email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Operatiuni valutare

Intrebare:

Care este documentul justificativ de inregistrare in contabilitate a stingerii creantelor si datoriilor care fac obiectul compensarii intre o persoana juridica rezidenta si o persoana juridica nerezidenta, pentru operatiuni valutare definite potrivit pct. 4.1 din Regulamentul BNR nr. 4/2005?

Raspuns (dat in mai 2006)

Operatiunile valutare reprezinta incasarile, platile, compensarile, transferurile, creditarile, precum si orice tranzactii exprimate in valute si care se pot efectua prin transfer bancar, in numerar, cu instrumente de plata sau prin orice alte modalitati de plata practicate de institutiile de credit in functie de natura operatiunii respective.

Operatiunile valutare pot fi:

- operatiuni valutare intre rezidenti si nerezidenti;

- operatiuni valutare curente;

- operatiuni valutare de capital;

- operatiuni valutare intre rezidenti.

Actul normativ in vigoare care reglementeaza operatiunile valutare este Regulamentul nr. 4 din 1 aprilie 2005, privind regimul valutar. Regulamentul valutar a intrat in vigoare la data de 11 aprilie 2005.

Operatiunile valutare reprezinta tranzactiile dintre rezidenti si nerezidenti, care decurg in principal din tranzactii de comert international cu bunuri si servicii, care presupun o contraprestatie imediata.

Anterior, au fost in vigoare, Regulamentul nr. 3/1997 si Regulamentul nr. 1/2004.

Potrivit reglementarilor anterioare Regulamentului nr. 4/2005, asa cum a fost modificat prin Regulamentul nr. 6/2005, societatile bancare asigurau controlul bancar in cazul platilor externe in valuta si in lei, efectuate de rezidenti in favoarea nerezidentilor.

In cazul platilor in avans pe baza de ordin de plata, bancile executau ordinele de plata la extern in avans, pentru importuri de marfuri, executari de lucrari si prestari servicii pe baza de documente, respectiv contractul extern sau orice alt document cu o astfel de valoare. Bancile urmareau justificarea realizarii importurilor, executarii lucrarilor si prestarii serviciilor, respectiv a repatrierii valutei in cazul platilor in avans pentru care marfa nu era livrata, nu se executau lucrarile sau nu se presta serviciul.

Persoanele rezidente, care dispuneau efectuarea de plati externe reprezentand avansuri pentru importuri de marfuri, inclusiv importuri temporare (leasing), executari de lucrari si prestari servicii, erau obligate ca, in cel mult 15 zile calendaristice de la intrarea marfii pe teritoriul Romaniei, inclusiv in zonele libere, executarii lucrarii ori prestarii serviciului, sa prezinte, spre justificare, bancii prin care s-a efectuat plata avansului la extern, documentele care faceau dovada realizarii importului in cauza, executarii lucrarii sau prestarii serviciului. In cazul in care in documentele privind operatiunile economice respective nu era stabilit un termen de livrare, executare sau prestare, termenul maxim de justificare a avansului era de 90 de zile calendaristice de la data platii externe in avans.

Incepand cu anul 2004, operatiunile valutare curente se efectueaza in mod liber intre rezidenti si nerezidenti.

Raman in continuare supuse autorizarii Bancii Nationale a Romaniei urmatoarele operatiuni, daca acestea nu sunt de natura datoriei publice externe:

a) operatiuni cu instrumente financiare tranzactionate in mod curent pe piata monetara,

b) operatiuni in conturi curente si in conturi de depozit, deschise de rezidenti in strainatate la institutii de credit si alte institutii asimilate acestora.

Operatiunile de capital urmeaza sa se liberalizeze de la finele anului 2006.

Referitor la intrebarea d-voastra, in lipsa unor informatii concrete, presupunem ca este vorba de un import si un export de marfa, prestari de servicii sau executari de lucrari, in care sunteti atat creditor cat si debitor. Nu ne-ati spus insa daca este o operatiune de tip "barter", tranzactie prin care va stingeti datoriile prin anularea reciproca a debitelor.

Indiferent de situatia in care va aflati trebuie sa existe contracte si documente de export-import din care sa rezulte ca exista o creanta la export si o obligatie la import.

Ca urmare a inregistrarilor din contabilitate rezulta ca aveti sume atat in conturile de furnizori cat si in cele de clienti. Acestea se inchid pe baza ordinului de compensare pe care il incheiati cu partenerul de afaceri. Daca nu va aflati in una din conditiile expres prevazute de reglementarile valutare referitoare la autorizarea activitatii societatii, nu este necesar sa mai comunicati operatiunea de compensare si nici sa o notificati statistic la directia de specialitate a Bancii Nationale a Romaniei.

Prevederile Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 77 din 1 iunie 1999 privind unele masuri pentru prevenirea incapacitatii de plata, nu sunt aplicabile in acest caz, deoarece se adreseaza numai persoanelor juridice cu sediul in Romania.

Este important ca din ordinul de compensare pe care il incheiati cu partenetul d-voastra de afaceri sa rezulte informatii privind calitatea de debitor si creditor, respectiv:

- numele societatilor,

- sediul social si codul fiscal, dupa caz,

- numarul, seria, data emiterii si valoarea facturilor ce trebuiesc platite si/sau incasate si la ce se refera,

- data scadentei

NOUTATI din Legislatia Contabila

CECCAR 2024 - Subiecte rezolvate pentru Accesul la Stagiu!


Cele 100 de teste-grila sunt exact 
in genul celor care se dau la examen!
 
Sunt teste foarte variate, in perfecta concordanta cu metodologia de examinare, insotite de temeiuri legale si explicatii profesioniste. Ele acopera toate domeniile din programa de examen:
  • contabilitate;
  • fiscalitate; 
  • drept; 
  • evaluarea economica si financiara a intreprinderilor; 
  • audit; 
  • expertiza contabila; 
  • doctrina; 
  • deontologia profesiei contabile.
...Vezi AICI detaliile complete <<


Data aparitiei: 16 Iunie 2006

Votati articolul "Operatiuni valutare":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 3 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X