email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Impozitul datorat bugetului de stat pentru veniturile realizate din vanzarea partilor sociale

Intrebare:

Unul din actionarii unui SRL, persoana nerezidenta isi vinde partile sociale. Ne intereseaza care este impozitul datorat bugetului de stat pentru veniturile realizate din acesta operatiune si cine retine acest impozit.

Raspuns (dat in ianuarie 2007):

Deoarece intrebarea dvs. contine mult prea putine elemente pentru a putea sa va oferim un raspuns la obiect, referitor la impunerea veniturilor realizate din vanzarea partilor sociale detinute de o persoana nerezidenta precizam urmatoarele:

I. In cazul in care persoana nerezidenta care vinde partile sociale, deci realizeaza venitul, este persoana juridica straina, exista urmatoarele cazuri:

A) Atunci cand nerezidentul, persoana juridica straina, beneficiar al venitului de natura   castigului de capital, prezinta certificatul de rezidenta fiscala eliberat de autoritatile  fiscale ale statului de rezidenta, veniturile de aceasta natura se impun potrivit  prevederilor articolului intitulat "Castiguri de capital" din conventiile de evitare a  dublei impuneri incheiata de Romania cu statul de rezidenta al beneficiarului acestui venit.

B) In cazul in care nu se prezinta certificatul de rezidenta fiscala sau atunci cand intre Romania si statul de rezidenta al persoanei juridice straine care instraineaza titluri de participare detinute la o persoana juridica romana nu este incheiata conventie de evitare a dublei impuneri, veniturile de natura castigurilor de capital obtinute din cedarea acestor titluri se impun in tara noastra, potrivit prevederilor art. 30 din Titlul II al Codului Fiscal, aprobat prin Legea nr. 571/2003.

Astfel, in conformitate cu prevederile art.30 din Legea nr. 571/2003, persoana juridica straina are obligatia de a plati impozit pe profitul realizat din aceasta tranzactie in Romania, existand doua situatii in ceea ce priveste obligatia platii impozitului pentru veniturile realizate din vanzarea partilor sociale respective:

b1. Potrivit art.30 alin.(3) din Legea nr. 571/2003, in situatia in care partile sociale sunt detinute la o persoana juridica romana de catre o persoana juridica straina iar cumparatorul este tot o persoana juridica straina, atunci persoana juridica straina care realizeaza veniturile din vanzarea partilor sociale are obligatia de a plati impozit pe profit, potrivit art. 34, si de a depune declaratii de impozit pe profit, potrivit art. 35 din acelasi act normativ. Pentru indeplinirea acestor obligatii, persoana juridica straina poate desemna un reprezentant fiscal.

b2. Potrivit prevederilor art. 30 alin.(4) din Legea nr. 571/2004 privind Codul fiscal, in situatia in care titlurile de participare detinute la o persoana juridica romana de catre persoana juridica straina sunt instrainate unei persoane juridice romane sau unei persoane juridice straine cu sediul permanent in Romania, atunci persoana juridica romana sau persoana juridica straina cu sediul permanent in Romania, care plateste veniturile respective catre persoana juridica straina, are obligatia de a retine impozitul calculat din veniturile platite si de a vira impozitul retinut la bugetul de stat.

II. In cazul in care persoana nerezidenta care realizeaza veniturile din instrainarea partilor sociale este o persoana fizica nerezidenta, precizam urmatoarele:

A) Atunci cand nerezidentul, beneficiar al venitului de natura castigului de capital, prezinta certificatul de rezidenta fiscala eliberat de autoritatile fiscale ale statului de rezidenta, veniturile de aceasta natura se impun potrivit prevederilor articolului intitulat "Castiguri de capital" din conventiile de evitare a dublei impuneri incheiata de Romania cu statul de rezidenta al beneficiarului acestui venit.

B) In cazul in care nerezidentul persoana fizica, beneficiar al venitului de natura castigului de capital, nu prezinta certificatul de rezidenta fiscala eliberat de autoritatile fiscale ale statului de rezidenta, potrivit art.115 alin.(2) din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, veniturile de aceasta natura se impun potrivit prevederilor titlului III din Codul fiscal, astfel:

b1) in cazul castigurilor determinate din transferul partilor sociale, obligatia calcularii, retinerii si virarii impozitului revine dobanditorului. Calculul si retinerea impozitului de catre dobanditor se efectueaza la momentul incheierii tranzactiei, pe baza contractului incheiat intre parti. Cand dobanditorul de parti sociale nu este o persoana fizica romana cu domiciliul in Romania, obligatia de calcul si virare a impozitului revine persoanei fizice romane cu domiciliul in Romania, care realizeaza venitul, daca dobanditorul nu isi desemneaza un reprezentant fiscal. Transmiterea dreptului de proprietate asupra partilor sociale trebuie inscrisa in registrul comertului si/sau in registrul asociatilor/actionarilor, dupa caz, operatiune care nu se poate efectua fara justificarea virarii impozitului la bugetul de stat. Termenul de virare a impozitului este pana la data la care se depun documentele pentru transcrierea dreptului de proprietate asupra partilor sociale la registrul comertului ori in registrul actionarilor.

b2) in ceea ce priveste cota de impunere exista urmatoarele reguli:

  • in cazul titlurilor de valoare dobandite pana la data de 31 mai 2005 inclusiv, cota de impozit este de 1%, indiferent de data instrainarii acestora;
  • incepand cu data de 1 ianuarie 2006, pentru calculul impozitului pe veniturile realizate de persoane fizice din investitii si din transferul proprietatilor imobiliare din patrimoniul personal, definite potrivit dispozitiilor cap. V si VIII1 din titlul III, cota de impozit este de 16%, cu exceptia castigurilor realizate din transferul titlurilor de valoare instrainate intr-o perioada mai mare de 365 de zile de la data dobandirii , pentru care se mentine cota de 1% prevazuta la art. 67 alin. (3) lit. e).

,Avand in vedere faptul ca, in cazul in care partile sociale sunt detinute de persoana fizica nerezidenta, prevederile legale in ceea ce priveste impunerea acestora sunt foarte diferite in functie de anumite elemente pe care dvs. nu le-ati prezentat, pentru a va oferi un raspuns concludent si la obiect, va rugam sa reveniti cu informatii suplimentare referitoare la:

  • data la care au fost achizitionate partile sociale de catre persoana fizica nerezidenta, respectiv daca acestea sunt detinute inainte de 31 mai 2005 sau dupa aceasta data;
  • daca partile sociale au fost instrainate intr-o perioada mai mare sau mai mica de 365 de zile de la data dobandirii;
  • cine este persoana care le achizitioneaza (persoana romana sau straina).

NOUTATI Contabile 2024

Sinteza noutatilor Contabile din 2024:


• Aplicarea sistemului e-Factura
• Sistemul RO e-Transport
• Sistemul garantie-returnare (RetuRO)
• Raportarea SAF-T
• Managementul stocurilor – implicatii fiscale si raportarea in SAF-T
• Prelucrare stocuri in sistem lohn

Descopera TOATE noutatile contabile in Ghidul practic al contabilitatii in 2024. Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete.

...Vezi AICI detalii complete <<


Data aparitiei: 26 Ianuarie 2007

Votati articolul "Impozitul datorat bugetului de stat pentru veniturile realizate din vanzarea partilor sociale":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X