email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Formulare ANAF 2024: toate formularele cu explicatii pentru 2024

Formulare ANAF 2024: toate formularele cu explicatii pentru 2024
declaratia 112ordin plata multiplutvadeclaratia 300

Prezentam in continuare lista completa cu toate formularele ANAF pentru 2024 - toate declaratiile fiscale necesare firmelor si persoanelor fizice, dar si diferite tipuri de cereri. 

Ce reprezinta fiecare in parte, cand si de cine trebuie depuse, dar si alte informatii utile, citeste in materialul de mai jos. 

Formulare ANAF 2024: lista completa cu explicatii 

D010 Declaratie de inregistrare fiscala/Declaratie de mentiuni/Declaratie de radiere pentru persoanele juridice, asocieri si alte entitati fara personalitate juridica (OPANAF 1699/2021). Se completeaza si se depune, potrivit instructiunilor de completare, de catre:
- persoanele juridice romane,
- asocierile si alte entitati fara personalitate juridica,
- detinatorii autorizatiilor de punere pe piata a medicamentelor, persoane juridice romane,
- reprezentantii legali, desemnati potrivit prevederilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 77/2011 privind stabilirea unor contributii pentru finantarea unor cheltuieli in domeniul sanatatii, aprobata prin Legea nr. 184/2015, ai detinatorilor autorizatiilor de punere pe piata a medicamentelor, care nu sunt persoane juridice romane.
Declaratia de inregistrare se completeaza cu ocazia primei inregistrari fiscale, de regula cu ocazia infiintarii, declaratia de mentiuni se completeaza ori de cate ori se modifica datele declarate anterior, iar declaratia de radiere se completeaza cu ocazia radierii inregistrarii fiscale.
Durata de completare: 16 minute. Motivul colectarii informatiei: informatiile sunt utilizate in procesul de administrare a:
- persoanelor juridice romane,
- asocierilor si altor entitati fara personalitate juridica,
- detinatorilor autorizatiilor de punere pe piata a medicamentelor, persoane juridice romane,


- reprezentantilor legali, desemnati potrivit prevederilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 77/2011 privind stabilirea unor contributii pentru finantarea unor cheltuieli in domeniul sanatatii, aprobata prin Legea nr. 184/2015, ai detinatorilor autorizatiilor de punere pe piata a medicamentelor, care nu sunt persoane juridice romane.

D013 Declaratie de inregistrare fiscala/Declaratie de mentiuni/Declaratie de radiere pentru contribuabilii nerezidenti care desfasoara activitate in Romania prin unul sau mai multe sedii permanente (OPANAF 1699/2021). Se completeaza si se depune, potrivit instructiunilor de completare, de catre contribuabilii nerezidenti care desfasoara activitati pe teritoriul Romaniei prin unul sau mai multe sedii permanente.
Declaratia se completeaza cu ocazia primei inregistrari fiscale, de regula cu ocazia declararii primului sediu permanent pe teritoriul Romaniei, declaratia de mentiuni se completeaza ori de cate ori se modifica datele declarate anterior, iar declaratia de radiere se completeaza cu ocazia radierii inregistrarii fiscale.
Durata de completare: 12 minute. Motivul colectarii informatiei: informatiile sunt utilizate in procesul de administrare a contribuabililor nerezidenti care desfasoara activitate in Romania prin unul sau mai multe sedii permanente

D015 Declaratie de inregistrare fiscala/declaratie de mentiuni/declaratie de radiere pentru contribuabilii nerezidenti care nu au sediu permanent in Romania (OPANAF 2034/2022). Se completeaza si se depune, potrivit instructiunilor de completare, la termenele prevazute in legile speciale, de catre contribuabilii nerezidenti altii decat persoanele fizice, care nu au sediu permanent in Romania, dar care au obligatii fiscale, potrivit legilor speciale.
Declaratia se completeaza si se depune si de catre contribuabilii nerezidenti stabiliti in spatiul comunitar, care se inregistreaza in scopuri de TVA direct, in temeiul dispozitiilor art. 316 alin. (4) sau (6) din Codul fiscal, sau prin reprezentant fiscal.
Declaratia de inregistrare se completeaza cu ocazia primei inregistrari fiscale, declaratia de mentiuni se completeaza ori de cate ori se modifica datele declarate anterior, iar declaratia de radiere se completeaza cu ocazia radierii inregistrarii fiscale.
Durata de completare: 11 minute. Motivul colectarii informatiei: informatiile sunt utilizate in procesul de administrare a contribuabililor nerezidenti care nu au sediu permanent in Romania

D016 Declaratie de inregistrare fiscala/Declaratie de mentiuni/Declaratie de radiere pentru persoanele juridice straine care au locul de exercitare a conducerii efective in Romania (OPANAF 1699/2021). Se completeaza si se depune, potrivit instructiunilor de completare, de catre contribuabilii persoane juridice staine rezidente in Romania potrivit locului conducerii efective.
Declaratia de inregistrare se completeaza cu ocazia primei inregistrari fiscale, declaratia de mentiuni se completeaza ori de cate ori se modifica datele declarate anterior, iar declaratia de radiere se completeaza cu ocazia radierii inregistrarii fiscale.
Durata de completare: 11 minute. Motivul colectarii informatiei: informatiile sunt utilizate in procesul de administrare a persoanelor juridice straine care au locul de exercitare a conducerii efective in Romania.

D017 Declaratie de inregistrare a contractelor/documentelor care justifica prestarile efective de servicii pe teritoriul Romaniei, initiale/aditionale (conexe), incheiate cu persoane juridice straine sau persoane fizice nerezidente (OPANAF 2994/2016). Persoanele juridice romane, persoanele fizice rezidente, precum si persoanele juridice straine care desfasoara activitate in Romania printr-un sediu permanent/sediu permanent desemnat au obligatia sa inregistreze contractele/documentele incheiate cu persoane juridice straine sau persoane fizice nerezidente care executa pe teritoriul Romaniei prestari de servicii de natura lucrarilor de constructii, de montaj, activitatilor de supraveghere, activitatilor de consultanta, de asistenta tehnica si a oricaror altor servicii prestate in Romania care genereazs venituri impozabile, prin depunerea acestei declaratii la organul fiscal competent in termen de 30 de zile de la data incheierii contractelor sau de la data emiterii oricaror documente prevazute de lege. Program. Durata de completare: 5 minute. Motivul colectarii informatiei: Informatiile colectate sunt utilizate in procesul de incadrare ca sediu permanent a activitatii desfasurate de persoanele juridice straine sau persoanele fizice nerezidente.

D020 Declaratie de inregistrare fiscala/Declaratie de mentiuni pentru persoanele fizice romane si straine care detin cod numeric personal (OPANAF 1699/2021). Se completeaza si se depune, potrivit instructiunilor de completare, de catre persoanele fizice romane si straine, care detin cod numeric personal, altele decat persoanele fizice care desfasoara activitati economice in mod independent sau exercita profesii libere. Declaratia de inregistrare se completeaza cu ocazia primei inregistrari fiscale, iar declaratia de mentiuni se completeaza ori de cate ori se modifica datele declarate anterior.
Durata de completare: 10 minute. Motivul colectarii informatiei: informatiile sunt utilizate in procesul de administrare a persoanelor fizice romane si straine care detin cod numeric personal.

D030 Declaratie de inregistrare fiscala/declaratie de mentiuni/declaratie de radiere pentru persoanele fizice care nu detin cod numeric personal (OPANAF 2034/2022). Se completeaza si se depune, potrivit instructiunilor de completare, de catre persoanele fizice care nu detin cod numeric personal, altele decat persoanele fizice care desfasoara activitati economice in mod independent sau exercita profesii libere.
Declaratia de inregistrare se completeaza cu ocazia primei inregistrari fiscale, declaratia de mentiuni se completeaza ori de cate ori se modifica datele declarate anterior, iar declaratia de radiere se completeaza cu ocazia radierii inregistrarii fiscale, urmare atribuirii codului numeric personal, potrivit legii.
Durata de completare: 10 minute. Motivul colectarii informatiei: informatiile sunt utilizate in procesul de administrare a persoanelor fizice care nu detin cod numeric personal.

D040 Declaratie de inregistrare fiscala/Declaratie de mentiuni/Declaratie de radiere pentru institutiile publice (OPANAF 1699/2021). Se completeaza si se depune potrivit instructiunilor de completare de catre institutiile publice.
Declaratia de inregistrare se completeaza cu ocazia primei inregistrari fiscale, de regula cu ocazia infiintarii, declaratia de mentiuni se completeaza ori de cate ori se modifica datele declarate anterior, iar declaratia de radiere se completeaza cu ocazia radierii inregistrarii fiscale.
Durata de completare: 10 minute. Motivul colectarii informatiei: informatiile sunt utilizate in procesul de administrare a institutiilor publice.

D060 Declaratie de inregistrare fiscala/Declaratie de mentiuni/Declaratie de radiere pentru sediile secundare (OPANAF 1699/2021). Se completeaza si se depune, potrivit instructiunilor de completare, de catre contribuabilii care, potrivit Legii nr. 273/2006 privind finantele publice locale, cu modificarile si completarile ulterioare, au organizate sedii secundare stabile cu minimum 5 angajati pentru respectivul sediu secundar si au obligatia sa solicite inregistrarea fiscala a acestora, ca platitor de impozit pe venituri din salarii si de venituri asimilate salariilor.
Declaratia de inregistrare se completeaza cu ocazia infiintarii, iar declaratia de radiere se completeaza cu ocazia radierii inregistrarii fiscale.
Declaratia de mentiuni se completeaza cu ocazia modificarii adresei sediului secundar in cadrul aceluiasi organ fiscal competent.
Durata de completare: 8 minute. Motivul colectarii informatiei: informatiile sunt utilizate in procesul de administrare a sediilor secundare cu minim 5 salariati inregistrate fiscal ca platitoare de impozit pe venituri din salarii.

D070 Declaratie de inregistrare fiscala/Declaratie de mentiuni/Declaratie de radiere pentru persoanele fizice care desfasoara activitati economice in mod independent sau exercita profesii libere (OPANAF 1699/2021).. Se completeaza si se depune potrivit instructiunilor de completare, de catre persoanele fizice romane sau straine care desfasoara activitati economice in mod independent sau exercita profesii libere, in conformitate cu prevederile legale.
Declaratia de inregistrare se completeaza cu ocazia primei inregistrari fiscale, de regula cu ocazia infiintarii, declaratia de mentiuni se completeaza ori de cate ori se modifica datele declarate anterior, iar declaratia de radiere se completeaza cu ocazia radierii inregistrarii fiscale.
Durata de completare: 13 minute. Motivul colectarii informatiei: informatiile sunt utilizate in procesul de administrare a contribuabililor persoane fizice care desfasoara activitati economice in mod independent sau exercita profesii libere.

D083 Optiune privind utilizarea, de catre operatorii economici nerezidenti, a sistemului national privind factura electronica RO e-Factura (OPANAF 1831/2021). Acest formular se completeaza si se depune de catre operatorii economici nerezidenti care opteaza pentru utilizarea sistemului national privind factura electronica RO e-Factura in relatia comerciala cu alt operator economic (relatie comerciala B2B) sau in relatia cu autoritati contractante, respectiv entitati contractante (relatie B2G), in conditiile prevazute prin Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 120/2021 privind administrarea, functionarea si implementarea sistemului national privind factura electronica RO e-Factura si factura electronica in Romania, precum si pentru completarea Ordonantei Guvernului nr. 78/2000 privind omologarea, eliberarea cartii de identitate a vehiculului si certificarea autenticitatii vehiculelor rutiere in vederea introducerii pe piata, punerii la dispozitie pe piata, inmatricularii sau inregistrarii in Romania, precum si supravegherea pietei pentru acestea.

D084 Cerere privind inregistrarea in Registrul RO e-Factura/renuntarea la cererea privind inregistrarea in Registrul RO e-Factura (OPANAF 1713/2021). Acest formular este inclus in aceasta pagina doar pentru informare, si nu pentru utilizare, deoarece el se completeaza electronic. Se completeaza si se transmite de catre operatorii economici, respectiv orice entitati care desfasoara activitate economica constand in executarea de lucrari, livrarea de bunuri/produse si/sau prestarea de servicii, care emit facturi electronice catre alti operatori economici (relatii B2B) si care opteaza, in conditiile prevazute de Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 120/2021 pentru transmiterea acestora catre destinatari folosind sistemul national privind factura electronica RO e-Factura.

D089 Declaratie pe propria raspundere pentru indeplinirea conditiei prevazute la art. 331 alin. (2) lit. e) pct. 2 si/sau art. 331 alin. (2) lit. l) pct. 2 din codul fiscal (OPANAF 1252/2021). Se completeaza de persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA, conform art. 316 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare (Codul fiscal), stabilite in Romania, conform art. 266 alin. (2) din Codul fiscal, care detin o licenta valabila de furnizare a energiei electrice, o licenta pentru activitatea traderului de energie electrica sau orice licenta care permite comercializarea de energie electrica, eliberata de Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei, si a caror activitate principala, in ceea ce priveste cumpararile de energie electrica, o reprezinta revanzarea acesteia, iar consumul propriu din energia electrica cumparata este neglijabil, respectiv este de maximum 1% din energia electrica cumparata in perioada ianuarie - noiembrie a anului calendaristic/in perioade anterioare anului depunerii declaratiei sau in perioada din luna decembrie in care au detinut licenta, in situatia persoanelor impozabile care obtin licenta de furnizare a energiei electrice in perioada 1 - 31 decembrie, dupa caz.Durata de completare: 3 minute. Motivul colectarii informatiei: Informatiile sunt utilizate in procesul de administrare a taxei pe valoarea adaugata.

D093 Declaratie de inregistrare in scopuri de TVA/Declaratie de mentiuni pentru persoanele impozabile care au sediul activitatii economice in afara Romaniei, dar sunt stabilite in Romania prin sedii fixe (OPANAF 1941/2021). Se completeaza de persoanele impozabile stabilite in Romania prin unul sau mai multe sedii fixe, conform art. 266 alin. (2) lit. b) din Codul fiscal, care sunt obligate sa solicite inregistrarea in scopuri de taxa pe valoarea adaugata in conditiile prevazute la art. 316 alin. (2) din Codul fiscal.Durata de completare: 6 minute. Motivul colectarii informatiei: informatiile colectate sunt utilizate pentru inregistrarea in scopuri de TVA a persoanei impozabile stabilite in Romania prin sediul fix sau pentru declararea de mentiuni ori de cate ori se modifica datele declarate anterior.

D100 Declaratie privind obligatiile de plata la bugetul de stat (OPANAF 237/2022). Acest formular este inclus in aceasta pagina doar pentru informare, si nu pentru utilizare, deoarece el se completeaza electronic. Se completeaza de platitorii de impozite, taxe si contributii sociale carora le revin obligatii de plata la bugetul stat. Semnarea declaratiilor se realizeaza prin utilizarea certificatului calificat emis de un furnizor de servicii de certificare, acreditat in conditiile Legii nr. 455/2001. Instructiuni de utilizare. Declaratia privind obligatiile de plata la bugetul de stat se completeaza cu ajutorul programului de asistenta si se transmite prin mijloace electronice de transmitere la distanta, in conformitate cu prevederile legale in vigoare. Program. Durata de completare: 6 minute. Motivul colectarii informatiei: Obtinerea de informatii in procesul de administrare, referitoare la declararea impozitelor si taxelor cu regim de stabilire prin autoimpunere sau retinere la sursa.

D101 Declaratie privind impozitul pe profit (OPANAF 423/2022). Acest formular este inclus in aceasta pagina doar pentru informare, si nu pentru utilizare, deoarece el se completeaza electronic. Se completeaza si se depune anual de catre platitorii de impozit pe profit, pana la data de 25 martie inclusiv a anului urmator celui pentru care se calculeaza impozitul. Declaratia privind impozitul pe profit se completeaza cu ajutorul programului de asistenta si se transmite prin mijloace electronice de transmitere la distanta, in conformitate cu prevederile legale in vigoare. Program. Semnarea declaratiilor se realizeaza prin utilizarea certificatului calificat emis de un furnizor de servicii de certificare, acreditat in conditiile Legii nr. 455/2001. Instructiuni de utilizare. Durata de completare: 9 minute. Motivul colectarii informatiei: Obtinerea de informatii in procesul de administrare, referitoare la definitivarea si plata impozitului pe profit.

D101 Grup fiscal - Declaratie consolidata privind impozitul pe profit determinat de grupul fiscal (OPANAF 310/2023).Durata de completare: 6 minute. Motivul colectarii informatiei: Administrarea impozitului pe profit determinat de grupul fiscal.

D106 Declaratie informativa privind dividendele cuvenite actionarilor (OPANAF 1292/2014). Instructiuni de completare . Se depune de catre societatile nationale, companiile nationale si societatile la care statul este actionar unic, majoritar sau detine controlul, in cazul in care pentru anul de raportare au fost repartizate dividende actionarilor. Se depune anual, pina la data de 25 a lunii urmatoare aprobarii repartitiei profitului. Declaratia se completeaza cu ajutorul programului de asistenta. Formularul se depune la organul fiscal competent, in format PDF, cu fisier XML atasat, pe suport CD, insotit de formatul hirtie, semnat si stampilat conform legii, sau se transmite prin mijloace electronice de transmitere la distanta, in conformitate cu prevederile legale in vigoare. Program.

D107 Declaratie informativa privind beneficiarii sponsorizarilor/mecenatului/burselor private (OPANAF 1825/2018). Declaratia se completeaza si se depune de catre:
- contribuabilii, platitori de impozit pe profit, care efectueaza sponsorizari si/sau acte de mecenat sau acorda burse private;
- contribuabilii care intra sub incidenta Legii nr. 170/2016 privind impozitul specific unor activitati, care platesc si impozit pe profit si care efectueaza sponsorizari si/sau acte de mecenat sau acorda burse private;
- contribuabilii, platitori de impozit pe veniturile microintreprinderilor, care efectueaza sponsorizari, potrivit prevederilor Legii nr. 32/1994, cu modificarile si completarile ulterioare, pentru sustinerea entitatilor nonprofit si a unitatilor de cult, care sunt furnizori de servicii sociale acreditati cu cel putin un serviciu social licentiat, potrivit legii.
Durata de completare: 8 minute. Motivul colectarii informatiei: Obtinerea de informatii privind beneficiarii sponsorizarii/mecenatului/burselor private.

D108 Declaratie privind impozitul pe reprezentanta (OPANAF 3391/2017).  Se completeaza si se depune de catre reprezentanta unei/unor persoane juridice straine, autorizata sa functioneze in Romania, potrivit legii. Se depune la organul fiscal central competent pana in ultima zi a lunii februarie inclusiv a anului de impunere, sau, in cazul reprezentantei unei/unor persoane juridice straine infiintate sau desfiintate in/din Romania in cursul unei luni din anul de impunere, in termen de 30 de zile de la data la care aceasta a fost infiintata sau desfiintata, dupa caz. Program. Durata de completare: 3 minute. Motivul colectarii informatiei: Administrarea impozitului datorat de reprezentanta unei/unor persoane juridice straine, autorizata sa functioneze in Romania, potrivit art. 237 din Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare.

D109 Declaratie privind taxa pe active financiare nete (OPANAF 2085/2019). Acest formular este inclus in aceasta pagina doar pentru informare, si nu pentru utilizare, deoarece el se completeaza electronic. Se completeaza si se depune de catre institutiile bancare, definite la art. 86 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 114/2018 privind instituirea unor masuri in domeniul investitiilor publice si a unor masuri fiscal-bugetare, modificarea si completarea unor acte normative si prorogarea unor termene, cu modificarile si completarile ulterioare. Durata de completare: 7 minute. Motivul colectarii informatiei: Obtinerea de informatii privind institutiile bancare.

D110 Declaratie de regularizare/cerere de restituire privind impozitul pe venit retinut la sursa (OPANAF 2779/2017). Acest formular este inclus in aceasta pagina doar pentru informare, si nu pentru utilizare, deoarece el se completeaza electronic. . Se completeaza si se depune de catre platitorii de venit care au retinut la sursa un impozit pe venit in cuantum mai mare decat cel legal datorat si efectueaza regularizarea sumelor restituite beneficiarilor de venit cu obligatiile fiscale de acelasi tip datorate in perioada fiscala in care s-a efectuat restituirea. Formularul se depune atat in cazul in care, in perioada fiscala in care a avut loc restituirea sumelor catre beneficiarii de venit, impozitul datorat este mai mare decat suma restituita, cat si in situatia in care suma restituita beneficiarilor de venit este mai mare decat impozitul datorat, rezultand astfel diferente de plata sau diferente de recuperat de la bugetul de stat. In situatia in care in urma regularizarii rezulta diferente de recuperat de la bugetul de stat, formularul are rolul unei cereri de restituire, caz in care se bifeaza rubrica prevazuta in acest scop. Durata de completare: 5 minute. Motivul colectarii informatiei: Obtinerea de informatii referitoare la regularizarea impozitului pe venit retinut la sursa, potrivit art. 170 din Codul de procedura fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare.Program.

D112 Declaratia privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate (Ordinul comun al presedintelui ANAF/CNPP/CNAS/ANOFM nr. 1994/880/1181/4594/2023). Acest formular este inclus in aceasta pagina doar pentru informare, si nu pentru utilizare, deoarece el se completeaza electronic. Se depune de catre angajatori si entitatile asimilate acestora. Se completeaza cu ajutorul programului de asistena si se depune prin mijloace electronice de transmitere la distanta, conform legii. Program.

D120 Decont privind accizele (OPANAF 3386/2016, OPANAF 4160/2017). Acest formular este inclus in aceasta pagina doar pentru informare, si nu pentru utilizare, deoarece el se completeaza electronic. Se completeaza si se depune anual de catre operatorii economici, platitori de accize. Decontul privind accizele se completeaza cu ajutorul programului de asistenta. Formularul se depune la organul fiscal competent, in format PDF, cu fisier XML atasat, pe suport CD, insotit de formatul hartie, semnat conform legii, sau se transmite prin mijloace electronice de transmitere la distanta, in conformitate cu prevederile legale in vigoare. Program. Durata de completare: 4 minute. Motivul colectarii informatiei: Obtinerea de informatii in procesul de administrare, referitoare la accizele datorate pentru anul de raportare, pe produse si grupe de produse.

D150 Cerere pentru utilizarea unui certificat digital calificat (OMFP 847/2009). Se utilizeaza pentru obtinerea dreptului de acces la serviciul de depunere on line a declaratiilor fiscale. Cererea pentru utilizarea unui certificat digital calificat se completeaza on-line, se listeaza si se depune impreuna cu documentele necesare (documentul de identitate a solicitantului, in original si in copie, documentul eliberat de contribuabil, din care rezulta dreptul solicitantului de a semna declaratiile fiscale pentru contribuabil) la sediul organului fiscal. Formularul este inclus in aceasta pagina doar pentru informare, si nu pentru utilizare, deoarece el se obtine in urma completarii formularului on-line.

D151 Cerere pentru revocarea dreptului de utilizare a serviciului Depunere declaratii on-line (OMEF 847/2009). Daca cererea se depune chiar de titularul certificatului calificat, se va folosi procedura on-line cu acest Formular, modulul "Revocare online - formular 151" din pagina "Declaratii electronice". Daca revocarea dreptului de utilizare a serviciului se solicita de o persoana diferita de persoana pentru care acest drept a fost obtinut, se foloseste acest Formular . Acesta se depune in format hirtie, semnat si stampilat de catre contribuabili, la unitatea fiscala in a carei raza contribuabilul isi are domiciliul fiscal. Cererea va fi insotita de urmatoarele documente: - actul de autorizare a functionarii contribuabilului, in original si copie; - documentul de identitate al persoanei care solicita revocarea certificatului digital, in original si copie; - imputernicire eliberata de contribuabil, din care rezulta dreptul solicitantului de a revoca dreptul de utilizare a serviciului. Atentie: prin formularul 151 nu se anuleaza certificatul digital, ci doar dreptul de acces la serviciul on-line.

D154 Cerere pentru utilizarea unui certificat calificat si acordarea drepturilor de administrator de cont (OPANAF 4156/2017). Pentru utilizarea serviciului de acces controlat la Registru, existent pe portalul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, persoanele desemnate de catre producator, importator sau persoana juridica romana care achizitioneaza din statele membre ale Uniunii Europene aparate de marcat electronice fiscale, respectiv distribuitorul autorizat efectueaza urmatoarele operatiuni:
a) in vederea obtinerii drepturilor de administrator de cont al serviciului de acces controlat la Registru, persoanele desemnate transmit, in format electronic, documentul de confirmare a certificatului calificat, semnat digital de catre solicitant si confirmat prin semnatura electronica a autoritatii de certificare, in conformitate cu instructiunile de utilizare a serviciului de acces controlat la Registru;
b) in vederea obtinerii drepturilor de administrator de cont al serviciului de acces controlat la Registru, persoanele desemnate transmit acest formular in format electronic, in conformitate cu instructiunile de utilizare a serviciului de acces controlat la Registru. Cererea pentru utilizarea unui certificat calificat si acordarea drepturilor de administrator de cont se listeaza, se semneaza, conform legii, si se depune de catre persoana imputernicita la organul fiscal competent;
c) cererea in format hartie va fi insotita de urmatoarele documente:
- documentul de identitate a solicitantului, in original si in copie;
- documentul eliberat de producator, importator sau persoana juridica romana care achizitioneaza din statele membre ale Uniunii Europene aparate de marcat electronice fiscale, respectiv distribuitorul autorizat, din care rezulta dreptul de administrator de cont al solicitantului la serviciul de acces controlat la Registru;
d) persoanele desemnate de catre producator, importator sau persoana juridica romana care achizitioneaza din statele membre ale Uniunii Europene aparate de marcat electronice fiscale, respectiv distribuitorul autorizat, care dobandesc calitatea de administrator de cont, efectueaza inrolarea/revocarea electronica a utilizatorilor serviciului de acces controlat la Registru din cadrul propriei unitati, precum si din cadrul unitatilor acreditate pentru comercializare si/sau service, folosind aplicatia "Serviciul de acces controlat Registru".

D155 Cerere pentru revocarea dreptului de utilizare a serviciului acces controlat la registru si a drepturilor de administrator de cont (OPANAF 4156/2017). Revocarea dreptului de administrator de cont al serviciului de acces controlat la Registru se solicita de titularul certificatului calificat, prin completarea si transmiterea acestui formular prin mijloace electronice de transmitere la distanta, prin functionalitatile puse la dispozitie pe portalul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala. In situatia in care revocarea dreptului de administrator de cont al serviciului de acces controlat la Registru se solicita de catre o persoana diferita de persoana pentru care acest drept a fost obtinut se depune in format hartie, semnata, conform legii, la organul fiscal competent. Cererea va fi insotita de documentul de identitate a persoanei care solicita revocarea dreptului de administrator de cont la serviciul de acces controlat la Registru, original si copie, precum si documentul eliberat de producator, importator sau persoana juridica romana care achizitioneaza din statele membre ale Uniunii Europene aparate de marcat electronice fiscale, respectiv distribuitorul autorizat, din care rezulta dreptul persoanei solicitante de a revoca dreptul de administrator de cont la serviciul de acces controlat la Registru, al persoanei pentru care acest drept a fost obtinut.

D160 Decizie de impunere din oficiu pentru impozitele, taxele si contributiile cu regim de stabilire prin autoimpunere sau retinere la sursa (OPANAF 962/2016). 

D161 Decizie de anulare a deciziei de impunere din oficiu (OPANAF 962/2016). 

D162 Decizie privind aprobarea/respingerea cererii de acordare a regimului de declarare derogatoriu (OPANAF 889/2016). Se emite de compartimentul de specialitate al organului fiscal in baza Referatului privind solutionarea cererii de acordare a regimului de declarare derogatoriu, prevazut in anexa nr. 2 la Ordinul presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 889/2016, prin care se propune aprobarea sau respingerea cererii de acordare a regimului de declarare derogatoriu.

D163 Cerere de inscriere/radiere in/din Registrul entitatilor/unitatilor de cult pentru care se acorda deduceri fiscale (OPANAF 819/2019). Acest formular este inclus in aceasta pagina doar pentru informare, si nu pentru utilizare, deoarece el se completeaza electronic. Prin depunerea acestui formular entitatea/unitatea de cult solicita inscrierea sau radierea din Registrul entitatilor/unitatilor de cult pentru care se acorda deduceri fiscale. Formularul se depune prin mijloace electronice de transmitere la distanta. Program. Durata de completare: 3 minute. Motivul colectarii informatiei: Inscrierea/radierea in/din Registrul entitatilor/unitatilor de cult pentru care se acorda deduceri fiscale.

D164 Decizie privind aprobarea/respingerea cererii de inscriere in Registrul entitatilor/unitatilor de cult pentru care se acorda deduceri fiscale (OPANAF 819/2019). Se emite de catre compartimentul de specialitate pentru aprobarea sau respingerea cererii de inscriere in Registrul entitatilor/unitatilor de cult pentru care se acorda deduceri fiscale.

D165 Decizie privind radierea din Registrul entitatilor/unitatilor de cult pentru care se acorda deduceri fiscale (OPANAF 819/2019).  Se emite de catre compartimentul de specialitate, pe baza Referatului privind radierea din registrul entitatilor/unitatilor de cult pentru care se acorda deduceri fiscale, urmare depunerii de catre entitatea/unitatea de cult care nu mai indeplineste toate conditiile prevazute de Procedura privind organizarea Registrului entitatilor/unitatilor de cult pentru care se acorda deduceri fiscale, in vederea radierii. Se poate emite din oficiu de catre compartimentul de specialitate cand se constata neindeplinirea a cel putin unei conditii prevazute la la pct.4 lit.b)-e) din Procedura privind organizarea Registrului entitatilor/unitatilor de cult pentru care se acorda deduceri fiscale. Data radierii din registru este data comunicarii deciziei.

