email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Domeniul de aplicare al Codului de procedura fiscala

Administrarea creantelor bugetare beneficiaza de un regim juridic special, in sensul ca, din dorinta de a proteja interesul public al Statului (interesul de a obtine venituri bugetare prin care sa acopere cheltuielile bugetare asumate), legitutorul a stabilit o procedura diferita de procedura stabilita de dreptul comun (codul de procedura civila). Fata de aceasta diferenta de regim juridic, prezinta importanta semnificativa stabilirea domeniului de aplicare al codului de procedura fiscala.

In acord cu art. 1 din Codul de procedura fiscala „prezentul cod reglementeaza drepturile si obligatiile partilor din raporturile juridice fiscale privind administrarea impozitelor si taxelor datorate bugetului de stat si bugetelor locale, prevazute de Codul fiscal.” Taxele si impozitele stabilite de Codul fiscal sunt urmatoarele: impozitul pe profit, impozitul pe venit, impozitul pe veniturile microintreprinderilor, impozitul pe veniturile obtinute din Romania de nerezidenti, impozitul pe reprezentante, taxa pe valoare adaugata, accizele si taxele si impozitele locale.

Constituie taxe si impozite locale: impozitul pe cladiri, impozitul pe teren, taxa asupra mijloacelor de transport, taxa pentru eliberarea certificatelor, avizelor si autorizatiilor, taxa pentru folosirea mijloacelor de reclama si publicitate, impozitul pe spectacole, taxa hoteliera, taxe speciale, alte taxe locale.

Astfel cum se poate observa, taxele si impozitele reglementate de codul fiscal sunt prevazute in mod semi-limitativ, cu exceptia taxelor si impozitelor locale unde legiuitorul a utilizat expresia supapa – alte taxe locale. In practica, caracterul ambiguu al acestei expresii a determinat o jurisprudenta contradictorie.

In conformitate cu art. 283 C. fisc. intra in categoria altor taxe si impozite locale urmatoarele: taxa pentru utilizarea temporara a locurilor publice si pentru vizitarea muzeelor, caselor memoriale, monumentelor istorice de arhitectura si arheologice, taxa pentru detinerea sau utilizarea echipamentelor si utilajelor destinate obtinerii de venituri care folosesc infrastructura publica locala, pe raza localitatii unde acestea sunt utilizate, precum si taxa pentru activitatile cu impact asupra mediului inconjurator.

In acelasi sens trebuie precizat si faptul ca in materia taxelor si impozitelor functioneaza principiul legalitatii, in conformitate cu care nu pot exista taxe si impozite in afara celor stabilite prin lege. Organele administratiei publice locale pot stabili taxe si impozite numai in masura in care exista o dispozitie legala expresa care sa stabileasca acest lucru.

In consecinta orice alte taxe si impozite, in afara celor mentionate mai sus, nu intra in sfera de aplicare a Codului de procedura fiscala, ceea ce inseamna ca nu se bucura de regimul juridic aplicabil creantelor bugetare. Cu alte cuvinte, creantele bugetare sunt in mod limitativ prevazute de lege, fapt care face ca acestea sa imprumute una dintre caracteristicile drepturilor reale, respectiv caracterul limitat al acestora.

Madalin Niculeasa
Avocat

NOUTATI Contabile 2024

Sinteza noutatilor Contabile din 2024:


• Aplicarea sistemului e-Factura
• Sistemul RO e-Transport
• Sistemul garantie-returnare (RetuRO)
• Raportarea SAF-T
• Managementul stocurilor – implicatii fiscale si raportarea in SAF-T
• Prelucrare stocuri in sistem lohn

Descopera TOATE noutatile contabile in Ghidul practic al contabilitatii in 2024. Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete.

...Vezi AICI detalii complete <<


Data aparitiei: 05 Octombrie 2006

Votati articolul "Domeniul de aplicare al Codului de procedura fiscala":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X