Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"Modificari privind raportarea SAF-T. Noutati privind D406 + 7 Studii de caz"
In articolul de mai jos ne-am propus sa explicam ce este costul de productie si ce reprezinta calculatia costurilor, care sunt dificultatile pe care le intampina contabilii si ce este important sa cunoasca pentru a evita greseli de calcul.
Costul de productie reprezinta un cumul al tuturor preturilor de achizitie ale materiilor prime si materialelor consumabile si ale altor cheltuieli care pot fi atribuite direct bunului sau serviciului in cauza.
Costul de productie trebuie, astfel, determinat, stabilit de catre unitatea producatoare a bunurilor si serviciilor.
La o prima vedere, s-ar putea spune ca stabilirea unui cost de productie pentru un bun sau serviciu ar reprezenta o simpla adunare aritmetica a tuturor preturilor de achizitie ale elementelor materiale si nemateriale ce se includ in produsul respectiv.
Calculatia costurilor, cunoscuta in practica si sub denumirea de contabilitatea de gestiune, reprezinta mai degraba un proces de studiu si analiza economica, financiara si de calcul, decat o operatiune economica.
Calculatia costurilor reprezinta pana la urma, un proces de stabilire pentru fiecare produs in parte a unui cost, a unei valori, a unei marimi, in vederea inregistrarii in contabilitate a acestuia.
Operarea incorecta in contabilitate a costurilor de productie sau, si mai grav lipsa acestora din evidentele contabile, are consecinte cat se poate de grave asupra rezultatului contabil si, implicit, asupra rezultatului fiscal. Impozitul pe profit platit astfel catre bugetul de stat este incorect!
In calculatia costurilor, dificultatile pe care le intampina contabilii sunt legate in primul rand, de lipsa fisei tehnologice a fiecarui produs finit/serviciu in parte.
Al doilea motiv care ingreuneaza efectuarea calculatiei costurilor consta in lipsa personalului specializat/calificat care sa aiba responsabilitati pentru realizarea unei fise tehnologice corecte, a urmaririi consumurilor si a obtinerii produselor/serviciilor realizate.
Din acestea rezulta al treilea impediment, si anume dificultati in obtinerea informatiilor detaliate si conforme cu cerintele calculatiei costurilor, astfel incat contabilul sa fie in masura sa realizeze o calculatie „ca la carte”.
Calculatia costurilor – sau contabilitatea de gestiune, denumita si contabilitate manageriala - implica operatiuni si analize bazate pe informatii greu de obtinut din alte sectoare de activitate, in special din cauza lipsei personalului cu care se confrunta companiile, personal care sa aiba atributii in gestionarea analitica si specifica a consumurilor, pentru furnizarea catre contabilitate a datelor necesare calcularii costului produsului finit.
In primul rand, un contabil trebuie sa cunoasca metodele de evidentiere in contabilitate a produselor finite.
In al doilea rand, contabilul trebuie sa cunoasca pasii (etapele) de urmat pentru realizarea calculatiei.
Odata stabiliti pasii (etapele), trebuie culese si alocate informatiile necesare calculatiei.
Dar, pana la efectuarea unei calculatii corecte, un contabil trebuie sa cunoasca si sa inteleaga modul de inregistrare in contabilitate a productiei, avand in vedere ca exista particularitati fata de activitatea de comert, de exemplu.
In activitatea de productie, greseala frecventa care apare este neoperarea corecta in contabilitate a productiei, a evaluarii si obtinerii produselor finite. Acest fapt are consecinte asupra rezultatului contabil si, implicit, asupra rezultatului fiscal, care genereaza plata incorecta a impozitului pe profit catre bugetul de stat.
Procesul privind calculatia costurilor este foarte putin prezent in cadrul societatilor care mai produc cate ceva in Romania. Profesionistul contabil este pus in situatia de a efectua singur o calculatie de costuri, care nici pe departe nu va fi una corecta, din lipsa altor elemente si informatii mai degraba de natura tehnica si de specialitate.
In timp, se poate ajunge ca aceasta operatiune sa devina necunoscuta, atat pentru contabili, cat si pentru manageri, care ar trebui sa utilizeze calculatia costurilor ca instrument managerial pentru aprecierea eficientei produselor fabricate.
Comandati acum lucrarea Modele editabile pentru Calculatia Costurilor! Va ajuta sa rezolvati corect, profesionist o problema de maxima importanta pentru economia firmei dvs.! Evitati sa neglijati acest aspect posibil generator de erori fiscal-contabile si amenzi distrugatoare!