D166 Decizie privind indreptarea erorii la solutionarea cererii de inscriere in Registrul entitatilor/unitatilor de cult pentru care se acorda deduceri fiscale (OPANAF 819/2019). Se emite de catre compartimentul de specialitate, pe baza Referatului privind indreptarea erorilor in situatia in care entitatea/unitatea de cult a fost inregistrata in registru din eroare, aceasta fiind radiata din registru cu data inscrierii din eroare, sau in situatia in care cererea a fost respinsa din eroare, entitatea/unitatea de cult fiind inscrisa in registru cu data comunicarii Deciziei privind respingerea cererii de inscriere. Indreptarea erorilor se poate face la cererea entitatii/unitatii de cult sau din oficiu, pe baza informatiilor existente in evidenta fiscala.

D167 Decizie privind indreptarea erorii la radierea din Registrul entitatilor/unitatilor de cult pentru care se acorda deduceri fiscale (OPANAF 819/2019). Se emite de catre compartimentul de specialitate, pe baza Referatului privind indreptarea erorilor, in situatia in care o entitate/unitate de cult a fost radiata din registru din eroare, entitatea/unitatea de cult figurand inscrisa in registru cu data inscrierii initiale. Indreptarea erorilor se poate face la cererea entitatii/unitatii de cult sau din oficiu, pe baza informatiilor existente in evidenta fiscala.

D169 Declaratie de inregistrare a contractelor de fiducie sau a constructiilor juridice similare fiduciei (OPANAF 1193/2021). Durata de completare: 15 minute. Motivul colectarii informatiei: Informatiile sunt utilizate in procesul de administrare a contribuabililor care inregistreaza contractele de fiducie si de colectare a informatiilor despre beneficiarii reali ai contractelor de fiducie.

D169n Declaratie privind neconcordantele intre informatiile privind beneficiarii reali, disponibile in Registrul central al fiduciilor si al constructiilor juridice similare fiduciilor si informatiile detinute de autoritatile/entitatile raportoare (OPANAF 1193/2021). Durata de completare: 9 minute. Motivul colectarii informatiei: Informatiile sunt utilizate in vederea detinerii a informatiilor adecvate, corecte si actualizate cu privire la beneficiarul real al contractelor de fiducie.

D173 Cerere privind grupul fiscal in domeniul impozitului pe profit (OPANAF 1191/2021). Se completeaza de catre persoanele juridice care opteaza sa fie tratate drept grup fiscal in domeniul impozitului pe profit, potrivit art.42^3 din Codul fiscal.Durata de completare: 10 minute. Motivul colectarii informatiei: Implementarea si administrarea grupului fiscal in domeniul impozitului pe profit.

D171 Declaratie privind contributiile trimestriale datorate pentru medicamentele suportate din Fondul national unic de asigurari sociale de sanatate si din bugetul Ministerului Sanatatii, pentru perioada cuprinsa intre trimestrul IV al anului 2009 si trimestrul III al anului 2011 (OMFP 1151/2012).  Se utilizeaza pentru declararea contributiei ("taxa claw-back") prevazute la art. 3631 din Legea nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii, in conformitate cu prevederile art. 5 alin.(1) lit. a) din Ordonanta Guvernului nr. 17/2012 privind reglementarea unor masuri fiscal-bugetare. Formularul se depune in termen de 30 de zile de la data intrarii in vigoare a Ordonantei Guvernului nr. 17/2012, care a fost publicata in Monitorul Oficial nr. 611 din 24 august 2012.

D172 Declaratie-inventar privind redeventele restante rezultate din contractele de concesiune, arenda si din alte contracte de exploatare eficienta a terenurilor cu destinatie agricola, aflate in sold la data de 15 noiembrie 2012 si neachitate (OPANAF 3/2013).  Se depune de catre platitorii de redeventa, prevazuti la art. IV alin. (1) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr.64/2012 privind modificarea unor acte normative si pentru reglementarea unor masuri tranzitorii in domeniul executarii unor creante datorate statului, dupa ce acesta a fost avizat de Agentia Domeniilor Statului.

D173 Cerere privind grupul fiscal in domeniul impozitului pe profit (OPANAF 1191/2021). Se completeaza de catre persoanele juridice care opteaza sa fie tratate drept grup fiscal in domeniul impozitului pe profit, potrivit art.42^3 din Codul fiscal.Durata de completare: 10 minute. Motivul colectarii informatiei: Implementarea si administrarea grupului fiscal in domeniul impozitului pe profit.

D174 Decizie privind aprobarea/respingerea implementarii/mentinerea grupului fiscal si continuarea sistemului de consolidare fiscala in domeniul impozitului pe profit (OPANAF 1191/2021) .

D175 Decizie privind modificari ulterioare in cadrul grupului fiscal in domeniul impozitului pe profit (OPANAF 1191/2021). 

D177 Cerere privind redirectionarea impozitului pe profit/impozitului pe veniturile microintreprinderilor (OPANAF 1679/2022). Durata de completare: 4 minute si 30 de secunde. Motivul colectarii informatiei: Redirectionarea impozitului pe profit, respectiv a impozitului pe veniturile microintreprinderilor pentru efectuarea de sponsorizari si/sau acte de mecenat sau acordarea de burse private.

D179 Declaratie privind compensatia la carburanti (OPANAF 1363/2022). Se completeaza si se depune de catre operatorii economici care comercializeaza benzina si motorina catre clienti finali - persoane fizice si juridice care achizitioneaza carburantii din depozite si/sau statii de distributie pentru consumul propriu, care acorda o reducere de pret la pretul de vanzare si beneficiaza de la bugetul de stat de o compensare, aferenta reducerii acordate potrivit Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.106/30.06.2022 pentru sustinerea acordarii de reduceri ale preturilor la benzina si motorina si pentru modificarea art.18 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr.41/2022 pentru instituirea Sistemului national privind monitorizarea transporturilor rutiere de bunuri cu risc fiscal ridicat RO e-Transport si de abrogare a art.XXVIII din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr.130/2021 privind unele masuri fiscal-bugetare, prorogarea unor termene, precum si pentru modificarea si completarea unor acte normative.Formular. Durata de completare: 1 minut si 50 de secunde. Motivul colectarii informatiei: Identificarea sumei privind compensatia la carburanti.

D180 Nota de certificare (OPANAF 3635/2015). Se intocmeste de catre consultantii fiscali care sunt inscrisi ca membri activi in Registrul consultantilor fiscali si al societatilor de consultanta fiscala si se depune de catre acestia in baza acordului dat de contribuabilul titular al declaratiei certificate pentru depunerea la organul fiscal. Nota de certificare se completeaza cu ajutorul programului de asistenta pus la dispozitie pe portalul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala si se transmite prin mijloace electronice de transmitere la distanta. Program .

D204 Declaratie anuala de venit pentru asocieri fara personalitate juridica si entitati supuse regimului transparentei fiscale (OPANAF 90/2022). Se completeaza si se depune in cazul asocierilor fara personalitate juridica, constituite intre persoane fizice care realizeaza venituri din activitati independente - activitati de productie, comert, prestari servicii, profesii liberale, drepturi de proprietate intelectuala, inclusiv din activitati adiacente, din activitati agricole, din piscicultura, din silvicultura, pentru care venitul net se determina in sistem real, pe baza datelor din contabilitate si din activitati agricole pentru care venitul anual se stabileste pe baza de norme de venit. Declaratia se depune direct la registratura organului fiscal sau prin posta, prin scrisoare recomandata, cu confirmare de primire, dar si prin mijloace electronice de transmitere la distanta. Program. Durata de completare: 9 minute. Motivul colectarii informatiei: Informatiile colectate sunt utilizate in procesul de administrare a impozitului pe venit.

D205 Declaratie informativa privind impozitul retinut la sursa, veniturile din jocuri de noroc si castigurile/pierderile din investitii, pe beneficiari de venit (OPANAF 179/2022). Acest formular este inclus in aceasta pagina doar pentru informare, si nu pentru utilizare, deoarece el se completeaza electronic. Declaratia se completeaza si se depune de catre platitorii de venituri care au obligatia calcularii, retinerii si virarii impozitului pe veniturile cu regim de retinere la sursa a impozitului, pentru venituri din: dividende, dobanzi, lichidarea unei persoane juridice, pensii, premii, jocuri de noroc, alte surse. Declaratia se depune si de intermediarii/societatile de administrare a investitiilor/societatile de investitii autoadministrate pentru castigurile/pierderile din transferul titlurilor de valoare si orice alte operatiuni cu instrumente financiare, inclusiv instrumente financiare derivate, precum si din transferul aurului financiar, definit potrivit legii, cu exceptia veniturilor neimpozabile. Declaratia se depune prin mijloace electronice de transmitere la distanta, prin utilizarea serviciului de depunere declaratii on-line, existent pe portalul e-guvernare.ro. Program. Durata de completare: 9 minute. Motivul colectarii informatiei: Informatiile colectate sunt necesare administrarii impozitului pe venit si a contributiilor sociale, pe baza informatiilor declarate de platitorii de venit.

D207 Declaratie informativa privind impozitul retinut la sursa/veniturile scutite, pe beneficiari de venit nerezidenti (OPANAF 179/2022).  Formularul este inclus in aceasta pagina doar pentru informare, si nu pentru utilizare, deoarece el se completeaza electronic. Se completeaza si se depune de catre platitorii de venit prevazuti la art.224, alin.(1) din Codul fiscal, respectiv persoana desemnata din cadrul asocierii/entitatii transparente fiscal prevazuta la art.224, alin.(2) din Codul fiscal, care au obligatia calcularii, retinerii si platii impozitului pe veniturile cu regim de retinere la sursa a impozitului conform titlului VI din Codul fiscal sau conventiilor de evitare a dublei impuneri incheiate de Romania cu alte state. Declaratia se completeaza si se depune si pentru veniturile scutite de impozit potrivit titlului VI din Codul fiscal sau conventiilor de evitare a dublei impuneri incheiate de Romania cu alte state. Declaratia se depune prin mijloace electronice de transmitere la distanta, prin utilizarea serviciului de depunere declaratii on-line, existent pe portalul e-guvernare.ro. Program. Durata de completare: 11 minute. Motivul colectarii informatiei: Informatiile colectate sunt necesare administrarii impozitelor, taxelor si contributiilor, pe baza informatiilor declarate de platitorii de venit.

D208 Declaratie informativa privind impozitul pe veniturile din transferul proprietatilor imobiliare din patrimoniul personal (OPANAF 1081/2022). Formularul este inclus in aceasta pagina doar pentru informare, si nu pentru utilizare, deoarece el se completeaza electronic. Declaratia se completeaza si se depune de catre notarii publici care au obligatia calcularii, incasarii si platii impozitului pe veniturile din transferul proprietatilor imobiliare din patrimoniul personal si se completeaza cu ajutorul programului de asistenta, pus la dispozitia contribuabililor, gratuit, de unitatile fiscale sau poate fi descarcat de pe portalul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, cu respectarea structurii de date (fisier XML). Declaratia poate fi depusa si prin mijloace electronice de transmitere la distanta, prin utilizarea serviciului de depunere declaratii on-line, existent pe portalul www.e-guvernare.ro. Program. Durata de completare: 21 minute. Motivul colectarii informatiei: Informatiile furnizate de notarii publici sunt colectate in scopul administrarii impozitului pe veniturile din transferul proprietatilor imobiliare din patrimoniul personal.

D209 Declaratie privind veniturile din transferul proprietatilor imobiliare din patrimoniul personal (OPANAF 1075/2021). Declaratia se completeaza si se depune de catre persoanele fizice care realizeaza venituri supuse impozitului pe venit, conform legii, din transferul dreptului de proprietate si al dezmembramintelor acestuia asupra constructiilor de orice fel si a terenurilor aferente acestora, precum si asupra terenurilor de orice fel fara constructii din patrimoniul personal, in cazul in care transferul dreptului de proprietate sau al dezmembramintelor acestuia se realizeaza prin alta procedura decat cea notariala sau judecatoreasca. Declaratia se depune in format hartie, direct la registratura organului fiscal competent sau se comunica prin posta, cu confirmare de primire. Durata de completare: 2 minute. Motivul colectarii informatiei: Informatiile furnizate de contribuabili sunt colectate in scopul administrarii impozitului pe veniturile din transferul proprietatilor imobiliare din patrimoniul personal.

D212 Declaratie unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice (OPANAF 6/2024). Se completeaza si se depune de catre persoanele fizice care realizeaza, individual sau intr-o forma de asociere, venituri/pierderi din Romania sau/si din strainatate, care datoreaza impozit pe venit si contributii sociale obligatorii, potrivit prevederilor Codului fiscal. Declaratia se completeaza si se depune si de catre persoanele fizice care nu realizeaza venituri si care opteaza pentru plata contributiei de asigurari sociale de sanatate. Se depune prin mijloace electronice de transmitere la distanta (serviciul Spatiul Privat Virtual disponibil pe site-ul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, la adresa https://pfinternet.anaf.ro/, sau serviciul de depunere declaratii on-line existent pe portalul e-guvernare.ro) sau in format hartie, la registratura organului fiscal sau prin posta (scrisoare recomandata, cu confirmare de primire). Durata medie de completare: complexitate ridicata 35 de minute / complexitate scazuta 13 minute. Motivul colectarii informatiei: Informatiile colectate sunt utilizate in procesul de administrare a impozitului pe venit si a contributiilor sociale datorate de persoanele fizice. Program.

D213 Declaratie privind veniturile realizate de persoana fizica si/sau juridica din instrainarea, prin vanzare, a pachetului de control al persoanelor juridice care au in proprietate unul sau mai multe terenuri agricole situate in extravilan (OPANAF 216/2023). Durata de completare: 4 minute. Motivul colectarii informatiei: Informatiile furnizate de persoana fizica si/sau juridica sunt colectate in vederea stabilirii impozitului pe veniturile din instrainarea, prin vanzare, a pachetului de control al persoanelor juridice care au in proprietate unul sau mai multe terenuri agricole situate in extravilan.

D214 Cerere pentru stabilirea impozitului privind venitul realizat de persoana fizica si/sau juridica din instrainarea, prin hotarare judecatoreasca, a terenurilor agricole situate in extravilan/pachetului de control al persoanelor juridice care au in proprietate unul sau mai multe terenuri agricole situate in extravilan (OPANAF 216/2023). Durata de completare: 3 minute. Motivul colectarii informatiei: Informatiile furnizate de persoana fizica si/sau juridica sunt colectate in vederea stabilirii impozitului pe venitul realizat de persoanele fizice si/sau juridice la instrainarea, prin hotarare judecatoreasca, a terenurilor agricole situate in extravilan/pachetului de control al persoanelor juridice care au in proprietate unul sau mai multe terenuri agricole situate in extravilan.

D222 Declaratie informativa privind inceperea/incetarea activitatii persoanelor fizice care desfasoara activitate in Romania si care obtin venituri sub forma de salarii si asimilate salariilor din strainatate (OPANAF 3780/2017). Se completeaza si se depune de catre persoanele juridice, fizice sau orice alta entitate la care isi desfasoara activitatea persoanele fizice, care desfasoara activitate in Romania si care obtin venituri sub forma de salarii si asimilate salariilor din strainatate. Durata de completare: 3 minute. Motivul colectarii informatiei: Informatiile colectate sunt necesare administrarii impozitului pe venit in cazul persoanelor fizice.

D223 Declaratie privind veniturile estimate pentru asocierile fara personalitate juridica si entitati supuse regimului transparentei fiscale (OPANAF 3780/2017). Se completeaza in cazul asocierilor fara personalitate juridica, constituite intre persoane fizice care realizeaza venituri din activitati independente - activitati de productie, comert, prestari de servicii si profesii liberale, inclusiv din activitati adiacente, venituri din activitati agricole pentru care venitul net anual se determina in sistem real, pe baza datelor din contabilitate, precum si venituri din silvicultura si piscicultura. Durata de completare: 4 minute. Motivul colectarii informatiei: Informatiile colectate sunt necesare administrarii impozitului pe venit in cazul persoanelor fizice.

D224 Declaratie privind veniturile sub forma de salarii si asimilate salariilor din strainatate obtinute de catre persoanele fizice care desfasoara activitate in Romania (OPANAF 231/2023). Se completeaza si se depune de catre persoanele fizice care isi desfasoara activitatea in Romania, obtin venituri sub forma de salarii sau asimilate salariilor de la angajatori care nu au sediu social, sediu permanent sau reprezentanta in Romania si care datoreaza contributiile sociale obligatorii pentru salariatii lor, potrivit prevederilor legislatiei europene aplicabile in domeniul securitatii sociale, precum si ale acordurilor privind sistemele de securitate sociala la care Romania este parte, si care nu au incheiat cu angajatorul un acord referitor la obligatia declararii si platii contributiilor sociale obligatorii. Durata de completare: 2 minute. Motivul colectarii informatiei: Informatiile colectate sunt necesare administrarii impozitului pe venit in cazul persoanelor fizice.

D230 Cerere privind destinatia sumei reprezentand pana la 3,5% din impozitul anual datorat (OPANAF 15/2021).Formularul se completeaza si se depune de catre persoanele fizice care dispun directionarea unei sume din impozitul anual datorat pentru sustinerea entitatilor nonprofit care se infiinteaza si functioneaza in conditiile legii si a unitatilor de cult, precum si pentru acordarea de burse private, conform legii. Cererea se poate depune direct la registratura organului fiscal, prin posta, prin scrisoare recomandata, cu confirmare de primire, sau prin mijloace electronice de transmitere la distanta, potrivit legii. Program.

D250 Decizie de impunere anuala pentru veniturile realizate din Romania de persoanele fizice (OPANAF 2093/2018).  Persoanele fizice care realizeaza venituri din activitati independente, cedarea folosintei bunurilor, activitati agricole, transferul titlurilor de valoare, altele decit partile sociale si valorile mobiliare in cazul societatilor inchise, operatiuni de vinzare-cumparare de valuta la termen, pe baza de contract, jocuri de noroc, primesc aceasta decizie. Se utilizeaza si la stabilirea diferentelor de impozit anual de regularizat, adica stabileste suma care mai trebuie platita sau care trebuie restituita de fisc, in conformitate cu informatiile din Declaratia de venit depusa de contribuabil si cu datele administratiei fiscale. Se utilizeaza pentru definitivarea impozitului anual datorat pe veniturile realizate de persoanele fizice in anul 2017.

D251 Decizie de impunere anuala pentru veniturile vealizate din strainatate de persoanele fizice (OPANAF 2093/2018). In baza declaratiei contribuabilului roman privind veniturile obtinute din strainatate, si pe baza propriilor date, fiscul trimite aceasta decizie care stabileste suma care mai trebuie platita sau care trebuie restituita. Veniturile avute in vedere sunt cele din activitati comerciale, din profesii libere, din valorificarea drepturilor de proprietate intelectuala, din cedarea folosintei bunurilor, din transferul titlurilor de valoare, din dividende, dobinzi, castiguri la jocurile de noroc. Se ia in considerare impozitul platit in strainatate (credit fiscal). Se utilizeaza pentru definitivarea impozitului anual datorat pe veniturile realizate de persoanele fizice in anul 2017.

D253 Decizie de impunere privind venitul din transferul proprietatilor imobiliare din patrimoniul personal (OPANAF 1075/2021). Se emite de catre organul fiscal competent pe baza datelor declarate de contribuabili in Declaratia privind veniturile din transferul proprietatilor imobiliare din patrimoniul personal (formular 209) sau pe baza propriilor date.

D254 Decizie de impunere privind rectificarea impozitului pe venitul din transferul proprietatilor imobiliare din patrimoniul personal (Ordin comun al MFP 1022/2016 si MJ 2562/2016). Se emite de catre organul fiscal competent in vederea stabilirii impozitului datorat in cazul in care, dupa autentificarea actului sau intocmirea incheierii de finalizare in procedura succesorala, notarul public constata erori sau omisiuni in calcularea si incasarea impozitului pe veniturile din transferul dreptului de proprietate si al dezmembramintelor acestuia.

D255 Decizie privind stabilirea cheltuielilor admise cu bursele private (OPANAF 50/2019). Se intocmeste de organul fiscal central competent in scopul stabilirii cheltuielilor admise cu bursele private in limita unei sume reprezentand pana la 2% sau 3,5% din impozitul anual pe veniturile din salarii si din pensii.

D256 Decizie de impunere din oficiu a veniturilor persoanelor fizice (OPANAF 3780/2017). Se intocmeste de catre organul fiscal central competent pentru stabilirea din oficiu a impozitului pe venitul/castigul net anual impozabil realizat de persoanele fizice.

D257 Decizie de anulare a deciziei de impunere din oficiu a veniturilor persoanelor fizice (OPANAF 3780/2017). Se intocmeste de catre organul fiscal central competent pentru anularea deciziei de impunere din oficiu a veniturilor persoanelor fizice.

D258 Decizie privind recuperarea sumei reprezentand 2% sau 3,5% din impozitul anual pe veniturile din salarii si din pensii, virata in mod necuvenit entitatilor nonprofit/unitatilor de cult (OPANAF 50/2019). Se intocmeste de catre compartimentul cu atributii de gestiune registru contribuabili, declaratii fiscale, bilanturi persoane juridice din cadrul organului fiscal in a carui evidenta fiscala este inregistrata entitatea nonprofit/unitatea de cult beneficiara a sumei pe baza referatelor de stabilire a sumei reprezentand 2% sau 3,5% din impozitul anual pe veniturile din salarii si din pensii, virata in mod necuvenit entitatilor nonprofit/unitatilor de cult

D260 Decizie de impunere privind platile anticipate cu titlu de impozit/impozitul anual datorat (OPANAF 3780/2017). In baza declaratiei contribuabilului si pe baza propriilor date, fiscul trimite aceasta decizie care stabileste valoarea platilor anticipate din impozit. Veniturile avute in vedere sunt estimate fie in sistem real, fie pe baza normelor de venit.

D280 Cerere de stabilire a impozitelor si taxelor datorate in Romania de catre membrii Comandamentelor Fortelor Aliate sau dependentii acestora, pentru articolele care urmeaza sa fie instrainate si care au fost achizitionate fara plata impozitelor si taxelor datorate (OPANAF 2883/2017). Se completeaza si se depune de catre membrii Comandamentelor Fortelor Aliate sau dependentii acestora, dupa caz, care intentioneaza sa instraineze in Romania, prin vanzare, schimb sau donatie, articolele achizitionate fara plata impozitelor si taxelor datorate in Romania. Cererea se depune inainte de instrainarea articolelor achizitionate fara plata impozitelor si taxelor datorate in Romania la organul fiscal central competent. Durata de completare: 3 minute. Motivul colectarii informatiei: Stabilirea impozitelor si taxelor datorate in Romania de catre membrii Comandamentelor Fortelor Aliate sau dependentii acestora, pentru articolele care urmeaza sa fie instrainate si care au fost achizitionate fara plata impozitelor si taxelor datorate.

D281 Decizie privind stabilirea impozitelor si taxelor datorate in Romania de catre membrii Comandamentelor Fortelor Aliate sau dependentii acestora, pentru articolele care urmeaza sa fie instrainate si care au fost achizitionate fara plata impozitelor si taxelor datorate (OPANAF 2883/2017). Se emite de compartimentul de specialitate in vederea stabiliri impozitelor/taxelor datorate in Romania de catre membrii Comandamentelor Fortelor Aliate sau dependentii acestora.

D282 Decizie de anulare a deciziei privind stabilirea impozitelor si taxelor datorate in Romania de catre membrii Comandamentelor Fortelor Aliate sau dependentii acestora, pentru articolele care urmeaza sa fie instrainate si care au fost achizitionate fara plata impozitelor si taxelor datorate (OPANAF 2883/2017). Se emite in cazul in care, dupa emiterea deciziei privind stabilirea impozitelor si taxelor datorate in Romania de catre membrii Comandamentelor Fortelor Aliate sau dependentii acestora, pentru articolele care urmeaza sa fie instrainate si care au fost achizitionate fara plata impozitelor si taxelor datorate, contribuabilul renunta la cererea de stabilire.

D300 Decont de taxa pe valoarea adaugata (OPANAF 1176/2023). Acest formular este inclus in aceasta pagina doar pentru informare, si nu pentru utilizare, deoarece el se completeaza electronic. Formularul se completeaza de persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA conform art. 316 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare. Persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA care efectueaza in perioada de raportare numai operatiuni in interiorul tarii pot opta pentru completarea formularului de decont simplificat, prin bifarea casutei corespunzatoare din programul de asistenta pus la dispozitie de Agentia Nationala de Administrare Fiscala. Program. Semnarea declaratiilor se realizeaza prin utilizarea certificatului digital calificat emis de un furnizor de servicii de certificare, acreditat in conditiile Legii nr. 455/2001. Instructiuni de utilizare.
Durata de completare: 10 minute. Motivul colectarii informatiei: Utilizare in procesul de administrare a taxei pe valoare adaugata.

D301 Decont special de taxa pe valoarea adaugata (OPANAF 592/2016).  Acest formular este inclus in aceasta pagina doar pentru informare, si nu pentru utilizare, deoarece el se completeaza electronic. Se completeaza de catre contribuabilii mentionati in instructiunile de completare, dupa caz. Formularul se completeaza cu ajutorul programului de asistenta pus la dispozitie de Agentia Nationala de Administrare Fiscala. Program. Semnarea declaratiilor se realizeaza prin utilizarea certificatului digital calificat emis de un furnizor de servicii de certificare, acreditat in conditiile Legii nr. 455/2001. Instructiuni de utilizare

D306 Cerere privind utilizarea ca perioada fiscala pentru TVA a semestrului sau anului calendaristic (OPANAF 2037/2016). Prin aceasta cerere, persoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA poate solicita utilizarea altei perioade fiscale decat luna sau trimestrul:
- semestrul calendaristic, daca persoana impozabila efectueaza operatiuni impozabile numai pe maximum 3 luni calendaristice dintr-un semestru;
- anul calendaristic, daca persoana impozabila efectueaza operatiuni impozabile numai pe maximum 6 luni calendaristice dintr-o perioada de un an calendaristic.

D307 Declaratia privind sumele rezultate din ajustarea/corectia ajustarilor/regularizarea taxei pe valoarea adaugata (OPANAF 793/2016). Se completeza si se depune de catre :
- persoana impozabila, beneficiara a transferului de active prevazut la art. 270 alin. (7) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, denumita in continuare Codul fiscal, in calitate de succesor al cedentului in ceea ce priveste ajustarea dreptului de deducere, daca nu este inregistrata in scopuri de TVA conform art. 316 din Codul fiscal si nici nu se inregistreaza in scopuri de TVA ca urmare a transferului;
- locatarul/utilizatorul activelor corporale fixe achizitionate printr-un contract de leasing, daca transferul dreptului de proprietate asupra bunurilor are loc dupa scoaterea din evidenta persoanelor inregistrate in scopuri de TVA a locatarului/utilizatorului in baza prevederilor art. 310 alin. (7) din Codul fiscal;
- persoana impozabila pentru care inregistrarea in scopuri de TVA a fost anulata conform art. 316 alin. (11) lit. a) - e) sau h) din Codul fiscal, care a efectuat ajustari incorecte sau nu a efectuat ajustarile de taxa aferenta bunurilor de capital, potrivit pct. 79 alin. (14) din titlul VII "Taxa pe valoarea adaugata" din Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 1/2016, denumite in continuare norme metodologice;
- persoana impozabila pentru care inregistrarea in scopuri de TVA a fost anulata conform art. 316 alin. (11) lit. g) din Codul fiscal, care: - nu a efectuat ajustarile de taxa prevazute de lege in ultimul decont depus inainte de scoaterea din evidenta persoanelor inregistrate in scopuri de TVA sau a efectuat ajustari incorecte, conform art. 270 alin. (4), art. 304, 305 sau 332 din Codul fiscal; - trebuie sa efectueze regularizarile/ajustarile prevazute la art. 280 alin. (6) din Codul fiscal si pct. 23 alin. (2) din normele metodologice, la art. 287 din Codul fiscal si pct. 25 alin. (4) din normele metodologice, precum si la pct. 67 alin. (12) din normele metodologice, pentru operatiuni realizate inainte de anularea inregistrarii.

D310 Cerere pentru aprobarea transferului sumelor din contul TVA (OPANAF 2927/2017). Formularul este inclus in aceasta pagina doar pentru informare, nu si pentru utilizare, deoarece el se completeaza exclusiv electronic. Persoanele impozabile si institutiile publice inregistrate in scopuri de TVA potrivit art. 316 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, pot solicita transferul sumelor din contul de TVA, prin depunerea acestei cereri, la organul fiscal central competent. Program.

