email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDIN nr. 3 din 18 ianuarie 2007

ORDIN nr. 3 din 18 ianuarie 2007
pentru aprobarea modelelor situatiilor financiare periodice si a normelor metodologice privind intocmirea si utilizarea acestora, aplicabile institutiilor de credit si institutiilor financiare nebancare

EMITENT: BANCA NATIONALA A ROMANIEI;
PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL nr. 100 din 9 februarie 2007;

Avand in vedere prevederile art. 1 alin. (2) si ale Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 99/2006 privind institutiile de credit si adecvarea capitalului, precum si ale art. 47 din titlul I "Dispozitii privind activitatea de creditare desfasurata de institutii financiare nebancare" al partii I din Ordonanta Guvernului nr. 28/2006 privind reglementarea unor masuri financiar-fiscale, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 266/2006 ,

in temeiul prevederilor art. 48 din Legea nr. 312/2004 privind Statutul Bancii Nationale a Romaniei si ale art. 72 din titlul I al partii I din

Ordonanta Guvernului nr. 28/2006 , aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 266/2006 ,

Banca Nationala a Romaniei emite urmatorul ordin:

ART. 1

(1) Se aproba si se dispune aplicarea modelelor situatiilor financiare periodice si a normelor metodologice privind intocmirea si utilizarea acestora, aplicabile institutiilor de credit si institutiilor financiare nebancare, prevazute in anexa*) care face parte integranta din prezentul ordin, incepand cu exercitiul financiar al anului 2007.

*) Anexa se publica ulterior in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 100 bis in afara abonamentului, care se poate achizitiona de la Centrul pentru relatii cu publicul al Regiei Autonome "Monitorul Oficial", Bucuresti, sos. Panduri nr. 1.

(2) Modelele situatiilor financiare periodice si normele metodologice privind intocmirea si utilizarea acestora, prevazute la alin. (1), se aplica urmatoarelor entitati: banci, persoane juridice romane, organizatii cooperatiste de credit, institutii emitente de moneda electronica, banci de economisire si creditare in domeniul locativ, banci de credit ipotecar, sucursale din Romania ale institutiilor de credit straine, inscrise in Registrul institutiilor de credit potrivit prevederilor art. 417 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 99/2006 privind institutiile de credit si adecvarea capitalului, denumite in continuare institutii de credit, precum si institutiilor financiare nebancare, persoane juridice romane, si sucursalelor din Romania ale institutiilor financiare nebancare, persoane juridice straine, inscrise in Registrul general potrivit prevederilor titlului I din Ordonanta Guvernului nr. 28/2006 privind reglementarea unor masuri financiar-fiscale, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 266/2006 , denumite in continuare institutii financiare nebancare.

(3) Modelele situatiilor financiare periodice si normele metodologice privind intocmirea si utilizarea acestora, aprobate prin prezentul ordin, privesc intocmirea si prezentarea situatiilor financiare periodice ale institutiilor de credit si ale institutiilor financiare nebancare.

ART. 2

Administratorii, directorii financiar-contabili, contabilii-sefi, orice alte persoane care au obligatia gestionarii patrimoniului institutiilor de credit si al institutiilor financiare nebancare raspund, potrivit legii, pentru insusirea si aplicarea corecta a acestor reglementari. De asemenea, aceste persoane raspund pentru adaptarea corespunzatoare a programelor informatice utilizate pentru prelucrarea datelor financiar-contabile, precum si pentru exactitatea si realitatea datelor care sunt prelucrate, respectiv inscrise in situatiile financiare periodice.

ART. 3

(1) Institutiile de credit si institutiile financiare nebancare au obligatia sa intocmeasca si sa depuna la Directia supraveghere din cadrul Bancii Nationale a Romaniei situatiile financiare periodice, in conformitate cu modelele si normele metodologice aprobate prin prezentul ordin.