Acest instrument de informare si consultanta specializata este dedicat activitatii contabililor si managerilor din firmele cu profil de:
- productie
- servicii
- constructii
- agricultura
- realizare film
Descoperiti:
- metodele de evidentiere a produselor finite in contabilitate
- pasii obligatorii pentru realizarea unei calculatii de cost corecte
- aspectele la care trebuie sa fiti atent pentru a evita greseli curente efectuate in practica la inregistrarea in contabilitate a productiei
- cum va puteti proteja impotriva unor rezultate fiscal-contabile eronate, care genereaza raportari gresite si amenzi distrugatoare.
Click aici pentru cuprinsul complet al lucrarii >>
Aflati:
- totul despre legatura intre contabilitatea de gestiune si calculatia costurilor de productie
- prin ce difera contabilitatea de gestiune de cea financiara
- planul de conturi asociat contabilitatii de gestiune
- corespondenta dintre contabilitatea de gestiune si cea financiara.
Click aici pentru Formularul de Comanda >>
Foto: pixabay.com
Nu ratati: Cartea Verde a Contabilitatii - editia 2025
Cartea Verde a Contabilitatii 2025 va ofera explicatii si solutii pentru subiecte precum:
•Aplicarea sistemului e-Factura
•Sistemul RO e-Transport
•Sistemul garantie-returnare (RetuRO)
•Raportarea SAF-T
•Managementul stocurilor – implicatii fiscale si raportarea in SAF-T etc.
Stocul la Cartea Verde a Contabilitatii 2025 se epuizeaza rapid!
Articole similare
Aplicatia digitala destinata managementul angajatilor din contabilitateCalculatia costurilor: ce este costul de productie si aspectele la care trebuie sa fiti atenti pentru a evita greseliModel de monografie CONTABILITATE DE GESTIUNE. Recomandarile specialistuluiStudiu de caz: Editarea documentelor financiar-contabile. Obligativitatea listarii la solicitarea organelor de controlCum procedam cand avem doua metode de evaluare a diferitelor categorii de stocuri?Ultimele articole
Procedura contabila corecta: Scadere materii prime din inventarul fapticLista completa de monografii contabile si cazuri practice din contabilitatea HORECAContabilitatea de Gestiune in 2015. Cel mai bun ghid din domeniu, actualizat de specialistiManualul Contabilului Incepator. Informatia de baza necesara pentru un contabil aflat la inceput de drumProduse retinute pentru consumul propriu. Cum facem inregistrarile contabile?Articole similare
CALCULATIA COSTURILOR: Ce includ cheltuielile directe si indirecte si cum se determina costul de productieCALCULATIA COSTURILOR la o firma de panificatie: metoda cea mai potrivita de calculare a costului de productieCALCULATIA COSTURILOR: ce este costul de productie si aspectele la care trebuie sa fiti atenti pentru a evita greseliMonografie contabila pentru agricultura cu taxare inversa la cerealeSarbatorim impreuna 25 de ani de existenta. R&S ti-a pregatit reduceri si cadouri de neegalatUltimele articole
Vine Iepurasul la RS! Reduceri de pana la 80% si transport gratuit la lucrarile dorite de fiscalitate si contabilitateCALCULATIA COSTURILOR. Ghid pe domenii de activitate (modele editabile)Black Summer pentru contabili, cu 65% REDUCERE si transport GRATUIT. Grabiti-va sa prindeti ofertaToate modificarile Codului fiscal de la 1 ianuarie 2023, intr-un singur loc. Cadoul RS la final de anMonografia contabila pentru productie. Totul despre contul 711Articole similare
Calculatia costurilor: Ce includ cheltuielile directe si indirecte si cum se determina costul de productieStocuri la dispozitia clientului: tratament fiscal-contabil si studii de cazExamen Consultant Fiscal 2024: 5 intrebari grila rezolvateRetur produse vandute: monografia contabila aplicabila atat pentru vanzator, cat si pentru cumparatorCalculatia costurilor la o firma de panificatie: metoda cea mai potrivita de calculare a costului de productieUltimele articole
Calculatia costurilor: ce este costul de productie si aspectele la care trebuie sa fiti atenti pentru a evita greseliCe este capitalul social si cum se face majorarea sau reducerea acestuiaPlusurile de inventar sunt deductibile din punct de vedere fiscal?Vanzare imobil la un pret mai mic decat costul de productie. Care sunt consecintele fiscale?Vanzare prin automate de cafea. Care este monografia contabila?