D311 Declaratie privind taxa pe valoarea adaugata colectata, datorata de catre persoanele impozabile al caror cod de inregistrare in scopuri de taxa pe valoarea adaugata a fost anulat conform art. 316 alin. (11) lit. a) - e), lit. g) sau lit. h) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal (OPANAF 188/2018). Se depune, dupa cum urmeaza:
- potrivit art. 324 alin. (10) lit. a) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, de catre persoanele impozabile al caror cod de inregistrare in scopuri de TVA a fost anulat, din oficiu, conform prevederilor art. 316 alin. (11) lit. a) - e) sau h) din Codul fiscal si care efectueaza, dupa anularea inregistrarii in scopuri de TVA, livrari de bunuri/prestari de servicii si/sau achizitii de bunuri si/sau de servicii pentru care sunt obligate la plata taxei, pentru care exista obligatia platii taxei colectate in conformitate cu prevederile art. 11 alin. (6) si (8) din Codul fiscal;
- potrivit art. 324 alin. (10) lit. a) din Codul fiscal, coroborat cu pct. 104 alin. (2) din titlul VII "Taxa pe valoarea adaugata" din Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 1/2016, cu modificarile ulterioare, de catre persoanele impozabile care se afla in situatiile prevazute la art. 11 alin. (6) si (8) din Codul fiscal si al caror cod de inregistrare in scopuri de taxa pe valoarea adaugata a fost anulat, din oficiu, potrivit prevederilor art. 316 alin. (11) lit. a) - e) sau h) din Codul fiscal, in situatia in care acestea efectueaza, dupa anularea inregistrarii in scopuri de TVA, livrari de bunuri prin organele de executare silita;
- potrivit art. 324 alin. (10) lit. b) din Codul fiscal, de catre persoanele impozabile care au aplicat sistemul TVA la incasare si al caror cod de inregistrare in scopuri de TVA a fost anulat, din oficiu, conform prevederilor art. 316 alin. (11) lit. a) - e) sau h) din Codul fiscal, pentru livrari de bunuri/prestari de servicii efectuate inaintea anularii inregistrarii in scopuri de TVA, dar a caror exigibilitate intervine, potrivit sistemului TVA la incasare prevazut de art. 282 alin. (3) - (8) din Codul fiscal, in perioada in care persoanele impozabile nu au un cod valabil de TVA;
- potrivit art. 324 alin. (11) din Codul fiscal, de catre persoanele impozabile al caror cod de inregistrare in scopuri de TVA a fost anulat, la cerere, conform prevederilor art. 316 alin. (11) lit. g) din Codul fiscal, care au aplicat sistemul TVA la incasare si care au efectuat livrari de bunuri/prestari de servicii inainte de anularea inregistrarii in scopuri de TVA, dar a caror exigibilitate de taxa, potrivit sistemului TVA la incasare prevazut de art. 282 alin. (3) - (8) din Codul fiscal, a intervenit in perioada in care persoanele impozabile nu au un cod valabil de TVA.
- potrivit pct. 51 alin. (2) lit. c) din titlul I "Dispozitii generale" din Normele metodologice, de catre persoanele impozabile care, dupa inregistrarea in scopuri de TVA conform art. 316 alin. (12) din Codul fiscal, emit facturi de corectie pentru livrarile de bunuri/prestarile de servicii taxabile efectuate in perioada in care au avut codul de inregistrare in scopuri de TVA anulat, pentru care nu au colectat TVA, dar au emis facturi in acea perioada;
- potrivit pct. 51 alin. (2) lit. d) din titlul I "Dispozitii generale" din Normele metodologice, de catre persoanele impozabile care, dupa inregistrarea in scopuri de TVA conform art. 316 alin. (12), emit facturi pentru livrarile de bunuri/prestarile de servicii taxabile efectuate in perioada in care au avut codul de inregistrare in scopuri de TVA anulat, pentru care nu au colectat TVA si nu au emis facturi in acea perioada.
Termenele de depunere ale declaratiei:
- pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care a intervenit exigibilitatea taxei pentru livrarile de bunuri/prestarile de servicii si/sau pentru achizitiile de bunuri si/sau de servicii pentru care persoanele impozabile sunt obligate la plata TVA, efectuate de persoanele impozabile al caror cod de inregistrare in scopuri de TVA a fost anulat, din oficiu, conform prevederilor art. 316 alin. (11) lit. a) - e) sau h) din Codul fiscal, in situatia in care exigibilitatea taxei pentru aceste operatiuni intervine in perioada in care persoanele impozabile nu au cod valabil de TVA;
- pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care a intervenit exigibilitatea taxei pentru livrarile de bunuri efectuate prin organele de executare silita, de catre persoanele impozabile care se afla in situatiile prevazute la art. 11 alin. (6) si (8) din Codul fiscal, livrari efectuate dupa anularea inregistrarii in scopuri de TVA conform art. 316 alin. (11) lit. a) - e) sau h) din Codul fiscal;
- pana la 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care a intervenit exigibilitatea taxei pentru livrari de bunuri/prestari de servicii, efectuate inainte de anularea inregistrarii in scopuri de TVA, potrivit prevederilor art. 316 alin. (11) lit. a) - e), g) sau h) din Codul fiscal, in situatia in care exigibilitatea taxei pentru aceste operatiuni intervine, potrivit sistemului TVA la incasare, in perioada in care persoanele impozabile nu au cod valabil de TVA.
- dupa inregistrarea in scopuri de TVA conform art. 316 alin. (12) din Codul fiscal, in situatia in care se emit facturi de corectie conform pct. 51 alin. (2) lit. c) din titlul I al Normelor metodologice;
- dupa inregistrarea in scopuri de TVA conform art. 316 alin. (12) din Codul fiscal, in situatia in care se emit facturi conform pct. 51 alin. (2) lit. d) din titlul I al Normelor metodologice.
Declaratia se transmite obligatoriu electronic, prin intermediul internetului, pe site-ul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, potrivit Ordinului presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 2326/2017 privind declaratiile fiscale care se transmit obligatoriu prin mijloace electronice sau prin sisteme electronice de transmitere la distanta. Program.
Durata de completare: 5 minute. Motivul colectarii informatiei: Informatiile sunt utilizate in procesul de administrare a taxei pe valoarea adaugata.

D313 Cerere de rambursare pentru persoanele impozabile neinregistrate si care nu sunt obligate sa se inregistreze in scopuri de TVA in Romania, nestabilite pe teritoriul Uniunii Europene (OPANAF 3159/2017). Cererea de rambursare se depune de catre persoanele impozabile neinregistrate si care nu sunt obligate sa se inregistreze in scopuri de TVA in Romania, nestabilite pe teritoriul Uniunii Europene, pentru rambursarea taxei facturate de alte persoane impozabile pentru bunurile mobile corporale care le-au fost livrate sau serviciile care le-au fost prestate in beneficiul lor in Romania, precum si a taxei aferente importului de bunuri in Romania pe o perioada de minimum trei luni sau de maximum un an calendaristic ori pe o perioada mai mica de trei luni ramasa din anul calendaristic. Se depune la registratura organului fiscal central competent sau prin posta, cu scrisoare recomandata, in format electronic, pe suport electronic, insotit de formularul editat de solicitant cu ajutorul programului de asistenta elaborat de Ministerul Finantelor Publice, semnat, conform legii.

D318 Cerere de rambursare a taxei pe valoarea adaugata pentru persoanele impozabile stabilite in Romania, depusa potrivit art. 302 alin. (2) din Codul fiscal (OPANAF 2810/2016). Acest formular este inclus in aceasta pagina doar pentru informare, si nu pentru utilizare, deoarece el se completeaza electronic. Se depune de catre persoanele impozabile stabilite in Romania, pentru rambursarea taxei pe valoarea adaugata aferenta importurilor si achizitiilor de bunuri/servicii efectuate in alt stat membru al Uniunii Europene. Program. Durata de completare: 20 de minute. Motivul colectarii informatiei: Informatiile furnizate de persoanele impozabile in Romania sunt puse la dispozitia autoritatilor fiscale din alte state membre care solutioneaza cererea de rambursare.

D319 Declaratie de ajustare a pro-ratei, potrivit dispozitiilor art. 302 alin. (2) din Codul fiscal si ale pct. 73 alin. (8) din normele metodologice (OPANAF 2810/2016).  Acest formular este inclus in aceasta pagina doar pentru informare, si nu pentru utilizare, deoarece el se completeaza electronic. Se depune in cazul in care, ulterior depunerii unei cereri de rambursare, pro-rata de deducere se modifica, ca urmare a calculului pro-ratei definitive conform art. 300 alin. (8) din Codul fiscal, pentru a rectifica suma solicitata sau deja rambursata. Program. Durata de completare: 2 minute. Motivul colectarii informatiei: Informatiile furnizate de persoanele impozabile in Romania sunt puse la dispozitia autoritatilor fiscale din alte state membre, in vederea rectificarii sumei solicitate la rambursare sau a sumei deja rambursate, ca urmare a stabilirii pro-ratei definitive.

D321 Cerere de restituire de accize (OMEF 420/2007).  Se depune de catre utilizatorii produselor supuse accizelor armonizate, pentru care se acorda scutire indirecta.

D380 Cerere de stabilire a taxei pe valoarea adaugata datorate in Romania de catre misiunile diplomatice si oficiile consulare, personalul acestora si cetatenii straini cu statut diplomatic si consular pentru mijloacele de transport care au fost importate sau achizitionate in regim de scutire de la plata taxei pe valoarea adaugata si care se instraineaza intr-o perioada mai scurta de 2 ani de la data importului/achizitiei (OPANAF 1159/2021). Se completeaza si se depune de catre: - misiunile diplomatice si oficiile consulare, personalul acestora si cetatenii straini cu statut diplomatic sau consular in Romania ori intr-un stat membru al Uniunii Europene, care au importat sau achizitionat in regim de scutire de la plata TVA mijloace de transport si le instraineaza, in conditiile art. 294^1 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare (Codul fiscal), intr-o perioada mai scurta de 2 ani de la data importului/achizitiei;
- alta persoana care ar beneficia de scutire de TVA conform art. 294 alin. (1) lit. j) - l) din Codul fiscal, in calitate de nou proprietar al mijlocului de transport, care are obligatia de a achita TVA, potrivit art. 294^1 alin. (2) lit. b) din Codul fiscal, in cazul in care instraineaza mijlocul de transport pana la finalul perioadei de 2 ani calculate de la data cand primul proprietar a importat/achizitionat mijlocul de transport in regim de scutire.

Durata de completare: 4 minute. Motivul colectarii informatiei: Informatiile sunt utilizate pentru stabilirea, de catre organele fiscale competente, la cererea contribuabililor, a taxei pe valoarea adaugata datorata potrivit art. 294^1 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare.

D390 Declaratie recapitulativa privind livrarile/achizitiile/prestarile intracomunitare (OPANAF 705/2020).  Acest formular este inclus in aceasta pagina doar pentru informare, si nu pentru utilizare, deoarece el se completeaza electronic. Se depune lunar pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare unei luni calendaristice, de catre persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA conform art. 316 sau art. 317 din Codul fiscal, numai pentru lunile calendaristice in care ia nastere exigibilitatea taxei pentru:
a) livrarile intracomunitare scutite de taxa in conditiile prevazute la art. 294 alin. (2) lit. a) si d) din Codul fiscal, pentru care exigibilitatea taxei a luat nastere in luna calendaristica respectiva;
b) livrarile de bunuri efectuate in cadrul unei operatiuni triunghiulare prevazute la art. 276 alin. (5) din Codul fiscal efectuate in statul membru de sosire a bunurilor si care se declara drept livrari intracomunitare cu cod T, pentru care exigibilitatea de taxa a luat nastere in luna calendaristica respectiva;
c) prestarile de servicii prevazute la art. 278 alin. (2) din Codul fiscal efectuate in beneficiul unor persoane impozabile nestabilite in Romania, dar stabilite in Uniunea Europeana, altele decat cele scutite de TVA in statul membru in care acestea sunt impozabile, pentru care exigibilitatea de taxa a luat nastere in luna calendaristica respectiva;
d) achizitiile intracomunitare de bunuri taxabile, pentru care exigibilitatea de taxa a luat nastere in luna calendaristica respectiva;
e) achizitiile de servicii prevazute la art. 278 alin. (2) din Codul fiscal, efectuate de persoane impozabile din Romania care au obligatia platii taxei conform art. 307 alin. (2), pentru care exigibilitatea de taxa a luat nastere in luna calendaristica respectiva, de la persoane impozabile nestabilite in Romania, dar stabilite in Uniunea Europeana;
f) livrarile intracomunitare de bunuri prevazute la art. 3151 alin.(8) lit. c) si d) din Codul fiscal, pentru care exigibilitatea taxei a luat nastere in luna calendaristica respectiva.
Formularul se completeaza cu ajutorul programului de asistenta pus la dispozitie de Agentia Nationala de Administrare Fiscala - Program.
Semnarea declaratiilor se realizeaza prin utilizarea certificatului digital calificat emis de un furnizor de servicii de certificare, acreditat in conditiile Legii nr. 455/2001. Instructiuni de utilizare. Durata de completare: 12 minute. Motivul colectarii informatiei: Informatiile sunt utilizate in procesul de administrare a taxei pe valoare adaugata.

D392A Declaratie informativa privind livrarile de bunuri si prestarile de servicii efectuate in anul ... (OPANAF 522/2016). Acest formular este inclus in aceasta pagina doar pentru informare, si nu pentru utilizare, deoarece el se completeaza electronic. Se completeaza de catre persoanele impozabile care, la data de 31 decembrie a anului de referinta, respectiv a anului pentru care se depune acest formular, erau inregistrate in scopuri de TVA, potrivit art. 316 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare si a caror cifra de afaceri, efectiv realizata la acea data este inferioara sumei de 220.000 lei. Nu se depune daca persoanele impozabile nu au desfasurat livrari de bunuri si prestari de servicii in anul de referinta, in interiorul tarii. Se depune la organul fiscal competent, pana la data de 25 februarie, inclusiv, a anului urmator celui de raportare. Se depune in format electronic si va fi insotit de formularul editat de persoana impozabila cu ajutorul programului de asistenta, semnat si stampilat. Program.

D392B Declaratie informativa privind livrarile de bunuri si prestarile de servicii efectuate in anul ... (OPANAF 522/2016). Acest formular este inclus in aceasta pagina doar pentru informare, si nu pentru utilizare, deoarece el se completeaza electronic. Se completeaza de catre persoanele impozabile care, la data de 31 decembrie a anului de referinta, respectiv a anului pentru care se depune acest formular, nu erau inregistrate in scopuri de TVA, potrivit dispozitiilor art. 316 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare si a caror cifra de afaceri realizata la acea data, excluzand veniturile obtinute din vanzarea de bilete de transport international rutier de persoane, este inferioara sumei de 220.000 lei. Nu se depune in situatia in care persoanele impozabile nu au desfasurat in anul de referinta livrari de bunuri si prestari de servicii in interiorul tarii si/sau achizitii efectuate din tara. Se depune la organul fiscal competent, pana la data de 25 februarie, inclusiv, a anului urmator celui de raportare. Se depune, in format electronic, insotit de formularul editat de persoana impozabila cu ajutorul programului de asistenta, semnat si stampilat. Program.

D393 Declaratie informativa privind veniturile obtinute din vanzarea de bilete pentru transportul rutier international de persoane, cu locul de plecare din Romania in anul ... (OPANAF 522/2016). Acest formular este inclus in aceasta pagina doar pentru informare, si nu pentru utilizare, deoarece el se completeaza electronic. Se completeaza de catre persoanele inregistrate in scopuri de TVA, potrivit dispozitiilor art. 316 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, care in cursul anului precedent au prestat servicii de transport international de persoane. Se depune la organul fiscal competent, pana la data de 25 februarie, inclusiv, a anului urmator celui de raportare. Se depune, in format electronic, insotit de formularul editat de persoana impozabila cu ajutorul programului de asistenta, semnat si stampilat. Program.

D394 Declaratie informativa privind livrarile/prestarile si achizitiile efectuate pe teritoriul national de persoanele inregistrate in scopuri de TVA (OPANAF 77/2022). Acest formular este inclus in aceasta pagina doar pentru informare, si nu pentru utilizare, deoarece el se completeaza electronic. Declaratia se completeaza si se depune de catre:
a) persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA in Romania conform art. 316 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, si care sunt obligate la plata taxei conform art. 307 alin. (1), (2), (6) si (7) din Codul fiscal, pentru operatiuni impozabile in Romania conform art. 268 alin. (1) si taxabile cu cota prevazuta de Codul fiscal;
b) persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA in Romania conform art. 316 din Codul fiscal, care realizeaza in Romania achizitii de bunuri sau servicii. Declaratia se depune prin mijloace electronice de transmitere la distanta, pe portalul e-Romania, sau se poate depune la registratura organului fiscal competent (ori se comunica prin posta cu confirmare de primire) in format electronic, pe suport electronic, insotit de anexa nr. 1 la ordin, in format hartie (doar prima pagina), semnat si stampilat, conform legii. Prevederile OPANAF 3769/2015 se aplica incepand cu operatiunile efectuate in trimestrul I 2016 pe teritoriul national. Program.

D395 Declaratie informativa privind trimiterile postale contra ramburs efectuate de catre furnizorii de servicii postale pe teritoriul national (OPANAF 1644/2022). 

D399 Declaratie speciala de TVA (VAT Return Mini One Stop Shop) (art. 1524 alin. 7 din Codul Fiscal). Acest formular este inclus in aceasta pagina doar pentru informare, si nu pentru utilizare, deoarece el se completeaza electronic. In termen de 20 de zile de la sfirsitul fiecarui trimestru calendaristic, persoana impozabila nestabilita in Uniunea Europeana trebuie sa depuna la organul fiscal competent, prin mijloace electronice, o declaratie speciala de TVA, potrivit modelului stabilit de Regulamentul de punere in aplicare (UE) nr. 815/2012 al Comisiei din 13 septembrie 2012 de stabilire a normelor detaliate de aplicare a Regulamentului (UE) nr. 904/2010 al Consiliului in ceea ce priveste regimurile speciale pentru persoanele impozabile nestabilite care presteaza servicii de telecomunicatii, servicii de radiodifuziune si de televiziune sau servicii electronice catre persoane neimpozabile, indiferent daca au fost sau nu prestate servicii electronice, de telecomunicatii, de radiodifuziune sau televiziune in perioada fiscala de raportare. Program.

D401 Declaratie informativa privind proprietatile imobiliare detinute de rezidenti ai altor state membre ale Uniunii Europene pe teritoriul Romaniei (Ordinul ministrului finantelor publice si al viceprim-ministrului, ministrul dezvoltarii regionale si administratiei publice 4031/2067/2015; Ordinul ministrului finantelor publice si al viceprim-ministrului, ministrul dezvoltarii regionale, administratiei publice si fondurilor europene 1016/3824/2017).  Acest formular este inclus in aceasta pagina doar pentru informare, si nu pentru utilizare, deoarece el se completeaza electronic. Se depune de catre organele fiscale locale. Se completeaza pe baza datelor si informatiilor cuprinse in declaratiile de impunere depuse, potrivit legii, de rezidentii din alte state membre ale Uniunii Europene, referitoare la bunurile imobile detinute de acestia in Romania. Termen: 10 aprilie an curent, pentru anul anterior. Program.

D402 Declaratie informativa privind privind veniturile de natura salariala sau asimilate salariilor, inclusiv remuneratiile administratorilor si ale altor persoane asimilate acestora, rezidenti ai altor state membre ale Uniunii Europene, realizate in Romania (OPANAF 2727/2015). Acest formular este inclus in aceasta pagina doar pentru informare, si nu pentru utilizare, deoarece el se completeaza electronic. Se depune anual de catre platitorii veniturilor de natura salariala sau asimilate salariilor/remuneratiilor administratorilor si ale altor persoane asimilate acestora care au obligatia calcularii, retinerii si virarii impozitului pe veniturile din astfel de remuneratii. Termen: ultima zi a lunii februarie a anului curent, pentru anul expirat. Program.

D403 Declaratie informativa privind produsele de asigurari de viata contractate de rezidenti ai altor state membre ale Uniunii Europene pe teritoriul Romaniei (OPANAF 2727/2015). Acest formular este inclus in aceasta pagina doar pentru informare, si nu pentru utilizare, deoarece el se completeaza electronic.Se depune anual de catre asiguratorii definiti conform Legii nr. 32/2000 privind activitatea de asigurare si supravegherea asigurarilor, cu modificarile si completarile ulterioare. Termen: ultima zi a lunii februarie a anului curent, pentru anul expirat. Program.

D406 Declaratia SAF-T conform OPANAF 1783 din 04.11.2021 privind natura informatiilor pe care contribuabilul/platitorul trebuie sa le declare prin fisierul standard de control fiscal, modelul de raportare, procedura si conditiile de transmitere, precum si termenele de transmitere si data/datele de la care categoriile de contribuabili/platitori sunt obligate sa transmita fisierul standard de control fiscal. 

D500 Fisa de inscriere in cazierul fiscal (OPANAF 2048/2023). Datele se completeaza de organele cu atributii de control sau de compartimentele juridice respective.

D501 Fisa de actualizare a inscrierilor in cazierul fiscal (OPANAF 2048/2023). Se utilizeaza la actualizarea inscrierilor in cazierul fiscal al contribuabililor.

D502 Cerere de eliberare a certificatului de cazier fiscal (OPANAF 2048/2023). Se utilizeaza la eliberarea unui certificat de cazier fiscal. Se intocmeste intr-un exemplar de catre contribuabil.

Durata medie de completare: 3 minute. Motivul colectarii informatiei: Informatiile sunt utilizate in procesul de gestionare a cazierului fiscal

D503 Cerere de rectificare a datelor inscrise in cazierul fiscal (OPANAF 2048/2023). Se foloseste la rectificarea datelor inscrise in cazierul fiscal. Se completeaza intr-un exemplar de catre contribuabil.

Durata medie de completare: 5 minute. Motivul colectarii informatiei: Informatiile sunt utilizate in procesul de gestionare a cazierului fiscal

D504 Certificat de cazier fiscal (OPANAF 2048/2023). Se utilizeaza numai in scopul in care a fost eliberat. Se intocmeste in doua exemplare de organul fiscal.

D505 Fisa de inscriere in cazierul fiscal a atragerii raspunderii solidare/patrimoniale cu debitorul (OPANAF 2048/2023). Se intocmeste de organul fiscal.

D506 Fisa de inscriere in cazierul fiscal privind inactivitatea fiscala (OPANAF 2048/2023). Se intocmeste de organul fiscal.

D507 Fisa de actualizare a inscrierilor in cazierul fiscal privind atragerea raspunderii solidare/patrimoniale cu debitorul (OPANAF 2048/2023). Se intocmeste de organul fiscal.

D508 Fisa de actualizare a inscrierilor in cazierul fiscal privind inactivitatea fiscala (OPANAF 2048/2023). Se intocmeste de organul fiscal.

D603 Declaratie pe propria raspundere pentru exceptarea de la plata contributiei de asigurari sociale de sanatate (Ordinul comun al presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala si al presedintelui Casei Nationale de Asigurari de Sanatate nr. 1984/1070/2021). Se depune la organul fiscal competent de catre persoanele care obtin venituri pentru care se datoreaza contributia de asigurari sociale de sanatate, potrivit legii, si care detin o asigurare sociala de sanatate incheiata pe teritoriul altui stat membru al Uniunii Europene, Spatiului Economic European si al Confederatiei Elvetiene sau in statele cu care Romania are incheiate acorduri bilaterale de securitate sociala cu prevederi pentru asigurarea de boala si maternitate, in temeiul legislatiei interne a statelor respective, care produce efecte pe teritoriul Romaniei. Durata de completare: 6 minute. Motivul colectarii informatiei: Informatiile colectate sunt utilizate in procesul de administrare a contributiei de asigurari sociale de sanatate in cazul persoanelor fizice care nu au calitatea de contribuabil la sistemul de asigurari sociale de sanatate.Program.

D606 Decizie de impunere privind contributia de asigurari sociale de sanatate datorata de persoanele fizice potrivit art. 180 alin. (1) lit. a) din Codul fiscal (OPANAF 2731/2016). Se emite de catre organul fiscal competent urmare depunerii formularelor 604 - Declaratie pentru stabilirea obligatiilor de plata cu titlu de contributie de asigurari sociale de sanatate datorata de persoanele fizice care nu realizeaza venituri sau alte categorii de persoane prevazute la art. 180 din Codul fiscal sau 605 - Cerere de stopare a obligatiilor de plata reprezentand contributia de asigurari sociale de sanatate datorata de persoanele fizice care nu realizeaza venituri sau alte categorii de persoane prevazute la art. 180 din Codul fiscal.

D607 Decizie de impunere privind contributia de asigurari sociale de sanatate datorata de catre persoanele fizice potrivit art. 180 alin. (1) lit. b) din Codul fiscal (OPANAF 2731/2016). Se emite de catre organul fiscal competent urmare depunerii declaratiei pentru stabilirea obligatiilor de plata cu titlu de contributie de asigurari sociale de sanatate datorata de persoanele fizice care nu realizeaza venituri sau alte categorii de persoane prevazute la art. 180 din Codul fiscal.

D610 Decizie de impunere privind stabilirea contributiei de asigurari sociale si a contributiei de asigurari sociale de sanatate pentru persoane fizice (OPANAF 4140/2017). Se intocmeste de catre organul fiscal competent.

D620 Decizie de impunere pentru plati anticipate cu titlu de contributii de asigurari sociale de sanatate pentru anul ... (OPANAF 891/2012). Se intocmeste de catre organul fiscal competent.

D630 Decizie de impunere anuala pentru stabilirea contributiei de asigurari sociale de sanatate si a contributiei de asigurari sociale (OPANAF 1964/2017). Se intocmeste de catre organul fiscal competent. Se utilizeaza la definitivarea sumelor reprezentand contributia de asigurari sociale de sanatate si contributia de asigurari sociale.

D631 Decizie de impunere anuala pentru stabilirea contributiei de asigurari sociale de sanatate si a contributiei de asigurari sociale (OPANAF 1701/2018). Se intocmeste de catre organul fiscal competent. Se utilizeaza la definitivarea sumelor reprezentand contributia de asigurari sociale de sanatate si contributia de asigurari sociale pentru veniturile realizate in anul 2017.

D640 Decizie privind stabilirea din oficiu a contributiei de asigurari sociale pentru persoane fizice pe anul ... (OPANAF 648/2017) Se intocmeste de organul fiscal.

D650 Decizie de impunere privind platile anticipate cu titlu de contributii de asigurari sociale de sanatate pentru veniturile din cedarea folosintei bunurilor pe anul ... (OPANAF 3622/2015). Se intocmeste de organul fiscal.

D660 Decizie de anulare a deciziei privind stabilirea din oficiu a contributiei de asigurari sociale si a contributiei de asigurari sociale de sanatate pentru persoane fizice (OPANAF 3567/2017). Se intocmeste de organul fiscal.

D670 Decizie privind stabilirea din oficiu a contributiei de asigurari sociale si a contrbutiei de asigurari sociale de sanatate pentru persoane fizice (OPANAF 1494/2018). Se intocmeste de organul fiscal. Se utilizeaza pentru stabilirea din oficiu a contributiei de asigurari sociale si a contributiei de asigurari sociale de sanatate datorata de persoanele fizice, pentru anul fiscal 2017.

D700 Declaratie pentru inregistrarea/modificarea in mediu electronic a mentiunilor ulterioare inregistrarii fiscale, precum si pentru radierea inregistrarii fiscale (OPANAF 2034/2022). Formularul este inclus in aceasta pagina doar pentru informare, si nu pentru utilizare. Se completeaza potrivit instructiunilor de completare, si se transmite ori de cate ori intervin modificari, ulterior inregistrarii fiscale, in datele declarate de contribuabili/platitori prin declaratia de inregistrare fiscala/declaratia de mentiuni, precum si cu ocazia radierii inregistrarii fiscale.
Declaratia se transmite exclusiv prin mijloace electronice de transmitere la distanta, prin intermediul internetului, pe site-ul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala. Program. Durata medie de completare: 10 minute. Motivul colectarii informatiei: Informatiile sunt utilizate in procesul de administrare a tuturor categoriilor de contribuabili.

D708 Informare privind alegerea efectuarii in Romania a procedurilor de raportare, conform prevederilor sectiunii IV din anexa nr. 5 la Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala, pentru Operatorii de platforma care indeplinesc conditiile mentionate la pct. 4 lit. a) din subsectiunea A a sectiunii I din anexa nr. 5 la Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala si in Romania si in alte state membre(OPANAF 2026/2023). 

D710 Declaratie rectificativa (OPANAF 237/2022). Acest formular este inclus in aceasta pagina doar pentru informare, si nu pentru utilizare, deoarece el se completeaza electronic. Se utilizeaza pentru corectarea impozitelor/taxelor declarate la bugetul de stat, stabilite de catre platitori prin autoimpunere sau cu regim de retinere la sursa, precum si a contributiilor sociale datorate de angajatori si retinute de catre acestia de la asigurati. Formularul se completeaza cu ajutorul programului de asistenta pus la dispozitie de Ministerul Finantelor Publice. Program. Obligatiile de plata la bugetul de stat sunt cuprinse in Nomenclatorul prevazut in anexa nr. 3 la OPANAF 587/2016. Declaratia rectificativa se depune prin mijloace electronice de transmitere la distanta, in conformitate cu prevederile legale in vigoare. Instructiuni de utilizare.

D711 Declaratie de regularizare pentru cheltuielile cu educatia timpurie (OPANAF 653/2021). Acest formular se utilizeaza de catre contribuabilii care au efectuat, in perioada noiembrie 2020 - martie 2021 cheltuieli cu educatia timpurie, care depasesc impozitul pe profit datorat. Durata medie de completare: 4 minute. Motivul colectarii informatiei: Utilizarea informatiilor referitoare la regularizarea cheltuielilor cu educatia timpurie in procesul de administrare.

Document de confirmare - Documentul de confirmare a certificatului digital calificat se depune in format electronic, semnat digital de catre solicitant si confirmat prin semnatura electronica a autoritatii de certificare. Document de confirmare - actualizat in data de 29.06.2021.

P1000 Protocol de Aderare la Serviciile Sistemului Informatic PatrimVen, conform OMFP 109/2022. 

Declaratii ANAF 2024 fara numar de identificare

Cerere de restituire a sumelor reprezentand taxa speciala pentru autoturisme si autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule, taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule si timbrul de mediu pentru autovehicule (OMF 4079/2022).

Cerere de eliberare a adeverintei care atesta modul de indeplinire a obligatiei de plata reprezentand contributia de asigurari sociale de stat(OPANAF 3093/2014). 

Cerere de elibereare a Certificatului privind taxa pe valoarea adaugata, in cazul achizitiilor intracomunitare de mijloace de transport (OPANAF 1611/2022). Durata medie de completare:4 minute. Motivul colectarii informatiei: Informatiile sunt utilizate in procesul de administrare a taxei pe valoarea adaugata.

Declaratie de regularizare/Cerere de restituire a impozitului pe dividende (OPANAF 765/2022).

FISA CAPACITATII DE CAZARE (OPANAF 398/2021). 

Notificare privind intentia de a beneficia de anularea obligatiilor de plata accesorii potrivit Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 69/2020 pentru modificarea si completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, precum si pentru instituirea unor masuri fiscale (OMFP 2100/2020). 

Cerere de anulare a obligatiilor de plata accesorii, potrivit Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 69/2020 pentru modificarea si completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, precum si pentru instituirea unor masuri fiscale (OMFP 2100/2020). 

Notificare privind intentia de mediere. Pentru a beneficia de procedura de mediere, debitorii pentru care a fost demarata procedura de executare silita prin comunicarea somatiei pot depune in termen de 15 zile de la comunicarea acesteia o Notificare privind intentia de mediere.

Instiintare privind organizarea medierii. Prin aceasta instiintare organul fiscal competent aduce la cunostint debitorului data si ora la care acesta are obligatia de a se prezenta la i intalnirea de mediere.

Proces-verbal privind rezultatul medierii. Rezultatul medierii, precum si solutiile optime de stingere a obligatiilor se consemneaza in acest proces-verbal.

Cerere de inregistrare a contractelor de locatiune (OPANAF 2031/2022). Se depune direct la registratura organului fiscal central competent in scopul inregistrarii contractelor de locatiune, inregistrarii modificarilor sau a incetarilor contractelor de locatiune. Durata de completare: 4 minute. Motivul colectarii informatiei: Informatiile colectate sunt utilizate in procesul de administrare a contribuabililor care inregistreaza contracte de locatiune.

Declaratie pe propria raspundere pentru inregistrarea in scopuri de TVA, potrivit art. 316 alin. (1) lit. c) din Legea nr. 227/2015 privind Codul Fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare (OPANAF 167/2019). Informatiile din aceasta declaratie sunt furnizate de:
a) administratori, in cazul societatilor pe actiuni sau in comandita pe actiuni infiintate in baza Legii societatilor nr. 31/1990, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare;
b) asociati, a caror cota de participare la capitalul social este mai mare sau egal cu 25%, si administratori, in cazul altor societati decat cele mentionate la lit. a), infiintate in baza Legii societatilor nr. 31/1990, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.
Nu fac obiectul prezentei declaratii persoanele impozabile care se afla in procedura insolventei prevazuta de Legea nr. 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolventei si de insolventa, cu modificarile si completarile ulterioare.

Cerere de restituire a sumelor reprezentand taxa speciala pentru autoturisme si autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule, taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule si timbrul de mediu pentru autovehicule (Ordinul comun al ministrului mediului si al ministrului finantelor publice nr. 1144/1672/2017 modificat prin Ordinul comun al ministrului mediului si al ministrului finantelor publice nr. 394/1937/2018). 

Cerere de eliberare a unei adeverinte de venit (OPANAF 3396/2016). Se completeaza de catre persoanele fizice si se depune la organul fiscal competent in vederea obtinerii adeverintei de venit. Durata de completare: 2 minute. Motivul colectarii informatiei: Informatiile colectate sunt necesare la identificarea persoanei fizice care solicita eliberarea adeverintei de venit, anul fiscal la care se refera veniturile, precum si scopul eliberarii documentului.

Adeverinta de venit (OPANAF 3396/2016). Se elibereaza de organul fiscal central competent, potrivit legii, la solicitarea persoanelor fizice, pe baza formularului "Cerere de eliberare a unei adeverinte de venit". Formularul "Adeverinta de venit" reprezinta documentul prin care se atesta veniturile realizate de persoanele fizice, in cursul unui an fiscal, existente in evidenta fiscala, constituita pe baza declaratiilor depuse de acestea si/sau de terti (platitori de venituri, intermediari etc), care au obligatii declarative, potrivit legii.

Protocol de aderare la serviciile sistemului informatic PatrimVen (OMFP 2632/2016). Acest formular este inclus in aceasta pagina doar pentru informare, si nu pentru utilizare, deoarece el se completeaza electronic. Se depune de autoritatile/institutiile publice care doresc sa utilizeze sistemul informatic PatrimVen.

Cerere de numire sau revocare administrator de interoperabilitate (OMFP 2632/2016). Se depune de autoritatile/institutiile publice in cazul inrolarii si revocarii administratorului de interoperabilitate pentru accesul la serviciile disponibile in cadrul sistemului informatic PatrimVen.

Notificare privind destinatia sumei reprezentand 2% sau 3,5% din impozitul anual pe veniturile din salarii si din pensii, pentru sustinerea entitatilor nonprofit/unitatilor de cult (OPANAF 50/2019). Se emite si transmite contribuabililor de compartimentul de specialitate in cazul in care care formularul 230 a fost depus in format hartie pe baza de borderou prin intermediul unei alte persoane, respectiv entitatea nonprofit/unitatea de cult beneficiara a sumei.

Referat de stabilire a sumei reprezentand 2% sau 3,5% din impozitul anual pe veniturile din salarii si din pensii, virata in mod necuvenit entitatilor nonprofit/unitatilor de cult (OPANAF 50/2019).  Se intocmeste de compartimentul cu atributii de gestiune registru contribuabili si declaratii fiscale persoane fizice din cadrul organului fiscal central competent pentru primirea si procesarea formularului 230 si este transmis catre compartimentul cu atributii de gestiune registru contribuabili, declaratii fiscale, bilanturi persoane juridice din cadrul organului fiscal in a carui evidenta fiscala este inregistrata entitatea nonprofit/unitatea de cult beneficiara a sumei virata in mod necuvenit.

Notificare privind incetarea obligatiilor de plata stabilite prin Decizia de impunere privind contributia de asigurari sociale de sanatate datorata de persoanele fizice potrivit art. 180 alin. (1) lit. a) din Codul fiscal (OPANAF 2846/2018). Se depune pe suport hartie, direct la registratura organului fiscal sau prin utilizarea canalelor de comunicare puse la dispozitie prin intermediul Spatiului Privat Virtual, de catre contribuabilii care se incadreaza in categoria persoanelor exceptate de la plata contributiei, potrivit legii, sau de catre cei care incep sa realizeze venituri pentru care obligatia declararii revine platitorilor, dupa caz.

Decizie privind anularea obligatiilor de plata stabilite prin Decizia de impunere privind contributia de asigurari sociale de sanatate datorata de persoanele fizice potrivit art. 180 alin. (1) lit. a) din Codul fiscal (OPANAF 2846/2018). Se emite de compartimentul cu atributii de gestiune registru contribuabili si declaratii fiscale persoane fizice din cadrul organului fiscal central competent, pentru anularea obligatiilor de plata privind contributia de asigurari sociale de sanatate stabilite prin Decizia de impunere privind contributia de asigurari sociale de sanatate datorata de persoanele fizice potrivit art. 180 alin. (1) lit. a) din Codul fiscal.

Declaratie - pentru aplicarea prevederilor art. 140 alin. (3) lit. e) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal (OMFP 2343/2017). Se depune lunar la fiecare angajator sau persoana asimilata acestuia, pana la data de 5 a lunii urmatoare celei pentru care se constituie drepturile salariale, pe perioada in care salariatul realizeaza in cursul aceleiasi luni venituri din salarii sau asimilate salariilor in baza a doua sau mai multe contracte individuale de munca, iar baza lunara de calcul cumulata aferenta acestora este cel putin egala cu nivelul salariului minim brut pe tara in vigoare in luna in care au fost realizate, pentru care angajatorii sau persoanele asimilate acestora datoreaza contributia de asigurari sociale si contributia de asigurari sociale de sanatate la nivelul venitului brut lunar realizat efectiv, si nu la nivelul salariului minim brut pe tara, garantat in plata, corespunzator numarului zilelor lucratoare din luna in care contractul a fost activ.

Cerere privind aplicarea dispozitiilor art. 111 alin. (2) lit. e) din Legea nr. 227/2015, in cazul in care darea in plata a bunurilor imobile se face pe cale judecatoreasca (OPANAF 2399/2017).  In cazul transferului dreptului de proprietate imobiliara din patrimoniul personal, realizat pe cale judecatoreasca, in conditiile prevederilor Legii nr. 77/2016 privind darea in plata a unor bunuri imobile in vederea stingerii obligatiilor asumate prin credite, persoanele fizice nu datoreaza impozit pe venit, potrivit art. 111 alin. (2) lit. e) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, pentru prima operatiune de dare in plata. Pentru a beneficia de aceasta prevedere, persoanele fizice au obligatia depunerii acestui formular la organul fiscal central competent. Cererea se depune in termen de 90 de zile de la data comunicarii hotararii judecatoresti, sub sanctiunea decaderii. La cerere se anexeaza certificatul eliberat de Centrul National de Administrare a Registrelor Nationale Notariale (CNARNN - Infonot), din care rezulta faptul ca hotararea judecatoreasca definitiva prin care s-a realizat darea in plata s-a inregistrat in Registrul national notarial de evidenta a actelor de dare in plata si nu s-a mai inregistrat niciun alt act de dare in plata potrivit Legii nr. 77/2016 pana la data inregistrarii hotararii judecatoresti respective. Durata de completare: 3 minute. Motivul colectarii informatiei: Administrarea impozitului pe veniturile din transferul proprietatilor imobiliare din patrimoniul personal.

Cerere privind aplicarea dispozitiilor art. III alin. (1) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 32/2016 (OPANAF 2399/2017). Persoanele fizice care, pana la data intrarii in vigoare a Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 32/2016 pentru completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal si reglementarea unor masuri financiar-fiscale, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 136/2017, au efectuat darea in plata in conditiile prevederilor art. 8 alin. (5) din Legea nr. 77/2016 privind darea in plata a unor bunuri imobile in vederea stingerii obligatiilor asumate prin credite, pentru a beneficia de anularea impozitului pe venitul din transferul proprietatilor imobiliare din patrimoniul personal si a accesoriilor aferente acestora, neachitate pana la data intrarii in vigoare a Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 32/2016, au obligatia depunerii acestui formular la organul fiscal central competent. La cerere se anexeaza certificatul eliberat de Centrul National de Administrare a Registrelor Nationale Notariale (CNARNN - Infonot), din care rezulta faptul ca hotararea judecatoreasca definitiva prin care s-a realizat darea in plata s-a inregistrat in Registrul national notarial de evidenta a actelor de dare in plata si nu s-a mai inregistrat niciun alt act de dare in plata potrivit Legii nr. 77/2016 pana la data inregistrarii hotararii judecatoresti respective. Durata de completare: 3 minute. Motivul colectarii informatiei: Administrarea impozitului pe veniturile din transferul proprietatilor imobiliare din patrimoniul personal.

Decizie de anulare a obligatiilor fiscale in temeiul prevederilor art. III alin. (1) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 32/2016 (OPANAF 2399/2017). Se intocmeste de catre compartimentul de specialitate al organului fiscal central competent si se comunica contribuabilului.

Cerere privind aplicarea dispozitiilor art. III alin. (4) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 32/2016 (OPANAF 2399/2017).  Se depune la organul fiscal central competent, in vederea restituirii impozitului platit, in situatia in care, potrivit prevederilor art. III alin. (4) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 32/2016, contribuabilul are dreptul la restituirea impozitului pe veniturile din transferul proprietatilor imobiliare din patrimoniul personal. Cererea se poate depune in termen de 5 ani de la data de 1 ianuarie a anului urmator celui in care a luat nastere dreptul la restituire. Durata de completare: 3 minute. Motivul colectarii informatiei: Administrarea impozitului pe veniturile din transferul proprietatilor imobiliare din patrimoniul personal.

Decizie de restituire in temeiul prevederilor art. III alin. (4) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 32/2016 (OPANAF 2399/2017). Se intocmeste de catre compartimentul cu atributii de compensare/restituire al organului fiscal central competent si se comunica contribuabilului.

Referat privind estimarea bazei de impozitare a veniturilor persoanelor fizice (OPANAF 1869/2018). Se intocmeste de compartimentul de specialitate, tinandu-se cont de toate datele si documentele care au relevanta pentru stabilirea din oficiu a impozitului pe venit, identificandu-se acele elemente care sunt cele mai apropiate situatiei de fapt fiscale.

Proces-verbal de constatare si sanctionare a contraventiilor (OPANAF 1018/2018). Este destinat utilizarii in activitatea de control a structurilor vamale din cadrul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala si unitatilor subordonate.

Cerere de restituire a unor sume reprezentand taxe sau alte venituri ale bugetului de stat, platite in plus sau necuvenit si pentru care nu exista obligatia de declarare (OPANAF 187/2018). Se depune in vederea restituirii sumelor platite la bugetul de stat in plus fata de obligatia legala ori a sumelor platite in vederea realizarii unei prestatii care nu a mai fost efectuata si pentru care nu exista obligatia de declarare, incasate/stabilite de autoritatile si institutiile publice, altele decat cele prevazute de Ordinul ministrului finantelor publice nr. 2465/2010. Solicitantii depun acest formular la autoritatea sau institutia publica care nu a realizat prestatia solicitata ori la care au efectuat o plata in plus fata de obligatia legala.

Dispozitie de restituire a unor sume reprezentand taxe sau alte venituri ale bugetului de stat, platite in plus sau necuvenit si pentru care nu exista obligatia de declarare (OPANAF 187/2018). Urmare depunerii Cererii de restituire a unor sume reprezentand taxe sau alte venituri ale bugetului de stat, platite in plus sau necuvenit si pentru care nu exista obligatia de declarare, autoritatea sau institutia publica verifica daca prestatia nu s-a realizat ori daca plata a fost efectuata necuvenit sau in cuantum mai mare decat obligatia legala si emite, in termen de 15 zile de la data depunerii cererii de restituire, o dispozitie de restituire a unor sume reprezentand taxe sau alte venituri ale bugetului de stat, platite in plus sau necuvenit si pentru care nu exista obligatia de declarare.

Instiintare de restituire a unor sume reprezentand taxe sau alte venituri ale bugetului de stat, platite in plus sau necuvenit si pentru care nu exista obligatia de declarare (OPANAF 187/2018).  Se transmite de organul fiscal central catre unitatea Trezoreriei Statului, in vederea efectuarii restituirii in numerar a sumelor reprezentand taxe sau alte venituri ale bugetului de stat, platite in plus sau necuvenit si pentru care nu exista obligatia de declarare.

Aviz de verificare (OPANAF 2117/2018). Se utilizeaza in activitatea de verificare a situatiei fiscale personale. Se intocmeste de echipa de inspectori fiscali si reprezinta documentul prin care persoana fizica este instiintata ca urmeaza a fi supusa verificarii situatiei fiscale personale/refacerii verificarii situatiei fiscale personale.

Ordin de serviciu (OPANAF 2117/2018). Se utilizeaza in activitatea de verificare a situatiei fiscale personale. Se intocmeste de seful serviciului coordonator al echipei de inspectori fiscali. Reprezinta documentul prin care organul fiscal competent deleaga persoane angajate in cadrul acestuia drept inspectori fiscali imputerniciti sa efectueze verificarea situatiei fiscale personale sau refacerea/reverificarea situatiei fiscale personale la o persoana fizica.

Minuta intalnirii (OPANAF 2117/2018). Se utilizeaza in activitatea de verificare a situatiei fiscale personale. Reprezinta documentul in care inspectorii fiscali consemneaza, pe parcursul desfasurarii verificarii situatiei fiscale personale, concluziile uneia sau mai multor intalniri cu persoana verificata sau reprezentantul legal al acesteia sau cu alta persoana fizica cu care persoana verificata are sau a avut raporturi economice si/sau juridice, in urma prezentarii de documente justificative, clarificari sau note explicative pentru stabilirea situatiei fiscale reale sau pentru informarea persoanei verificate asupra constatarilor rezultate din verificare.

Nota explicativa (OPANAF 2117/2018). Se utilizeaza in activitatea de verificare a situatiei fiscale personale. Este documentul prin care inspectorii fiscali solicita explicatii scrise persoanei verificate si/sau imputernicitului acesteia sau altei persoane fizice cu care aceasta are sau a avut raporturi economice si/sau juridice, care sa contribuie la clarificarea unor elemente relevante din activitatea persoanei fizice verificate si pentru fundamentarea unor constatari.

Proces-verbal (OPANAF 2117/2018). Se utilizeaza in activitatea de verificare a situatiei fiscale personale. Reprezinta actul de control care se intocmeste de catre inspectorii fiscali in cazul efectuarii unei constatari la fata locului, in cazul controlului inopinat, in cadrul procedurii de verificare a situatiei fiscale personale, in vederea emiterii unei dispozitii de masuri sau in vederea dispunerii masurilor asiguratorii si pentru consemnarea unor fapte, in timpul verificarii situatiei fiscale personale, care pot intruni elementele constitutive ale unei infractiuni. Se intocmeste si in cazul in care contribuabilul/platitorul nu tine sau nu prezinta inspectorilor fiscali Registrul unic de control, precum si in situatia in care la data de incepere comunicata de catre organul fiscal persoana fizica nu se prezinta la locul de desfasurare a verificarii situatiei fiscale personale, pentru consemnarea datei de incepere a inspectiei fiscale/verificarii situatiei fiscale personale.

Invitatie (OPANAF 2117/2018). Se utilizeaza in activitatea de verificare a situatiei fiscale personale. Reprezinta documentul prin care o persoana fizica este invitata la sediul organului fiscal in vederea efectuarii unor verificari.

Decizie de suspendare a verificarii situatiei fiscale personale (OPANAF 2117/2018). Se utilizeaza in activitatea de verificare a situatiei fiscale personale. Se intocmeste de catre echipa care efectueaza verificarea situatiei fiscale personale. Este actul administrativ emis in baza unui referat de aprobare de catre organele fiscale in cadrul procedurii de verificare a situatiei fiscale personale cu privire la impozitul pe venit.

Raport de verificare fiscala (OPANAF 2117/2018). Se utilizeaza in activitatea de verificare a situatiei fiscale personale. Se intocmeste de inspectorii fiscali desemnati prin ordin de serviciu, pentru consemnarea rezultatelor verificarii situatiei fiscale personale cu privire la impozitul pe venit.

Decizie de incetare a procedurii de verificare a situatiei fiscale personale (OPANAF 2117/2018). Se utilizeaza in activitatea de verificare a situatiei fiscale personale. Reprezinta actul administrativ fiscal emis de organul fiscal pentru stabilirea unei situatii individuale pentru persoana verificata, atunci cand ca urmare a verificarii situatiei fiscale personale nu se modifica baza de impozitare si in scopul de a produce efecte juridice fata de aceasta, precum si in aplicarea prevederilor legale pentru comunicarea acestui act.

Decizie de impunere privind impozitul pe venit stabilit suplimentar in cadrul verificarii situatiei fiscale personale (OPANAF 2117/2018).  Se utilizeaza in activitatea de verificare a situatiei fiscale personale. Este actul administrativ fiscal emis de organele fiscale pentru stabilirea unei situatii individuale pentru persoana verificata atunci cand ca urmare a verificarii situatiei fiscale personale, se modifica baza de impozitare si se stabilesc creante fiscale, in scopul de a produce efecte juridice fata de aceasta, precum si pentru comunicarea acestui act.

Decizie de reverificare (OPANAF 2117/2018). Se utilizeaza in activitatea de verificare a situatiei fiscale personale. Reprezinta actul administrativ care are ca obiect dispunerea reverificarii unei anumite perioade, de catre conducatorul organului fiscal, ca urmare a aparitiei unor date suplimentare necunoscute organelor fiscale la data efectuarii verificarilor, care influenteaza rezultatele acestora.

Dispozitie privind masurile stabilite in cadrul procedurii de verificare a situatiei fiscale personale (OPANAF 2117/2018). Se utilizeaza in activitatea de verificare a situatiei fiscale personale. Reprezinta actul administrativ emis de organele cu atributii de verificare fiscala, in aplicarea prevederilor legale, prin care se dispune persoanei fizice verificate indeplinirea unor obligatii prevazute de legislatia fiscala.

Proces-verbal de ridicare/restituire inscrisuri (OPANAF 2117/2018). Se utilizeaza in activitatea de verificare a situatiei fiscale personale. Se intocmeste si se completeaza de catre inspectorii fiscali, in cadrul unei actiuni de control inopinat/constatare la fata locului sau in cadrul procedurii de verificare a situatiei fiscale personale, cu ocazia ridicarii/restituirii de documente, acte, inscrisuri, registre si documente financiar-contabile, in original.

Cerere de atribuire a numarului de ordine din Registrul de evidenta a aparatelor de marcat electronice fiscale instalate in judet/municipiul Bucuresti sau a numarului unic de identificare din aplicatia informatica a Agentiei Nationale de Administrare Fiscala - C801 (HG 479/2003; HG 804/2017).  Program.

Formular pentru inregistrarea aparatelor de marcat electronice fiscale produse, importate sau achizitionate intracomunitar si a aparatelor de marcat electronice fiscale adaptate pentru a corespunde prevederilor art. 3 alin. (2) din Ordonanta de urgenta nr. 28/1999 privind obligatia operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare si care au obtinut avizul tehnic favorabil - F4101 (OPANAF 4156/2017). Producatorul, importatorul, persoana juridica romana care achizitioneaza din statele membre ale Uniunii Europene aparate de marcat electronice fiscale, respectiv distribuitorul autorizat, inregistreaza informatii privind fiecare aparat de marcat electronic fiscal produs, importat sau achizitionat intracomunitar, fara exceptie, prin completarea acestui formular. Program.

Certificat de atribuire a numarului unic de identificare a aparatelor de marcat electronice fiscale (OPANAF 4156/2017). Organul fiscal competent emite certificatul pentru aparatele de marcat electronice fiscale pentru care a fost indeplinita procedura de inregistrare a acestora, la solicitarea scrisa a utilizatorului.

Formular pentru inregistrarea aparatelor de marcat electronice fiscale instalate - F4102 (OPANAF 4156/2017). Prin completarea formularului, distribuitorul autorizat sau unitatea de service acreditata, dupa caz, inregistreaza informatii privind instalarea aparatului de marcat. Program.

Formular pentru inregistrarea unor schimbari privind starea/situatia aparatelor de marcat electronice fiscale - F4103 (OPANAF 4156/2017). Se completeaza ori de cate ori este cazul de ca distribuitorul autorizat pentru a transmite informatii privind schimbari ale starii sau situatiei aparatelor de marcat electronice fiscale. Program.

Notificare - F4105 (OPANAF 4156/2017). Prin transmiterea unei notificari utilizatorii informeaza organul fiscal competent cu privire la aparitia uneia dintre urmatoarele situatii:
a) schimbarea locului de utilizare a aparatului intre puncte de lucru ale aceluiasi operator economic;
b) furtul/disparitia/distrugerea aparatului de marcat electronic fiscal;
c) instrainarea aparatului;
d) inchiderea punctului de lucru;
e) lichidarea, dizolvarea, fuziunea, divizarea societatii sau altele, dupa caz;
f) incetarea activitatii;
g) altele similare.
Program.

Declaratie privind aparatele de marcat electronice fiscale neutilizate - F4109 (OMFP 627/2018).  Acest formular este inclus in aceasta pagina doar pentru informare, si nu pentru utilizare, deoarece el se completeaza electronic, cu ajutorul programului de asistenta. Se completeaza de catre utilizatorii aparatelor de marcat electronice fiscale in situatia in care exista aparate de marcat electronice fiscale care nu au fost utilizate pentru generarea de date, in nicio zi din perioada de raportare. Declaratia se transmite prin mijloace electronice de transmitere la distanta, pana cel mai tarziu in data de 20 a lunii urmatoare perioadei de raportare in care aparatele de marcat electronice fiscale nu au fost utilizate. Program.

Aplicatie pentru validarea fisierului XML creat de aparatele de marcat electronice fiscale, continand registrul rapoartelor Z si bonurilor fiscale pentru perioada de raportare curenta, prevazut in sectiunea II.12 din anexa nr. 2 la OPANAF nr. 146/2018 - A4200 

Aplicatie pentru validarea fisierelor XML create de aparatele de marcat electronice fiscale altele decat cele utilizate in activitatea de schimb valutar sau in activitatea de taximetrie (inclusiv cele utilizate in aeroporturi), continand bonurile fiscale (sectiunea II.3) si raportul Z (sectiunea II.7) pentru o zi fiscala, in conformitate cu anexa nr. 2 la OPANAF nr. 146/2018 - A4203 

Declaratie pe propria raspundere (OPANAF 4156/2017). Procedura de prima punere in functiune a aparatului de marcat electronic fiscal se efectueaza la sediul distribuitorului/unitatii de service acreditata, pentru aparatele de marcat electronice fiscale utilizate in puncte de lucru care nu dispun de niciun mijloc de conexiune la internet, la solicitarea utilizatorului exprimata prin aceasta declaratie.

Formularul utilizatorilor de aparate de marcat electronice fiscale (OPANAF 4156/2017). Prin acest formular utilizatorii informeaza organul fiscal competent in termen de 3 zile lucratoare de la data la care a intervenit una dintre situatiile:
- furtul/disparitia/distrugerea/dezmembrarea pentru piese de schimb a aparatelor de marcat electronice fiscale;
- confiscarea conform legii sau preluarea spre valorificare de catre societatile bancare ca urmare a neachitarii imprumutului contractat pentru achizitionarea acestor aparate de marcat electronice fiscale;
- incetarea activitatii distribuitorului autorizat/utilizatorului.

Referat privind solutionarea cererii de inscriere in Registrul entitatilor/unitatilor de cult pentru care se acorda deduceri fiscale (OPANAF 819/2019). Se intocmeste de catre compartimentul de specialitate urmare analizei informatiilor primite de la entitatea/unitatea de cult care depune Cererea de inscriere/radiere in/din Registrul entitatilor/unitatilor de cult pentru care se acorda deduceri fiscale, precum si a informatiilor obtinute in urma verificarilor efectuate, in vederea emiterii Deciziei privind aprobarea/respingerea cererii de inscriere in Registrul entitatilor/unitatilor de cult pentru care se acorda deduceri fiscale.

Referat privind radierea din Registrul entitatilor/unitatilor de cult pentru care se acorda deduceri fiscale (OPANAF 819/2019). Se intocmeste de catre compartimentul de specialitate urmare solicitarii de radiere a entitatii/unitatii de cult, in vederea emiterii Deciziei privind radierea din Registrul entitatilor/unitatilor de cult pentru care se acorda deduceri fiscale.

Referat privind indreptarea erorilor (OPANAF 819/2019). Se intocmeste de catre compartimentul de specialitate, din oficiu sau urmare solicitarii entitatii/unitatii de cult, in situatia in care o entitate/unitate de cult a fost inregistrata in registru din eroare sau cererea de inscriere a fost respinsa din eroare, in vederea emiterii Deciziei privind indreptarea erorii la solutionarea cererii de inscriere in Registrul entitatilor/unitatilor de cult pentru care se acorda deduceri fiscale sau a Deciziei privind indreptarea erorii la radierea din Registrul entitatilor/unitatilor de cult pentru care se acorda deduceri fiscale.

Notificare privind nedepunerea la termen a declaratiei de impunere (OPANAF 3695/2016, OPANAF 3726/2017). Se emite de organul fiscal central competent in scopul instiintarii contribuabililor cu privire la neindeplinirea la termen a obligatiilor de declarare.

Notificare privind nedepunerea la termen a declaratiei informative (OPANAF 3695/2016, OPANAF 3726/2017).  Se emite de organul fiscal central competent in scopul instiintarii contribuabililor cu privire la neindeplinirea la termen a obligatiilor de declarare.

Notificare privind completarea eronata a declaratiei informative (OPANAF 3695/2016, OPANAF 3726/2017). Se emite de organul fiscal central competent in scopul instiintarii contribuabililor cu privire la erorile identificate in completarea declaratiilor fiscale.

Notificare privind neconcordantele intre veniturile declarate si cele existente in evidenta fiscala (OPANAF 3695/2016, OPANAF 3726/2017). Se emite de organul fiscal central competent in scopul instiintarii contribuabililor cu privire la erorile identificate in completarea declaratiilor fiscale.

Notificare privind nedepunerea la termen a declaratiei de impunere conform art. 107 alin. (5) din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala (OPANAF 3695/2016, OPANAF 3726/2017). Se emite de organul fiscal central competent in scopul instiintarii contribuabililor cu privire la nedepunerea declaratiei de impunere la termenul prevazut la art. 107 alin. (5) din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare.

Decizie de rambursare a taxei pe valoarea adaugata pentru persoanele impozabile neinregistrate si care nu sunt obligate sa se inregistreze in scopuri de TVA in Romania, nestabilite pe teritoriul Uniunii Europene (OPANAF 3159/2017). Se intocmeste de compartimentul de specialitate pe baza constatarilor cuprinse in referatul de analiza si, dupa caz, in procesul-verbal intocmit ca urmare a constatarii la fata locului.

Registrul de evidenta a cererilor de rambursare a TVA (OPANAF 3159/2017). Compartimentul cu atributii in domeniul rambursarii taxei pe valoarea adaugata inregistreaza cererile in acest registru.

Referat pentru analiza documentara (OPANAF 3159/2017). Compartimentul de specialitate analizeaza documentatia depusa impreuna cu cererea de rambursare pentru persoanele impozabile neinregistrate si care nu sunt obligate sa se inregistreze in scopuri de TVA in Romania, nestabilite pe teritoriul Uniunii Europene si consemneaza rezultatul analizei in acest referat.

