email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Taxa de mediu scumpeste electrocasnicele

Datorita concurentei in crestere si a masurilor impuse de Banca Nationala pentru creditele de consum, majoritatea retailerilor estimau, la inceputul anului, o scadere a preturilor la produse electronice si electrocasnice. De altfel, fenomenul a si inceput, majoritatea magazinelor de profil anuntand promotii "super atragatoare". Totusi, o hotarare emisa de Guvern la sfarsitul anului 2005 ar putea produce scumpiri de pana la 20 de euro pentru electronice si electrocasnice. Romania a transpus in legislatia interna prevederile europene privind investitiile in reciclarea deseurilor de echipamente electrice si electrocasnice. Hotararea de Guvern 448/2005 este rezultatul transpunerii in legislatia romaneasca a Directivei 2002/96 CEE si are ca obiectiv respectarea cerintelor europene privind protectia mediului si a sanatatii populatiei, prin eliminarea nepoluanta a deseurilor de echipamente electrice si electronice.

Costurile de reciclare, scoase "la vedere"

Ministrul Mediului Sulfina Barbu a declarat, intr-o conferinta de presa, ca asa-numita "taxa vizibila", reprezentand costurile aferente reciclarii fiecarui echipament in parte, va putea fi afisata pe raft, in magazine, pentru ca cel care face respectiva achizitie sa stie exact cat costa produsul si cat va plati pentru reciclarea lui, dupa ce nu-l va mai folosi. Potrivit ministrului, cele mai mari costuri vor fi pentru "produsele grele" precum frigiderele, pentru care se va plati un cost suplimentar de 16-17 euro, calculatoarele, avand un cost suplimentar de 10-12 euro si televizoarele, pentru care romanii vor plati in plus 6-7 euro. Costurile colectarii, tratarii si eliminarii deseurilor de echipamente electrice si electronice, inclusiv ale asa-numitelor deseuri de echipamente electrice si electronice "istorice", vor fi acoperite de producatorii lor, proportional cu cota de piata din Romania.

Posibile majorari de preturi la Domo

Contactati de Curierul National, reprezentantii retailerului Domo au acceptat ipoteza ca recenta hotarare ar putea determina o crestere a preturilor. "Domo va achita taxa de mediu si va lua parte la toate actiunile menite sa protejeze mediul inconjurator. Ca toate costurile, probabil si acesta se va resimti la un moment dat", ne-a declarat Simona Vlad, PR manager Domo. In acelasi timp, Domo precizeaza ca nu a primit inca reglementari precise in legatura cu aplicarea "taxei vizibile". "Asteptam ca prin normele metodologice ce vor fi emise sa se precizeze clar obligatiile ce le revin retailerilor", a mai spus Vlad.

Reciclare "doar partiala" in Romania

Zsolt Bogos, secretar de stat in Ministerul Economiei si Comertului, a declarat ca in Romania acest tip de deseuri poate fi reciclat doar partial. "Jumatate da, jumatate nu", a raspuns Bogos, intrebat de jurnalisti daca in Romania exista facilitati specializate pe reciclare de deseuri. Detaliind, acesta a explicat ca Romania are capacitatea de a recicla partea metalica a acestor echipamente si, partial, plasticul si sticla pe care electronicele si electrocasnicele le contin. In schimb, pentru materiale precum praful fluorescent din tuburile de televizoare, in Romania nu exista posibilitati de reciclare. "Putem sa privim jumatatea plina sau jumatatea goala a paharului. Aceste norme creeaza o noua oportunitate de afaceri pe piata romaneasca, pentru cine vrea si poate sa investeasca in facilitati de reciclare pentru astfel de produse", a spus Bogos.

Amenzi de la "mediu"

Un Ordin din 2005 privind procedura de inregistrare a producatorilor, modul de evidenta si raportare a datelor privind echipamentele electrice si electronice si deseurile de acest tip, publicat in Monitorul Oficial in 3 ianuarie 2006, obliga toti producatorii si importatorii de tehnica sa se inregistreze la Agentia Nationala pentru Protectia Mediului (ANPM), pana la sfarsitul lunii aprilie, pentru conformarea la normele privind deseurile provenite din aceste domenii.
Garda de Mediu si ANPM vor aplica amenzi cuprinse intre 10.000 si 20.000 de lei noi pentru nerespectarea acestora. "Eventualele costuri vizibile, taxa pe care o sa o vedem pe echipamente, sunt oricum mai mici decat costurile economice si de mediu pe care, oricum, le-am plati, daca nu am face acest efort la cumparare", a concluzionat Bogos.

Sursa:Curierul national, 03.02.2006



NOUTATI Contabile 2024

Legea nr. 296/2023: Atentie la modificarile fiscale pentru PFA!


PFA/Intreprindere Individuala/Intreprindere Familiala - Legislatia se modifica!

Atentie la NOUTATILE din Codul Fiscal!
Taxele pentru PFA sunt luate la tinta!

Fii mereu informat cu cele mai noi modificari din lege

...vezi AICI lista completa >>


Data aparitiei: 24 August 2006

Votati articolul "Taxa de mediu scumpeste electrocasnicele":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X