email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Cu T.V.A prin spatiul Uniunii

De la data aderarii, actuala legislatie in domeniul TVA va fi abrogata si inlocuita cu legislatia armonizata cu acquis-ul comunitar

O modificare importanta, care-i va afecta pe toti cei care sint in prezent inregistrati ca platitori de TVA, o constituie desfiintarea barierelor vamale intre statele membre ale Uniunii Europene, care va avea drept efect eliminarea controlului vamal al miscarii bunurilor intre aceste state.

Potrivit ANAF, cel care va vinde un produs sau un serviciu unui client dintr-un stat membru va mentiona TVA doar pe factura in cota de 19%, cumparatorul urmind sa plateasca efectiv TVA la cota prevazuta in statul respectiv. In ceea ce priveste tranzactiile interne, nu se va schimba nimic.
Dispar notiunile de import si export

Notiunile de export si import in relatia dintre statele membre vor disparea, fiind inlocuite de notiuni noi, precum livrarea intracomunitara (in locul exportului) si achizitia intracomunitara (in locul importului).

Datorita desfiintarii barierelor vamale, controlul miscarii bunurilor intre statele membre va fi realizat prin intermediul sistemului electronic VIES (VAT International Exchange System), acel sistem pentru intirzierea in implementarea caruia Romania a primit steguletul rosu la ultimul raport UE.

De exemplu, atunci cind se raporteaza o achizitie intracomunitara in Romania, se va verifica daca furnizorul are un numar valabil atribuit in scopuri de TVA in statul sau membru si daca operatiunea este declarata in statul sau.


Pentru achizitiile intra-comunitare, operatorii economici inregistrati in scopuri de plata a TVA nu vor face plata efectiva, ci vor aplica taxarea inversa, respectiv plata prin decontul de TVA.

Transportul marfurilor

Si in ceea ce priveste prestarile de servicii vor exista modificari semnificative. Apare o noua notiune, transportul intracomunitar de bunuri, care are reguli diferite fata de transportul international de bunuri intre statele membre si tarile terte.

Astfel, transportul international de bunuri, aferent unui import sau export, este si va ramine scutit de TVA, in timp ce transportul intracomunitar de bunuri nu este scutit de TVA, dar, daca un client transmite transportatorului un cod valabil de TVA din alt stat membru decit Romania, de unde pleaca transportul, atunci clientul va plati taxa din tara sa, iar transportatorul roman va factura fara TVA.

Sursa: Wall-Street /10.07.2006

NOUTATI Contabile 2024

Cum sa „citesti” si sa interpretezi perfect o balanta contabila?


Ghidul practic Balanta de verificare de la A la Z. Analize, corelatii, studii de caz vine in ajutorul dvs. pentru a va scapa de:

• erori de inregistrare aducatoare de amenzi usturatoare din partea inspectorilor veniti in control
• lipsa de cunostinte temeinice din domenii conexe
• lipsa de experienta in lucrul cu conturile, mai ales cand acestea sunt noi, renumerotate ori abrogate!
• incapacitatea de a lua masuri profitabile prin ajustarea balantei pentru profit maxim
• riscul incalcarii legislatiei in vigoare.

Simplifica-ti si securizeaza-ti munca!

...vezi AICI lista completa >>


Data aparitiei: 19 Iulie 2006

Votati articolul "Cu T.V.A prin spatiul Uniunii":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X