Decizia privind modul de solutionare a cererii de indreptare a erorii din Registrul persoanelor care aplica plata defalcata a TVA (OPANAF 566/2018). Se emite de organul fiscal central competent, dupa primirea unei cereri privind indreptarea erorii depuse de persoana impozabila care considera ca a fost inscrisa din eroare in Registrul persoanelor impozabile care aplica plata defalcata a TVA.

Decizia de respingere a cererii de renuntare la aplicarea mecanismului platii defalcate a TVA (OPANAF 566/2018). Se emite de organul fiscal central competent in situatia in care persoana impozabila nu a depus notificarea privind renuntarea la aplicarea mecanismului platii defalcate a TVA in termenul legal sau se afla in oricare dintre urmatoarele situatii:
- la 31 decembrie 2017 inregistreaza obligatii fiscale reprezentand TVA, restante conform art. 157 din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare, cu exceptia celor a caror executare silita este suspendata in conditiile art. 235 din Codul de procedura fiscala, in cuantum mai mare de 15.000 de lei in cazul contribuabililor mari, 10.000 de lei in cazul contribuabililor mijlocii, 5.000 de lei pentru restul contribuabililor, daca aceste obligatii nu sunt achitate pana la data de 31 ianuarie 2018;
- incepand cu data de 1 ianuarie 2018 inregistreaza obligatii fiscale reprezentand TVA, restante conform art. 157 din Codul de procedura fiscala, neachitate in termen de 60 de zile lucratoare de la scadenta, cu exceptia celor a caror executare silita este suspendata in conditiile art. 235 din Codul de procedura fiscala, in cuantum mai mare de 15.000 de lei in cazul contribuabililor mari, 10.000 de lei in cazul contribuabililor mijlocii, 5.000 de lei pentru restul contribuabililor;
- se afla sub incidenta legislatiei nationale privind procedurile de prevenire a insolventei si de insolventa.

Cerere de restituire a impozitelor si a altor taxe platite de Guvernul Statelor Unite ale Americii, personalul sau, contractori si personalul contractorilor (OPANAF 3199/2017). Se depune de catre persoanele care pot solicita restituirea impozitelor, taxelor vamale si a altor taxe platite de acestea pentru echipamente, provizii, materiale, tehnologie, pregatire sau servicii necesare implementarii acestuia, sau de imputernicitii acestora, la registratura organului fiscal sau prin posta, cu scrisoare recomandata si confirmare de primire. La cererea de restituire contribuabilul ataseaza urmatoarele documente:
a) un borderou care sa cuprinda, in ordine cronologica, pentru fiecare achizitie, urmatoarele informatii: denumirea, numarul si data documentului de achizitie de bunuri sau servicii care au fost prestate, valoarea fara TVA, valoarea TVA, valoarea inclusiv TVA, denumirea, numarul si data documentului de plata corespunzator si suma achitata;
b) copii de pe facturile in care sunt consemnate bunurile si serviciile achizitionate, pentru care se solicita restituirea TVA;
c) copii de pe bonurile fiscale emise, pentru care se face restituirea TVA, conform Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 28/1999 privind obligatia operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, avand inscrise denumirea cumparatorului si numarul de inmatriculare al autovehiculului, in cazul achizitiilor de carburanti auto de la statiile de distributie;
d) copii de pe documentele care atesta achitarea contravalorii bunurilor/serviciilor si a TVA aferente, pana la data depunerii cererilor;
e) documente care sa ateste calitatea de persoana indreptatita sa solicite restituirea taxei, in copie conforma cu originalul, cum ar fi: contractul incheiat intre Guvernului Statelor Unite ale Americii si contractori, documente care sa ateste calitatea de salariat al Guvernului Statelor Unite ale Americii/contractorilor Guvernului Statelor Unite ale Americii, dupa caz.

Referat pentru analiza documentara (OPANAF 3199/2017). Se intocmeste de organul fiscal, prin compartimentul/serviciul cu atributii in rambursarea TVA, in urma analizei cererii de restituire a impozitelor si a altor taxe platite de Guvernul Statelor Unite ale Americii, personalul sau, contractori si personalul contractorilor si a documentatiei depuse de contribuabil.

Decizie privind stabilirea sumei de restituit reprezentand impozite si alte taxe platite de Guvernul Statelor Unite ale Americii, personalul sau, contractori si personalul contractorilor (OPANAF 3199/2017).  Se intocmeste de compartimentul/serviciul cu atributii in rambursarea TVA, pe baza constatarilor cuprinse in Referatul pentru analiza documentara.

Proces-verbal de constatare si sanctionare a contraventiilor (OPANAF 3077/2017). Se utilizeaza de personalul din activitatea de informatii fiscale, imputernicit de catre Agentia Nationala de Administrare Fiscala.

Raportul pentru fiecare tara in parte (OPANAF 3049/2017). Formularul este inclus in aceasta pagina doar pentru informare, si nu pentru utilizare, deoarece el se completeaza electronic, cu ajutorul programului de asistenta. Se utilizeaza pentru raportarea alocarii, in cadrul unui grup de intreprinderi multinationale, a veniturilor, a impozitelor si a activitatilor economice pentru fiecare jurisdictie fiscala in parte. Se depune la organul fiscal competent, in format PDF, cu fisier XML atasat, pe suport CD, insotit de formatul hartie, semnat conform legii, sau se transmite prin mijloace electronice de transmitere la distanta, in conformitate cu prevederile legale in vigoare.

Notificare privind calitatea entitatii constitutive a grupului de intreprinderi multinationale, respectiv privind identitatea si rezidenta fiscala a entitatii raportoare a grupului de intreprinderi multinationale, conform prevederilor pct. 7 si 8 din sectiunea a II-a din anexa nr. 3 la Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare (OPANAF 3049/2017). Fiecare entitate constitutiva a unui grup de intreprinderi multinationale care isi are rezidenta fiscala in Romania are obligatia de a notifica pana cel tarziu in ultima zi a anului fiscal de raportare al respectivului grup de intreprinderi multinationale, dar nu mai tarziu de termenul-limita de depunere a declaratiei fiscale anuale privind impozitul pe profit (declaratia 101 "Declaratie privind impozitul pe profit"), prevazut de actele normative in vigoare, a respectivei entitati constitutive pentru anul fiscal precedent. Se depune la organul fiscal competent, in format PDF, cu fisier XML atasat, pe suport CD, insotit de formatul hartie, semnat conform legii, sau se transmite prin mijloace electronice de transmitere la distanta, in conformitate cu prevederile legale in vigoare.

Decizie de amanare la plata a penalitatilor de intarziere aferente obligatiilor fiscale principale reprezentand TVA (OMFP 2800/2017). Se emite de organul fiscal competent si se comunica din oficiu contribuabilului in baza notificarii privind optiunea de plata defalcata a TVA.

Decizia de modificare a deciziei de amanare la plata a penalitatilor de intarziere aferente obligatiilor fiscale principale reprezentand TVA (OMFP 2800/2017). Se emite de organul fiscal competent si se comunica din oficiu contribuabilului in baza notificarii privind optiunea de plata defalcata a TVA.

Decizia de anulare a penalitatilor de intarziere aferente obligatiilor fiscale principale reprezentand TVA (OMFP 2800/2017). Se emite de organul fiscal competent pe baza notificarii privind optiunea de plata defalcata a TVA, analizarea indeplinirii conditiilor prevazute la art. 24 din Ordonanta Guvernului nr. 23/2017 privind plata defalcata a TVA, cu exceptia situatiei prevazute la art. 24 alin. (13) din Ordonanta.

Decizia de repunere a penalitatilor de intarziere amanate la plata, aferente obligatiilor fiscale principale reprezentand TVA (OMFP 2800/2017). In situatia in care conditiile prevazute la art. 24 din Ordonanta Guvernului nr. 23/2017 privind plata defalcata a TVA nu sunt indeplinite, amanarea la plata isi pierde valabilitatea, iar organul fiscal competent emite si comunica contribuabilului decizia de repunere a penalitatilor de intarziere amanate la plata, aferente obligatiilor fiscale principale reprezentand TVA.

Cerere de restituire a taxei pe valoarea adaugata in conformitate cu prevederile art. 294 alin. (1) lit. p) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal (OMFP 2376/2017). Se depune de persoanele care solicita restituirea taxei pe valoarea adaugata aferenta livrarilor de bunuri catre organismele recunoscute care transporta sau expediaza aceste bunuri in afara Uniunii Europene, ca parte a activitatilor umanitare, caritabile sau educative desfasurate in afara Uniunii Europene.

Cerere de revendicare a premiilor la Loteria bonurilor fiscale (OMFP 417/2015, OMFP 1178/2017). 

Referat privind stabilirea impozitelor si taxelor datorate in Romania de catre membrii Comandamentelor Fortelor Aliate sau dependentii acestora, pentru articolele care urmeaza sa fie instrainate si care au fost achizitionate fara plata impozitelor si taxelor datorate (OPANAF 2883/2017). Se intocmeste de catre compartimentul de specialitate pentru evidentierea elementelor avute in vedere la stabilirea impozitelor/taxelor datorate in Romania de catre contribuabili care au deps formularul 280 - Cerere de stabilire a impozitelor si taxelor datorate in Romania de catre membrii Comandamentelor Fortelor Aliate sau dependentii acestora, pentru articolele care urmeaza sa fie instrainate si care au fost achizitionate fara plata impozitelor si taxelor datorate.

Referat privind solutionarea Cererii pentru aprobarea transferului sumelor din contul de TVA (OPANAF 2927/2017).  Organul fiscal intocmeste referatul consemnand rezultatul analizei cererii si documentelor justificative anexate la aceasta.

Decizie de solutionare a cererii pentru aprobarea transferului sumelor din contul de TVA (OPANAF 2927/2017). Se emite de organul fiscal ca urmare a aprobarii Referatului privind solutionarea Cererii pentru aprobarea transferului sumelor din contul de TVA.

Invitatie pentru prezentarea contribuabilului la audiere (OPANAF 2927/2017). Se transmite contribuabilului, inainte de luarea deciziei de aprobare partiala sau de respingere integrala a cererii pentru aprobarea transferului sumelor din contul de TVA, in vederea asigurarii exercitarii de catre contribuabil a dreptului de a fi ascultat.

Anunt privind valorificarea bunurilor perisabile sau supuse degradarii (OPANAF 1517/2017).  Se utilizeaza de organul de executare competent, potrivit legii, in procedura de valorificare, in regim de urgenta, a bunurilor perisabile sau supuse degradarii.

Proces-verbal privind desfasurarea si rezultatul procedurii de valorificare a bunurilor perisabile sau supuse degradarii (OPANAF 1517/2017). Se utilizeaza de organul de executare competent, potrivit legii, in procedura de valorificare, in regim de urgenta, a bunurilor perisabile sau supuse degradarii.

Proces-verbal privind valorificarea bunurilor perisabile sau supuse degradarii (OPANAF 1517/2017). Se utilizeaza de organul de executare competent, potrivit legii, in procedura de valorificare, in regim de urgenta, a bunurilor perisabile sau supuse degradarii.

Proces-verbal de predare primire a bunurilor perisabile sau supuse degradarii valorificate (OPANAF 1517/2017). Se utilizeaza de organul de executare competent, potrivit legii, in procedura de valorificare, in regim de urgenta, a bunurilor perisabile sau supuse degradarii.

Notificare privind nedepunerea in termen a Declaratiei privind venitul asigurat la sistemul public de pensii (OPANAF 648/2017). 

Decizie de respingere a cererii de indreptare a erorilor din documentele de plata (OMFP 164/2017). In cazul in care nu sunt indeplinite conditiile pentru indreptarea erorilor, organul fiscal competent, dupa efectuarea audierii contribuabilului, emite si comunica debitorului decizia de respingere a cererii de indreptare a erorilor din documentele de plata.

Nota privind corectia erorilor din documentele de plata intocmite de debitori sau de catre persoanele care au efectuat plata, dupa caz, prin care s-au achitat obligatii fiscale (OMFP 164/2017). In cazul in care sunt indeplinite conditiile pentru indreptarea erorilor, organul fiscal competent emite nota privind corectia erorilor din documentele de plata intocmite de debitori prin care s-au achitat obligatii fiscale.

Nota privind anularea operatiunilor de distribuire si de stingere a sumelor platite in contul unic (OMFP 164/2017).  In scopul anularii distribuirii sumelor achitate in contul unic, aferente unui ordin de plata, organele fiscale transmit unitatilor Trezoreriei Statului nota privind anularea operatiunilor de distribuire si de stingere a sumelor platite in contul unic.

Declaratie privind nedeductibilitatea TVA aferente cheltuielilor efectuate in cadrul operatiunii finantate din FEDR, FSE si FC 2014 - 2020 (Ordin comun al ministrului fondurilor europene si al ministrului finantelor publice nr. 698/1425/2016).  Acest formular este inclus in aceasta pagina doar pentru informare, si nu pentru utilizare, deoarece el se completeaza electronic. La depunerea cererii de rambursare, beneficiarii/partenerii de finantare din Fondul european de dezvoltare regionala, Fondul social european si Fondul de coeziune 2014 - 2020 au obligatia depunerii la autoritatea de management sau organismul intermediar, dupa caz, a declaratiei pe propria raspundere din care sa rezulte caracterul nedeductibil al taxei pe valoarea adaugata aferente cheltuielilor eligibile cuprinse in cererea de rambursare. Program.

Certificat privind nedeductibilitatea TVA aferente cheltuielilor cuprinse in cererea de rambursare (Ordin comun al ministrului fondurilor europene si al ministrului finantelor publice nr. 698/1425/2016). Se emite de organul fiscal competent pentru certificarea declaratiei privind nedeductibilitatea TVA aferente cheltuielilor efectuate in cadrul operatiunii finantate din FEDR, FSE si FC 2014 - 2020.

Chestionar pentru stabilirea rezidentei fiscale a persoanei juridice straine cu locul conducerii efective in Romania/Questionnaire for determining fiscal residence of the foreign legal entity with the place of effective management in Romania (OMF 577/2021). 

Chestionar pentru stabilirea rezidentei fiscale a persoanei fizice la sosirea in Romania / Set of questions for determining the fiscal residence of the individual on the arrival in Romania (OMFP 1099/2016). Are obligatia completarii acestui formular persoana fizica sosita in Romania care are o sedere in statul roman o perioada sau mai multe perioade care depasesc in total 183 de zile, pe parcursul oricarui interval de 12 luni consecutive, care se incheie in anul calendaristic vizat. Program

Chestionar pentru stabilirea rezidentei fiscale a persoanei fizice la plecarea din Romania / Set of questions for determining the fiscal residence of the individual when leaving Romania (OMFP 1099/2016). Are obligatia completarii acestui formular persoana fizica rezidenta in Romania, precum si persoana fizica nerezidenta care a avut obligatia completarii formularului "Chestionar pentru stabilirea rezidentei fiscale a persoanei fizice la sosirea in Romania", care pleaca din tara pentru o perioada sau mai multe perioade de sedere in strainatate care depasesc in total 183 de zile, pe parcursul oricarui interval de 12 luni consecutive. Program

Notificare privind indeplinirea conditiilor de rezidenta potrivit prevederilor art. 7 si art. 59 din Codul fiscal sau ale Conventiei de evitare a dublei impuneri incheiate intre Romania si ..., de catre persoana fizica sosita in Romania si care are o sedere mai mare de 183 de zile / Notification regarding the fulfillment of the residence conditions according to the provisions of Article 7 and Article 59 on the Fiscal Code or the Convention for the avoidance of double taxation concluded between Romania and ... by individuals arrives in Romania and which stay for more than 183 days (OMFP 1099/2016). Se emite de organul fiscal central competent in urma inregistrarii Chestionarului pentru stabilirea rezidentei fiscale a persoanei fizice la sosirea in Romania.

Notificare privind indeplinirea conditiilor de rezidenta potrivit prevederilor art. 7 si art. 59 din Codul fiscal sau ale Conventiei de evitare a dublei impuneri, incheiata intre Romania si ..., de catre persoana fizica plecata din Romania pentru o perioada mai mare de 183 de zile / Notification regarding the fulfillment of the residence conditions according to the provisions of Article 7 and Article 59 on the Fiscal Code or the Convention for the avoidance of double taxation concluded between Romania and by individuals leaving Romania and which are going to stay abroad for more than 183 days (OMFP 1099/2016). Formular. Se emite de organul fiscal central competent in urma inregistrarii Chestionarului pentru stabilirea rezidentei fiscale a persoanei fizice la plecarea din Romania.

Titlu executoriu (OPANAF 967/2017). Se utilizeaza in domeniul colectarii creantelor fiscale. Acest model de formular este emis si tiparit prin intermediul Unitatii de imprimare rapida.

Somatie (OPANAF 967/2017). Se utilizeaza in domeniul colectarii creantelor fiscale. Acest model de formular este emis si tiparit prin intermediul Unitatii de imprimare rapida.

Decizie referitoare la obligatiile fiscale accesorii, reprezentand dobanzi si penalitati de intarziere (OPANAF 967/2017). Se utilizeaza in domeniul colectarii creantelor fiscale. Acest model de formular este emis si tiparit prin intermediul Unitatii de imprimare rapida.

Decizie referitoare la obligatiile fiscale accesorii, reprezentand penalitati de nedeclarare (OPANAF 967/2017). Se utilizeaza in domeniul colectarii creantelor fiscale. Acest model de formular este emis si tiparit prin intermediul Unitatii de imprimare rapida.

Instiintare privind stingerea obligatiilor fiscale (OPANAF 967/2017). Se utilizeaza in domeniul colectarii creantelor fiscale. Acest model de formular este emis si tiparit prin intermediul Unitatii de imprimare rapida.

Adresa de infiintare a popririi asupra disponibilitatilor banesti (OPANAF 967/2017). Se utilizeaza in domeniul colectarii creantelor fiscale. Acest model de formular este emis si tiparit prin intermediul Unitatii de imprimare rapida.

Adresa de instiintare privind infiintarea popririi (OPANAF 967/2017). Se utilizeaza in domeniul colectarii creantelor fiscale. Acest model de formular este emis si tiparit prin intermediul Unitatii de imprimare rapida.

Decizie de ridicare a masurilor de executare silita asupra disponibilitatilor banesti (OPANAF 967/2017). Se utilizeaza in domeniul colectarii creantelor fiscale. Acest model de formular este emis si tiparit prin intermediul Unitatii de imprimare rapida.

Notificare privind obligatiile fiscale restante (OPANAF 967/2017). Se utilizeaza in domeniul colectarii creantelor fiscale. Acest model de formular este emis si tiparit prin intermediul Unitatii de imprimare rapida.

Adresa de infiintare a popririi asupra sumelor datorate debitorului de catre terti (OPANAF 967/2017, OPANAF 2950/2017). Se utilizeaza in domeniul colectarii creantelor fiscale. Acest model de formular este emis si tiparit prin intermediul Unitatii de imprimare rapida.

Decizie privind compensarea obligatiilor fiscale (OPANAF 967/2017, OPANAF 2950/2017).  Se utilizeaza in domeniul colectarii creantelor fiscale. Acest model de formular este emis si tiparit prin intermediul Unitatii de imprimare rapida.

Nota privind restituirea/rambursarea unor sume (OPANAF 967/2017, OPANAF 2950/2017). Se utilizeaza in domeniul colectarii creantelor fiscale. Acest model de formular este emis si tiparit prin intermediul Unitatii de imprimare rapida.

Decizie referitoare la obligatiile fiscale accesorii reprezentand dobanzi si penalitati de intarziere (OPANAF 63/2017).

Decizie privind compensarea obligatiilor fiscale (OPANAF 63/2017).

Cerere de restituire a creantelor fiscale/bugetar (OPANAF 63/2017). 

Nota privind restituirea/rambursarea unor sume (OPANAF 63/2017). Fo

Decizie de restituire a sumelor de la buget sau de acordare a dobanzilor in cazul sumelor de restituit sau de rambursat de la buget (OPANAF 63/2017). 

Decizie de respingere a cererii de restituire a sumelor de la buget sau de acordare a dobanzilor in cazul sumelor de restituit sau de rambursat de la buget (OPANAF 63/2017). 

Instiintare privind stingerea obligatiilor fiscale (OPANAF 63/2017). 

Borderou de adaugare/scadere a obligatiilor fiscale (OPANAF 63/2017). 

Proces-verbal privind calculul dobanzilor acordate contribuabilului (OPANAF 63/2017). 

Adresa de infiintare a popririi asiguratorii asupra disponibilitatilor banesti (OPANAF 63/2017). 

Adresa de infiintare a popririi asiguratorii asupra sumelor datorate debitorului de catre terti (OPANAF 63/2017). 

Proces-verbal de sechestru asigurator pentru bunuri mobile (OPANAF 63/2017). 

Proces-verbal de sechestru asigurator pentru bunuri imobile (OPANAF 63/2017).

Decizie de ridicare a popririi asiguratorii asupra disponibilitatilor banesti (OPANAF 63/2017).

Decizie de ridicare a popririi asiguratorii a sumelor datorate debitorului de catre terti (OPANAF 63/2017). 

Decizie de ridicare a sechestrului asigurator aplicat asupra bunurilor (OPANAF 63/2017). .

Titlu executoriu (OPANAF 63/2017). 

Somatie (OPANAF 63/2017). 

Proces-verbal privind comunicarea somatiei (OPANAF 63/2017). 

Adresa de infiintare a popririi executorii asupra disponibilitatilor banesti (OPANAF 63/2017). 

Adresa de infiintare a popririi executorii asupra sumelor datorate debitorului de catre terti (OPANAF 63/2017). 

Adresa de instiintare privind infiintarea popririi executorii ca urmare a transformarii masurilor asiguratorii in masuri executorii (OPANAF 63/2017). 

Proces-verbal privind calculul creantelor fiscale accesorii sau altor sume care nu au fost stabilite in titlul executoriu (OPANAF 63/2017). 

Adresa de infiintare a popririi asupra disponibilitatilor banesti (OPANAF 63/2017).

Adresa de infiintare a popririi asupra sumelor datorate debitorului de catre terti (OPANAF 63/2017). 

Adresa de infiintare a popririi asupra sumelor pe care debitorul le are de incasat de la autoritati sau institutii publice (OPANAF 63/2017).

Adresa de instiintare privind infiintarea popririi (OPANAF 63/2017).

Proces-verbal de sechestru pentru bunuri mobile (OPANAF 63/2017). 

Proces-verbal aditional la procesul-verbal de sechestru pentru bunuri mobile (OPANAF 63/2017).

Proces-verbal de sechestru pentru bunuri imobile (OPANAF 63/2017). 

Proces-verbal aditional la procesul-verbal de sechestru pentru bunuri imobile (OPANAF 63/2017).

Proces-verbal de sigilare/desigilare a bunurilor (OPANAF 63/2017). 

Proces-verbal de instituire a administratorului sechestru (OPANAF 63/2017).

Proces-verbal de predare-primire in cazul valorificarii prin vanzarea bunurilor mobile in regim de consignatie (OPANAF 63/2017). 

Anunt privind vanzarea bunurilor mobile (OPANAF 63/2017). 

Anunt privind vanzarea bunurilor imobile/ansamblului de bunuri imobile (OPANAF 63/2017). 

Instiintare privind valorificarea bunurilor sechestrate prin vanzare la licitatie (OPANAF 63/2017). 

Cerere de participare la licitatie si oferta de cumparare (OPANAF 63/2017)

Proces-verbal privind desfasurarea si rezultatul licitatiei pentru valorificarea bunurilor mobile (OPANAF 63/2017). 

Proces-verbal privind desfasurarea si rezultatul licitatiei pentru valorificarea bunurilor imobile/ansamblului de bunuri imobile (OPANAF 63/2017). 

Proces-verbal privind valorificarea bunurilor prin vanzare directa (OPANAF 63/2017). 

Proces-verbal de adjudecare pentru bunuri mobile (OPANAF 63/2017). 

Proces-verbal de adjudecare pentru bunuri imobile/ansamblu de bunuri imobile (OPANAF 63/2017). 

Proces-verbal privind diferenta de pret si/sau cheltuielile prilejuite de o noua licitatie urmare a neplatii pretului de catre adjudecatar (OPANAF 63/2017).

Proces-verbal de predare-primire a bunurilor valorificate (OPANAF 63/2017).

Proces-verbal privind cheltuielile de executare silita (OPANAF 63/2017). 

Proces-verbal privind eliberarea sau distribuirea sumei rezultata din executare silita (OPANAF 63/2017). 

Adresa de suspendare, temporara, totala sau partiala a indisponibilizarii conturilor (OPANAF 63/2017). 

Adresa de suspendare, temporara, totala sau partiala a indisponibilizarii retinerilor (OPANAF 63/2017).

Adresa privind continuarea masurilor de executare silita prin poprire asupra disponibilitatilor banesti (OPANAF 63/2017). 

Adresa privind continuarea masurilor de executare silita prin poprire asupra sumelor datorate debitorului de catre terti (OPANAF 63/2017).

Decizie de ridicare a masurilor de executare silita a sumelor pe care debitorul le are de incasat de la autoritati sau institutii publice (OPANAF 63/2017). 

Decizie de ridicare a masurilor de executare silita asupra disponibilitatilor banesti (OPANAF 63/2017). 

Decizie de ridicare a masurilor de executare silita a sumelor datorate debitorului de catre terti (OPANAF 63/2017). 

Decizie de ridicare a masurilor de executare silita aplicate asupra bunurilor sechestrate (OPANAF 63/2017). 

Proces-verbal de constatare a implinirii termenului de prescriptie a dreptului de a cere executarea silita (OPANAF 63/2017). 

Proces-verbal de constatare si sanctionare a contraventiilor (OPANAF 63/2017). 

Proces-verbal privind comunicarea procesului-verbal de constatare si sanctionare a contraventiilor si a instiintarii de plata (OPANAF 63/2017).

Cerere referitoare la optiunea de instiintare privind modul in care a fost efectuata stingerea obligatiilor fiscale (OPANAF 63/2017). 

Referat privind recalcularea platilor anticipate cu titlu de impozit/contributii de asigurari sociale de sanatate/contributii de asigurari sociale (OPANAF 3696/2016). Se intocmeste de organul fiscal pe baza formularului 220 si a documentelor prezentate in cazul solicitarilor de recalculare a platilor anticipate cu titlu de impozit, contributii de asigurari sociale de sanatate si contributii de asigurari sociale.

Decizie privind inregistrarea fiscala din oficiu sau la cererea altei autoritati care administreaza creante fiscale (OPANAF 2921/2016). Se utilizeaza in procedura de inregistrare fiscala, din oficiu sau la cererea altei autoritati care administreaza creante fiscale, a unui subiect de drept fiscal care nu si-a indeplinit obligatia de inregistrare fiscala, potrivit legii.

Notificare privind inregistrarea fiscala din oficiu sau la cererea altei autoritati care administreaza creante fiscale (OPANAF 2921/2016). Se utilizeaza in procedura de inregistrare fiscala, din oficiu sau la cererea altei autoritati care administreaza creante fiscale, a unui subiect de drept fiscal care nu si-a indeplinit obligatia de inregistrare fiscala, potrivit legii.

Notificare pentru nedepunerea formularului 220 "Declaratie privind venitul estimat/norma de venit" (OPANAF 2902/2016). In cazul in care persoanele fizice care realizeaza venituri din cedarea folosintei bunurilor din derularea unui numar mai mare de 5 contracte de inchiriere/subinchiriere la sfarsitul unui an fiscal nu au depus formularul 220 "Declaratie privind venitul estimat/norma de venit", organul fiscal va proceda la notificarea acestora.

Decizie de rambursare a taxei pe valoarea adaugata pentru persoanele impozabile nestabilite in Romania, stabilite in alt stat membru al Uniunii Europene (OPANAF 2809/2016). Se intocmeste de catre compartimentul de specialitate pe baza referatului de analiza, in care se consemneaza rezultatul analizei efectuate in vederea solutionarii cererii de rambursare.

Decizie privind stabilirea diferentelor de taxa pe valoarea adaugata rambursata in conditiile art. 302 alin. (1) lit. a) din Codul fiscal (OPANAF 2809/2016). Se intocmeste de compartimentul de specialitate daca cererea de rambursare depusa inainte de rectificarea sumei TVA a fost deja solutionata (suma TVA a fost rambursata) si, ca urmare a rectificarii sumei rambursate, rezulta o suma de rambursat mai mica decat suma deja rambursata.

Evidenta cererilor de rambursare a TVA (OPANAF 2809/2016). Compartimentul de specialitate inregistreaza cererile completate in Registrul de evidenta a cererilor de rambursare, organizat electronic.

Cerere de informatii suplimentare / Cerere de alte informatii suplimentare (OPANAF 2809/2016).  In cazul in care compartimentul de specialitate considera ca persoana impozabila nestabilita in Romania, stabilita in alt stat membru al Uniunii Europene nu furnizeaza toate informatiile relevante pentru a lua o decizie privind cererea de rambursare de TVA in totalitatea ei sau privind o parte a acesteia, poate cere, pe cale electronica, informatii suplimentare de la solicitant.

Cerere de informatii suplimentare / Cerere de alte informatii suplimentare (OPANAF 2809/2016). In cazul in care compartimentul de specialitate considera ca persoana impozabila nestabilita in Romania, stabilita in alt stat membru al Uniunii Europene nu furnizeaza toate informatiile relevante pentru a lua o decizie privind cererea de rambursare de TVA in totalitatea ei sau privind o parte a acesteia, poate cere, pe cale electronica, informatii suplimentare de la autoritatile competente din statul membru in care este stabilit solicitantul.