(2) Institutiile financiare nebancare care vor aplica in cursul exercitiului financiar al anului 2007 prevederile Ordinului ministrului finantelor publice nr. 1.752/2005 pentru aprobarea reglementarilor contabile conforme cu directivele europene, cu modificarile si completarile ulterioare, vor depune la Directia supraveghere din cadrul Bancii Nationale a Romaniei situatiile financiare periodice care vor fi intocmite pe baza unei anexe de transpunere a soldurilor conturilor prevazute de reglementarile contabile aplicate in cele prevazute de Ordinul guvernatorului Bancii Nationale a Romaniei nr. 5/2005 pentru aprobarea Reglementarilor contabile conforme cu directivele europene, aplicabile institutiilor de credit, cu modificarile si completarile ulterioare. Respectiva anexa va avea forma unui tabel de concordanta intre conturile prevazute de reglementarile contabile aplicate (impreuna cu soldurile aferente) si cele prevazute de Ordinul guvernatorului Bancii Nationale a Romaniei nr. 5/2005, cu modificarile si completarile ulterioare, insotite de soldurile rezultate in urma transpunerii, si va fi tinuta la sediul institutiei financiare nebancare pentru a fi pusa la dispozitia autoritatii de supraveghere.

ART. 4

Situatiile financiare periodice se depun la termenele stabilite prin normele metodologice privind intocmirea si utilizarea situatiilor financiare periodice care fac obiectul prezentului ordin.

ART. 5

Prevederile anexei la prezentul ordin, referitoare la modalitatea de transmitere catre Banca Nationala a Romaniei a situatiilor financiare periodice, aplicabile institutiilor de credit, nu se mai aplica incepand cu data de la care acestea vor avea obligatia raportarii situatiilor financiare periodice exclusiv prin intermediul Sistemului informatic de raportare catre Banca Nationala a Romaniei, in conformitate cu prevederile Normei Bancii Nationale a Romaniei nr. 15/2006 privind transmiterea indicatorilor primari prin intermediul Sistemului informatic de raportare catre Banca Nationala a Romaniei.

ART. 6

Banca Nationala a Romaniei, cu consultarea asociatiilor profesionale de profil constituite in baza prevederilor art. 418 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 99/2006 si, respectiv, ale art. 70 din titlul I al partii I din Ordonanta Guvernului nr. 28/2006 , aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 266/2006 , actualizeaza permanent modelele situatiilor financiare periodice si normele metodologice privind intocmirea si utilizarea acestora, aplicabile institutiilor de credit si institutiilor financiare nebancare, in functie de reglementarile ce se adopta pe parcurs.

ART. 7

Nerespectarea prevederilor prezentului ordin atrage aplicarea sanctiunilor sau instituirea masurilor prevazute de art. 229 si, respectiv, de art. 226 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 99/2006 , precum si a celor prevazute de cap. VII din titlul I al partii I din Ordonanta Guvernului nr. 28/2006 , aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 266/2006 .

ART. 8

La data intrarii in vigoare a prezentului ordin se abroga Ordinul guvernatorului Bancii Nationale a Romaniei nr. 6/2005 pentru aprobarea Modelelor situatiilor financiare periodice si a normelor metodologice privind intocmirea si utilizarea acestora, aplicabile institutiilor de credit, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 1.182 si 1.182 bis din 28 decembrie 2005, si Ordinul Bancii Nationale a Romaniei nr. 3/2006 pentru aprobarea modelelor situatiilor financiare periodice si a normelor metodologice privind intocmirea si utilizarea acestora, aplicabile institutiilor financiare nebancare, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 643 din 26 iulie 2006.

Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei,
Mugur Constantin Isarescu
Bucuresti, 18 ianuarie 2007.
Nr. 3.

NOUTATI Contabile 2024

Sinteza noutatilor Contabile din 2024:


• Aplicarea sistemului e-Factura
• Sistemul RO e-Transport
• Sistemul garantie-returnare (RetuRO)
• Raportarea SAF-T
• Managementul stocurilor – implicatii fiscale si raportarea in SAF-T
• Prelucrare stocuri in sistem lohn

Descopera TOATE noutatile contabile in Ghidul practic al contabilitatii in 2024. Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete.

...Vezi AICI detalii complete <<


Data aparitiei: 20 Februarie 2007

Votati articolul "ORDIN nr. 3 din 18 ianuarie 2007":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X