email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Calculatia costurilor: ce este costul de productie si aspectele la care trebuie sa fiti atenti pentru a evita greseli

Calculatia costurilor: ce este costul de productie si aspectele la care trebuie sa fiti atenti pentru a evita greseli
contabilitate de gestiunecalculatia costurilorcost de productie

In articolul de mai jos ne-am propus sa explicam ce este costul de productie si ce reprezinta calculatia costurilor, care sunt dificultatile pe care le intampina contabilii si ce este important sa cunoasca pentru a evita greseli de calcul. 

Ce este costul de productie

Costul de productie reprezinta un cumul al tuturor preturilor de achizitie ale materiilor prime si materialelor consumabile si ale altor cheltuieli care pot fi atribuite direct bunului sau serviciului in cauza.

Costul de productie trebuie, astfel, determinat, stabilit de catre unitatea producatoare a bunurilor si serviciilor.
La o prima vedere, s-ar putea spune ca stabilirea unui cost de productie pentru un bun sau serviciu ar reprezenta o simpla adunare aritmetica a tuturor preturilor de achizitie ale elementelor materiale si nemateriale ce se includ in produsul respectiv.

Ce reprezinta calculatia costurilor

Calculatia costurilor, cunoscuta in practica si sub denumirea de contabilitatea de gestiune, reprezinta mai degraba un proces de studiu si analiza economica, financiara si de calcul, decat o operatiune economica.

Calculatia costurilor reprezinta pana la urma, un proces de stabilire pentru fiecare produs in parte a unui cost, a unei valori, a unei marimi, in vederea inregistrarii in contabilitate a acestuia.

Operarea incorecta in contabilitate a costurilor de productie sau, si mai grav lipsa acestora din evidentele contabile, are consecinte cat se poate de grave asupra rezultatului contabil si, implicit, asupra rezultatului fiscal. Impozitul pe profit platit astfel catre bugetul de stat este incorect!

Va punem la dispozitie acum Stick-ul Modele editabile pentru Calculatia Costurilor, UNICUL instrument de informare si consultanta specializata pe problemele contabilitatii de gestiune existent pe piata produselor de specialitate.

Calculatia costurilor: ce este dificil pentru contabili?

In calculatia costurilor, dificultatile pe care le intampina contabilii sunt legate in primul rand, de lipsa fisei tehnologice a fiecarui produs finit/serviciu in parte.

Al doilea motiv care ingreuneaza efectuarea calculatiei costurilor consta in lipsa personalului specializat/calificat care sa aiba responsabilitati pentru realizarea unei fise tehnologice corecte, a urmaririi consumurilor si a obtinerii produselor/serviciilor realizate.

Din acestea rezulta al treilea impediment, si anume dificultati in obtinerea informatiilor detaliate si conforme cu cerintele calculatiei costurilor, astfel incat contabilul sa fie in masura sa realizeze o calculatie „ca la carte”.
Calculatia costurilor – sau contabilitatea de gestiune, denumita si contabilitate manageriala - implica operatiuni si analize bazate pe informatii greu de obtinut din alte sectoare de activitate, in special din cauza lipsei personalului cu care se confrunta companiile, personal care sa aiba atributii in gestionarea analitica si specifica a consumurilor, pentru furnizarea catre contabilitate a datelor necesare calcularii costului produsului finit.

Calculatia costurilor: ce NU stiu contabilii si este important sa cunoasca?

In primul rand, un contabil trebuie sa cunoasca metodele de evidentiere in contabilitate a produselor finite.

In al doilea rand, contabilul trebuie sa cunoasca pasii (etapele) de urmat pentru realizarea calculatiei.
Odata stabiliti pasii (etapele), trebuie culese si alocate informatiile necesare calculatiei.

Dar, pana la efectuarea unei calculatii corecte, un contabil trebuie sa cunoasca si sa inteleaga modul de inregistrare in contabilitate a productiei, avand in vedere ca exista particularitati fata de activitatea de comert, de exemplu.

In activitatea de productie, greseala frecventa care apare este neoperarea corecta in contabilitate a productiei, a evaluarii si obtinerii produselor finite. Acest fapt are consecinte asupra rezultatului contabil si, implicit, asupra rezultatului fiscal, care genereaza plata   incorecta a impozitului pe profit catre bugetul de stat.

Procesul privind calculatia costurilor este foarte putin prezent in cadrul societatilor care mai produc cate ceva in Romania. Profesionistul contabil este pus in situatia de a efectua singur o calculatie de costuri, care nici pe departe nu va fi una corecta, din lipsa altor elemente si informatii mai degraba de natura tehnica si de specialitate.

In timp, se poate ajunge ca aceasta operatiune sa devina necunoscuta, atat pentru contabili, cat si pentru manageri, care ar trebui sa utilizeze calculatia costurilor ca instrument managerial pentru aprecierea eficientei produselor fabricate.
 
Comandati acum lucrarea Modele editabile pentru Calculatia Costurilor! Va ajuta sa rezolvati corect, profesionist o problema de maxima importanta pentru economia firmei dvs.! Evitati sa neglijati acest aspect posibil generator de erori fiscal-contabile si amenzi distrugatoare!

Acest instrument de informare si consultanta specializata este dedicat activitatii contabililor si managerilor din firmele cu profil de:
- productie 
- servicii 
- constructii 
- agricultura
- realizare film

Descoperiti:

- metodele de evidentiere a produselor finite in contabilitate
- pasii obligatorii pentru realizarea unei calculatii de cost corecte
- aspectele la care trebuie sa fiti atent pentru a evita greseli curente efectuate in practica la inregistrarea in contabilitate a productiei
- cum va puteti proteja impotriva unor rezultate fiscal-contabile eronate, care genereaza raportari gresite si amenzi distrugatoare.

Click aici pentru cuprinsul complet al lucrarii >>

Aflati:
- totul despre legatura intre contabilitatea de gestiune si calculatia costurilor de productie
- prin ce difera contabilitatea de gestiune de cea financiara
- planul de conturi asociat contabilitatii de gestiune
- corespondenta dintre contabilitatea de gestiune si cea financiara.

Click aici pentru Formularul de Comanda >>

Foto: pixabay.com


de Alina Ilie

NOUTATI Contabile 2024

A aparut: Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024


Nu rata ghidul practic care te scoate acum din impasul generat de orice inregistrare contabila!

76 monografii, de maxima actualitate, intocmite impecabil, dezvoltate dupa o structura completa:

Prezentarea cadrului legal
• Noutatile legislative legate de subiectul dezbatut
• Tratamentul contabil exemplificat prin cazuri practice si exemple
• Inregistrarile contabile aferente fiecarui caz practic prezentat
• Tratamentul din punct de vedere fiscal, al TVA si al impozitului pe profit
• Atentionari, recomandari, sfaturi referitoare la subiect

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
contabilitate de gestiunecalculatia costurilorcost de productie


Data aparitiei: 25 Iulie 2023
Ultima actualizare: 15 August 2023

Votati articolul "Calculatia costurilor: ce este costul de productie si aspectele la care trebuie sa fiti atenti pentru a evita greseli":
Rating:

Nota: 3.7 din 5 din 5 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii