza intai, precum si art. 14 alin. (4) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 77/2009 privind organizarea si exploatarea jocurilor de noroc, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 246/2010, cu modificarile si completarile ulterioare”

Formularul 100 - modificari privind instructiunile de completare

Potrivit Ordinul 1857/2023, anexa nr.4 "Instructiuni de completare a formularului 100 «Declaratie privind obligatiile de plata la bugetul de stat» cod 14.13.01.99/bs”, se modifica dupa cum urmeaza:

"2.1. Capitolul I "Depunerea declaratiei", punctul 1 "Termenul de depunere a declaratiei" se modifica dupa cum urmeaza:

a) La subpunctul 1.1 "Lunar, pentru obligatiile de plata reprezentand:", litera f) se modifica si va avea urmatorul continut:
"f) taxa aferenta autorizatiei de exploatare a jocurilor de noroc pentru care obligatia declararii si platii este lunara, taxa anuala de autorizare a jocurilor de noroc, regularizata periodic, in functie de realizari, taxa de acces pentru jocurile de noroc, taxa pentru videoloterie, taxa de promovare a activitatilor de jocuri de noroc;"
b) La subpunctul 1.3. "Alte termene:", litera e) se modifica si va avea urmatorul continut:
"e) pana la termenul de plata prevazut de lege, pentru urmatoarele obligatii de plata: impozit pe veniturile din dobanzi, in cazul imprumuturilor acordate pe baza contractelor civile; impozit pe veniturile din lichidarea unei persoane juridice; impozit pe veniturile microintreprinderilor in cazul persoanelor juridice care se dizolva cu lichidare sau fara lichidare; taxa pentru obtinerea licentei de organizare a jocurilor de noroc; taxa aferenta autorizatiei de exploatare a jocurilor de noroc pentru care obligatia declararii si platii este anuala/integrala, taxa de viciu, varsaminte din profitul net al regiilor autonome, dividende de virat la bugetul de stat de catre autoritatile publice centrale, redeventa obtinuta prin concesionare din activitati de exploatare a resurselor la suprafata ale statului si a apelor minerale naturale carbogazoase sau necarbogazoase, datorata potrivit Legii minelor nr.85/2003, cu modificarile si completarile ulterioare, si redeventa obtinuta prin concesionare din activitati de exploatare a resurselor la suprafata ale statului, reprezentand terenuri cu destinatie agricola, datorata potrivit Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.57/2019 privind Codul administrativ, cu modificarile si completarile ulterioare, taxa datorata Comitetului Olimpic si Sportiv Roman si taxa datorata Comitetului National Paralimpic;"
c) La subpunctul 1.4. "Semestrial, pentru obligatiile de plata reprezentand:", litera a) se abroga.

2.2. Capitolul II "Completarea declaratiei", punctul 3 "Sectiunea B «Date privind creanta fiscala»" se modifica dupa cum urmeaza:

a) Subpunctul 3.1.7. se abroga;
b) La subpunctul 3.2., primul paragraf se modifica si va avea urmatorul continut:
”Tabelul de la pct. II "Impozite, taxe si alte obligatii care nu se platesc in contul unic" din anexa nr.1 la ordin se completeaza pentru declararea obligatiilor de plata prevazute la pozitiile 11, 25 - 27, 29 - 51, 57 - 63, 65 - 71, 74 - 77, 81 - 89 si 91 - 93 din Nomenclatorul obligatiilor de plata la bugetul de stat, prevazut in anexa nr.3 la ordin.”
c) La subpunctul 3.2.3., alineatele (2) si (3) se modifica si vor avea urmatorul continut:
”(2) Obligatiile prevazute la pozitiile 66 - 68, 70 - 71, 86 si 93 din Nomenclatorul obligatiilor de plata la bugetul de stat, prevazut in anexa nr.3 la ordin, se declara de catre operatorii economici organizatori de jocuri de noroc, potrivit Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.77/2009, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr.246/2010, cu modificarile si completarile ulterioare, si potrivit Normelor metodologice de punere in aplicare a Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.77/2009 privind organizarea si exploatarea jocurilor de noroc, aprobate prin Hotararea Guvernului nr.111/2016, cu modificarile ulterioare. Pozitia 86 se completeaza, dupa caz, si de catre prestatorii serviciilor de publicitate, potrivit contractului.
Pentru obligatiile prevazute la pozitiile 66 - 68, 70 - 71, 86 si 93 din Nomenclatorul obligatiilor de plata la bugetul de stat, prevazut in anexa nr.3 la ordin, completarea declaratiei se face astfel:
Randul 1 "Suma datorata" - se inscrie suma reprezentand taxa pentru obtinerea licentei de organizare a jocurilor de noroc, taxa aferenta autorizatiei de exploatare a jocurilor de noroc pentru care obligatia declararii si platii este lunara, taxa aferenta autorizatiei de exploatare a jocurilor de noroc pentru care obligatia declararii si platii este anuala/integrala, taxa de acces pentru jocurile de noroc, taxa de viciu, taxa pentru videoloterie si taxa de promovare a activitatilor de jocuri de noroc, datorate in perioada de raportare.
Randul 3 "Suma de plata" - se preia suma inscrisa la randul 1 "Suma datorata".

(3) Un procent de 98,8% din taxele percepute pentru obtinerea licentei de organizare a jocurilor de noroc si a autorizatiei de exploatare a jocurilor de noroc, precum si din celelalte taxe prevazute in Ordonanta de urgenta a Guvernului nr.77/2009 privind organizarea si exploatarea jocurilor de noroc, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr.246/2010, cu modificarile si completarile ulterioare, se declara la pozitiile 65, 66 - 68, 70 - 71, 77, 86 si 93 din Nomenclatorul obligatiilor de plata la bugetul de stat, prevazut in anexa nr.3 la ordin.”

Consulta mai jos ultima versiune publicata de Agentia Nationala de Administrare Fiscala.

Declaratia 100 in 2023 – ultima versiune

Declaratia 100 PDF actualizat in data de 9 noiembrie 2023

ANEXA validari actualizata in data de 9 noiembrie 2023

Soft J actualizat in data de 9 noiembrie 2023

 


de Alina Ilie

NOUTATI din Legislatia Contabila

Contabilitatea in partida simpla in 2023. Sfaturi si recomandari:


 Esti contabil aflat la inceput de drum, dornic sa:

-> gaseasca metode sigure, rapide si eficiente de tinere a contabilitatii in partida simpla?
-> isi eficientizeze eforturile de pastrare a evidentelor de contabilitate simpla?
-> isi rotunjeasca veniturile personale?
-> se achite corect si in timp util de cerintele forurilor legislative privind fiscalitatea si contabilitatea in partida simpla?
-> evite repercusiunile legii la incalcarea regulilor scrise privind contabilizarea in partida simpla?

Daca cel putin un raspuns a fost afirmativ, ai nevoie urgenta de Contabilitatea in partida simpla, lucrarea digitala pe stick!

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
Declaratia 100modificari D100Declaratia 100 in 2023


Data aparitiei: 13 Noiembrie 2023

Votati articolul "Declaratia 100 a fost actualizata. Descarcati ultima versiune":
Rating:

Nota: 3.62 din 5 din 147 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si RaspunsuriARTICOLE SIMILARESubiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba in 2024!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X