Cerere de informatii suplimentare / Cerere de alte informatii suplimentare (OPANAF 2809/2016). In cazul in care compartimentul de specialitate considera ca persoana impozabila nestabilita in Romania, stabilita in alt stat membru al Uniunii Europene nu furnizeaza toate informatiile relevante pentru a lua o decizie privind cererea de rambursare de TVA in totalitatea ei sau privind o parte a acesteia, poate cere informatii suplimentare de la o alta sursa decat solicitantul sau o autoritatea competenta din statul membru in care acesta este stabilit.

Referat pentru analiza documentara (OPANAF 2809/2016). Se intocmeste de compartimentul de specialitate in cazul in care, pe parcursul perioadei de rambursare, solicitantul a fost inregistrat in scopuri de TVA conform art. 316 din Codul fiscal, propunandu-se respingerea rambursarii TVA.

Decizie de aprobare a evidentei operative (OPANAF 2759/2016) . Se utilizeaza in procedurile vamale aplicabile in zonele libere situate pe teritoriul vamal al Romaniei.

Cerere de inregistrare a depozitului(elor) utilizat(e) la depozitarea marfurilor intr-o zona libera (OPANAF 2759/2016) . Se utilizeaza in procedurile vamale aplicabile in zonele libere situate pe teritoriul vamal al Romaniei.

Cerere de aprobare pentru efectuarea de constructii in zona libera (OPANAF 2759/2016) . Se utilizeaza in procedurile vamale aplicabile in zonele libere situate pe teritoriul vamal al Romaniei.

Aprobare de construire in zona libera ... (OPANAF 2759/2016) . Se utilizeaza in procedurile vamale aplicabile in zonele libere situate pe teritoriul vamal al Romaniei.

Cerere pentru acordarea autorizatiei de import cu scutire de taxe vamale pentru materiale educationale, stiintifice si culturale; instrumente si aparate stiintifice - art. 43 - 50 din Regulamentul (CE) nr. 1186/2009 al Consiliului si art. 2 - 12 din Regulamentul de punere in aplicare (UE) nr. 1225/2011 al Comisiei (OPANAF 2554/2016). Organizatiile sau institutiile interesate depun cererile de autorizare la directiile generale regionale ale finantelor publice in a caror raza teritoriala isi au sediul, semnate de reprezentantul legal.

Decizia de autorizare de import cu scutire de taxe vamale (OPANAF 2554/2016).  In urma analizarii cererii si a documentelor insotitoare, in situatia in care conditiile legale sunt indeplinite si solicitantul nu inregistreaza obligatii fiscale si vamale restante la bugetul general consolidat, de natura celor administrate de Agentia Nationala de Administrare Fiscala, comisiile constituite la nivelul directiilor generale regionale emit decizia de autorizare.

Referat justificativ al dispunerii masurilor asiguratorii (OPANAF 2546/2016). Se intocmeste de catre organul fiscal competent si sta la baza emiterii Deciziei de instituire a masurilor asiguratorii.

Decizie de instituire a masurilor asiguratorii (OPANAF 2546/2016). Se intocmeste de catre organul fiscal competent, cand exista pericolul ca debitorul sau persoanele care raspund in solidar cu acesta, sa se sustraga, sa isi ascunda ori sa isi risipeasca patrimoniul, periclitand sau ingreunand in mod considerabil colectarea.

Referat justificativ de prelungire a termenului de valabilitate a masurilor asiguratorii (OPANAF 2546/2016). Se intocmeste de catre organul fiscal competent care a instituit masurile asiguratorii si sta la baza emiterii Deciziei de prelungire a termenului de valabilitate a masurilor asiguratorii.

Decizie de prelungire a termenului de valabilitate a masurilor asiguratorii (OPANAF 2546/2016). Se intocmeste de catre organul fiscal competent care a instituit masurile asiguratorii, cand exista motive de prelungire a valabilitatii acestora, in situatia in care nu au fost sesizate organele de urmarire penala, pe numele debitorului sau a persoanelor care raspund in solidar cu acesta, dupa caz, nu a fost emis si comunicat titlul de creanta sau decizia de atragere a raspunderii solidare.

Referat justificativ de ridicare a masurilor asiguratorii (OPANAF 2546/2016). Se intocmeste de organul fiscal competent si sta la baza emiterii Deciziei de ridicare a masurilor asiguratorii.

Decizie de ridicare a masurilor asiguratorii (OPANAF 2546/2016). Se intocmeste de catre organul fiscal competent care a dispus masura asiguratorie.

Cerere pentru eliberarea certificatului de rezidenta fiscala privind aplicarea Conventiei/Acordului de evitare a dublei impuneri dintre Romania si ..., pentru persoane juridice rezidente in Romania (OMFP 583/2016). Se utilizeaza de catre persoanele juridice rezidente in Romania pentru solicitarea certificatului de rezidenta fiscala privind aplicarea conventiei/acordului de evitare a dublei impuneri.

Certificat de rezidenta fiscala privind aplicarea Conventiei/Acordului de evitare a dublei impuneri dintre Romania si ..., pentru persoane juridice rezidente in Romania (OMFP 583/2016). Certificatul se completeaza si se elibereaza de catre organul fiscal competent, urmare cererii de mai sus.

Cerere pentru eliberarea certificatului de rezidenta fiscala privind aplicarea Conventiei/Acordului de evitare a dublei impuneri dintre Romania si ..., pentru persoane fizice rezidente in Romania (OMFP 583/2016). Se utilizeaza de catre persoanele fizice rezidente in Romania pentru solicitarea certificatului de rezidenta fiscala privind aplicarea conventiei/acordului de evitare a dublei impuneri.

Certificat de rezidenta fiscala privind aplicarea Conventiei/Acordului de evitare a dublei impuneri dintre Romania si ..., pentru persoane fizice rezidente in Romania (OMFP 583/2016). Certificatul se completeaza si se elibereaza de catre organul fiscal competent, urmare cererii de mai sus.

Cerere pentru eliberarea certificatului de rezidenta fiscala privind aplicarea Conventiei/Acordului de evitare a dublei impuneri dintre Romania si ..., pentru persoane fizice rezidente in Romania care desfasoara activitate independenta (OMFP 583/2016).  Se utilizeaza de catre persoanele fizice rezidente in Romania care desfasoara activitate independenta pentru solicitarea certificatului de rezidenta fiscala privind aplicarea conventiei/acordului de evitare a dublei impuneri.

Certificat de rezidenta fiscala privind aplicarea Conventiei/Acordului de evitare a dublei impuneri dintre Romania si ..., pentru persoane fizice rezidente in Romania care desfasoara activitate independenta (OMFP 583/2016).  Certificatul se completeaza si se elibereaza de catre organul fiscal competent, urmare cererii de mai sus.

Cerere pentru eliberarea certificatului de rezidenta fiscala privind aplicarea Conventiei/Acordului de evitare a dublei impuneri dintre Romania si ........., pentru persoane rezidente in Romania (OMFP 583/2016). Se utilizeaza de catre persoanele rezidente in Romania pentru solicitarea certificatului de rezidenta fiscala privind aplicarea conventiei/acordului de evitare a dublei impuneri.

Certificat de rezidenta fiscala privind aplicarea Conventiei/Acordului de evitare a dublei impuneri dintre Romania si ..., pentru persoane rezidente in Romania (OMFP 583/2016). Certificatul se completeaza si se elibereaza de catre organul fiscal competent, urmare cererii de mai sus.

Cerere pentru eliberarea certificatului privind atestarea impozitului platit in Romania de persoane juridice straine (OMFP 583/2016). Se utilizeaza de catre persoanele juridice straine pentru solicitarea certificatului privind atestarea impozitului platit in Romania.

Certificat privind atestarea impozitului platit in Romania de persoane juridice straine (OMFP 583/2016). Certificatul se completeaza si se elibereaza de catre organul fiscal competent, urmare cererii de mai sus.

Cerere pentru eliberarea certificatului privind atestarea impozitului platit in Romania de persoane fizice nerezidente (OMFP 583/2016). Se utilizeaza de catre persoanele fizice nerezidente pentru solicitarea certificatului privind atestarea impozitului platit in Romania.

Certificat privind atestarea impozitului platit in Romania de persoane fizice nerezidente (OMFP 583/2016). Certificatul se completeaza si se elibereaza de catre organul fiscal competent, urmare cererii de mai sus.

Cerere referitoare la eliberarea certificatului privind atestarea desfasurarii activitatii in Romania de catre sediul permanent/sediul permanent desemnat al unei persoane juridice straine (OMFP 583/2016). Se utilizeaza de catre persoanele juridice nerezidente pentru solicitarea certificatului privind atestarea privind atestarea desfasurarii activitatii in Romania de catre sediul permanent/sediul permanent desemnat.

Certificat privind atestarea desfasurarii activitatii in Romania de catre sediul permanent/sediul permanent desemnat al unei persoane juridice straine (OMFP 583/2016). Certificatul se completeaza si se elibereaza de catre organul fiscal competent, urmare cererii de mai sus.

Declaratie pentru exceptarea de la impunere in Romania a platilor de dobanzi si redevente efectuate de o societate rezidenta sau de un sediu permanent situat in Romania catre o societate asociata rezidenta in alt stat membru al Uniunii Europene sau catre un sediu permanent situat in alt stat membru al Uniunii Europene (OMFP 583/2016). Declaratia se completeaza pentru a se obtine exceptarea de la impozitare a platilor de dobanzi si redevente ce provin din Romania, cu conditia ca beneficiarul efectiv al dobanzilor sau redeventelor sa fie o societate rezidenta in alt stat membru al Uniunii Europene sau un sediu permanent al unei intreprinderi dintr-un stat membru al Uniunii Europene situat in alt stat membru al Uniunii Europene.

Declaratie pentru exceptarea de la impunere in Romania a platilor de dividende efectuate de o persoana juridica romana sau de o persoana juridica cu sediul social in Romania, infiintata potrivit legislatiei europene, unei persoane juridice rezidente intr-un alt stat membru al Uniunii Europene sau unui sediu permanent al unei intreprinderi dintr-un stat membru al Uniunii Europene situat in alt stat membru al Uniunii Europene (OMFP 583/2016). Dividendele platite de o intreprindere, care este persoana juridica romana sau persoana juridica cu sediul social in Romania, infiintata potrivit legislatiei europene, unei persoane juridice rezidente intr-un alt stat membru al Uniunii Europene sau unui sediu permanent al unei intreprinderi dintr-un stat membru al Uniunii Europene situat in alt stat membru al Uniunii Europene sunt scutite de impozit daca persoana juridica straina beneficiara a dividendelor intruneste cumulativ conditiile indicate in formular.

Cerere privind inrolarea/modificarea accesului/revocarea accesului la functionalitatile sistemului national de raportare (Forexebug) (OMFP 517/2016, OMFP 2744/2017). Se depune de entitatile publice la unitatile teritoriale ale Trezoreriei Statului la care acestea isi au deschise conturile de cheltuieli bugetare in vederea obtinerii accesului la functionalitatile sistemului national de raportare - Forexebug, prin intermediul "Punctului Unic de Acces". Cererea trebuie insotita de fisierul ce contine certificatul digital calificat exportat, salvat pe suport electronic si copia actului de identitate al persoanei pentru care se solicita inrolarea.

Referat de analiza pentru aprobarea perioadei fiscale semestriale/anuale pentru persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA (OPANAF 2037/2016). Se intocmeste de compartimentul de specialitate umare depunerii de catre contribuabil a cererii privind utilizarea ca perioada fiscala pentru TVA a semestrului sau anului calendaristic (formularul 306). Prin acest referat se propune aprobarea sau respingerea cererii.

Decizie privind perioada fiscala pentru taxa pe valoarea adaugata (OPANAF 2037/2016). Se emite de compartimentul de specialitate in baza referatului de analiza pentru aprobarea perioadei fiscale semestriale/anuale pentru persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA.

Borderou privind distribuirea catre unitatile administrativ-teritoriale a sumei de ..., reprezentand impozit pe venitul din transferurile proprietatilor imobiliare din patrimoniul personal (Ordin comun al MFP 1022/2016 si MJ 2562/2016). 

Situatia centralizata a sumelor care urmeaza a fi virate unitatilor administrativ-teritoriale in contul 21.A.03.18.00 - Veniturile bugetului local - Impozitul pe veniturile din transferul proprietatilor imobiliare din patrimoniul personal (Ordin comun al MFP 1022/2016 si MJ 2562/2016). 

ACORD al contribuabilului pentru depunerea cererii de eliberare a certificatului de atestare fiscala de catre o alta persoana (OPANAF 3654/2015) 

Certificat de atestare fiscala (OPANAF 3654/2015) Se elibereaza de organul fiscal central ca urmare a solicitarii contribuabilului.

Cerere de eliberare a certificatului de atestare fiscala (OPANAF 3654/2015) 

Certificat de obligatii bugetare (OPANAF 3654/2015). Se elibereaza de organul fiscal ca urmare a solicitarii unei institutii publice implicate in procesul de privatizare.

Declaratie de patrimoniu si venituri (OPANAF 3704/2015).. Persoana fizica supusa verificarii situatiei fiscale personale are obligatia de a depune o declaratie de patrimoniu si venituri la solicitarea organului fiscal. In situatia in care solicitarea are loc odata cu comunicarea avizului de verificare, declaratia se depune in termen de cel mult 60 de zile de la comunicarea avizului; in situatia in care solicitarea are loc pe perioada verificarii, declaratia se depune in termen de 15 zile de la data comunicarii solicitarii.

Proces-Verbal de constatare si sanctionare a contraventiilor (OPANAF 3602/2015). Este utilizat de personalul cu atributii de control imputernicit de ANAF. Formularele sunt inseriate si numerotate.

Decizie privind respingerea solicitarii de corectare a erorilor materiale din decontul de taxa pe valoarea adaugata (OPANAF 3604/2015). Se elibereaza de organul fiscal ca urmare a solicitarii de corectare a erorilor materiale din deconturile de taxa pe valoarea adaugata.

Certificat de inregistrare in scopuri de TVA (OPANAF 3698/2015) 

Certificat de inregistrare fiscala (OPANAF 3698/2015) 

Decizie de inregistrare/modificare a domiciliului fiscal (OPANAF 3845/2015). Se emite de organul fiscal in a carui raza teritoriala contribuabilul si-a stabilit domiciliul fiscal, urmare a depunerii formularului 050 "Cerere de inregistrare/modificare a domiciliului fiscal al contribuabilului" de catre acesta.

Decizie de inregistrare/modificare din oficiu a domiciliului fiscal al contribuabilului (OPANAF 3845/2015). Se emite de organul fiscal in cazul in care contribuabilul caruia i-a fost transmisa notificarea privind inregistrarea/modificarea din oficiu a domiciliului fiscal nu s-a prezentat la sediul organului fiscal pentru lamurirea situatiei.

Notificare privind inregistrarea/modificarea din oficiu a domiciliului fiscal al contribuabilului (OPANAF 3845/2015). Se transmite de catre organul fiscal in a carui raza teritoriala contribuabilul si-a stabilit domiciliul fiscal fara depunerea cererii de inregistrare/modificare a noului domiciliu fiscal.

Notificare privind inregistrarea/modificarea din oficiu a domiciliului fiscal al contribuabilului (OPANAF 3845/2015). Se transmite de catre organul fiscal in a carui raza teritoriala contribuabilul si-a stabilit domiciliul fiscal fara depunerea cererii de inregistrare/modificare a noului domiciliu fiscal.

Decizie de declarare in inactivitate (OPANAF 3846/2015). 

Decizie de reactivare (OPANAF 3846/2015) 

Decizie de indreptare a erorii materiale (OPANAF 3846/2015) 

Decizie de respingere a cererii de reactivare/indreptare a erorii materiale (OPANAF 3846/2015)

Notificare privind indeplinirea conditiilor pentru declararea ca inactiv, potrivit prevederilor art. 92 alin. (1) lit. a) si lit. f)/g) din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare (OPANAF 3846/2015, OPANAF 3289/2017). 

Notificare privind neconcordante intre documentele furnizate si evidenta fiscala (OPANAF 3846/2015, OPANAF 3289/2017). 

Aviz privind propunerea de declarare in inactivitate potrivit art. 92 alin. (1) lit.b) sau c) din Codul de procedura fiscala/de reactivare/de indreptare a erorii materiale, pentru organele de inspectie fiscala (OPANAF 3846/2015, OPANAF 3289/2017). 

Aviz privind propunerea de declarare in inactivitate potrivit art. 92 alin. (1) lit.b) sau c) din Codul de procedura fiscala/de reactivare/de indreptare a erorii materiale, pentru Directia generala antifrauda fiscala (OPANAF 3846/2015, OPANAF 3289/2017). 

Instiintare privind constatarea situatiilor prevazute la art. 92 alin. (1) lit. d) - g) din Codul de procedura fiscala, de catre organele de inspectie fiscala (OPANAF 3846/2015). 

Aviz privind propunerea de declarare in inactivitate potrivit art. 92 alin. (1) lit. c) din Codul de procedura fiscala /de reactivare/de indreptare a erorii materiale, pentru organele cu atributii de executare silita (OPANAF 3846/2015, OPANAF 3289/2017). 

Decizie privind inscrierea/respingerea inscrierii in Registrul operatorilor intracomunitari (OPANAF 727/2016) 

Decizie privind radierea, la cerere, din Registrul operatorilor intracomunitari (OPANAF 27/2016) 

Decizie privind radierea, din oficiu, din Registrul operatorilor intracomunitari (OPANAF 727/2016) 

Cerere de aplicare a regimului special de rambursare a TVA pentru anul fiscal ... (OMFP 3699/2015). Cererea se depune de catre exportatorii care beneficiaza de regimul special privind solutionarea solicitarilor de rambursare si care indeplinesc prevederile lit. A pct. 1.3 din Procedura solutionare a deconturilor cu sume negative de taxa pe valoarea adaugata cu optiune de rambursare, aprobata prin ordinul mentionat. 

Fisa de calcul al standardului individual negativ (OPANAF 3699/2015) 

Evidenta deconturilor cu sume negative de TVA cu optiune de rambursare (OPANAF 3699/2015)

Fisa indicatorilor de inspectie fiscala (OPANAF 3699/2015) 

Fisa de analiza de risc (OPANAF 3699/2015) 

Referat pentru analiza documentara (OPANAF 3699/2015) 

Referat privind analiza Decontului cu sume negative de TVA cu optiune de rambursare depus de marii contribuabili (OPANAF 3699/2015) 

Referat privind analiza Decontului cu sume negative de TVA cu optiune de rambursare depus de contribuabilii mijlocii (OPANAF 3699/2015) 

Referat privind regimul special pentru exportatori (OPANAF 3699/2015) 

Referat privind analiza Decontului cu sume negative de taxa pe valoarea adaugata cu optiune de rambursare depus de exportatori (OPANAF 3699/2015)

Decizie privind modificarea bazei de impozitare ca urmare a inspectiei fiscale (OPANAF 3706/2015). Reprezinta actul administrativ fiscal emis de organele de inspectie fiscala in aplicarea prevederilor legale pentru comunicarea rezultatelor inspectiilor fiscale atat la persoane juridice, cat si la persoane fizice, conform Legii nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala.

Decizie privind nemodificarea bazei de impozitare ca urmare a inspectiei fiscale (OPANAF 3707/2015). Reprezinta actul administrativ fiscal emis de organele de inspectie fiscala in aplicarea prevederilor legale pentru comunicarea rezultatelor inspectiilor fiscale atat la persoane juridice, cat si la persoane fizice, conform Legii nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala.

Decizie de impunere provizorie privind obligatiile fiscale principale (OPANAF 3708/2015). Se emite la cererea contribuabilului/platitorului verificat, persoana fizica sau juridica, in scopul platii obligatiilor fiscale principale suplimentare aferente unei perioade, pentru unul sau mai multe tipuri de obligatii fiscale verificate, stabilite de organele de inspectie, anterior intocmirii raportului de inspectie fiscala si emiterii in baza constatarilor inscrise in acesta a actului administrativ fiscal.

Decizie de impunere privind obligatiile fiscale principale aferente diferentelor bazelor de impozitare stabilite in cadrul inspectiei fiscale la persoane juridice (OPANAF 3709/2015). Reprezinta actul administrativ fiscal emis de organele de inspectie fiscala pentru stabilirea obligatiilor fiscale suplimentare principale aferente diferentelor de baze de impozitare constatate, precum si pentru solutionarea cu inspectie fiscala anticipata a decontului de taxa pe valoarea adaugata cu sume negative cu optiune de rambursare, in situatia in care suma aprobata la rambursare difera de cea solicitata.

Raportul de inspectie fiscala intocmit la persoane juridice (OPANAF 3710/2015). Raportul de inspectie fiscala se intocmeste de echipa de inspectie fiscala pentru consemnarea constatarilor cu privire la stabilirea situatiei de fapt fiscale si a consecintelor fiscale, indiferent daca se modifica sau nu baza de impozitare si/sau se stabilesc sau nu diferente de obligatii fiscale principale in cadrul unei inspectii fiscale generale sau partiale la persoane juridice.

Aviz de inspectie fiscala (OPANAF 3711/2015). Reprezinta documentul prin care organele de inspectie fiscala instiinteaza contribuabilul/patitorul in legatura cu inspectia fiscala care urmeaza sa se efectueze la acesta.

Ordin de serviciu nr... (OPANAF 3711/2015). Reprezinta documentul prin care organele de inspectie fiscala sunt imputernicite sa efectueze inspectie fiscala generala/partiala/control inopinat/control incrucisat/constatare la fata locului la contribuabilul/platitorul nominalizat.

Nota explicativa (OPANAF 3711/2015). Reprezinta documentul prin care organele de inspectie fiscala, pot solicita explicatii scrise, reprezentantului legal sau imputernicitului contribuabilului/platitorului sau altor persoane, care sa contribuie la clarificarea/stabilirea unor elemente relevante din activitatea contribuabilului, ce pot influenta inspectia fiscala. Solicitarea de explicatii scrise se va face in timpul inspectiei fiscale/controlului inopinat/incrucisat/constatarii la fata locului, ori de cate ori acestea sunt necesare pentru clarificarea si definitivarea constatarilor privind situatia fiscala a contribuabililor.

Invitatie (OPANAF 3711/2015). Reprezinta documentul prin care un contribuabil este solicitat sa se prezinte la sediul organului de inspectie fiscala in vederea efectuarii/ stabilirii conditiilor de efectuare a unei actiuni in conformitate cu prevederile art. 56, 64, 65, 113, 134 din Legea nr. 207/2015 privind Codul de porcedura fiscala.

Proces-verbal (OPANAF 3711/2015). Procesul-verbal reprezinta actul de control care se intocmeste de catre organele de inspectie fiscala in cazul efectuarii, in conditiile legii, a unei constatari la fata locului precum si in cazul controlului inopinat/incrucisat, potrivit prevederilor art. 65 si ale art. 135 din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala sau pentru consemnarea unor fapte, in timpul inspectiei fiscale, care pot intruni elementele constitutive ale unei infractiuni, potrivit prevederilor art.132 din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala. Procesul- verbal se intocmeste si in cazul in care contribuabilul/ platitorul nu tine sau nu prezinta organului de inspectie fiscala registrul unic de control, pentru consemnarea datei de incepere a inspectiei fiscale, conform prevederilor art.123 alin. (2) din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala si se inregistreaza la registratura contribuabilului/platitorului, dupa caz. Procesul verbal se poate incheia si in alte situatii prevazute de lege, inclusiv pe durata efectuarii unei inspectii fiscale.

Proces-verbal de ridicare/restituire de inscrisuri (OPANAF 3711/2015). Se completeaza de catre organele de inspectie fiscala, in cadrul unei actiuni de inspectie fiscala/control inopinat/incrucusat/constatare la fata locului cu ocazia ridicarii/restituirii de documente, acte, inscrisuri, registre si documente financiar-contabile, in original sau copii ale acestor documente.

Proces-verbal de sigilare/desigilare (OPANAF 3711/2015).  Se intocmeste de catre organele de inspectie fiscala in cadrul unei inspectii fiscale/control inopinat/incrucisat/constatare la fata locului, in situatiile in care exista indicii ca in locurile de productie, depozitare, comercializare se gasesc bunuri sau produse a caror provenienta nu este legala sau a caror fabricatie este interzisa de lege sau se produce fara autorizatie, iar actiunea de inspectie fiscala/control nu poate fi finalizata, urmand a fi continuata in ziua lucratoare urmatoare, in vederea conservarii probelor constatate.

Declaratie (OPANAF 3711/2015). Se intocmeste si semneaza de catre administratorul sau imputernicitul legal al societatii, la finalizarea inspectiei fiscale, in baza prevederilor art. 118 alin. (7) din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala.

Proces-verbal de prelevare probe (OPANAF 3711/2015). Reprezinta documentul prin care organele de inspectie fiscala sunt imputernicite sa preleveze probe de banderole sau timbre si sa consemneze toate informatiile legate de acestea. Se completeaza de echipa de inspectie fiscala cu ocazia actiunilor de control.

Somatie (OPANAF 3711/2015). Reprezinta documentul prin care un contribuabil este somat sa se prezinte la sediul organului de inspectie fiscala in vederea efectuarii unei actiuni in conformitate cu prevederile art. 56, 64, 65, 113, 134 din Legea nr. 207/2015 privind Codul de porcedura fiscala. Se intocmeste in cazurile cand contribuabilul/platitorul nu a dat curs invitatiei organului de inspectie fiscala/control pentru efectuarea inspectiei fiscale/ controlul inopinat/incrucisat/constatarea la fata locului sau refuza sa puna la dispozitia organelor de inspectie fiscala documentele si inscrisurile necesare efectuarii/ continuarii actiunii de inspectiei fiscale/controlul inopinat/incrucisat/constatarea la fata locului si exista indicii rezonabile conform carora contribuabilul/platitorul refuza nejustificat sa prezinte documentele legale si bunurile din patrimoniu necesare pentru stabilirea situatiei fiscale de fapt, in scopul impedicarii verificarilor fiscale. Se intocmeste de catre echipa desemnata pentru efectuarea inspectiei fiscale/ controlul inopinat/incrucisat/constatarea la fata locului.

Decizie de ajustare/estimare a venitului sau cheltuielii uneia dintre persoanele afiliate (OPANAF 3737/2015). Reprezinta actul administrativ fiscal emis de organele de inspectie fiscala pentru ajustarea/estimarea venitului sau cheltuielii unei persoane romane afiliate participante la o tranzactie, alta decat cea la care a fost efectuata o inspectie fiscala.

Decizie de impunere privind impozitul pe venit si contributiile sociale aferente diferentelor bazelor de impozitare stabilite in cadrul inspectiilor fiscale la persoane fizice (OPANAF 3771/2015). Este actul administrativ fiscal emis de organele de inspectie fiscala in aplicarea prevederilor legale privind stabilirea impozitului pe venit si/sau a contributiilor sociale, aferente diferentelor bazelor de impozitare, datorate de persoana fizica in calitatea sa de contribuabil la sistemul public de pensii si la cel de asigurari sociale de sanatate. Se va completa la incheierea unei inspectii fiscale generale sau partiale, ca urmare a constatarii de diferente de baze de impozitare stabilite suplimentar, pentru impozitul pe venit si/sau contributiile sociale aferente, inscrise in Raportul de inspectie fiscala.

Decizie de impunere privind obligatiile fiscale principale aferente diferentelor bazelor de impozitare stabilite in cadrul inspectiilor fiscale la persoane fizice (OPANAF 3771/2015). Se completeaza la incheierea unei inspectii fiscale generale sau partiale, ca urmare a stabilirii de obligatii fiscale suplimentare principale aferente diferentelor de baze de impozitare (cu exceptia impozitului pe venit si a contributiilor sociale datorate de persoana fizica in calitatea sa de contribuabil la sistemul public de pensii si la cel de asigurari sociale de sanatate), constatate si inscrise in raportul de inspectie fiscala, intocmit la incheierea acesteia.

Raportului de inspectie fiscala intocmit la persoane fizice (OPANAF 3772/2015). Se intocmeste de echipa de inspectie fiscala pentru consemnarea constatarilor cu privire la stabilirea situatiei de fapt fiscale si a consecintelor fiscale, indiferent daca se modifica sau nu baza de impozitare si/sau se stabilesc sau nu obligatii fiscale principale in cadrul unei inspectii fiscale generale sau partiale efectuate la contribuabili/platitori persoane fizice.

Dispozitie privind masurile stabilite de organele de inspectie fiscala (OPANAF 3833/2015). Este actul administrativ emis de organele de inspectie fiscala, in aplicarea prevederilor legale, privind obligativitatea contribuabililor de a indeplini masurile stabilite. Nu cuprinde masuri referitoare la sumele pe care contribuabilii/platitorii le datoreaza bugetului general consolidat al statului. Formularul se intocmeste in timpul sau ca urmare a finalizarii unei inspectii fiscale generale sau partiale, a unui control inopinat sau a unei constatari la fata locului, in cazul in care organele de inspectie fiscala stabilesc masuri in sarcina contribuabilului/platitorului.

Proces-verbal (OPANAF 3838/2015). Reprezinta actul de control bilateral care se intocmeste de catre inspectorii antifrauda cu ocazia controlului operativ si inopinat, pentru constatarea unor situatii faptice si documentare existente la un moment dat, pentru stabilirea starii de fapt fiscale, precum si pentru constatarea unor imprejurari privind savarsirea unor fapte prevazute de legea penala in domeniul financiar-fiscal si vamal si pentru stabilirea implicatiilor fiscale ale acestora.

Proces-verbal de ridicare/restituire de inscrisuri (OPANAF 3838/2015). Se completeaza de catre inspectorii antifrauda cu ocazia ridicarii/restituirii de inscrisuri, indiferent de mediul in care sunt stocate, in conditiile legii.

