email
MONOGRAFIILE CONTABILE 2022: Noutati legislative + TOP 6 Cazuri Practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"MONOGRAFIILE CONTABILE 2022: Noutati legislative + TOP 6 Cazuri Practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Modul de calcul al indemnizatiei comisiei de cenzori numita prin AGA

Intrebare:

Va rog detaliati modul de calcul al indemnizatiei comisiei de cenzori numita prin AGA cu suma neta contributii personale - contributii ale firmei inregistrari contabile.

Raspuns: (dat in martie 2005)

Cenzorii intr-o societate comerciala nu sunt angajati ai acesteia, activitatea lor fiind guvernata de dispozitiile speciale ale Legii nr. 31/1990. Cenzorii sunt obligati sa supravegheze gestiunea societatii, sa verifice daca situatiile financiare sunt legal intocmite si in concordanta cu registrele, daca acestea din urma sunt tinute regulat si daca evaluarea elementelor patrimoniale s-a facut conform regulilor stabilite pentru intocmirea si prezentarea situatiilor financiare. Desfasurand o activitate continua si calificata, in beneficiul societatii, cenzorii sunt remunerati cu o indemnizatie fixa determinata prin actul constitutiv sau de adunarea generala care i-a numit (art. 161 alin. (3) din Legea nr. 31/1990, cu modificarile si completarile ulterioare, republicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 1066 din 17 noiembrie 2004).

Acestei functii nu ii sunt aplicabile prevederile Codului muncii Legea nr. 53/2003, actul de numire in functie fiind actul constitutive al societatii sau hotararea adunarii generale. Desi raporturile cu societatea nu sunt niste raporturi de munca in sensul Codului muncii, reglementarile fiscale, respectiv asimileaza veniturile realizate de catre aceste persoane veniturilor din salarii. Potrivit art. 55 alin. (2) lit. f) din Codul fiscal si a a punctului 68 lit. f) din normele metodologice pentru aplicarea art. 55 din Codul fiscal, adoptate prin Hotararea Guvernului nr. 84 din 3 februarie 2005 pentru modificarea si completarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 44/2004, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 147 din 18 februarie 2005, sumele primite de membrii comisiei de cenzori, stabilita potrivit prevederilor legale reprezinta venituri asimilate salariilor in vederea impunerii. Aceste sume se includ in fondul de salarii.

Tratamentul fiscal al acestor venituri este urmatorul:

a) In situatia in care cenzorul este si salariat cu functia de baza in cadrul aceleasi unitati de unde obtine aceste venituri asimilate salariilor in vederea impunerii, potrivit prevederilor in vigoare pentru anul 2005, impozitul lunar pe veniturile din salarii si asimilate salariilor este un impozit final (art. 57 alin.(1) din Codul fiscal).

In situatia in care un salariat realizeaza la unitatea unde are functia de baza, in cursul aceleiasi luni, atat venituri salariale conform contractului individual de munca, cat si in baza actului de numire in functia de cenzor, stabilirea impozitului aferent drepturilor respective se efectueaza potrivit prevederilor lit. a) si, respectiv, lit. b) de la pct. 111 din Hotararea Guvernului nr. 84/2005 pentru modificarea si completarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 44/2004, dat in aplicarea art. 57 alin. (3) lit. a) si b) din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare.

In prezent, metodologia de calcul al impozitul pe salarii pentru veniturile din salarii, la locul unde se afla functia de baza, este urmatoarea:

- venitul baza de calcul a impozitului lunar se stabileste ca diferenta intre venitul net din salarii, calculat prin deducerea din venitul brut a contributiilor obligatorii aferente unei luni, si urmatoarele:

- deducerea personala acordata pentru luna respectiva;

- cotizatia sindicala platita in luna respectiva;

- contributiile la schemele facultative de pensii ocupationale, astfel incat la nivelul anului sa nu depaseasca echivalentul in lei a 200 euro.

Mentionam urmatoarele:

- potrivit pct. 106 din normele metodologice pentru aplicarea art. 57 din Codul fiscal, venitul brut lunar din salarii reprezinta totalitatea veniturilor realizate intr-o luna conform art. 55 alin. (1) - (3) din Codul fiscal de o persoana fizica, pe fiecare loc de realizare, indiferent de denumirea acestora sau de forma sub care sunt acordate;

- deducerea personala este stabilita in functie de venitul brut din salarii la locul unde se afla functia de baza si de numarul de persoane aflate in intretinerea acestuia, astfel cum este precizat si la paragraful 2 de la pct. 88 din Hotararea Guvernului nr. 84/2005 pentru modificarea si completarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 44/2004, dat in aplicarea art. 56 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare. Deducerea personala nu trebuie prin urmare influentata si de eventualele alte venituri care nu sunt de natura salariala, dar care sunt tratate fiscal asemenea salariilor, cum este si cazul remuneratiei cenzorului.

NOUTATI din Legislatie aparute in 2022

NOU in Contabilitate: modificarile pentru 2022


Uitati de neclaritati, ambiguitati, greseli si amenzi!

Ghidul practic al contabilitatii va arata intotdeauna, cu promptitudine, cum trebuie abordata si rezolvata fiecare sarcina din activitatea dvs. profesionala.

- Legislatie explicata
- Exemple detaliate
- Monografii contabile complete

...Vezi AICI lista completa <<

Ti-a placut acest articol? Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!
Urmareste-ne pe Google News

Data aparitiei: 16 Februarie 2006


Votati articolul "Modul de calcul al indemnizatiei comisiei de cenzori numita prin AGA":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi


Sfaturi de la Experti - Intrebari si RaspunsuriAlte articole publicate in data de 16 Februarie 2006 ARTICOLE SIMILARESubiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Noutati in Codul Fiscal 2022 - Monografii contabile actualizate
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT Raportul Special
"MONOGRAFIILE CONTABILE 2022: Noutati legislative + TOP 6 Cazuri Practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X