Proces-verbal de sigilare/desigilare (OPANAF 3838/2015). Se intocmeste de catre inspectorii antifrauda cand exista indicii conform carora in locurile de productie, depozitare, comercializare sau pe timpul transportului se gasesc bunuri sau produse a caror provenienta nu este legala sau a caror fabricatie este interzisa de lege sau se produc fara autorizatie, iar actiunea de control nu poate fi finalizata, urmand a fi continuata ulterior, cand exista posibilitatea ca documentele, inscrisurile, bunurile necesare efectuarii controlului sa fie sustrase, distruse ori nu se poate face un inventar al acestora in vederea ridicarii/retinerii acestora, in activitatile de monitorizare a transporturilor de bunuri si in alte cazuri in care se impune sigilarea, in conditiile legii.

Invitatie (OPANAF 3838/2015). Reprezinta documentul prin care un contribuabil este invitat si ii sunt solicitate lamuriri/inscrisuri de catre inspectorii antifrauda, la sediul acestora, in situatiile in care se impune efectuarea/continuarea controlului ori controlul nu a putut fi efectuat la sediul social, domiciliul fiscal sau un sediu secundar al contribuabilului si nici intr-un loc stabilit de comun acord cu contribuabilul.

Nota explicativa (OPANAF 3838/2015). Este documentul prin care inspectorii antifrauda solicita explicatii scrise reprezentantului contribuabilului, oricarui angajat al acestuia sau oricarei persoane implicate in savarsirea faptelor constatate, care sa contribuie la stabilirea unor elemente relevante din activitatea contribuabilului, ce pot influenta constatarile sau pentru clarificarea unor cauze si/sau imprejurari.

Decizie privind anularea inregistrarii in scopuri de TVA, in vederea aplicarii regimului de scutire prevazut la art.310 din Codul fiscal (OPANAF 631/2016, OPANAF 3698/2016) 

Decizie privind inregistrarea in scopuri de TVA, potrivit art. 317 alin. (11) din Codul fiscal (OPANAF 631/2016, OPANAF 3698/2016, OPANAF 1888/2019 )

Cerere de acordare a esalonarii la plata, in forma simplificata (OPANAF 1767/2021). Se transmite de contribuabili catre organul fiscal central competent pentru a fi utilizata in cadrul procedurii de esalonare la plata.

Decizie de esalonare la plata a obligatiilor fiscale (OPANAF 90/2016). Se emite de catre organele fiscale competente in administrarea obligatiilor fiscale ce fac obiectul inlesnirilor la plata.

Decizie de amanare la plata a penalitatilor de intarziere si a penalitatilor de nedeclarare (OPANAF 90/2016). Se emite de catre organele fiscale competente in administrarea obligatiilor fiscale ce fac obiectul inlesnirilor la plata.

Decizie de respingere a cererii de ... (OPANAF 90/2016). Se emite de catre organele fiscale competente in administrarea obligatiilor fiscale ce fac obiectul inlesnirilor la plata.

Situatia incasarilor si platilor pe ultimele 6 luni anterioare datei depunerii cererii de acordare a esalonarii la plata a obligatiilor fiscale (OPANAF 90/2016).Se completeaza si se anexeaza cererii de acordare a esalonarii la plata.

Situatie privind indicatorii orientativi si alte informatii (OPANAF 90/2016). Se completeaza si se anexeaza cererii de acordare a esalonarii la plata.

Referat (OPANAF 90/2016) Se intocmeste de catre organele fiscale competente in administrarea obligatiilor fiscale ce fac obiectul inlesnirilor la plata.

Decizie prin care se ia act de retragerea cererii ... (OPANAF 90/2016). Se emite de catre organele fiscale competente in administrarea obligatiilor fiscale ce fac obiectul inlesnirilor la plata.

Certificat de atestare fiscala (OPANAF 90/2016) Se emite de catre organele fiscale competente in administrarea obligatiilor fiscale ce fac obiectul inlesnirilor la plata.

Certificat de atestare fiscala pentru contribuabilii care au infiintate sedii secundare inregistrate fiscal, potrivit legii (OPANAF 90/2016). Se emite de catre organele fiscale competente in administrarea obligatiilor fiscale ce fac obiectul inlesnirilor la plata.

Proces-Verbal de punere de acord (OPANAF 90/2016). Se intocmeste de catre organele fiscale competente in administrarea obligatiilor fiscale ce fac obiectul inlesnirilor la plata.

Referat "A" (OPANAF 90/2016). Se intocmeste de catre organele fiscale competente in administrarea obligatiilor fiscale ce fac obiectul inlesnirilor la plata.

Acord de principiu (OPANAF 90/2016) Se intocmeste de catre organele fiscale competente in administrarea obligatiilor fiscale ce fac obiectul inlesnirilor la plata.

Instiintare privind stabilirea valorii garantiei in vederea inlocuirii sau redimensionarii acesteia (OPANAF 90/2016). Se emite de catre organele fiscale competente in administrarea obligatiilor fiscale ce fac obiectul inlesnirilor la plata.

Referat "B" (OPANAF 90/2016). Se intocmeste de catre organele fiscale competente in administrarea obligatiilor fiscale ce fac obiectul inlesnirilor la plata.

Decizie referitoare la obligatiile de plata accesorii reprezentand dobanzi si/sau penalitati datorate in cazul esalonarilor la plata (OPANAF 90/2016). Se emite de catre organele fiscale competente in administrarea obligatiilor fiscale ce fac obiectul inlesnirilor la plata.

Decizie de finalizare a esalonarii la plata a obligatiilor fiscale (OPANAF 90/2016). Se emite de catre organele fiscale competente in administrarea obligatiilor fiscale ce fac obiectul inlesnirilor la plata.

Decizie de anulare a penalitatilor de intarziere amanate la plata (OPANAF 90/2016). Se emite de catre organele fiscale competente in administrarea obligatiilor fiscale ce fac obiectul inlesnirilor la plata.

Decizie de reducere a penalitatilor de nedeclarare amanate la plata (OPANAF 90/2016). Se emite de catre organele fiscale competente in administrarea obligatiilor fiscale ce fac obiectul inlesnirilor la plata.

Decizie de constatare a pierderii valabilitatii esalonarii la plata a obligatiilor fiscale (OPANAF 90/2016). Se emite de catre organele fiscale competente in administrarea obligatiilor fiscale ce fac obiectul inlesnirilor la plata.

Decizie de pierdere a valabilitatii amanarii la plata a penalitatilor de intarziere si a penalitatilor de nedeclarare (OPANAF 90/2016). Se emite de catre organele fiscale competente in administrarea obligatiilor fiscale ce fac obiectul inlesnirilor la plata.

Decizie de mentinere a valabilitatii esalonarii la plata a obligatiilor fiscale (OPANAF 90/2016). Se emite de catre organele fiscale competente in administrarea obligatiilor fiscale ce fac obiectul inlesnirilor la plata.

Decizie de mentinere a valabilitatii amanarii la plata a penalitatilor de intarziere si a penalitatilor de nedeclarare (OPANAF 90/2016). Se emite de catre organele fiscale competente in administrarea obligatiilor fiscale ce fac obiectul inlesnirilor la plata.

Instiintare de plata (OPANAF 90/2016). Se emite de catre organele fiscale competente in administrarea obligatiilor fiscale ce fac obiectul inlesnirilor la plata.

Decizie de desfiintare a deciziei de esalonare la plata a obligatiilor fiscale (OPANAF 90/2016). Se emite de catre organele fiscale competente in administrarea obligatiilor fiscale ce fac obiectul inlesnirilor la plata.

Decizie de desfiintare a deciziei de amanare la plata a penalitatilor de intarziere si a penalitatilor de nedeclarare (OPANAF 90/2016). Se emite de catre organele fiscale competente in administrarea obligatiilor fiscale ce fac obiectul inlesnirilor la plata.

Instiintare privind diminuarea sumelor esalonate la plata (OPANAF 90/2016). Se emite de catre organele fiscale competente in administrarea obligatiilor fiscale ce fac obiectul inlesnirilor la plata.

Instiintare privind diminuarea sumelor amanate la plata (OPANAF 90/2016). Se emite de catre organele fiscale competente in administrarea obligatiilor fiscale ce fac obiectul inlesnirilor la plata.

Decizie de modificare a deciziei de esalonare la plata a obligatiilor fiscale (OPANAF 90/2016). Se emite de catre organele fiscale competente in administrarea obligatiilor fiscale ce fac obiectul inlesnirilor la plata.

Decizie de modificare a deciziei de amanare la plata a penalitatilor de intarziere si a penalitatilor de nedeclarare (OPANAF 90/2016). Se emite de catre organele fiscale competente in administrarea obligatiilor fiscale ce fac obiectul inlesnirilor la plata.

Decizie de anulare a deciziei de esalonare la plata a obligatiilor fiscale (OPANAF 90/2016). Se emite de catre organele fiscale competente in administrarea obligatiilor fiscale ce fac obiectul inlesnirilor la plata.

Decizie de anulare a deciziei de amanare la plata a penalitatilor de intarziere si a penalitatilor de nedeclarare (OPANAF 90/2016). Se emite de catre organele fiscale competente in administrarea obligatiilor fiscale ce fac obiectul inlesnirilor la plata.

Evidenta cererilor de stabilire a sumei reprezentand timbrul de mediu pentru autovehicule (OPANAF 370/2016) 

Cerere privind stabilirea sumei reprezentand timbrul de mediu pentru autovehicule (OPANAF 370/2016). Se depune la organul fiscal competent de catre persoanele fizice sau juridice care solicita stabilirea sumei reprezentand timbrul de mediu.

Cerere privind stabilirea sumei reprezentand timbrul de mediu pentru autovehiculele care fac obiectul contractelor de leasing (OPANAF 370/2016). Se completeaza pentru autovehiculele care fac obiectul contractelor de leasing. Se depune la organul fiscal competent in format electronic, insotita de formularul editat.

Referat privind stabilirea sumei reprezentand timbrul de mediu pentru autovehicule (OPANAF 370/2016). Se emite de compartimentul de specialitate, pe baza documentelor depuse de contribuabil si a elementelor prevazute de OUG 9/2013 si de normele metodologice.

Decizie privind stabilirea sumei reprezentand timbrul de mediu pentru autovehicule (OPANAF 370/2016). Este intocmita de compartimentul de specialitate pe baza referatului privind stabilirea sumei reprezentand timbrul de mediu pentru autovehicule.

Decizie privind stabilirea diferentelor de sume reprezentand timbrul de mediu pentru autovehicule (OPANAF 370/2016) 

Document de restituire a TVA cumparatorilor nestabiliti in Uniunea Europeana (OMFP 101/2016) 

Cerere de autorizare a magazinelor pentru vanzarea de bunuri pentru care se acorda dreptul de restituire a taxei pe valoarea adaugata cumparatorilor nestabiliti in Uniunea Europeana, precum si pentru restituirea taxei pe valoarea adaugata aferente acestor vanzari (OMFP 101/2016) Se depune de societatile care solicita acordarea dreptului de restituire a taxei pe valoarea adaugata cumparatorilor nestabiliti in Uniunea Europeana.

Autorizatie (OMFP 101/2016). Prin aceasta autorizatie, organele fiscale competente acorda dreptul de restituire a taxei pe valoarea adaugata cumparatorilor nestabiliti in Uniunea Europeana, precum si pentru restituirea taxei pe valoarea adaugata aferente acestor vanzari magazinelor pentru vanzarea de bunuri, urmare depunerii cererii de mai sus.

Decizie de reverificare (OPANAF 825/2016). Este actul administrativ care are ca obiect dispunerea reverificarii unei anumite perioade, in baza art. 128 alin. (1) din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare, de catre conducatorul structurii de inspectie fiscala, ca urmare a aparitiei unor date suplimentare necunoscute inspectorilor fiscali la data efectuarii verificarilor, care influenteaza rezultatele acestora. Se completeaza in situatia in care sunt indeplinite conditiile prevazute la art. 128 alin. (2) din Legea nr. 207/2015, cu modificarile si completarile ulterioare, in baza unor informatii, documente sau alte inscrisuri obtinute ca urmare a unor controale inopinate/controale incrucisate desfasurate la alti contribuabili/platitori ori comunicate organului fiscal de catre organele de urmarire penala sau de alte autoritati publice ori obtinute in orice mod de organele de inspectie, de natura sa modifice rezultatele inspectiei fiscale anterioare.

Referat privind solutionarea cererii de acordare a regimului de declarare derogatoriu (OPANAF 889/2016). Referatul privind solutionarea cererii de acordare a regimului de declarare derogatoriu prin care se propune aprobarea sau respingerea cererii de acordare a regimului de declarare derogatoriu si in baza caruia se emite Decizia privind aprobarea/respingerea cererii de acordare a regimului de declarare derogatoriu.

Notificare privind incetarea regimului de declarare derogatoriu (OPANAF 889/2016). Se comuica contribuabilului/platitorului in situatia in care, in perioada aprobata pentru aplicarea regimului de declarare derogatoriu, organul fiscal constata neindeplinirea conditiilor si contribuabilul/platitorul va reintra in regimul normal de declarare.

Referat privind impunerea din oficiu (OPANAF 962/2016). Se intocmeste de compartimentul de specialitate al organului fiscal, consemnandu-se elementele analizei documentare care stau la baza stabilirii din oficiu a impozitelor, taxelor si contributiilor, precum si rezultatul constatarilor efectuate in scopul stabilirii din oficiu a impozitelor, taxelor si contributiilor.

Proces-verbal de constatare si sanctionare a contraventiilor (OPANAF 1094/2016). Se utilizeaza la constatarea unor fapte de care se face vinovat contravenientul si la stabilirea sanctiunilor prevazute de lege. Se intocmeste in 3 exemplare de agentul constatator.

ANEXA la Declaratia fiscala pentru stabilirea impozitului/taxei pe cladirile rezidentiale/nerezidentiale/cu destinatie mixta, aflate in proprietatea persoanelor fizice (OMFP 94/2016)

ANEXA la Declaratia fiscala pentru stabilirea impozitului/taxei pe cladirile rezidentiale/nerezidentiale/cu destinatie mixta aflate in proprietatea persoanelor juridice (OMFP 94/2016) 

ANEXA la Declaratia fiscala pentru stabilirea impozitului/taxei pe teren in cazul persoanelor fizice (OMFP 94/2016). 

ANEXA la Declaratia fiscala pentru stabilirea impozitului/taxei pe teren in cazul persoanelor juridice (OMFP 94/2016) 

Solicitare de verificare ulterioara a dovezilor de origine si a certificatelor A.TR. (OPANAF 1190/2016). Verificarea ulterioara a dovezilor de origine care acopera marfuri importate in Romania se solicita de structurile de specialitate din Directia Generala a Vamilor, de directiile regionale vamale sau de birourile vamale atunci cand exista dubii rezonabile sau prin sondaj. In acest scop, dovada de origine se transmite la Directia Generala a Vamilor, in vederea retransmiterii acesteia spre verificare administratiilor competente.

Cerere de eliberare a autorizatiei de "exportator autorizat" (OPANAF 1191/2016). Se depune exportatorii care solicita sa faca dovada originii in procedura simplificata prin intocmirea declaratiei de origine, a declaratiei pe factura sau a declaratiei pe factura EUR-MED, depun la directia regionala vamala in a carei raza teritoriala de competenta se afla sediul lor principal, in vederea autorizarii.

Autorizatie (OPANAF 1191/2016). Directia regionala vamala analizeaza cererea de eliberare a autorizatiei de "exportator autorizat" depusa si elibereaza autorizatia de "exportator autorizat".

Notificare privind emiterea deciziei de utilizare prelungita a deciziei privind IOO (OPANAF 1192/2016). In cazul in care Directia Generala a Vamilor decide sa acorde o perioada de utilizare prelungita a unei decizii privind IOO care a fost revocata sau care a incetat sa mai fie valabila, notifica titularului o noua decizie de utilizare prelungita a deciziei privind IOO.

Notificare privind emiterea deciziei de utilizare prelungita a deciziei privind ITO (OPANAF 1193/2016). In cazul in care Directia Generala a Vamilor decide sa acorde o perioada de utilizare prelungita a unei decizii privind ITO care a fost revocata sau care a incetat sa mai fie valabila, notifica titularului o noua decizie de utilizare prelungita a deciziei privind ITO.

Notificare de reexport (OPANAF 1196/2016). Se utilizeaza in situatiile in care marfurile neunionale sunt reexportate direct dintr-o zona libera sau dintr-un depozit temporar si pentru care nu se depune o declaratie de reexport sau o declaratie sumara de iesire, conform art. 274 din Codul vamal al Uniunii Europene.

Lista de verificare (OPANAF 1486/2016). Se utilizeaza de echipa de audit in cazul solicitarilor de acordare a statutului de operator economic autorizat (AEO).

Planul de audit (OPANAF 1486/2016). Se utilizeaza de echipa de audit in cazul solicitarilor de acordare a statutului de operator economic autorizat (AEO).

Raportul de audit (OPANAF 1486/2016). Se intomeste de echipa de audit in cazul solicitarilor de acordare a statutului de operator economic autorizat (AEO).

Registrul de evidenta a autorizatiilor AEO (OPANAF 1486/2016).

Referat (OPANAF 1503/2016). Se intocmeste de compartimentul de specialitate, propunandu-se, pentru toti contribuabilii selectati, radierea din oficiu, a inregistrarii in Registrul persoanelor impozabile care aplica sistemul TVA la incasare.

Decizie de radiere, din oficiu, din Registrul persoanelor impozabile care aplica sistemul TVA la incasare (OPANAF 1503/2016).Se intocmeste de compartimentul de specialitate in cazul radierii din oficiu din Registrul persoanelor impozabile care aplica sistemul TVA la incasare.

Instiintare privind radierea, din oficiu, din Registrul persoanelor impozabile care aplica sistemul TVA la incasare (OPANAF 1503/2016). Pentru persoanele impozabile scoase, la cerere, din evidenta persoanelor impozabile inregistrate in scopuri de TVA, compartimentul de specialitate intocmeste si comunica Instiintarea privind radierea, din oficiu, din Registrul persoanelor impozabile care aplica sistemul TVA la incasare.

Decizie de indreptare a erorilor materiale privind inregistrarea/radierea in/din Registrul persoanelor impozabile care aplica sistemul TVA la incasare (OPANAF 1503/2016). Se intocmeste de compartimentul de specialitate, la cererea persoanei impozabile sau din oficiu, cand se constata ca persoana impozabila a fost radiata din Registrul persoanelor impozabile care aplica sistemul TVA la incasare, ca urmare a unei erori, ori persoana impozabila a fost radiata din registru cu alta data decat cea corecta.

Cerere de autorizare ca operator economic comerciant de tutun brut si/sau tutun partial prelucrat (OPANAF 1510/2016).  Se depune de catre contribuabilii ce doresc autorizarea activitatii de comercializare a tutunului brut si/sau a tutunului partial prelucrat. Se depune la biroul vamal de interior/biroul vamal de frontiera in raza caruia isi are sediul social contribuabilul solicitant ori, dupa caz, la Serviciul autorizari din cadrul Directiei Generale a Vamilor, pentru operatorii economici mari contribuabili.

Autorizatie de operator economic comerciant de tutun brut si/sau tutun partial prelucrat (OPANAF 1510/2016).  Se emite de autoritatea vamala teritoriala in cazul aprobarii cererii de autorizare ca operator economic comerciant de tutun brut si/sau tutun partial prelucrat.

Evidenta cererilor de restituire a TVA (OPANAF 1559/2016). Compartimentul cu atributii in domeniul solutionarii cererilor de restituire a TVA inregistreaza aceste cereri intr-o evidenta speciala.

Referat pentru analiza documentara (OPANAF 1559/2016).Se intocmeste de departamentul de specialitate, urmare analizei cererii de restituire a taxei pe valoarea adaugata si a documentatiei depuse de solicitant.

Decizie de restituire a taxei pe valoarea adaugata (OPANAF 1559/2016). Se intocmeste pe baza constatarilor cuprinse in Referatul pentru analiza documentara.

Cerere de inregistrare/mentiuni a activitatii de distributie si de comercializare in sistem angro de produse energetice (OPANAF 3236/2018). Se depune de operatorii economici care doresc inregistrarea activitatii de distributie si comercializare in sistem angro de produse energetice, pentru fiecare depozit angro.

Cerere de inregistrare/mentiuni a activitatii de comercializare in sistem en detail de produse energetice (OPANAF 3236/2018). Se depune de operatorii economici care doresc inregistrarea activitatii de distributie si comercializare in sistem en detail de produse energetice, pentru fiecare unitate de comercializare.

Atestat de inregistrare pentru distributie si comercializare in sistem angro de produse energetice (OPANAF 3236/2018). Se emite de autoritatea competenta in cazul in care cererea de inregistrare/mentiuni a activitatii de distributie si comercializare in sistem angro de produse energetice este aprobata.

Atestat de inregistrare pentru comercializare in sistem en detail de produse energetice (OPANAF 3236/2018). Se emite de autoritatea competenta in cazul in care cererea de inregistrare/mentiuni a activitatii de comercializare in sistem en detail de produse energetice este eprobata.

Cerere pentru constatarea pagubelor si evaluarea pierderilor produse de calamitatile naturale in cazul culturilor agricole/efectivelor de animale (OPANAF 1863/2016).  Se depune de persoana fizica/asocierea fara personalitate juridica la unitatea administrativ-teritoriala pe raza careia s-a intamplat evenimentul, in cel mai scurt timp de la data producerii acestuia, in cazul distrugerii ori vatamarii culturilor agricole, plantatiilor ori a rodului viilor, plantatiilor pomicole, de hamei si de arbusti fructiferi, pieirii animalelor, pasarilor si familiilor de albine. In cazul pagubelor care privesc efective de animale, pasari sau familii de albine, la cerere se anexeaza si certificatul sanitar-veterinar eliberat de medicul veterinar de libera practica imputernicit, in care se precizeaza ca pieirea s-a datorat efectelor produse ca urmare a unor fenomene meteorologice nefavorabile ce pot fi asimilate dezastrelor naturale (inghet, grindina, polei, ploaie abundenta, seceta si inundatii, precum si epizootii ce afecteaza peste 30% din suprafetele destinate productiei agricole vegetale/animalele detinute).

Proces-verbal de constatare si evaluare a pagubelor (OPANAF 1863/2016).  Se intocmeste de comisia formata dintr-un reprezentant al primariei, un specialist de la Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura, un delegat din partea Administratiei Nationale de Meteorologie, un specialist al Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta si un reprezentant al directiei generale regionale a finantelor publice teritoriale din cadrul ANAF, dupa constatarea pagubelor si evaluarea pierderilor produse de calamitatile naturale in cazul culturilor agricole/efectivelor de animale.

Cerere privind reducerea venitului anual din activitati agricole, stabilit pe baza de norme de venit (OPANAF 1863/2016). Se depune la organul fiscal central competent de catre persoana fizica/asocierea fara personalitate juridica pentru a solicita reducerea venitului anual din activitati agricole, stabilit pe baza de norme de venit.

Referat privind reducerea venitului anual din activitati agricole, stabilit pe baza de norme de venit (OPANAF 1863/2016). Se intomeste de organul fiscal, urmare primirii cererii privind reducerea venitului anual din activitati agricole, stabilit pe baza de norme de venit si a analizei documentelor prezentate.

Decizie de respingere a cererii privind reducerea venitului anual din activitati agricole, stabilit pe baza de norme de venit (OPANAF 1863/2016). Se intomeste de organul fiscal, in situatia in care, urmare primirii cererii privind reducerea venitului anual din activitati agricole, stabilit pe baza de norme de venit si a analizei documentelor prezentate se constata ca nu sunt indeplinite conditiile, si anume, pierderea nu afecteaza peste 30% din suprafetele destinate productiei agricole vegetale sau din animalele detinute, pe fiecare categorie de produse vegetale sau categorie de animale.

Declaratie–angajament (OPANAF 1887/2016).Se anexeaza la cererea scrisa, intocmita potrivit modelului prevazut in anexa 12 din Regulamentul delegat (UE) 2016/341 al Comisiei, pentru obtinerea autorizatiei de plasare a marfurilor in mod regulat sub un regim vamal pe baza unei declaratii simplificate.

Notificare de prezentare/informare de incarcare (OPANAF 1887/2016). In cazul in care sistemul informatic vamal al autoritatii vamale sau al titularului autorizatiei nu functioneaza, notificarea de prezentare se transmite biroului vamal prin fax, pe cale electronica sau in orice alt mod agreat de biroul vamal de comun acord cu titularul, imediat dupa sosirea efectiva a mijlocului de transport, atunci cand aceasta are loc in timpul orelor de program al biroului vamal.

Proces–verbal (OPANAF 1887/2016). Sigiliile vamale se predau pe baza procesului–verbal de predare–primire.

Cerere de solicitare a autorizatiei pentru emiterea titlurilor de garantie izolata (OPANAF 1889/2016). Cererea de solicitare a autorizatiei pentru emiterea titlurilor de garantie izolata se intocmeste in scris de catre operatorul economic si contine informatiile din acest model.

Autorizatie pentru emiterea titlurilor de garantie izolata nr. ROANV003 .../data ... (OPANAF 1889/2016). Se elibereaza de catre Directia Generala a Vamilor, dupa constituirea garantiei de catre operatorul economic.

Cerere de solicitare a autorizatiei de utilizare a garantiei globale/exonerarii de garantie (OPANAF 1889/2016).. Cererea de autorizare pentru utilizarea garantiei globale/exonerarii de garantie se intocmeste in scris de catre operatorul economic si contine informatiile din acest model.

Situatia operatiunilor de tranzit unional/comun efectuate in cele 12 luni precedente si Situatia operatiunilor de tranzit unional/comun estimate a fi efectuate, prevazute la art. 12 alin. (2) lit. h) si i) din Normele tehnice privind autorizarea emiterii de titluri de garantie izolata, utilizarea garantiei globale si a exonerarii de garantie in cadrul regimului de tranzit unional/comun, aprobate prin Ordinul presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 1.889/2016 (OPANAF 1889/2016). Insoteste cererea de solicitare a autorizatiei de utilizare a garantiei globale/exonerarii de garantie.

Informatii si documente doveditoare privind indeplinirea conditiilor prevazute la art. 84 din Regulamentul delegat (UE) 2015/2.446, in vederea respectarii criteriilor stabilite la art. 95 alin. (2) din Codul vamal al Uniunii privind solvabilitatea financiara si nivelul ridicat de control al operatiunilor si fluxului marfurilor (OPANAF 1889/2016). Insoteste cererea de solicitare a autorizatiei de utilizare a garantiei globale/exonerarii de garantie.

Autorizatie pentru utilizarea garantiei globale/exonerarii de garantie in tranzitul unional/comun nr. ROCGUANV003 .../data ... (OPANAF 1889/2016). Se elibereaza de catre Directia Generala a Vamilor cu respectarea prevederilor art. 22 alin. (3) din Codul vamal al Uniunii.

Model de scrisoare de informare a titularului regimului (OPANAF 1893/2016). 

TC 21 – Cerere de control ulterior (OPANAF 1893/2016). Daca biroul centralizator are suspiciuni in ceea ce priveste autenticitatea dovezilor prezentate de titularul regimului sau corectitudinea datelor inscrise in acestea, initiaza controlul ulterior al acestora adresand aceasta cerere biroului de destinatie.

TC 20 – Aviz de cercetare (OPANAF 1893/2016).  In cazul in care titularul regimului nu furnizeaza o dovada a incheierii regimului de tranzit biroul de plecare declanseaza procedura de cercetare transmitand biroului de destinatie avizul de cercetare.

TC21A – Cerere de control ulterior (OPANAF 1893/2016). Atunci cand compania aeriana nu furnizeaza o dovada a incheierii regimului de tranzit, biroul de plecare solicita biroului centralizator declansarea procedurii de cercetare.

Referat justificativ de prelungire a termenului de valabilitate a masurilor asiguratorii (OPANAF 1929/2016). Se intocmeste de catre organul de control/organul de executare, dupa caz, si sta la baza emiterii Deciziei de prelungire a termenului de valabilitate a masurilor asiguratorii.

Decizie de prelungire a termenului de valabilitate a masurilor asiguratorii (OPANAF 1929/2016). Se intocmeste de catre organul de control/organul de executare, dupa caz, in cazuri exceptionale, cand s-a constatat existenta unor motive ce conduc la prelungirea termenului de valabilitate a masurilor asiguratorii.

Notificare pentru solutionarea Cererii de inregistrare in scopuri de taxa pe valoarea adaugata, potrivit art. 316 alin. (12) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare (OPANAF 2011/2016). Se intocmeste de catre compartimentul de specialitate in cazul in care cererea de inregistrare in scopuri de taxa pe valoarea adaugata, potrivit art. 316 alin. (12) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare sau documentatia anexata este incompleta ori incorecta, in vederea notificarii contribuabilului.

Referat privind solutionarea cererii de inregistrare in scopuri de taxa pe valoare adaugata depuse in temeiul art. 316 alin. (12) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare (OPANAF 2011/2016, OPANAF 3300/2017). In cazul in care cererea de inregistrare in scopuri de taxa pe valoarea adaugata, potrivit art. 316 alin. (12) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare si documentatia prevazuta de lege sunt corecte si complete, compartimentul de specialitate, dupa efectuarea verificarilor si analizei prevazute de procedura, intocmeste referatul prin care propune inregistrarea in scopuri de TVA sau respingerea cererii de inregistrare.

Decizie privind inregistrarea in scopuri de taxa pe valoarea adaugata, potrivit prevederilor art. 316 alin. (12) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare (OPANAF 2011/2016).Se emite de catre compartimentul de specialitate in in baza referatului privind solutionarea cererii de inregistrare in scopuri de taxa pe valoare adaugata depuse in temeiul art. 316 alin. (12) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare prin care se propune respingerea cererii de inregistrare.

Decizie privind respingerea Cererii de inregistrare in scopuri de taxa pe valoarea adaugata, potrivit prevederilor art. 316 alin. (12) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare (OPANAF 2011/2016, OPANAF 3300/2017).  Se emite de catre compartimentul de specialitate in in baza referatului privind solutionarea cererii de inregistrare in scopuri de taxa pe valoare adaugata depuse in temeiul art. 316 alin. (12) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare prin care se propune inregistrarea in scopuri de TVA.

Referat (OPANAF 2012/2016). Compartimentul de specialitate intocmeste referatul cu propunerile de inregistrare din oficiu sau anulare din oficiu a inregistrarii in scopuri de TVA.

Notificare privind inregistrarea, din oficiu, in scopuri de TVA, potrivit prevederilor art. 316 alin. (10)/art. 317 alin. (4) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare (OPANAF 2012/2016).  Cand se constata ca o persoana impozabila indeplineste conditiile pentru inregistrarea in scopuri de taxa pe valoarea adaugata, in conformitate cu prevederile art. 316 alin. (1) lit. b), alin. (2), (4) sau (6) ori art. 317 alin. (1), dupa caz, din Codul fiscal, si nu a solicitat inregistrarea, organul fiscal notifica respectiva persoana in vederea inregistrarii in scopuri de TVA.

Decizie privind inregistrarea, din oficiu, in scopuri de TVA potrivit prevederilor art. 316 alin. (10)/art. 317 alin. (4) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare (OPANAF 2012/2016, OPANAF 2899/2017). Se intocmeste de compartimentul cu atributii in domeniul inregistrarii fiscale, in baza datelor detinute, in cazul in care contribuabilul nu se prezinta in urma notificarii privind inregistrarea din oficiu.

Decizie privind anularea, din oficiu, a inregistrarii in scopuri de TVA potrivit prevederilor art. 316 alin. (11)/art. 317 alin. (9) sau alin. (11) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare (OPANAF 2012/2016, OPANAF 2899/2017).  Se intocmeste de compartimentul de specialitate dupa comunicarea deciziei de declarare in inactivitate.

Decizie pentru indreptarea erorilor privind inregistrarea in scopuri de TVA/anularea, din oficiu, a inregistrarii in scopuri de TVA (OPANAF 2012/2016, OPANAF 2899/2017). Se intocmeste de compartimentul de specialitate cand se constata ca persoana impozabila a fost inregistrata in scopuri de TVA ca urmare a unei erori sau din eroare a fost anulata, din oficiu, inregistrarea in scopuri de TVA a persoanei impozabile.

Registrul simplificat de evidenta pentru bunurile transportate prin servicii de curierat rapid (OPANAF 2066/2016). Trimiterile care intra sau ies din Romania, transportate prin serviciile de curierat rapid si care sunt supuse formalitatilor vamale se inscriu de catre autoritatea vamala in Registrul simplificat de evidenta pentru bunurile transportate prin servicii de curierat rapid.

Declaratie vamala – curierat rapid (OPANAF 2066/2016). Se intocmeste pentru trimiterile destinate persoanelor fizice ce au fiecare valoarea mai mare de 10 euro, inclusiv pe lot si pe declarant, si pentru trimiterile destinate persoanelor, altele decat persoanele fizice, ce au fiecare valoarea cuprinsa intre 10 euro si 150 euro, inclusiv pe lot si pe declarant.

Borderou centralizator privind declaratiile vamale – curierat rapid (OPANAF 2066/2016).Se intocmeste zilnic de biroul vamal, pentru toate declaratiile vamale – curierat rapid depuse in ziua respectiva in cadrul procesului de vamuire.

Proces-verbal de constatare si sanctionare a contraventiilor (OPANAF 2313/2016). Formularul are regim special si se tipareste prin unitati specializate, pe baza comenzilor primite din partea Agentiei Nationale de Administrare Fiscala.

Cerere privind desfiintarea Deciziei de impunere privind contributia de asigurari sociale de sanatate datorata de persoanele fizice care nu realizeaza venituri (OPANAF 2731/2016). Persoanele fizice care nu realizeaza venituri sau alte categorii de persoane prevazute la art. 180 din Codul fiscal si care, anterior intrarii in vigoare a Legii nr. 112/2016, au depus formularul "Declaratie de inregistrare in evidenta persoanelor fizice care nu realizeaza venituri, precum si pentru stabilirea obligatiilor de plata a contributiei de asigurari sociale de sanatate" si carora li s-a comunicat "Decizia de impunere privind contributia de asigurari sociale de sanatate datorata de persoanele fizice care nu realizeaza venituri" pot depune la organul fiscal competent aceasta cerere in vederea desfiintarii deciziei. Durata de completare: 2 minute. Motivul colectarii informatiei: Informatiile sunt utilizate in procesul de administrare a contributiei de asigurari sociale de sanatate datorata de persoanele fizice care nu realizeaza venituri sau alte categorii de persoane prevazute la art. 180 din Codul fiscal.

Registrul contractelor/documentelor care justifica prestarile efective de servicii pe teritoriul Romaniei, incheiate cu persoane juridice straine sau persoane fizice nerezidente (OPANAF 2994/2016). Organul fiscal central competent organizeaza evidenta contractelor/documentelor care justifica prestarile efective de servicii pe teritoriul Romaniei, intr-un Registru al contractelor/documentelor care justifica prestarile efective de servicii pe teritoriul Romaniei, incheiate cu persoane juridice straine sau persoane fizice nerezidente, care se conduce informatizat.

Cerere privind grupul fiscal unic (OPANAF 3006/2016; OPANAF 3480/2017).  Se completeaza de catre persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA care opteaza sa fie tratate drept grup fiscal unic, potrivit art. 269 alin. (9) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare (Codul fiscal), si pct. 5 din titlul VII al Normelor metodologice de aplicare a Codului fiscal, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 1/2016, cu modificarile si completarile ulterioare. Formularul de cerere se completeaza si pentru notificarea, potrivit legii, a organului fiscal cu privire la evenimentele aparute ulterior implementarii grupului fiscal. Durata de completare: 6 minute. Motivul colectarii informatiei: verificarea indeplinirii conditiilor prevazute de lege pentru implementarea grupului fiscal unic, precum si pentru administrarea fiscala a persoanelor impozabile care formeaza grupul fiscal unic.

Decizie privind aprobarea/respingerea implementarii grupului fiscal unic (OPANAF 3006/2016). Se intocmeste de compartimentul de specialitate in cazul in care se propune respingerea cererii de implementare a grupului fiscal unic.

Decizie privind modificari ulterioare in cadrul grupului fiscal unic (OPANAF 3006/2016). Se intocmeste de compartimentul de specialitate in cazul in care se stabilesc modificari in cadrul unui grup fiscal unic.

Instiintare privind schimbarea competentei de administrare, in cazul grupului fiscal unic (OPANAF 3006/2016; OPANAF 3480/2017). Se intocmeste de compartimentul de specialitate, pentru fiecare membru al grupului fiscal.

Evidenta grupurilor fiscale unice (OPANAF 3006/2016). 

Notificare pentru solutionarea "Cererii privind grupul fiscal unic" (OPANAF 3006/2016). Se intocmeste pentru a notifica persoana impozabila desemnata ca reprezentant al grupului in cazul in care cererea sau documentatia anexata sunt incomplete.

Referat privind solutionarea cererii de implementare a grupului fiscal unic, potrivit pct. 5 din titlul VII al Normelor metodologice de aplicare a Codului fiscal, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 1/2016, cu modificarile si completarile ulterioare (OPANAF 3006/2016). Se intocmeste de compartimentul de specialitate urmare depunerii cererii privind grupul fiscal unic.

Referat privind modificarile survenite dupa implementarea grupului fiscal unic, notificate de catre reprezentantul grupului sau constatate de organul fiscal, potrivit pct. 5 din titlul VII al Normelor metodologice de aplicare a Codului fiscal, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 1/2016, cu modificarile si completarile ulterioare (OPANAF 3006/2016). Se intocmeste de compartimentul de specialitate urmare depunerii cererii privind grupul fiscal unic (cerere de modificare).

Cerere pentru aprobarea/reinnoirea/modificarea plafonului de incasari in numerar (OMFP 1265/2016). Prin aceasta cerere persoanele care dispun de sali sau alte spatii, autorizate potrivit legii, in care se pot organiza nunti si botezuri, pentru operatiunile de incasari in numerar pe zi, de la persoane fizice, pentru serviciile legate de aceste evenimente, pot solicita organului fiscal central competent in administrarea obligatiilor lor fiscale aprobarea unui alt plafon de incasari mai mare decat cel stabilit prin lege.

Situatia incasarilor pentru fiecare eveniment pe ultimele 12 luni pentru contribuabilul ... (OMFP 1265/2016). . In cazul organizatorilor de evenimente care nu au incasari pentru o perioada anterioara de 12 luni, depun situatia incasarilor pentru perioadele pentru care au avut asemenea evenimente, dar nu mai putin de 2 evenimente.

Decizie de aprobare a plafonului de incasari in numerar (OMFP 1265/2016). Se emite de catre organul fiscal central competent in cazul in care se aproba un alt plafon decat cel stabilit prin lege.

Decizie de respingere a cererii a plafonului de incasari in numerar (OMFP 1265/2016). Se emite de catre organul fiscal central competent in cazul in care nu se justifica aprobarea cererii altui plafon decat cel stabilit prin lege sau cand nu sunt depuse documentele necesare.

Decizie de reinnoire a plafonului de incasari in numerar (OMFP 1265/2016).  Se emite de catre organul fiscal central competent in cazul in care organizatorul depune cerere de reinnoire a plafonului de incasari in numerar.

Decizie de modificare a plafonului de incasari in numerar (OMFP 1265/2016). Daca organizatorul apreciaza ca se impune modificarea plafonului aprobat de organul fiscal si depune cerere in acest sens, organul fiscal central competent emite aceasta decizie in cazul in care cererea este admisa.

Decizie de respingere a modificarii plafonului de incasari in numerar (OMFP 1265/2016). Daca organizatorul apreciaza ca se impune modificarea plafonului aprobat de organul fiscal si depune cerere in acest sens, organul fiscal central competent emite aceasta decizie in cazul in care nu se admite cererea.

ANEXA la normele metodologice de aplicare a prevederilor titlului VI din Codul fiscal - Declaratie informativa privind impozitul retinut pentru veniturile cu regim de retinere la sursa/venituri scutite, pe beneficiari de venit nerezidenti - (HG 1/2016). 

ANEXA 1 la normele metodologice de aplicare a prevederilor titlului VII din Codul fiscal - Notificare privind optiunea de taxare a operatiunilor prevazute la art. 292 alin. (2) lit. e) din Codul fiscal - (HG 1/2016). 

ANEXA 2 la normele metodologice de aplicare a prevederilor titlului VII din Codul fiscal - Notificare privind anularea optiunii de taxare a operatiunilor prevazute la art. 292 alin. (2) lit. e) din Codul fiscal - (HG 1/2016). 

ANEXA 3 la normele metodologice de aplicare a prevederilor titlului VII din Codul fiscal - Notificare privind optiunea de taxare a operatiunilor prevazute la art. 292 alin. (2) lit. f) din Codul fiscal - (HG 1/2016). 

ANEXA 4 la normele metodologice de aplicare a prevederilor titlului VII din Codul fiscal - Declaratie-angajament - (HG 1/2016)

ANEXA 1 la normele metodologice de aplicare a prevederilor titlului VIII din Codul fiscal - Declaratie privind preturile de vanzare cu amanuntul pe sortimente de tigarete - (HG 1/2016).

ANEXA 2 la normele metodologice de aplicare a prevederilor titlului VIII din Codul fiscal - Declaratie pe propria raspundere privind indeplinirea conditiilor de incadrare in categoria mica fabrica de bere/mica distilerie - (HG 1/2016).

ANEXA 3 la normele metodologice de aplicare a prevederilor titlului VIII din Codul fiscal - Situatia eliberarilor pentru consum de tigarete/tigari si tigari de foi - (HG 1/2016). 

ANEXA 4 la normele metodologice de aplicare a prevederilor titlului VIII din Codul fiscal - Situatia eliberarilor pentru consum de tutun fin taiat, destinat rularii in tigarete/alte tutunuri de fumat - (HG 1/2016). 

ANEXA 5 la normele metodologice de aplicare a prevederilor titlului VIII din Codul fiscal - Cerere privind inregistrarea operatorului economic autorizat pentru productie/achizitii intracomunitare/import/furnizare de: carbune/lignit/cocs gaz natural/energie electrica - (HG 1/2016). 

ANEXA 6 la normele metodologice de aplicare a prevederilor titlului VIII din Codul fiscal - Declaratie pentru inregistrarea gospodariei individuale care realizeaza bauturi alcoolice destinate consumului propriu - (HG 1/2016). 

ANEXA 7 la normele metodologice de aplicare a prevederilor titlului VIII din Codul fiscal - Declaratie pentru inregistrarea micilor producatori de vinuri linistite - (HG 1/2016). 

ANEXA 8 la normele metodologice de aplicare a prevederilor titlului VIII din Codul fiscal - Declaratie privind productia de vinuri linistite realizata si comercializata in calitate de mic producator - (HG 1/2016). 

ANEXA 9 la normele metodologice de aplicare a prevederilor titlului VIII din Codul fiscal - Declaratie privind achizitiile/livrarile intracomunitare de vinuri linistite efectuate in calitate de mic producator - (HG 1/2016). 

ANEXA 10 la normele metodologice de aplicare a prevederilor titlului VIII din Codul fiscal - Cerere pentru acordarea autorizatiei de antrepozit fiscal - (HG 1/2016, HG 159/2016). 

ANEXA 11 la normele metodologice de aplicare a prevederilor titlului VIII din Codul fiscal - Declaratie privind media ponderata pentru produsul ... - (HG 1/2016). 

ANEXA 12 la normele metodologice de aplicare a prevederilor titlului VIII din Codul fiscal - Situatia privind operatiunile desfasurate in antrepozitul fiscal de productie de alcool si bauturi spirtoase - (HG 1/2016). 

ANEXA 13 la normele metodologice de aplicare a prevederilor titlului VIII din Codul fiscal - Situasia privind operatiunile desfasurate in antrepozitul fiscal de productie de vinuri/bauturi fermentate/produse intermediare - (HG 1/2016). 

ANEXA 14 la normele metodologice de aplicare a prevederilor titlului VIII din Codul fiscal - Situasia privind operatiunile desfasurate in antrepozitul fiscal de productie de bere - (HG 1/2016). 

ANEXA 15 la normele metodologice de aplicare a prevederilor titlului VIII din Codul fiscal - Situasia privind operatiunile desfasurate in antrepozitul fiscal de productie tutunuri prelucrate - (HG 1/2016). 

ANEXA 16 la normele metodologice de aplicare a prevederilor titlului VIII din Codul fiscal - Situasia privind operatiunile desfasurate in antrepozitul fiscal de productie de produse energetice - (HG 1/2016, HG 159/2016).

ANEXA 17 la normele metodologice de aplicare a prevederilor titlului VIII din Codul fiscal - Situasia privind operatiunile desfasurate in antrepozitul fiscal de depozitare - (HG 1/2016, HG 159/2016). 

ANEXA 18 la normele metodologice de aplicare a prevederilor titlului VIII din Codul fiscal - Cerere de autorizare - (HG 1/2016, HG 159/2016). 

ANEXA 19 la normele metodologice de aplicare a prevederilor titlului VIII din Codul fiscal - Situatie centralizatoare privind achizitiile/importurile de produse accizabile - (HG 1/2016, HG 159/2016). 

ANEXA 20 la normele metodologice de aplicare a prevederilor titlului VIII din Codul fiscal - Cerere privind acordarea autorizatiei de importator autorizat/expeditor inregistrat - (HG 1/2016, HG 159/2016). 

ANEXA 21 la normele metodologice de aplicare a prevederilor titlului VIII din Codul fiscal - Situatie centralizatoare privind livrarile de produse accizabile - (HG 1/2016). 

ANEXA 22 la normele metodologice de aplicare a prevederilor titlului VIII din Codul fiscal - Declaratie pe propria raspundere privind utilizarea produselor energetice prevazute la art. 355 alin. (1) din Codul fiscal care nu se regasesc la art. 355 alin. (2) din Codul fiscal, in unul dintre scopurile exceptate de la regimul de accizare prevazute la art. 394 alin. (1) pct. 2 lit. a), b) si e) din Codul fiscal si/sau utilizarea alcoolului etilic denaturat in unul dintre scopurile pentru care se acorda scutire indirecta de la plata accizelor prevazute la art. 397 alin. (1) din Codul fiscal - (HG 1/2016, HG 159/2016). 

ANEXA 221 la normele metodologice de aplicare a prevederilor titlului VIII din Codul fiscal - Declaratie pe propria raspundere privind utilizarea produselor energetice prevazute la art. 355 alin. (2) din Codul fiscal care nu se regasesc la art. 355 alin. (3) din Codul fiscal, in alte scopuri decat in calitate de combustibil pentru motor sau combustibil pentru incalzire - (HG 1/2016, HG 159/2016). 

ANEXA 23 la normele metodologice de aplicare a prevederilor titlului VIII din Codul fiscal - Notificare privind utilizarea produselor energetice si energiei electrice in exceptare de la regimul de accizare potrivit art. 394 din Codul fiscal/in regim de scutire de la plata accizelor potrivit art. 399 din Codul fiscal - (HG 1/2016, HG 159/2016). 

ANEXA 24 la normele metodologice de aplicare a prevederilor titlului VIII din Codul fiscal - Cerere privind acordarea autorizatiei de utilizator final - (HG 1/2016).

ANEXA 25 la normele metodologice de aplicare a prevederilor titlului VIII din Codul fiscal - Autorizatie de utilizator final - (HG 1/2016). 

ANEXA 26 la normele metodologice de aplicare a prevederilor titlului VIII din Codul fiscal - Situatie centralizatoare privind achizitiile/utilizarile de produse accizabile si livrarile de produse finite - (HG 1/2016, HG 159/2016). 

ANEXA 27 la normele metodologice de aplicare a prevederilor titlului VIII din Codul fiscal - Cerere de restituire a accizei in baza prevederilor art. 395 din Codul fiscal - (HG 1/2016). 

ANEXA 28 la normele metodologice de aplicare a prevederilor titlului VIII din Codul fiscal - Certificat de scutire de accize - (HG 1/2016). 

ANEXA 29 la normele metodologice de aplicare a prevederilor titlului VIII din Codul fiscal - Jurnal privind livrarile de combustibil destinat utilizarii exclusiv pentru aviatie - (HG 1/2016). 

ANEXA 30 la normele metodologice de aplicare a prevederilor titlului VIII din Codul fiscal - Jurnal privind achizitiile/livrarile de combustibil destinat utilizarii exclusiv pentru aviatie - (HG 1/2016). 

ANEXA 31 la normele metodologice de aplicare a prevederilor titlului VIII din Codul fiscal - Jurnal privind livrarile de combustibil destinat utilizarii exclusiv pentru navigatie - (HG 1/2016). 

ANEXA 32 la normele metodologice de aplicare a prevederilor titlului VIII din Codul fiscal - Jurnal privind achizitiile/livrarile de combustibil destinat utilizarii exclusiv pentru navigatie - (HG 1/2016).

ANEXA 33 la normele metodologice de aplicare a prevederilor titlului VIII din Codul fiscal - Document administrativ de insotire - (HG 1/2016). 

ANEXA 34 la normele metodologice de aplicare a prevederilor titlului VIII din Codul fiscal - Document administrativ de insotire in procedura alternativa - (HG 1/2016). 

ANEXA 35 la normele metodologice de aplicare a prevederilor titlului VIII din Codul fiscal - Raport de primire - (HG 1/2016).

ANEXA 36 la normele metodologice de aplicare a prevederilor titlului VIII din Codul fiscal - Raport de export - (HG 1/2016). 

ANEXA 37 la normele metodologice de aplicare a prevederilor titlului VIII din Codul fiscal - Document de insotire pentru circulatia intracomunitara a produselor accizabile deja eliberate pentru consum - (HG 1/2016). 

ANEXA 38 la normele metodologice de aplicare a prevederilor titlului VIII din Codul fiscal - Cerere privind acordarea autorizatiei de reprezentant fiscal - (HG 1/2016). 

ANEXA 39 la normele metodologice de aplicare a prevederilor titlului VIII din Codul fiscal - Cerere de restituire a accizelor in cazul vanzarii la distanta - (HG 1/2016). 

ANEXA 40 la normele metodologice de aplicare a prevederilor titlului VIII din Codul fiscal - Machetele timbrelor si banderolelor - (HG 1/2016). 

ANEXA 41 la normele metodologice de aplicare a prevederilor titlului VIII din Codul fiscal - Nota de comanda pentru timbre/banderole - (HG 1/2016). 

ANEXA 42 la normele metodologice de aplicare a prevederilor titlului VIII din Codul fiscal - Evidenta achizitionarii, utilizarii, deteriorarii, distrugerii si returnarii marcajelor - (HG 1/2016).

ANEXA 43 la normele metodologice de aplicare a prevederilor titlului VIII din Codul fiscal - Evidenta marcajelor deteriorate - (HG 1/2016). 

ANEXA 44 la normele metodologice de aplicare a prevederilor titlului VIII din Codul fiscal - Cerere pentru inregistrarea operatorilor economici comercianti de marcatori si coloranti prevazuti la art. 426 si 429 din Codul fiscal (HG 1/2016, HG 47/2016). 

ANEXA 45 la normele metodologice de aplicare a prevederilor titlului VIII din Codul fiscal - (HG 1/2016, HG 159/2016). 

Declaratie de inregistrare a contractelor de fiducie (OPANAF 816/2020). Declaratia se depune de fiduciar, insotita de o copie a contractului de fiducie, in termen de o luna de la data incheierii contractului. Durata de completare: 9 minute si 43 de secunde. Motivul colectarii informatiei: Obtinerea de informatii utilizate in procesul de administrare a contribuabililor care au calitatea de fiduciar.

Declaratie de inregistrare a contractelor de locatiune (OPANAF 1985/2012). Pentru inregistrarea contractului de locatiune, locatorul depune aceasta declaratie, insotita de contractul de locatiune, in original si copie. Declaratia se completeaza in doua exemplare, din care originalul se depune la organul fiscal competent, iar copia se pastreaza de locator. Organul fiscal certifica conformitatea copiei contractului de locatiune cu originalul si restituie locatorului originalul. in cazul in care locatorul depune declaratia prin posta, cu confirmare de primire, aceasta va fi insotita de o copie legalizata de pe contractul de locatiune. Modificarea si incetarea contractului de locatiune pot fi inregistrate, de locator, la organul fiscal competent, prin depunerea declaratiei avind bifata casuta " Modificare" sau "incetare", dupa caz, din formular, insotita de documentele justificative.

Cerere de inregistrare a documentului care atesta dreptul de folosinta asupra spatiului cu destinatie de sediu social si de eliberare a certificatului pentru spatiul cu destinatie de sediu social (OPANAF 205/2012). Cererea se depune de catre titularul dreptului de folosinta si este insotita de actele prevazute in ordinul mentionat. Se depune la organul fiscal in a carei raza teritoriala se afla situat spatiul si se solutioneaza in 5 zile..

Adeverinta privind inregistrarea documentului care atesta dreptul de folosinta asupra spatiului cu destinatie de sediu social (OPANAF 205/2012) Organul fiscal verifica datele inscrise in cererea de mai sus si elibereaza aceasta cerere. 

Certificat pentru spatiul cu destinatie de sediu social (OPANAF 205/2012) Organul fiscal verifica datele inscrise in cererea de mai sus si elibereaza acest certificat. 

DECLARATIE privind eligibilitatea TVA aferente cheltuielilor ce vor fi efectuate in cadrul proiectului propus spre finantare din instrumente structurale (Ordinul ministrului fondurilor europene nr. 2690/2015) Formular . Solicitantul finantarii din instrumente structurale are obligatia depunerii la autoritatea de management sau organismul intermediar, odata cu cererea de finantare, a declaratiei pe propria raspundere privind eligibilitatea TVA aferente cheltuielilor eligibile ce vor fi efectuate in cadrul proiectului propus spre finantare din instrumente structurale, declarind astfel ca pentru achizitiile din cadrul proiectului propus spre finantare taxa pe valoare adaugata este nedeductibila.

DECLARATIE privind nedeductibilitatea TVA aferente cheltuielilor efectuate in cadrul proiectului finantat din instrumente structurale (Ordinul ministrului fondurilor europene nr. 2690/2015) Formular Beneficiarii de finantare din instrumente structurale au obligatia depunerii la autoritatea de management sau la organismul intermediar, odata cu cererea de rambursare, a declaratiei pe propria raspundere privind nedeductibilitatea taxei pe valoare adaugata aferenta cheltuielilor efectuate in cadrul proiectului finantat din instrumente structurale.

Cerere de eliberare a Certificatului privind taxa pe valoarea adaugata, in cazul achizitiilor intracomunitare de mijloace de transport (OPANAF1611/2022).

Decizie de rambursare a taxei pe valoarea adaugata pentru persoanele impozabile neinregistrate si care nu sunt obligate sa se inregistreze in scopuri de TVA in Romania, stabilite in afara Comunitatii (OPANAF 5/2010). Pe baza constatarilor cuprinse in referatul de analiza si, dupa caz, in procesul-verbal intocmit ca urmare a cercetarii la fata locului, compartimentul de specialitate intocmeste aceasta decizie. 

Notificare privind nedepunerea declaratiei de mentiuni, in vederea actualizarii datelor din Registrul contribuabililor, pentru persoanele impozabile care utilizeaza trimestrul calendaristic ca perioada fiscala si care efectueaza achizitii intracomunitare taxabile in Romania (OPANAF 169/2019). 

Decizie privind actualizarea datelor din Registrul contribuabililor, pentru persoanele impozabile care utilizeaza trimestrul calendaristic ca perioada fiscala si care efectueaza achizitii intracomunitare de bunuri taxabile in Romania (OPANAF 169/2019). Daca contribuabilul nu a depus declaratia de mentiuni 092, in urma notificarii de mai sus, organul fiscal emite aceasta decizie.

Descarcare declaratii 

Toate formularele ANAF pot fi descarcate de pe site-ul institutiei


de Alina Ilie

NOUTATI Contabile 2024

Cartea Verde a Impozitului pe Venit si a Contributiilor 2024


Alegeti:

  •     sa fiti rapid si corect informat asupra modificarilor legislative ce va impacteaza munca;
  •     sa gasiti instant solutia potrivita pentru problemele dvs. specifice legate de calculul si plata impozitului pe venit si a contributiilor (CAS si CASS);
  •     sa aveti siguranta legala a actiunilor si deciziilor dvs.;
  •     sa economisiti timp, bani si energie!
  •     sa fiti ferit de rigorile noii legi (amenzile privind incalcarea disciplinei financiare au explodat! Ating chiar si 20.000 lei!)

Comandati acum exemplarul dvs. din lucrarea Cartea Verde a Impozitului pe Venit si a Contributiilor 2024!

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
declaratia 112ordin plata multiplutvadeclaratia 300


Data aparitiei: 30 Decembrie 2021
Ultima actualizare: 30 Ianuarie 2024

Votati articolul "Formulare ANAF 2024: toate formularele cu explicatii pentru 2024":
Rating:

Nota: 4.45 din 5 din 11 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • Definitia intreprinderilor legate: clarificari aduse de MF

    • Ministerul Finantelor propune o noua definitie a intreprinderilor legate in contextul impozitarii microintreprinderilor, conform unui proiect de OUG publicat miercuri, 13 martie.  Prevederile urmeaza sa se aplice incepand cu verificarea incadrarii in categoria microintreprinderilor in anul 2024.  Aceasta propunere legislativa clarifica aplicarea regulior fiscale, mai ales in contextul aparitiei confuziilor generate de prevederile OUG 115/2023 (art. 47 alin...» citeste mai departe aici

  • Salariat cu norma intreaga si titular PFA: studiu de caz privind plata CASS

    • Conform Codului Fiscal, in anul 2024, PFA trebuie sa plateasca la stat un impozit in cota de 10% din venitul net, atat pentru activitatile din sistem real, cat si pentru cele cu norma de venit. Diferenta este la PFA in sistem real, pentru care din acest an si CASS devine cheltuiala deductibila (pana acum intra doar CAS-ul in facilitate). Acest lucru inseamna ca din venitul net se scade CAS-ul si CASS-ul. Salariat si titular PFA 2024 - studiu de caz ...» citeste mai departe aici

  • HORECA in 2024: legislatie explicata si monografii contabile

    • HoReCa este, fara niciun dubiu, un sector vital al economiei, cu o pondere majora, alaturi de comert si transporturi, la cresterea PIB. Este un adevarat barometru care reflecta mai precis decat orice statistici disponibilitatile de consum si, implicit, nivelul de trai al populatiei. Si tocmai din cauza importantei sale, acest sector este vizat adesea de modificari legislative care aduc fie restrictii, fie facilitati, fie noi proceduri sau noi taxe si impozite. Iar t...» citeste mai departe aici

  • Retur produse vandute: monografia contabila aplicabila atat pentru vanzator, cat si pentru cumparator

    • Societatea AbaProd SRL, avand ca obiect de activitate productia de imbracaminte, platitoare de impozit pe profit si TVA, a livrat catre Eva SRL produse finite cu incasare pe masura vanzarii, in doua transe: o livrare in luna decembrie N-1, in valoare de 1.000 lei + TVA (cost de productie 600 lei) si o livrare in luna ianuarie N, de 2.000 lei + TVA (cost de productie 1.400 lei). In luna ianuarie, clientul a achitat contravaloarea a 50% din produsele vandute. In luna iunie N, clientul i...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X